Alapító Okirat változtatása az albetétesítés előtt


Majordomus # 2024.06.16. 20:01

Ezt akarja megakadályozni a beruházó.
Ha megalakul a társasház akkor az szmsz-ben korlátozhatnák az ő érdekeit??

Bár.mint 100 %-os tulajdonos Szmsz-t is létrehozhatna...

osztap # 2024.06.16. 18:37

Azt viszont nem értem, ha nincs korlátozva a szállásadói tevékenység, akkor miért kell az külön Okiratba foglalni és ezért megváltoztatni az egész Alapító O-t. Ezek szerint én is nyithatok egy airbnb-t?

Ha nem lenne benne az AO-ban, akkor a társasház SZMSZ-e korlátozhatná. Az SZMSZ-t az összes tulajdoni hányad fele tudja módosítani, az alapító okiratot pedig csak az összes tulajdonos, egyhangúlag. A beruházó szeretné, hogy lehessen a házban airbnb-zni - nyilván úgy gondolja, hogy sokan pont erre a célra vennének tőle lakást.
Érdemes elolvasni, ez mostanában kurrens téma:
https://arsboni.hu/…dni-erdemes/

Alapos # 2024.06.16. 11:13

kelenfoldi!

Ne keseredj el,ebben a kerületben még nem tarol az nbrb.

Bp. XI. kerületében. A lakásvásárlási szerződés részét képezte egy Alapító Okirat,

kelenfoldi # 2024.06.15. 18:54

Nagyon köszönöm MINDENKINEK a véleményezést. Aminek lehet, azért utánajárunk, de az az érzésem veszett fejsze nyele:/.
Nagyon dörzsölt a beruházó, valóban. Nem ez az első társasház, amit épít.
Azt viszont nem értem, ha nincs korlátozva a szállásadói tevékenység, akkor miért kell az külön Okiratba foglalni és ezért megváltoztatni az egész Alapító O-t. Ezek szerint én is nyithatok egy airbnb-t?
Mindenben korlátozva voltunk egyébként, rendkívül kevés egyéni igényt vettek figyelembe, tulajdonképpen semmit. Saját anyagot nem lehetett vinni, csak pár nyomi padlóból választani. A parapeteket a WC-knél nem építették ki, egyszerűen durván befalaztak mindent, jelentős alapterületeket elvéve a vastag fürdőszobai falakkal. A látványterveken gyönyörű parapetes WC-k, fürdőszobák... A valóságban sima falak. Durva megoldásaik közül az egyik: Az amúgy is kicsi erkélyek korlátait 10 cm-re beljebb, a burkolatba vésték!!! Ahelyett, hogy a beton aljzatra kívülről ráfogatták volna a korlátokat. Mikor minőségi kifogásunk volt a burkolattal, azt mondta, ahelyett, hogy kijavította volna, hogy ha nem tetszik, bármikor visszaveszi a lakást + 10 % felárral... Rendkívül arrogáns. Az ügyvéd természetesen az ő ügyvédje volt... És igen, másfél éve fizetgettük a súlyos milliókat, részletekben, az általuk megállapított készültségi fok szerint. Elnézést a fogalmazásért, Béla, én úgy gondoltam, része az A.O. a szerződésnek, mert melléklet. Osztap, kibogarászom, de v.sz. jól van az, ez az ember tudja, mit csinál...
Még egyszer köszönöm nektek a véleményezést!

Majordomus # 2024.06.15. 13:53

És ez a gyakoribb.
Ráadásul a kivitelezők (ajtók beépítése,festés burkolás sőt az ügyvéd) nem pénzt kapnak hanem egy kisebb lakást vagy garázst. Lehet tippelni kit támogatnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.06.15. 12:45

az kerül az Alapítóba amit ő akar.
És aztán csak egyhangú döntéssel lehet megváltoztatni. Vagyis, amíg egyetlen albetétnek is az beruházó a tulajdonosa, addig rajta múlik, engedi-e megváltoztatni. Ez ilyen.

Egyébként akkor a legcsúnyább ez, amikor a vállalkozó nem is a saját pénzbéből építi fel a társasházat, hanem már a tervrajzról eladott lakások előre beszedett árából.

Majordomus # 2024.06.15. 09:56

Az más kérdés hogy kaptatok egy Alapító Okiratot de az nem része a szerződésnek.

A dörzsölt beruházók úgy építik a társasházakat hogy egyszemélyi alapítás történik,akkor mikor 100 %%-ban még a beruházó a tulajdonos. Vagyis az történik s az kerül az Alapítóba amit ő akar.
A leendő tulajdonosoknak ebbe nincs beleszólása.

Ha családi házat vettél volna ott nincs ilyen gond.
A társasház mindig kockázatos,főleg ha új építésű. Azt sem tudod kik lesznek a szomszédaid?!

Ráadásul a beruházó ügyvédje szerkeszti az okiratokat és nem a te kívánságaid szerint. Ami görénység,hogy ő hozza a közös képviselőt is az Alakuló közgyűlésre kioktatva az ő elvárásaira.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.06.15. 09:14

De valójában nem is ez az igazi kérdés. Hiszen a társasházi törvény szerint egyáltalán nem tilos a „"rendeltetéstől eltérő hasznosítás, a szálláshelyi vendéglátás nyújtása, a magánszállásadás, a hostel, valamint bármilyen olyan szálláshely szolgáltatás nyújtása, rendszeresen és üzleti jelleggel, amely azzal jár, hogy a jelen pont szerinti külön tulajdonban álló albetét ingatlanban 30 napnál rövidebb időtartamban nem a lakóközösséghez tartozó személyek (idegenek) tartózkodnak”". Ha pedig nem tilos, akkor nincs jelentősége, hogy az alapító okirat egy módosítása megengedi-e azt, amit amúgy is szabad.

Ti honnan vettétek, hogy nálatok tilos lesz?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.06.15. 09:03

"A lakásvásárlási szerződés részét képezte egy Alapító Okirat,"
Ez meg jogi nonszensz. Ilyen nincs!

Abban az adásvételben közreműködött egy ügyvéd. Praktikus lenne őt kérdezned.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.06.15. 09:01

Se időm, se kedvem nincs most hozzá, de szerintem a törvény is tiltja. Feljegyzett - tehát jogilag még nem is létező - társasház alapító okiratát nem lehet módosítani.

osztap # 2024.06.15. 06:25

kelenfoldi,

Ha a törvény nem is tiltja a beruházónak az alapító okirat megváltoztatását, a veletek kötött szerződés még tilthatja. Érdemes volna elolvasni a pontos szövegezést. Mit mond az alapító okiratról? Gondolom, nem csak dísznek van a mellékletben.

Majordomus # 2024.06.14. 20:16

...volt joga! 100 % tulajdonos még.

Eladjátok a lakást....

kelenfoldi # 2024.06.14. 11:50

2022 szeptemberében vásároltunk egy új építésű ingatlant Bp. XI. kerületében. A lakásvásárlási szerződés részét képezte egy Alapító Okirat, amelyet be is nyújtottak a Földhivatalhoz. Most 2024. júniusában befizettük a teljes vételárat, folyik a birtokbaadás a házban. Az Alapító Okiratot most a beruházó megváltoztatta és ismét benyújtotta a Földhivatalhoz, erről tegnap kaptunk emailben értesítést és magát a dokumentumot. A változtatás lényege, hogy több lakásra ez a szöveg áll:
\\\"A jelen pont szerinti albetét esetén megengedett a rendeltetéstől eltérő hasznosítás, a szálláshelyi vendéglátás nyújtása, a magánszállásadás, a hostel, valamint bármilyen olyan szálláshely szolgáltatás nyújtása, rendszeresen és üzleti jelleggel, amely azzal jár, hogy a jelen pont szerinti külön tulajdonban álló albetét ingatlanban 30 napnál rövidebb időtartamban nem a lakóközösséghez tartozó személyek (idegenek) tartózkodnak.\\\"

Ha ez a tény a szerződéskötéskor ismert, hogy közvetlenül a mellettünk lévő lakásban, amely határos az egyik hálószobánkkal, üzletszerű szálláskiadás fog folyni, nem vesszük meg azt a lakást!
Kérdésem: Volt joga a beruházónak a leendő tulajdonostársak beleegyezése nélkül megváltoztatni ily módon az Alapító Okiratot? Jelenleg még ő a tulajdonos, az albetétesítés még nem történt meg. Mi viszont jóhiszeműen kötöttünk egy nagy értékű lakásvásárlási szerződést egy olyan Alapító Okirat tudatában, amely mára már nem érvényes, illetve a fenti, részünkre előnytelen változtatásokat nem tartalmazza. A közvetlenül az ajtószomszédságban folyó szálláskiadás elvileg a lakásunk értékét is csökkenti.

Mi a teendő? Mire van jogunk ebben a helyzetben?
Köszönjük a választ!