Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat


fiztanar # 2022.05.25. 06:21

Érdeklődni szeretnék, hogy ez a megfogalmazás mit jelent? - az értelmezésem szerint taníthatnék műszaki technikumban fizikát főiskolai tanár végzettséggel, mivel nem tesz különbséget műszaki és egyéb technikumok között:
XXII. FEJEZET
A SZAKKÉPZŐ INTÉZMÉNY OKTATÓI
53. Az Szkt. 47. §-ához
134. § (1) A közismereti oktatásban oktatott tantárgy oktatójának

  1. * technikumban egyetemi szintű vagy - az általános iskolai tanár kivételével - mesterfokozatú,
  2. szakképző iskolában legalább főiskolai szintű,

a közismereti tantárgynak megfelelő szakos tanári végzettséggel kell rendelkeznie.
(2) Az ágazati alapoktatásban és - a (3) bekezdésben meghatározott kivétellel - a szakirányú oktatásban oktatott tantárgy oktatójának

  1. technikumban szakmai tanárképzésben szerzett mesterfokozattal vagy felsőfokú végzettséggel és az ágazatnak megfelelő szakképzettséggel,
  2. * szakképző iskolában az ágazatnak megfelelő felsőfokú végzettséggel és szakképzettséggel vagy felsőfokú végzettséggel és az ágazatnak megfelelő szakképzettséggel vagy szakképesítéssel

kell rendelkeznie.

(3) * A gyakorlati ismereteket oktató személynek legalább érettségi végzettséggel és az ágazatnak megfelelő szakképzettséggel vagy szakképesítéssel kell rendelkeznie.

bodnarzsolt111 # 2022.05.19. 09:06

Jó Napot! Jubileumi jutalom számításában szeretnék segítséget kérni. Korábban a rendőrségen dolgoztam és ott 2018. októberében megkaptam a 30 éves jubileumi jutalmamat. A rendőrségtől leszereltem és köztisztviselő lettem (közterület-felügyelő). Az új munkáltatóm az önkormányzat nem ismeri el a rendőrség által elismert és számított HSZT szerinti hivatásos időmet. A jogvita abban van, hogy a HSZT életbelépése előtt már rendőr voltam, illetve életben volt még egy 1.2 szorzó is, így a HSZT által elismert hivatásos szolgálati viszonyom 1988-tól lett számítva és rögzítve is. Ténylegesen 1994-ben lettem rendőr, előtte mentőápoló. Az önkormányzati kinevezésemkor közölték, hogy legközelebb a 35 évest kaphatom meg, de az számításuk szerint 2027 lesz. A kérdésem lehetséges-e a jogfolytonosság a köztisztviselői munkakörömben is, így a 35 éves jubileumi jutalmamat megkaphatom-e 2023-ban? Köszönöm a választ!

drbjozsef # 2022.05.04. 08:16

Ez nem megegyezés kérdése a munkavállaló és a munkáltató közös akarata?

Főleg a közszférában, ha VAN megegyezés arról, hogy a munkáltató menti fel a dolgozót, akkor azt időzíthetik úgy, hogy a felmentési idő lejárata a nyugdíjjogosultság előtti napon érjen véget. Közös megegyezéssel. De azzal kb. bármit lehet.

A Kjt. szerint fel kell menteni a munkavállalót a nyugdíjkorhatár elérésekor úgy, hogy a felmentési idő KEZDŐ napja essen a betöltés napjára. Vagyis ez esetben lényegében nem jár külön felmentési idő.
Kivétel az, ha valaki a nők 40 év kedvezményével megy nyugdíjba, őt kifejezetten úgy KELL felmenteni, hogy a felmentési idő VÉGÉRE teljesítse a feltételeket.

Még egyszer : közös megegyezéssel bármit lehet.

Kjt. 30.§(1) "d" pont, ill. 30.§(4).

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

nanemaaa # 2022.05.04. 08:07

pzsofi
Ha 65 éves nyugdíjkorhatárt eléri, akkor már másnap nem kell bemennie dolgozni, itt nem beszélhetünk felmentési időről.
A munkaviszonya a jogszabály erejénél fogva szűnik meg.
Szerintem.

pzsofi # 2022.05.01. 09:13

Tisztelt Hölgyek,Urak!
Következőkben kérném a segítségüket.
Anyukám 2022.07.04-el tölti a nyugdíjkorhatárt. Több mint 15-éve közalkalmazott. A munkahelye a felmentési időt úgy szeretné kiadni, neki, hogyha betölti a 65-évet utána küldenék el az 5 hónap felmentéssel azaz majd csak 2022.12.04-el kapná a nyugdíjat. Megtehetik így?
ő 2022.07.04-el nyugdíjas szeretne lenni.
Arra hivatkoznak, hogy a törvényben az van, hogy miután betöltötte a korhatárt kell adniuk a felmentési időt. Ez nem megegyezés kérdése a munkavállaló és a munkáltató közös akarata?
Édesapám 2022.11.04-el lesz 10 éve hogy meghalt, az ő utána feléledő özvegyi nyugdíjat megkapja anyukám akkor is ha csak 2022.12.04-el kapja saját jogon járó nyugdíjat mert a munkáltató így engedi el?
Mit csináljon, hogy megkaphassa az özvegyi és a saját jogon járónyugdíjat is 2022.07.04-től?

Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm.

aranypénzes leopárd # 2022.03.30. 11:37

A jubileumi jutalommal kapcsolatos a kérdésem. 2020 júliusától a szakképzésben oktatók kikerültek a közalkalmazotti törvény hatálya alól. Ez azt is jelenti, hogy a közalkalmazottként teljesített és a jubileumi jutalom szempontjából figyelembe vehető 22 évnyi munkaviszonyom is elveszett ezáltal?

Majordomus # 2022.03.23. 19:55

Ha dolgoztál és járulékot fizetett utánad a "szerv",akkor az mindenképpen nyugdijra jogosító jogviszony.

zante # 2022.03.23. 12:11

Üdvözletem!

Hivatásos állományú rendőrként lenne kérdésem szolgálati idővel kapcsolatban.

1985-től van munkaviszonyom, 1992-ben szereltem fel a rendőrséghez hivatásos állományban.
2004-ben közös megegyezéssel leszereltem, és az 1996. évi XLIII. törvény alapján a leszerelésemkor 19 év szolgálati időt igazoltak, mivel ezen törvény szerint a hivatásos szolgálat előtti munkaidőt is hivatásos szolgálatnak ismerték el. Ennek alapján 2004-ben 19 év szolgálati időt igazolt a megyei rendőr-főkapitányság.
2019-ben visszaszereltem a szintén hivatásos állományba, viszont tájékoztattak, hogy az időközbeni jogi változások miatt a 2015 évi XLII. törvény alapján már nem jár a hivatásos jogviszony előtt munkaidő, tehát már nem számít szolgálati jogviszonynak az 1985 és 1992 közöttii időszak.

Az lenne a kérdésem, hogy ez így igaz-e, illetve a 2015 évi XLII. törvénynek lehet -e visszamenően olyan hatálya a mely kedvezőtlen a munkavállalóra, tehát a 2015-ös hivatásos szolgálati törvény elveheti-e azt a szolgálati időt, amit 2004-ben a 1996-évi törvény alapján a rendőrség részemre leigazolt, és erről igazolást adott ki?

Előre is köszönöm a segítséget.

Szomorú örökös # 2022.03.05. 05:51

a benne szereplő feladatok nem felelnek meg a tényleges munkakörödnek, akkor ezt jelezheted a munkáltatónak

Sok-sok évvel ezelőtt nagyon nem volt munkám és egykori iskolámban felmerült egy udvaros pozíció. Nem volt rossz meló egy ideig, megcsináltam mindig, ami a dolgom volt. Aztán egyik napon egy „magas beosztású elöljáró” érkezése miatt arra akartak rávenni, hogy a folyosón a minimum féléves trutyit takarítsam le a virágok leveleiről. Na akkor földhöz vágtam a rongyot és jeleztem, hogy azért minden vackot ne akarjanak már velem megcsináltatni! Ekkor a legfőbb felettesem behívott az irodába és felolvasta a munkaköri leírásom ezen részét: "...és bármi, amire megkérjük..."

Másnap én kértem időpontot ugyanezen felettesemtől. Mikor beléptem az irodába, közöltem vele, hogy péntek van, háromnegyed 2-kor lejár a munkaidőm, és mivel még próbaidő alatt vagyok, készítsék össze addigra a papírjaimat, majd hétfőtől ismét kiadó az állásom, mert én azonnali hatállyal fel is mondtam nekik (mindez persze a könyvelőjük hatalmas örömére). A nő csak hápogott, levegőt nem kapott, de tudomásul vette. Pár hónappal később már vállalkozóként a mostani munkámat végeztem és összefutottam vele, mert épp ő nyitott nekem ajtót a lánya lakásában. Bevallom, volt meglepetés a számára. :-)

drbjozsef # 2022.03.04. 05:08

ItukdaroV,

A munkaköri leírást egyoldalúan határozhatja meg, és módosíthatja is a munkáltató, nem kell aláírnod, csak közölnie kell veled. Legfeljebb azt kell aláírnod, hogy átvetted - de ha ezt nem teszed, kiküldik postán, és akkor is közöltnek számít, ha nem veszed át a levelet.

Ha nem felel meg az alaki előírásoknak, vagy a benne szereplő feladatok nem felelnek meg a tényleges munkakörödnek, akkor ezt jelezheted a munkáltatónak, végső esetben pedig munkaügyi bírósághoz fordulhatsz.

Pont ezért nem része a munkaköri leírás a munkaszerződésnek : utóbbi csak közös megegyezéssel változtatható. Azt tényleg alá kell írnod, hogy hatályba lépjen. A munkaköri leírást nem kell.

ItukdaroV # 2022.03.04. 02:16

Tisztelt Szakértők!

Évek óta közalkalmazottként dolgozom, határozatlan idejű szerződéssel. Eddig nem volt munkaköri leírásom, vélhetően elfelejtették aláíratni velem, most szeretnék ha aláírnám. Még nem jutott el hozzám, de "nem hivatalosan" korábban láttam egy tervezetet, amiben olyan feladatok is szerepeltetve vannak, amik véleményem szerint nem tartoznak az adott munkakörhöz. Feltételezésem szerint a mostani végleges verzió is ez lesz. Ha ebben a formában nem írom alá milyen jogi lépéseket tehet a munkáltatóm? Úgy gondolom ezt a munkába állásomkor kellett volna aláíratniuk velem.

Chilly # 2022.03.01. 00:27

Tisztelt Szakértők!
Segítséget szeretnék kérni egy olyan kérdésben, ami egy közterület-felügyelői munkavégzéshez kapcsolódik.
Adva van egy vidéki település (X), ahol önálló költségvetési szervként működik egy rendészet.
A rendészethez tartozó közterület-felügyelők, az adott településen (X) végzik a munkájukat.
A szervezet vezetője (a helyi polgármester és egy másik település (Y) polgármesterével) közösen létrehoznak egy "feladatellátási megállapodás"-t, amely alapján a köztereseket átirányítják a másik településre (Y) közterület-felügyelői feladatok ellátására.
Mindezért, a megállapodásban kikötnek egy szolgáltatási óradíjat, amelyet a másik település (Y) önkormányzatának kell kifizetnie, a teljesítés igazolása után a rendészetnek (X).
Az - én olvasatomban - a jogszabály csak társulási formában engedi az ilyen együttműködések megkötését. Ezzel szemben a szervezet vezetője közli, hogy jogszerű így is a feladatellátás a másik településen (Y).
A rendészet (X) szmsz-e, alapító okirata, vagy a település (X) saját szmsz-e, nem rendelkezik arról, hogy egy másik település (Y) közigazgatási határán belül ilyen tevékenységet végezhetne.
Mindezt olyan formában "könyvelik" le, hogy a közterület-felügyelő aláírja a 12 órás munkavégzését a rendészethez tartozó településen (X) és ezen időtartamon belül átmegy a másik településre (Y) 2 - 3 órás időtartamra, amit később igazolnak le és fizetnek ki a rendészetnek (X).
Jogszerű-e így a munkavégzés?

Virag # 2022.02.17. 11:00

Tisztelt Szakértők!

Szeretnék bővebb tájékoztatást kérni a kormanytisztviselöknek járó álláshely elismeressel kapcsolatban.A Kit. torveny 2018.as 2019es hatalybalépéssel es ugy tudom 2019ben emeltek bele a rendelettel hogy kormanyhivatali dolgozok is jogosultak legyenek ra.Es letezik hogy sokunknak5-10 eveket nem akarnak elszamolni holott folyamatosan ugyanott dolgoztunk?

KOSZONOM

Kolszi # 2021.03.06. 14:00

Tisztelt Szakértők!

Ez a kérdés gondolom már felmerült azért elnézést kérek, hogy ha már többször meg lett válaszolva (csak nehéz keresni a forumban).

Köztisztviselőként (Kormányhovatalban) lehetek-e egyéni válallkozó? Ha igen, melyek a pontos kikötések, mikor kell ill. nem kell engedélyt kérni (kitől) stb?

Köszönöm szépen.

vrzscrz # 2021.02.25. 09:22

Tisztelt Szakértők és Fórumozók!

Egy várható kormánytisztviselői bér (Főpolgármesteri Hivatal) kalkulációjában kérnék segítséget.
Előzmények:
10 év munkaviszony versenyszférában
2 év 9 hónap minisztériumi munkaviszony (munka törvénykönyve szerinti)
2 db egyetemi diploma
2 db középfokú nyelvvizsga

Ezek alapján mire számíthatok?
Köszönöm a segítséget!

Mogyoro80 # 2021.02.22. 14:38

Tisztelt Szakértők!

Kolléganőm köztisztviselői jogvizsonya ( II.besosrolsái osztály) létesítésére 2014.02.13-án az alábbiak szerint került sor:

Munkáltató kezdete vége
Nagyrédei Szőlőskert MGTSZ 1973.06.27 1973.07.13
Egyesült Izzó Rt. 1978.07.10 1978.08.10
Mátravidéki Ép.és Szakip. Szöv.1979.08.15 1979.12.31
MÁV 1980.01.01 1990.08.14
Gyöngyös- Mátra Takszöv. 1990.08.15 2000.05.31
Mátra Party 98 Kft. 2004.01.05 2005.02.12
Őstermelő 2008.03.15 2008.12.31
K.E. e.v.alkalmazott 2009.09.01 2011.05.31
Munkaügyi Központ 2011.06.01 2011.09.15
Pegazus Travel Kft. 2011.09.16 2011.11.30
Őstermelő 2012.01.01 2012.12.31
Őstermelő 2013.01.01 2014.02.12
Összesen 27 év 10 hónap 13 nap ledolgozott munkaviszonyt jelent 2014.02.13-ig.

2014.02.13.óta folyamatosan fennáll a köztisztviselői jogviszonya.

A következő soros lépésekor kérte a kolléganő a fenti összes jogviszony beszámítását, tekintettel a nyugdíjfolyósítási hatóság által kiadott, fenti munkaviszony teljes leigazolására.

Kérdésem: Helyesen járunk -e el akkor , ha a Kttv. 8.§ (6) bekezdését alkalmazzuk, tehát 6 hónap munkaviszonyt számolunk csak be 1992.júlis 1. napjáig? (Az (5) bekezdés alkalmazása szempontjából az 1992. július 1-jét megelőzően munkaviszonyban töltött időként jogszabály alapján elismert időtartamból - tekintet nélkül arra, hogy annak ideje alatt munkavégzésre irányuló jogviszony fennállt-e, vagy ilyen jogviszony fennállása esetén érvényesült-e munkavégzési kötelezettség - hat hónapot be kell számítani.)

Szintén helyesen járunk -e el akkor, ha a Munkaügyi Központnál (2011.06.01.és 2011. 09.15.) nyilvántartásba vételt és az őstermelői jogviszonyokat nem számoljuk be a besorolás során?

Továbbá van -e értelme ezt az átsorolást ismételten újra számolni és végrehajtani, ha a 2018.11.26-án történt legutolsó átsorolást, mint munkáltatói döntést a köztisztviselő és a Hivatal, mint munkáltató is aláírta és akkor a kölcsönösen elismerték, hogy a köztisztviselő 14. fizetési fokozatba lépett és a következő fizetési fokozatba lépés várható időpontja 2020.november 16. és 15. fizetési fokozat?

Válaszukat előre is köszönöm!

drbjozsef # 2021.01.29. 11:44

Jogosult = jár.

Mazsolapitti # 2021.01.29. 11:05

Tisztelt Fórumozók!

A 2018. évi CXXV. törvény idézett szakasza alapján a járási hivatalban dolgozó kormánytisztviselőnek jár vagy adható az alábbi elismerés?
"144. § [Az álláshelyi elismerés]

(1)151 A kormánytisztviselő szolgálati ideje alapján álláshelyi elismerésre jogosult, amelynek mértéke

a)152 öt év álláshelyen töltött idő esetén háromhavi,

b)153 tíz év álláshelyen töltött idő esetén háromhavi,

c)154 tizenöt év álláshelyen töltött idő esetén hathavi,

d)155 húsz év álláshelyen töltött idő esetén hathavi,

e)156 huszonöt év álláshelyen töltött idő esetén kilenchavi,

f)157 harminc év álláshelyen töltött idő esetén kilenchavi,

g)158 harmincöt év álláshelyen töltött idő esetén huszonnégyhavi, és ezt követő minden öt év álláshelyen töltött idő esetén további öthavi

illetménynek megfelelő összeg.

(2) Az álláshelyi elismerésre jogosító idő megállapításánál az egy adott álláshelyen eltöltött időt kell figyelembe venni.

145. § [A szolgálati elismerés]

(1) A kormánytisztviselő szolgálati ideje alapján elismerésre jogosult, amelynek mértéke

  1. huszonöt év kormányzati szolgálati jogviszonyban töltött idő esetén kéthavi,
  2. harminc év kormányzati szolgálati jogviszonyban töltött idő esetén háromhavi,
  3. harmincöt év kormányzati szolgálati jogviszonyban töltött idő esetén négyhavi,
  4. negyven év kormányzati szolgálati jogviszonyban töltött idő esetén öthavi

illetménynek megfelelő összeg."

Köszönöm a segítséget!

Mazsola

Szinev # 2021.01.20. 12:33

Tisztelt Szakértők!

2021. február elején elérem a 40 éves munkaviszonyomat, melyből a közalkalmazotti jogviszony nem éri el a 25 évet.
Ez annak köszönhető, hogy előző munkahelyem állítólag feljebb sorolt 2 kategóriával, ezért tavaly visszaléptettek.
Jelenleg határozott idejű kinevezéssel, közalkalmazotti jogviszonyban dolgozom. A kinevezésem ez év június 25.-ig tart.
Szeretném megkérdezni, hogy február hónapban elmehetek-e kedvezményes nyugdíjba és nyugdíjba vonulásommal kaphatok-e valamilyen juttatást (végkielégítés, felmentés, stb.)
Előre is köszönöm válaszukat!
Üdvözlettel: Szinev

kérdező26 # 2021.01.06. 11:41

Tisztelt Fórum!

Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni: Kormánytisztviselő vagyok, 2021 augusztusában lesz meg a nők 40 évéhez szükséges szolgálati időm. Azonban 2022 január hónapban lesz esedékes a szolgálati elismerésem (jubileumi jutalom) összege, amit szándékomban áll felvenni. Az a kérdésem, hogy ez az összeg felvehető-e a felmentési idő alatt, vagy előbb vegyem fel az összeget és utána kezdjem-e el a felmentési időmet tölteni?
Attól tartok hogy amennyiben a felmentési időmet töltöm, nem fizetik már ki.
Előre is köszönöm a válaszokat.

drbjozsef # 2020.12.02. 08:50

Szemuka,

Én nem értek hozzá, de a véleményem :

  1. A jubileumi jutalom hatályos szabályozása szerint (Kttv.150.§) nem számít bele. Hogy előtte hogyan volt, azt nem tudom. Most jogosan nem számítják bele szerintem.
  2. Szerintem nem a két alpontot kell együtt értelmezni, hanem ezt a paragrafust, a 69.§-t, amelynek alcíme is "A végkielégítés", egészen egyszerűen nem kell rád alkalmazni, egyik bekezdését sem, mert te nem kaptál végkielégítést.
Szemuka # 2020.12.01. 07:26

Tisztelt Szakértő!

Két dologban szeretném a véleményét kérni.

Államigazgatásban dolgozom 33 éve.

1987.10.01.-1988.02.28. napjáig volt az egyetlen munkaviszonyom ami nem állami jogviszony volt.
Eddig a munkáltatóim mindig beszámították azt a munkaviszonyt a szolgálati időbe és a jubileumi jutalomba is. Ehhez a dátumhoz kaptam meg a 25 éves és a 30 éves jubileumi jutalmat is.
A jelenlegi munkáltatóm viszont a jubileumi jutalomnál nem ismeri el 1987. 10. 01-től ezt munkaviszonyt. Arra hivatkozott, hogy változott a törvény és ez már nem számítható bele. Valóban így van?

A másik kérdésem:

2001. március 1-től voltam Kormánytisztviselő 2020. augusztus 23.-ig. Felmondással szűnt meg a munkaviszonyom. Én mondtam fel. Végkielégítést nem kaptam (nem is kaphattam volna ebben az esetben.)
2020. szeptember 01 napjával álltam munkába egy Önkormányzatnál.
Most 2 és fél hónap után kaptam egy módosító papírt, amiben az áll, hogy a Kttv. 69. § (11) bekezdés b) pontja alapján a végkielégítés alapjául szolgáló időszak kezdő időpontja 2004. március 1. (a 2001. március 1. helyett.)
Véleményem szerint ez rám nem vonatkozna, mivel az Kttv. 69. § (11) bekezdés a) pontját teljesen figyelmen kívül hagyták.
Ez arról szól, hogy ha 30 napon belül munkaviszonyt létesítek, akkor folyamatos a munkaviszonyom. Ha jogosult voltam az előző munkahelyen végkielégítésre, akkor abból 1 havi jár, és a többit vissza kell fizetnem.
Utána jön a b) pont: Ha visszafizettem akkor (az 1 havi végkielégítés miatt) a végkielégítésre jogosító időből 3 évet le kell vonni.
A munkáltató a Kttv. 69. § (11) bekezdés b) pontját önállóan értelmezi. És nem veszi figyelembe az a) pontot.

Szerintem így nem helyes az értelmezés, és így hátrány ér.
Jól gondolom, hogy a Kttv. 69. § (11) bekezdés b) pontja önállóan nem értelmezhető, csak az a) pont következménye?

Köszönöm a választ előre is.

drbjozsef # 2020.12.01. 06:03

Anisus,

Mert ezt találták ki. Az alapbéred fix lesz, és emellé adható még, a munkáltató döntése szerint. Ha jól dolgozol (esetleg jól nyalsz), kapsz kiegészítést. Afféle prémium.

Anisus # 2020.11.30. 21:03

Köszönöm a gyors választ. De mit jelent a munkáltatói döntésen alapuló bér? Miért nem egyszerűen egy fix bruttó bér szerepel a szerződésben?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.30. 20:11

1. Ajánlat, mert te döntöd el, elfogadod vagy nem. De ezt is biztos mondták.