Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

j.p.gy # e-mail 2019.06.24. 21:01

Tisztelt Szakértők!
Egy iskolában dolgozom kertészként, közalkalmazotti jogviszonyban.
Előző nap az iskola igazgatója behívott és azt mondta, hogy nincsenek megelégedve a munkámmal. Ezelőtt a közvetlen főnökömtől és az igazgatótól sem kaptam semmiféle panaszt a munkámra.
Kérdeztem, hogy kik, amelyre a válasz az volt, hogy több tanár is.
Majd egy kisebb vita után elém rakta az igazgató a közös megegyezéses papírt.
Gondolkodási időt kértem.
Ilyenkor mi a teendő, hogyan tudok a helyzetből legjobban kijönni?
A válaszokat előre is köszönöm.
j.p.gy

FeriR # e-mail 2019.05.17. 08:55

Kollégiumban pedagógiai asszisztensként dolgozom, mint közalkalmazott. Főiskolai és egyetemi diplomám is van, tehát végzettségem szerint pedagógus vagyok. A heti óraszámom 40 óra.
Segítséget kérnék, az éjszakai munkavégzés esetében a 22 órától másnap reggel 6 óráig tartó időszakra 15%-os óradíjat kapok, míg a kollégák, akik pedagógusként dolgoznak ők 50%-ot. A 138/1992 (X.8.) Korm. rendelet 11.C paragrafus b pontjának 5. és 6. része szerint számomra egyértelmű, hogy 50%-os óradíjat kellene kapnom. A munkáltatóm szerint ez rám nem vonatkozik, így a Munka Törvénykönyve alapján kapom a 15%-os óradíjat.
Valóban helyesen értelmezi-e ezt a munkáltató és valóban csak 15%-os óradíj jár és nem 50%? Kérem segítségüket!

chava #   2019.05.14. 10:34

Kit-ben a 131.§-ben szabályozott fizu nélküli szabadság mellett kvázi fizu nélküli szabiként jelenik meg a Kit. 93. § (2) esetei közül néhány, ahol mentesülhet a munkavégzési kötelezettség alól a dolgozó a mtatói jogkör gyakorlójának engedélye alapján, ilyenkor (többek között) a munkáltatóval történő megállapodás szerint illeti meg díjazás.

oliver777 # e-mail 2019.05.14. 09:35

Kedves Szakértők!

Fizetés nélküli szabadság tekintetében szeretnék kérdezni.
Tudomásom szerint két típusa van, az első amikor meghatározott esetekben alanyi jogon jár, a második amikor munkáltató hozzájárulásával történik.
Az első eset mind a kit.-ben mind az mt.-ben szabályozva van.
A második esetre viszont egyikben sem találok szabályozást. Vagy erre az estre nincs konkrét rendelkezés? Csak a gumiszabály, hogy munkavállaló javára a munkaviszonyra vonatkozó szabályoktól el lehet térni?
Mt. 43. § (1) A munkaszerződés - jogszabály eltérő rendelkezése hiányában - a Második Részben foglaltaktól, valamint munkaviszonyra vonatkozó szabálytól a munkavállaló javára eltérhet.

cincinnatus #   2019.05.08. 07:41

rita0110 2019.05.07. 10:01

Tisztelt Szakértők!
Azt szeretném megtudni, hogy részmunkaidős foglalkoztatás esetén a nehéz körülmények között végzett munkáért járó pótlék is csak töredék részben jár?
Köszönettel!

A munka törvénykönyve a bérpótlék mértékéről ekként rendelkezik:

66. A bérpótlék

139. § (1) A bérpótlék a munkavállalót a rendes munkaidőre járó munkabérén felül illeti meg.

(2) A bérpótlék számítási alapja – eltérő megállapodás hiányában – a munkavállaló egy órára járó alapbére.

Fentiek alapján tehát főszabály szerint igen, azonban ettől a felek -megállapodás alapján- eltérhetnek.

Javasolt tisztázni, hogy van-e a cégnél érvényes kollektív szerződés, vagy egyéb megállapodás és az hogy rendelkezik az Ön által hivatkozott "a nehéz körülmények között végzett munkáért járó pótlékról".

rita0110 # e-mail 2019.05.07. 10:01

Tisztelt Szakértők!
Azt szeretném megtudni, hogy részmunkaidős foglalkoztatás esetén a nehéz körülmények között végzett munkáért járó pótlék is csak töredék részben jár?
Köszönettel!

chava #   2019.04.25. 16:31

Ki kell venned a szabadáságot, ha nincs jogviszony megszüntetés, nem váltják meg.

hekate # e-mail 2019.04.25. 15:44

2017.júliusában mentem el szülni az akkori bérem 350.000 Ft volt. 2018. januárjában levették a helyettesítés díjamat és az eltérítésemet és 166 ezer lett a bérem, amit ténylegesen nem kaptam meg soha, mert Gyeden voltam. Most vissza akarok menni dolgozni, kérem a szabadság megváltásomat. Melyik bér lesz irányadó? A Kit. 2018.12.01. Napi bért ír, aki ezt akkor kapta, annak ez alapján, de mi van a Gyedesekkel, akiknek az utolsó ténylegesen kifizetett bére a 2017 évi??

farkaskazmer # e-mail 2019.04.20. 21:34

Sziasztok!

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének facebook oldalára feltettek a minap egy kalkulátort, amivel ki lehet számolni kit, hogyan és milyen mértékben érintett hátrányosan (vagy nagy ritkán előnyösen) az új törvény rendelkezései.

Hogy ne kelljen keresgélni, belinkelem, gondolom lesz olyan, akit érdekel: http://kitkalkulator.probaljaki.hu/

Azt írják, hogy idézem:

"Számold ki Te is a Téged ért kár mértékét és oszd meg velünk e-mailben (mkksz@mkksz.org.hu; jelige: kalkulátor)!"

A dolog amúgy csak erős idegzetűeknek ajánlott, bár ha elég sokan jeleznek vissza, talán a szakszervezetnek sikerül elérnie valamit

Persze, tudom, naiv vagyok :)

bubuska11 # e-mail 2019.03.24. 12:40

Kedves Szakértők!
Új a munkahelyem, megállapodtunk x bérösszegben. Ez az összeg illetményből + vezetői illetményből áll. Egy másik papírom is van "illetményen felüli" illetménypótlékról, ez a kulturális illetménypótlék, 30,400 forint. Ezt utóbbit nem kaptam meg sem én, sem a velem együtt belépett kollégák, mondván, hogy az benne van a teljes fizetésben, eleve úgy állapították meg a fizetésünket, hogy az állásinterjún megbeszélt x összeg legyen a végösszeg. Fizupapírt még nem kaptam februárról, csak az aláírt szerződésből indulok ki.
Ehhez mit szóltok, más közszolgáknak is így alakul a fizetése? Az illetménypótlék benne számoltatik az illetményben, holott az erről szóló papír címe nagy betűkkel az, hogy "illetményen felüli"????

mmmelinda # e-mail 2019.03.18. 11:31

Tisztelt Szakértők! Köszönöm a válaszokat. Alapvetően optimista vagyok, talán azért gondoltam, hogy tévedés lehet mögötte, és arra, hogy biztos, korrigálásra kerül a hiba.....

chava #   2019.03.18. 11:26

@drbjozsef Pontosan...mármint nem tévedés, vagy hiba...
Értettem én, hogy mi a kérdés lényege mmmelinda-nak, csak azt nem, hogy nem látja még ebben az egészben, hogy mi a nagy valóság...

mmmelinda # e-mail 2019.03.18. 11:16

Kedves Chava! A szabadságok kiszámításához kapcsolódó, a senioritáshoz hasonló elvre gondoltam, amely korrigálná az én esetemhez kapcsolódó anomáliát, illetve az Ön által említett lényeges csökkenést. Hogy esetleg erre születik-e megoldás, esetlegesen jogszabály módosítással.

drbjozsef #   2019.03.18. 11:12

Azt gondolhatja, hogy ez jogalkotói hiba, vagy tévedés.

Hát, nem az.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

chava #   2019.03.18. 11:05

@mmmelinda Korrekció? Miben? Rengeteg embernek 11 vagy annál több nappal csökkent az évi szabija függetlenül, hogy vezető volt vagy vezető most.
A napi 30 perces munkaidő-pluszról nem is beszélve...

mmmelinda # e-mail 2019.03.18. 10:27

Tisztelt Szakértők! A Kit. szerint, osztályvezetőként mindössze 25 nap szabadság jár egy évben. Korábban, tekintettel a koromra/munkában eltöltött évekre már 32 nap szabadság járt, úgy hogy nem volt még vezetői kinevezésem. Várható, hogy lesz esetlegesen korrekció ebben?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.03.14. 19:34

Hülyeség.

www.kbs-ugyved.hu

Fourt # e-mail 2019.03.14. 19:26

Üdvözlöm !
Azzal a problémával állok szemben , hogy a feleségem 2001-től közalkalmazottként dolgozott egészségügyben , majd 2013-tól óvodában dolgozott mint pedagógiai asszisztens . Közben elvégezte a főiskolát és most már óvónőként fog dolgozni. A jogviszonya folytonos volt közalkalmazottként. A vezető óvónő állítása szerint az egészségügyben eltöltött évek nem számítanak bele az ő bérezésénél a bértáblába. Tehát csak az óvodában eltöltött éveket veszik alapul .A kérdésem az lenne hogy ilyenkor nem a közalkalmazottként eltöltött évek alapján sorolják be a bértáblába?? Vagy csak a pedagógiai évek számítanak??
Segítségüket előre is köszönöm.

wers # e-mail 2019.03.14. 18:09

Leszek, csak nem tudom 50 fölött mennyire lehet rám kereset. De egy próbát megér. Majd jelezz, ha látsz keresletet.

wers # e-mail 2019.03.14. 16:24

köszi, csak éppen mégsem így volt

chava #   2019.03.14. 12:42

@wers A Kttv-ben azért figyelembe kellett venni azt is, ha nem köziges: 8. § (5)
A közszolgálati tisztviselő besorolásánál (116. §) a munkavégzésre irányuló jogviszonyban, különösen a munkaviszonyban, állami vezetői szolgálati jogviszonyban, kormányzati szolgálati, állami szolgálati, közszolgálati, közalkalmazotti jogviszonyban, rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban, honvédelmi alkalmazotti jogviszonyban, bírósági szolgálati, igazságügyi alkalmazotti szolgálati, illetve munkaviszonyban, ügyészségi, hivatásos (szerződéses) szolgálati jogviszonyban, ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban, a 47. §-ban meghatározott ösztöndíjas jogviszonyban, bedolgozói munkaviszonyban, a munkavégzési kötelezettséget magában foglaló szövetkezeti tagsági viszonyban, a szakcsoporti tagsági viszonyban, a vállalkozási és megbízási szerződésen alapuló, valamint a személyes közreműködéssel járó gazdasági és polgári jogi társasági vagy egyéni cég tagjaként végzett tevékenységre irányuló jogviszonyban, továbbá az ügyvédi és az egyéni vállalkozói tevékenységre irányuló jogviszonyban töltött időt, valamint a 62/A. § szerinti jogviszony-létesítés esetén a két jogviszony közötti időtartamot kell alapul venni azzal, hogy a munkavégzési kötelezettséggel nem járó, megszakítás nélkül hat hónapot meghaladó időtartamból hat hónapot kell beszámítani. A sor- és tartalékos katonai, valamint a polgári szolgálat, a tizennégy éven aluli gyermek ápolására, gondozására, illetve a tartós külszolgálatot teljesítő dolgozó házastársa által igénybe vett fizetés nélküli szabadság teljes időtartamát figyelembe kell venni.

wers # e-mail 2019.03.14. 11:07

Sok helyen ugyanannyit keres egy 5 éves jogvsizonnyal és egy 20-30 éves jogviszonnyal rendelkező.

Eddig meg lehetett fordítva is, ha nem a közigben dolgozott 20-30 évet és nem köziges a felsőfokú végzettség, akkor minimálbéres kezdő fizetést lehetett érdemelni (mellesleg néhány esetben több és jobb munkával, mint aki dupla fizut kapott)

chava #   2019.03.14. 10:50

Átv. hk., Kttv. hk. Igen, febr 28-ig nem volt mindegy :) De sajnos új világ kezdődött márc. 1-vel... Sok helyen ugyanannyit keres egy 5 éves jogvsizonnyal és egy 20-30 éves jogviszonnyal rendelkező.

dipo # e-mail 2019.03.13. 22:21

@chava
Kttv felsorolja a szolgalati jogviszonyba tartozo jogviszonyokat, igy akar versenyszferaban is toltott munkaviszonyt, Atv egyertelmuen utalt a Kttv re hogy a kormanyzati szolgalati jogviszonynal a Kttv jogviszony beszamitasat kell alkalmazni, Kit viszont egyertelmuen kizarolag a kormanyzati szolgalati jogviszonyban toltott idot szamitja es nem utal Kttv re sem ebben a tekintetben.
Na most nagyon nem mindegy a Kit mellekleteben szereplo savos besorolasnal hogy valaki 15 evet dolgozott mar versenyszferaban es Atv ben még magasabb sav minimumat kapta de Kit nél mar csak az elso sav minimumat kapjhatja.
Szoval februar 28 ig nagyon is szamitott ki mennyit dolgozott.

Kincses # e-mail 2019.03.13. 21:18

Tisztelt Szakértők!
Ha jelen esetben egy köztisztviselő gyesen van, az őt helyettesítő köztisztviselőnek kell nyilatkozni a besorolásáról? A gyesen lévő munkavállaló jogviszonya most hogy alakul? Mivel gyesen van, védett helyzetben van. Neki hogy alakul a munkajogviszonya? Ez esetben mi a különbség ha aktívan dolgozna, vagy a mostani passzív helyzete között?