Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?

Jogi Tanács # e-mail 2019.11.01. 17:44

Szép napot. Van egy nagyon rossz állapotban lévő autóm. De meg papírokkal. El akarom adni de csak alkatrésznek egyben. A hibákat persze fel sorolnám. Meg tehetem e h azt is bele írom,hogy a vevő minden garanciáról lemond?

Válaszukat előre is köszönöm.

miklaus # e-mail 2019.11.01. 10:18

2019.09.13-án vásároltam egy 2009 évi gyártmányú, 1.4 benzines Hyundai i30 személygépkocsit. A járművel eddig 1500km-t tettem meg. 2019.10.19-én az olajnyomás visszajelző lámpám alapjáraton folyamatosan világított, így a közlekedést beszüntettem az autóval. A legközelebbi szervizbe vittem. Ott egy olajnyomáspróbát csináltak és megállapították, hogy az olajnyomás nem megfelelő. A szerviz szerint a probléma nem mostani eredetű lehet.
E-mailben felvettem a kapcsolatot a kereskedővel és a beleegyezésével átvizsgáltattam a gépjárművet. Az olajcsere során kiderült, hogy a motorolajhoz valószínű olajsűrítő adalékot kevertek, ezért nem jelentkezett azonnal az olajnyomás probléma. Tehát a hiba már a vásárláskor is meg volt, csak az adalékanyag miatt nem jelentkezett. Az olaj bevizsgálása jelenleg is folyik, hogy kiderítsék milyen adalékanyag volt benne.
A gépjármű komputeres átvizsgáláson is átesett, minek során kiderült, hogy a kilométer órán kijelzett adat (a gépjármű átvételekor feljegyzett kilométer) 87000km-rel kevesebb, mint a valós futott teljesítmény. Megjegyzem az eladás során ezt nem közölték velem. (ekkora futásteljesítménnyel nem vásároltam volna meg a gépjárművet).
A szakvélemény szerint a következő alkatrészek cseréjére van szükség: olajszivattyú, vezérműlánc, főtengely hajtókar csapágy sor, valamint ha a főtengely is nagyon megkopott akkor annak köszörülése is szükséges.
A javítás, valamint az alkatrészek költségei nagyon magasak (kb. 300000-500000 Ft), valamint a futott kilométer sem valós. A szakvélemény szerint a fentebb felsorolt hiba, valamint az alkatrészek cseréje a valós kilométer futásnál jelentkeznének.
Több e-mailt is váltottunk azóta, kértem hogy vállalja át a javítási költséget ill, az alkatrészek költségeit is. Persze mindig csak kitérő válaszokat kapok.
Már odáig jutottam, hogy nem is akarom megtartani az autót. Ki tudja még ezen kívül mi baj jöhet még elő (váltó, futómű, kormány) ennyivel több kilométer után, mint ahogy eladták.
Mivel nem tudtunk egyezségre jutni úgy döntöttem, hogy jogi úton folytatom tovább és visszavásároltatom a gépjárművet.
Segítségre, és véleményre lennék kíváncsi az adott helyzetben mit tenne.
Válaszukat előre is köszönöm.

öcskös89 # e-mail 2019.11.01. 08:45

Tisztelt fórumozók!
Valószínűleg már elhibáztam, de kB 3 hónapja vettem egy ford mondeot, aminek van a szívósornál 4 darab örvénylő lapát egy tengellyel. Használat alatt eltört a tengely és a hengerfejet kivégezve az égés térbe került ahol csinált még egy csúnya kárt, ezt bontás nélkül meg tudtuk nézni. Most az autó vételárát rá kéne költeni. Mit tudok tenni ezügyben? Eladóval nem beszéltem nyilván teleakarja nyomni a fejemet, hogy használt autó, nem tudott erről stbstb. De mégis valami esetleg? Előre is köszönöm válaszukat!

drbjozsef #   2019.10.28. 21:03

Zsolt1123,

Ptk.6:163.§(1) A jogosult kellékszavatossági igénye a teljesítés időpontjától számított egy év alatt évül el.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Zsolt1123 # e-mail 2019.10.28. 18:00

A levelet feladtam, sajnos csak ajánlva, remélem a per soran nem ez az apró hiba lesz a döntő

Zsolt1123 # e-mail 2019.10.28. 17:55

drbjozsef köszönöm a válaszait.

Egy információ még nem tiszta teljesen. Magánszemelytől vásárlás esetén sok eltérő információt találok a szavatossági idővel kapcsolatban. Van, ahol fél évet, van ahol 1 évet olvasok. Melyik helytálló?

drbjozsef #   2019.10.27. 15:55

Zsolt1123,

Nem kell.
Elég ha te írod, és tértivevénnyel adod fel, az igazolható lesz.

Telefonbeszélgetést rögzíteni se jogszerű, ennek ellenére bizonyos körülmények között elfogadhatjta a bíróság. A te eseted nem ez, hiszen előtted nyitva áll az írásbeli felszólítás lehetősége.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Zsolt1123 # e-mail 2019.10.27. 14:34

A levelet hivatalos formában, ügyvéddel kell íratni? Feltétlen szükséges?
Telefonbeszélgetésre nem lehet később hivatkozni?

ezmostmi? # e-mail 2019.10.26. 07:14

Lajta.D
...perelni a vizsgabázist? ...:-)))))))

  • ezt gondold újra...:-)))))))
NJ0309 # e-mail 2019.10.24. 23:47

Sziasztok.

Elnézést, ha rossz helyre teszem fel a kérdéseim.

Adott egy 13 éves személyautó, melynek értéke 1.2-1.5 m Ft között mozog.
Szeretnénk megvenni, viszont kiskorú a tulajdonos, apa az üzembentartó. Mi a teendő ilyen esetben?
Olvastam, hogy mindenképp kell hozzá a gyámhatóság hozzájárulása. Gondolom ez nem 1-2 nap. Ilyen esetben a törvényes képviselők(a gyermek szülei) beleegyezése után használatba vehetnénk e az autót egy kölcsönadási, vagy üzembentartói szerződéssel, a gyámhatósági hozzájárulás megérkezéséig? Továbbá milyen kötelezettségei lennének még a törvényes képviselőknek az ügylet miatt a gyámhatóság felé?
Köszönöm előre is a válaszokat

Laja.D # e-mail 2019.10.24. 21:20

Sziasztok,
Tegnapi nap volt a kocsim műszaki vizsgáztatáson, semmi problémát nem találtak megadtak 2 évre az engedélyt. Haza felé éreztem hogy nagyon kattog valami az első futóműnel, így bejelentettem a szerelőhöz. Sajnos viszont ma egy fordulásnál kitort a kérek. A lenges csillapítónál teljesen szét volt rozsdasodva a vas, kB 10%-a tartotta csak, a többi részén jól láthatóan már régi rozsda volt. Szerencsére semmi bajt nem okoztam se másnak se magamnak csak a kocsinak. Személy szerint azért örülök a műszaki vizsgának mert ilyenkor legalább 2 évente teljesen atnezik és ha baj van amit eddig nem vettem észre jelzik és negcsinaltatom. Mit tudok tenni ebben az esetben segítségeteket kérném. Felelősségre tudom e vonni és kártérítést tudok e kérni a vizsgaallomastol? Vagy ennek van e valami jogi menete. Mert itt csak a szerencse játszott közre, hogy senkinek és semminek nem lett komolyabb baja. Köszönöm előre is a válaszokat.

Zsolt1123 # e-mail 2019.10.24. 21:19

Köszönöm válaszát!

Sajnos írásban már nem tudom felszólítani, folyamatosan telefonon kommunikáltunk. Húzza az időt, es ki fogok futni belőle.
A beszélgetéseket azonban felvettem, konkrét hazudozásait is tudnám abbol igazolni. Bár úgy tudom hogy felvétellel nem lehetséges.

Sajnos az írásbeli felszólításról nem tudtam, feltétlen szükséges?

drbjozsef #   2019.10.24. 19:12

Zsolt1123,

Perköltséget és a nyertes fél költségeit az fizeti, akit marasztal a bíróság. Ha megosztott a nyertesség, akkor a költségek is azonos arányban oszlanak. Az illetéket a felperes fizeti, de nyerése esetén az is költség, és visszakapja.

Elsô körben döntsd el mit szeretnél, és arra szólìtsd fel igazolhatóan, írásban az eladót. Ha azt elutasítja, vagy a tûzött határidôig nem teljesíti, perelhetsz.

Esetedben, ha jelentôs tényeket hallgattak el, és amit írtál az az szerintem (és kellô gondosságod esetén sem ismerhetted fel a javítást), akkor kérheted vissza a pénzed, és elállhatsz a szerzôdéstôl. De ha akarod, kérhetsz árleszállítást is.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Zsolt1123 # e-mail 2019.10.24. 13:55

Üdvözlök mindenkit!

A visszaolvasottak alapján, ha jól látom érdemes pert indítanom.
Magánszemélytől vettem autót, majd utólag kiderült, hogy gazdasági totálkáros volt, légzsákok nyíltak, több elem cserélve lett, illetve javítva. 3 éves, 7.5 m értékben.
Ezekről, a lekérdezett információk alapján képek is állnak rendelkezésemre. Kis sérüléskről voltam tájékoztatva ezekről szó sem volt. Nem hivatalos szervízbe lett javítva, így hiába nézhettem meg a digitális szervízkönyvét... 6 hónapon belül vagyok még. De igazolni tudom a pontos dátumokat is.
Egy ilyen pernél mire tudok számítani? Adás vételitől való elállást, illetve autót is megtarthatom, árleszállítást kérve, az olvasottak alapján. A perköltségek engem terhelnek majd ebben az esetben?

Előre is köszönöm!

drbjozsef #   2019.10.24. 06:49

Búvár Benő,

Szerintem nemigen, de nem lehetetlen, de ezt igazságügyi szakértő mondaná meg legfeljebb vizsgálat után.

A hengerfejnek a hűtőhöz nincs köze (azon kívül, hogy abból fogy el a hűtővíz a szivárgás miatt).

Perköztség attól is függ meddig tart, milyen ügyvéded van, milyen szakértők kellenek, és persze, hogy nyersz-e legalább részben. Mondjuk a hat számjegy az biztos.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Búvár Benő # e-mail 2019.10.23. 19:43

Köszönöm a választ Esetleg az segít a helyzeten ha a kocsi eleje (nekitolattak) törve volt? A hűtő vadi új. Másik kérdés egy ilyen per ha belemegyek mennyibe fájhat? Köszi

adam1008 # e-mail 2019.10.23. 18:53

Sziasztok

Tegnapi nap 2019.10.22 vásároltam magánszemélyként egy magánszemélytől egy 2008as opel insigniat. 120km et mentem vele! És csúnya motor csörgés.... le állítottam a kocsit hívtam az eladót. De nem akar együt működni velem.
Újra indítás után a zörgés meg szűnt. Viszont ki írja hogy mi hamarabb vigyem szervibe a kocsit!
Ez ennél a kocsinál nem hiszem hogy egy két mátyás meg oldaná a problémát! Mit tudók tenni??
Vagy mit tehetek? Azt még írnám hogy egy költség mentes kocsiként árulta!

drbjozsef #   2019.10.23. 18:11

Búvár Benő,

Csekély esélyed van.
Ha kereskedőtől vetted, fogyasztói szerződést kötöttél, ezért az első hat hónapban vélelmezni kell, hogy a hiba már a vásárláskor is fennállt, és ennek ellenkezőjét az eladónak kell bizonyítania.
De a leírásod alapján ez nem lesz nagyon nehéz. Ha az autóval meg tudtál tenni 1500 km-t, akkor az a vásárlás pillanatában igen kis eséllyel lehetett hengerfejes. Ez nem olyan jellegű hiba, amivel ilyen sokat is lehet közlekedni, a vásárláskor nemigen állhatott fent.
Igen, elvileg lehet, hogy már repedt volt akkor is, csak kicsit, és szép lassan ette meg a vizet, és bár ezt nem neked kell bizonyítani, én 1500 km esetén nem nagyon látom, hogy eséllyel lehessen ezt végigvinni. Pláne, hogy a kellő gondosságba ekkora táv esetén már beletartozik a különböző folyadékok szintjének ellenőrzése is talán.

Ez jó eséllyel az a tipikus eset, amikor meghibásodik a nemrég vásárolt autó. Előfordul az.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Búvár Benő # e-mail 2019.10.23. 06:24

Sziasztok Leírnám a problémámat.Vettem a feleségemnek egy Citroen C3 as gkt. Durván másfél hónap múlva (kb1500km) hív a feleségem hogy magas hőfokot ír ki a kocsi Azonnal leállította és várt engem. Kiderült az autóból elfogyott a hűtővíz. Elvittem szerelőhöz aki (az eladó javaslatára) megállapította hogy az autó hengerfejes a javítása kb 200-250e ft. Az eladó teljesen elzárkózott a javítástól Szerinte ez a mi ,,sarunk".Az eladó egy autókereskedő. Rögtön azzal kezdte hogy ő megkérdezte az ügyvédjét és nem az ő problémája. Tudok ezzel a dologgal mit kezdeni? Kihez forduljak ,fordulhatok? Köszönöm

Zsolt1123 # e-mail 2019.09.28. 12:39

Konkrét képek vannak... igazából mindenről
Sőt adás vételibe külön odaíratta h tájékoztatott hátső sárvédő sérülésröl
Közbe előről oldalról lett törve jobban, légzsákok is nyíltak.

drbjozsef #   2019.09.26. 14:55

Idő : sok, de nyilván függ a másik féltől.
Esély : ez meg attól mit és hogyan tudsz bizonyítani.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Zsolt1123 # e-mail 2019.09.26. 12:48

Mivel fél éven belül vagyok, + a leírtak alapján érdemes akkor pert indítanom ez ügyben?
Mindenképp meg fogom próbálni, csak kérdés hogy mennyi eséllyel, mennyi idő alatt...

wers # e-mail 2019.09.25. 08:50

Hát pénzt. :D

:D azt én is akarok

Egyébként meg etetni a kacsákat, libákat, hattyúkat, galambokat....

drbjozsef #   2019.09.25. 08:44

Mit akar még?

Hát pénzt. :D

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2019.09.25. 08:27

sok sikert (de fogadnék, hogy nem fog perelni)

Ezeket szépen írd le neki, és illedelmesen "köszönj el tőle".

Már csak azért is jó lerázni, mert ha itt engedsz, akkor kéthetente "találni" fog újabb és újabb "rejtett" hibát. Na ne már, hogy te szervizeld továbbra is a kocsit.

Tudta, 2003-as, és tudta, hogy 288.000 km. Mit akar még?