Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?

Karesz1234 # e-mail 2020.07.02. 10:17

Rendben,köszönöm a segìtséget

Szomorú örökös #   2020.07.02. 06:12

Karesz1234

Máskor elégedj meg egy topikkal, ha kapsz rá választ, akkor elég lesz egyben futtatni azokat, akik erre tudnak neked válaszolni! Köszi!

Karesz1234 # e-mail 2020.07.01. 23:37

Üdvözlök mindenkit.

3honapja vettem egy 2011 1.4T Opel Merivát aminek a váltòja valòszìnüleg csapágyproblémás.Alapjáraton ill.sebességben halk fémes surlòdò hang hallhatò.Nekem nem volt gyanùs ez a hang mìg egy baratom felhìvta ra a figyelmem hogy szerinte ez nem normalis.Irany a szervìz ahol kozoltek hogy valtofelujitas.Na basszus.A kerdesem hogy van keresnivalom a kereskedonel akitol vettem ezt a hibas autot?

Szomorú örökös #   2020.07.01. 07:06

Roamer

Maradjunk annyiban, hogy - veled ellentétben - én el tudom képzelni, hogy ha ezek az adatbázis platformok mielőtt elindulnak, kb milyen műszaki és törvényi feltételeknek kell megfelelniük.

Akkor még egyszer és utoljára, ha te állítasz valamit, hogy nem úgy történt, ahogy te azt elvártad volna és nem tudtok megegyezni, ezért per lesz belőle, akkor nem úgy fog működni, hogy te elmondod a bírónak, mit is csináltál, ő meg majd lekérdezi az adott adatbázisokat, hogy legyen is bizonyíték rá. Ezt mind-mind neked kell megdönthetetlen bizonyítékkal alátámasztani és az nem annyiból kell álljon, hogy „ott van az időpecsétes lekérdezés az adatbázisban”. Neked kell papíron, kinyomtatva eléje vinni mindent, amit állítasz.

Ha viszont ezt a kereskedés is bizonyítani tudja, hogy az információt számodra elküldték - manapság nagyon sokszor van, hogy elmegy egy sms vagy egy kimenő mobiltelefon hívás és érdekes a hívott félnél nyoma sincs - akkor máris bukott az állításod, ők nem lesznek hibásak, te pedig bukod a pert. Szóval az ilyen „elektronikus alapú bizonyítás” nagyon gyenge lábakon fog állni a bíróság előtt, erre nyugodtan felkészülhetsz.

De ha rám hallgatsz, úgy csinálod, ahogy akarod, engem már nem érdekel, kiszálltam! További jó okoskodást! Te nem kérdezni jöttél ide, ezt már a „jogászbanda” megnevezéssel meg is alapoztad. :-)

Szomorú örökös #   2020.06.30. 23:56

Roamer

Azzal a „jogászbanda” kifejezéssel kapásból elintézted, hogy az, akit az előttem szóló okostóbiás ajánlott, az ne nagyon adjon neked soha többé semmilyen tanácsot. Cserébe ő próbált meg olyan infókkal ellátni, amivel nagy valószínűséggel buknád is a dolgot. Mindezt úgy, hogy velem is egyfolytában kötözködött és megpróbálta a saját érdekeit érvényesíteni úgy, ahogy leírtam, azaz mások hátán felkapaszkodva. De mint írtam, a te pénzed van benne, bizony azt fogod elbukni. És nem kell, hogy rám hallgass, ha már így elintézted az összes jogász előtt magad már az első hozzászólásoddal. Hallgass nyugodtan arra az okostóbiásra, aki messze van a jogász fogalmától és akinek semmi se drága, hiszen nem a saját pénzét viszi a vásárra, hanem a tiéddel sáfárkodik, de eléggé pocsékul. Viszont könnyen teszi mindezt. Kivéve akkor nem tenné, ha a rossz tanács miatt elbukott per után követelhetnéd rajta a perköltséget. Mindegy, én csak azt tanácsoltam, hogy menj egy hús-vér ügyvédhez végre és ne itt gyűjtögess hamis és félrevezető infókat. Hajrá! :-)

Szomorú örökös #   2020.06.30. 16:50

Roamer

Tudom, hogy hivatalosan ez mind semmi

Kb. ezzel le is írtad a lényeget. Naiv vagy, ha azt gondolod, hogy majd az igazad állítására elkezdik átnézni ezeket a log file-okat. A bizonyítást neked kell elvégezni a hatóság előtt egyedül, viszont az összes itt leírt - szerinted elégséges - „bizonyíték” mindössze egy állítás lesz a részedről a kereskedés állításával szemben. Szóval gyúrj még ezen a sztorin. Bár hasznosabb lenne, ha inkább végre egy hús-vér ügyvédet látogatnál meg. De lehetőleg előtte ne használj olyan kifejezéseket, mint amit itt először tettél, mert tuti egyből megmutatja neked az ajtót.

Szomorú örökös #   2020.06.30. 15:57

Roamer

Már egyszer leírtam: ne minket akarj meggyőzni! Én magasról teszek rá, hogy milyen kocsid lesz. Neked maga az eljárás a lényeg, nem pedig az, hogy megbízható-e a jármű maga.

Csak halkan megsúgom, nekem ennyi bizonyítékkal eszembe se jutna bíróságra menni. De a te pénzed, úgy költöd, ahogy akarod. A helyedben inkább a kereskedéssel egyezkednék. Ja, hogy ahhoz már késő? Okos ember előtte gondolkodik. No de ezt te is tudod, hogy elcseszted már.

Szomorú örökös #   2020.06.30. 13:19

Quod erat demonstrandum! :-D

Szomorú örökös #   2020.06.30. 12:29

Roamer

Minek ehhez még tanú?

Már bocsi, de erről ne minket akarj meggyőzni, ezt a bíróságon várják majd el tőled, magyarázkodni majd ott kell.

Tanú szvsz majd ahhoz kell, hogy szerintük mondták, vagy írásban közölték, válaszoltak az írásos direkt kérdésre, ami ugye nem történt meg.

Ha hibás a teljesítés, akkor neked kell bizonyítani, hogy hibás volt már a vételkor is, ezt itt már sokszor leírták.

Egyébként nekem eddig az a válasz tetszett legjobban, hogy „kérj vastagság mérőt a kereskedésben, ott tuti van”...no meg hát ugye éppen velük vagy vitában is. :-D

bermuda háromszög #   2020.06.30. 07:37

Roamer

Hadd javasoljam neked újra hogy olvass vissza és inkább olyan tanácsadó véleményét fontold meg, aki nem szalad bele olyan bakiba hogy meg sem érti amit kérdezel.
Szívesen ajánlom pl drbjózsef-et ő nem tolja rád a véleményét, és nem tart múltba révedő beszámolót, hanem értékes tanácsot ad.
Más topikokban is nézz körül pl
https://www.jogiforum.hu/forum/20/27167

Szomorú örökös #   2020.06.30. 07:06

Roamer

A bizonyítás kb annyi, hogy a vételár kifizetése után kértem le a kárkalkulációst - időpecsétes lekérdezés - majd amikor írásban kértem, hogy mondjanak ezzel kapcsolatban info-t, semmi sem történt.

Szerinted.....de azért ez tanúk nélkül félek, hogy édeskevés lesz egy bírósági eljáráshoz - ami egyértelműen polgári peres lesz, ha nem tudtok megegyezni, tehát nagy valószínűséggel neked kell előre kicsengetni a perköltséget is, mivel a bíróság sem ingyé dolgozik. És jó esetben csak akkor kapod vissza, ha meg is nyered.

Egyébként itt egy NAV dokumentum, amely alapján esetleg az átírási illetéket is visszaigényelheted, de ehhez vagy közös megegyezés vagy bírósági ítélet szükséges, anélkül csak úgy nem fogják visszaadni neked.

https://www.nav.gov.hu/…20200114.pdf

És akkor csináltathatom saját pénzből + mehetek bíróságra

Tudod mit? Akkor ne vedd meg! Keresgélj tovább a használt piacon és még ilyen autót se fogsz találni. Vagy öreg vackokkal van tele, vagy lyukat beszélnek a hasadba, hogy ne figyelj oda az állapotra.

Anno én egy Combo-t vettem kereskedésben, annak is már volt törése, mégsem említette a kereskedő, de nem is balhéztam vele, hogy elhallgatta (lehet nem is tudta). Mégsem volt vele semmi bajom 7 év alatt, nagyon bevált. Akkor adtam el, amikor én is figyelmetlen voltam és én törtem meg az elejét - no meg hát már 300 ezer km volt benne, ideje is volt eladni. Én nem titkoltam, hogy törött, de csakis arról tudtam nyilván beszélni, ami az én kezem alatt történt.

Szomorú örökös #   2020.06.29. 23:20

Roamer

Nos akkor van esetleg valami javaslat, ötlet?

Szerintem hozd el! Ha nem húz félre vezetés közben, minden rendben működik rajta, akkor nincs mit aggódnod.

Létezik ilyen lehetőség, hogy megtévesztésre hivatkozva elállok a szerződéstől?

Ltezik, de félek, hogy neked kell mindent bizonyítani.

akkor nem mondhatná, hogy sérülésmentes, és olcsóbban kellene adni egy picit.

Azért ez így, ebben a formában nem igaz. Ha eleve nagyon olcsó, akkor abból már miért engedne? Akkor kéne gyanút fogni, amikor valami túl olcsó.

Egyébként kíváncsi lennék, hogy egy forgalomból kivont autót hogyan tudnám bevizsgáltatni hivatalosan akármilyen márkaszerviznél még a legelején?

Pl. „P” rendszámmal.

bermuda háromszög #   2020.06.29. 20:45

De - már megbocsáss - egy eladótól ne is várd el, hogy egy ilyen eseményt majd tudni fog és elmondja neked, hiszen ha nem első tulaja a járműnek, akkor bizony ez előtte is titok marad.

Nem kellene fölösleges köröket tenni:

Vásárolnék egy kb fél éves autót márkakereskedésből (5,5m). Az autót őt helyezték üzembe, végig ők használták.

Tehát az amit írtál, ebben az esetben nem játszik!

Szomorú örökös #   2020.06.29. 20:29

Roamer

Ha valami majom - aki használta - végighúzta az oldalát, és zsebből fizette a fényezést, akkor azt sehol sem fogom látni.

Ezt nagyon jól látod. Csakis azokat az eseményeket fogod a kártörténetben látni, amelyeket hivatalosan bejelentettek és biztosítón keresztül rendezték a káreseményt. De - már megbocsáss - egy eladótól ne is várd el, hogy egy ilyen eseményt majd tudni fog és elmondja neked, hiszen ha nem első tulaja a járműnek, akkor bizony ez előtte is titok marad.

bermuda háromszög #   2020.06.29. 20:12

A vastagságmérőt tudod még megnézni.
Az megmutatja ha újra fújták.
Elmész vele egy kereskedésbe, nekik lesz

bermuda háromszög #   2020.06.29. 19:23

Szerintem magtalálod azt a részt itt majd, hogy mely esetekben írják vissza az eredeti tulaj nevére a kocsit és a vevő nem bukja az átírásit - ebbe emlékeim szerint beleesel.

Ha hivatalosan pöpec autót kaptál, de a kártörténet szerint nem, akkor mondhatod, hogy nem ilyet akartál, azt mondták hogy ez sérülésmentes, becsaptak, és ezért elállsz.

Még most sem késő a kórtörténetét lekérned, szánj rá némi pénzt, nem olyan sok az.

Szomorú örökös #   2020.06.29. 16:41

Roamer

A vételár kifizetése után derült ki, hogy az autóval történt valami apróbb (?) baleset, és emiatt van neki egy bejegyzése a kártörténeti adatbázisban (amiről természetesen elfelejtettek tájékoztatni)

Ezt te is megnézhetted volna, ingyenesen, ügyfélkapus hozzáféréssel. Úgy hívják, hogy járműszolgáltatási platform. Okos emberek ma már így vásárolnak autót.

Az autót kifizettem, de az átadás átvétel még nem történt meg, a forgalmi a nevemen van, a biztosítás még nincs rendezve.

Tehát kifizetted az autót, a komplett átírást, mivel forgalmi - nagy valószínűséggel törzskönyv is - van a neveden. És te ilyenkor akarsz elállni az adásvételtől? És még csak egy cseppet sem érzed, hogy rohadtul elkéstél ezzel? :-O

Csak halkan jegyzem meg, hogy az átírási költségeket nagy valószínűséggel tuti buktad, még ha meg is történik az elállás. De ha az autó jó, akkor én nem kekeckednék tovább a kereskedéssel, hanem használnám, miután átvettem.

bermuda háromszög #   2020.06.29. 15:34

Ha nem voltak hajlandók semmi hibát bevésni a szerződésbe, az neked jó, mert akkor szerintük egy hibátlan kocsit adtak át.
Mindenre hibára, ami később derül ki hivatkozhatsz, hogy nem tudtál róla ....
És keményen mint a vídia

Amúgy itt mennyit olvastál vissza?

wers # e-mail 2020.06.29. 13:34

A vételár kifizetése után derült ki, hogy az autóval történt valami apróbb (?) baleset, és emiatt van neki egy bejegyzése a kártörténeti adatbázisban (amiről természetesen elfelejtettek tájékoztatni)

Átadás átvétel előtt írásban (e-mail) kértem, hogy tájékoztassanak az összes hibáról - látni szeretném a teljes kártörténetet - és ezt írjuk bele az adásvételibe is + kértem közös festékréteg mérést is. Ez nem történt meg.

Lehet, nagyon szőkenős a kérdésem, de ezeket miért nem a fizetés előtt kérted? Gondolom a vakon megbíztál a kereskedőben.

kemény vagyok mint a vídia, na ( :) )

Akkor ezt vedd elő, és áll oda keményen (na ne az ügyvéd elé, ő nem tehet róla). Ne szórakozzanak már. Nem egy doboz tojást vettél amiről kiderült később, hogy egy törött.

drbjozsef #   2020.06.29. 13:06

"jogász banda" ?

Híjj, nem törekszel olcsó népszerűségre... :D

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

zoreck # e-mail 2020.06.23. 20:30

Sziasztok.

Nézelődtem a fórumon, de nem találtam pontosan a kérdésemhez kapcsolódó bejegyzéseket. Ha elkerülte a figyelmem az ismétlésért elnézést kérek.

Külföldi német/magyar adásvételi szerződéssel kapcsolatosan vannak kérdéseim.

Most készülök Németországban autót vásárolni, az autó cégen van, a forgalmiban a cég neve szerepel, jómagam a főnöktől fogom megvásárolni a gépjárműt, ebben az esetben az adás vételi szerződést miként töltsük ki ? Eladó félként a személyes adatok beírása után fel kell tüntetni a cég adatait is, valamint "képviselő neve" címen beírni az illető nevét, adatait még egyszer ?

Vagy, ha teljesen más a helyzet megköszönném, ha valaki útba igazítana pontosan, hogy töltsük ki a szerződést! Nem szeretnék majd a magyar hatóságoknál problémákba ütközni, hogy az úgynevezett tulajdonosi lánc bizonyítása nem megfelelő.

A válaszokat előre is nagyon köszönöm!
Tisztelettel,
Z.

Atis77 # e-mail 2020.06.16. 07:17

Semmiképp se ajándékozási legyen ért akkor kétszeres az illeték. Viszterhes legyen amibe akár 5ft ot is irhattok

drbjozsef #   2020.06.11. 12:31

FehérZs,

Csavarral?
Nem. Az a motor nem a tied. Az a barátnődé.

Üzembehelyezéshez nem kell papír, csak egy jó szerelő meg benzin.

Jól sejtem, hogy ez egy Magyarországon nem forgalomba helyezett motor? Mert akkor a vagyonszerzési illeték lesz a legkevesebb, a honosítás költségei picit magasabbak lesznek.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

FehérZs # e-mail 2020.06.11. 10:46

Hello,

Külföldön éltem 15 évig, haza költözés után szeretném a motoromat üzembehelyezni itthon. 3éve az enyém a motor, azzal a csavaral, hogy a baratnőm nevére vettük - szintén magyar álampolgár -, mert a cége adott rá támogatást. szeretném a saját nevemre átiratni. az okmány irodában azt mondták a külföldi lakcímmel kell az ajándékozási szerződést megírni. Amikor az előző motoromat eladtam itthon akkor a magyar címem került az adás-vételire és ua az ügyintéző egy szót nem szólt se erről, se nem kért idegen nyelvű adásvételit. most igen. változott a jogszabály?
Papírokkal tudom bizonyítani, hogy közös a lakcímünk 2012 óta. kint is és itthon is a mai napig, bár nincs élettársi szerződésünk.
ne menjek tovább, vagyonosodási - vagy mi - illeték 45e FT????? 3éve az enyém a gép...

wers # e-mail 2020.05.28. 06:23

Így teszek.

Helyes, és mindenkinek megszívlelendőek drbjozsef figyelmeztetései, hogy minden esetben ellenőrzött adatok kerüljenek a szerződésbe.