Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?


Orfeus # 2021.11.02. 08:51

Szomorú örökös

Nem tudom mire gondolsz. A szerződést elolvastam, semmi nincs benne az autó állapotával kapcsolatban. Egy sima formanyomtatvány adásvételi.

Szomorú örökös # 2021.10.29. 18:39

Orfeus

A szerződést mindig elolvassuk végig, mielőtt aláírjuk. Ez a legfontosabb szabály!

Orfeus # 2021.10.29. 17:15

Kedves drbjozsef,

Köszönöm a gyors válaszát.

Ebben az esetben nevetséges akkor az egész bírói gyakorlat. Tehát konkrétan ha csinálok egy kereskedést ahol hibás autókat árulok, persze tudomást nem veszek róla sem szóban sem írásban, megszögelem hogy pár próbautat kibírjon, és kihajtanak vele a kapun, akkor én korrekt kereskedő vagyok a törvény előtt. Jó tudni hogy pályát tévesztettem. Bár így már tiszta hogy kb 10 autót áruló kereskedésben hogy tud teslával lófrálni a tulaj.

Nem várok választ, csak jól esett leírni.

Köszönöm még egyszer.

drbjozsef # 2021.10.29. 16:45

Orfeus,

Én is azt mondom sajnos, hogy a 13 éves, 150+ ezer km futott autó esetén csak nagyon kevés esetben van szavatosság, bár ha kereskedéstől vetted, akkor az első 6 hónapban vélelmezni kell, hogy a hiba megvolt a vásárláskor is, és a kereskedőnek kell bizonyítania, hogy nem. De ez alól van néhány kivétel, és az egyik egyrészt valóban a kopó alkatrészek (bár ez legfeljebb a kuplungtárcsára vonatkozik, ha akad a szerkezet az más hiba), másrészt az olyan hiba, amire már lehet számítani az autó életkorából, általános állapotából. És a bírósági gyakorlat szerint egy 13 éves autónál már szinte bármire kell számítani. Ilyen esetben pont az lenne a kivétel alól kivétel, hogy ha a kereskedő azt állította volna, hogy nemrég cserélt kuplungszerkezetet : ilyenkor járna a szavatosság, mert ennél nem kell számítani hibára.

Igen, a használtautó vásárlás kockázat, lényegében ilyen kor és futásteljesítmény esetén zsákbamacska. Bármi lehet.

Orfeus # 2021.10.29. 16:31

Bocsánat azt elfelejtettem, hogy nem említette hogy balesete volt az autónak, és a bal oldalon több helyen is újra van fényezve. Ez nagyon jól meg lett csinálva, nem vettem észre. A kártörténet szerint 300.000ft-os kár keletkezett benne 2015-ben.

Orfeus # 2021.10.29. 16:23

Sziasztok,

Befürödtem én is sajnos, ebben szeretnék egy kis információt kérni.

2 hete vettem egy 2008-as Zafirát, egy kereskedéstől. Kb. 120 km után a kuplung benyomását követően nem jött fel a pedál, a váltó beragadt. Ezt random csinálja, azóta pár 10km-t tettünk meg vele "hátha elmúlik a hiba". Szerelőm telefonon azt mondta akkor hogy valószínű levegősödött a rendszer az állástól. Ezalatt kétszer fordult elő hogy a bal hátsó ajtó nem akart nyílni csak belülről, ez elméletileg széria hiba, ezzel nem is foglalkozok.

Viszont most értem el fizikailag is a szerelőmhöz. A kuplungot szét kell szedni, a váltót leszedni és megnézni milyen állapotban van a hidraulika és a kuplung. Legrosszabb esetben cserés az egész. Észrevette hogy az "okos kerék" is cserés benne.

Tesztvezetésnél nem vettünk észre semmit, bár nem is volt hosszú a táv. Egy szóval sem említett semmit az eladó, szerinte "patika" volt az autó. Felhívtam, de csak nevetett rajta hogy mivel a szerződést aláírtam, kapun kimentem, kopó forgó alkatrész, neki ezzel nem kell foglalkoznia, és letette a telefont.

Beszéltem egy ügyvéddel, akinek kb ugyan ez volt a véleménye, mert ha ezek az alkatrészek gyáriak, akkor az igazolt 152.000km alatt pont tönkre mehettek, így a pereskedést valószínű elveszíteném. Mert hogy kb pont az ajánlott csere periódusban lehetek.

A kérdésem az lenne, hogy ez ennyire életszerű? Hogy egy 1,5 milliós autóra még 400.000+szerelést rá kell költenem?

A szerződésben van egy rész a hibákkal kapcsolatban, hogy az eladó tájékoztatta, a vevő megértette a hibákat. De ez a rész ki van húzva, semmi nincs oda írva. És ugye szó sem volt semmiről.

Előre is köszönöm!

drbjozsef # 2021.10.27. 06:27

luspaihajnalka,

Mit mond a szerelőd? Kétséget kizárólag igazolható, hogy két hónappal és 3000 km-rel ezelőtt is hiányoztak a lapátok, és lógott a tengely?
Ha igen, akkor persze, írj egy tértis levelet az eladónak, hogy szavatossági igényt érvényesítenél, javíttassa meg az autót, vagy fizesse ki a javítást.

Ha elutasítja, neked kell pert indítanod.

luspaihajnalka # 2021.10.26. 21:05

Kedves csoport tagok!
Céges autót vásároltam augusztus 25-én.
10 éves. A leírás szerint augusztus 02.-án szervízen esett át (olaj és szűrő csere), rendszeresen karbantartott, sem szóban sem írásban nem hangzott el hiba. Kb 3000 kilométert mentem. Biztos ami biztos olaj cserére vittem az autót. Itt kiderült hogy a turbó lapátokból darabok hiányoznak illetve lóg a tengelye is.
A javítás kb 200.000 Ft. Az autó vétel ára 1.500.000 Ft volt. Érdemes próbálkoznom , hogy kifizesse a javítás költségét? Minden költséget számlával tudok természetesen igazolni.
Illetve ez csak mellékes de az autó 1 eleme javítva is volt ami szintén nem került elmondása az adás-vételnél.
A segítséget előre is köszönöm.

drbjozsef # 2021.10.23. 17:17

Markmolnar44,

Igen, tartozol.
A kereskedő vevője a kereskedőtől követelhet, ő pedig, ha szerinte a hiba már fennállt az eladás pillanatában is, akkor követelhet tőled, hogy állj helyt a szavatossági jog szerint. Fontos, hogy a hiba, nem a hibajelenség számít, vagyis nem kell tudnod róla, ha bizonyítani tudja, hogy már fenn állt a vásárlásakor, akkor felelned kell érte.
Bizonyítania neki kell. Ez általában nem egyszerű, de bizonyos hibáknál nem is feltétlen lehetetlen.

Markmolnar44 # 2021.10.23. 10:36

Sziasztok!
Én egy olyan problémába ütköztem, hogy 1,5 hónapja eladtam az autóm egy kereskedőnek. Erről van hivatalos adásvételi szerződés. Na már most ő ezt az autót azóta tovább értékesítette és már annál a tulajnál előjött egy rejtett hiba (hengerfej hiba). Hozzá teszem ennek tünetei nálam nem jelentkeztek még az eladás pillanatában. Most jelenleg a kereskedő engem hívogat és fenyeget, hogy perre viszi az ügyet. Nekem az lenne a kérdésem, hogy én tartozok-e még bármiféle kötelezettséggel az autó felé, így hogy a kereskedő már tovább értékesítette az autót? Köszönöm a válaszokat előre is.

drbjozsef # 2021.10.11. 09:03

balazsvivi,

Jogi szempontból az igazolható megkeresések számítanak.
Az "írásos" remélem egy tértis levél volt, nem email.
Ha akarsz, bemehetsz, ha szeretsz beszélgetni.

balazsvivi # 2021.10.11. 07:20

jó napot,

újabb kérdésem lenne írtam szerdán a kereskedésnek, illetve hívtam őket (pénteken) az írásos megkeresésre nem válaszoltak a telefont nem vették fel, ebben az esetben mi a teendő, keressem fel őket személyesen?

Köszönöm

drbjozsef # 2021.10.07. 13:34

Cortez25,

Készítetek egy "semmisségi megállapodást", amiben felbontjátok az adásvételi szerződést, és visszaállítjátok az eredeti állapotot. (övé az autó, tied a pénz). Ugyanúgy két tanúval.
Ezzel a megállapodással be kell mennie az eladónak az okmányirodába, és akkor törlik a nevedre a bejegyzést a járműnél.
(Ha kötöttél biztosítást ezzel azt is megszüntetheted, érdekmúlásra hivatkozva.)

balazsvivi # 2021.10.07. 12:48

drbjozsef köszönöm a segítségét cég van benne külföldről hozták be az autót, megnéztem május végén vettem szerencsére benne vagyok, tegnap írtam is nekik egy email remélem hamarosan reagálnak rá.

Cortez25 # 2021.10.07. 08:14

Sziasztok! Egy olyan kérdésem van, hogy vettem egy autót közben kiderült, hogy vétel után olyan leállásokat produkál ami már megvolt csak ott nem jött elő. A tulaj elismerte a problémát és visszaveszi az autót, részemről az átírás nem történt meg, de Ő már bejelentette, hogy eladta az autót. Ilyenkor mi a teendő?

drbjozsef # 2021.10.07. 07:18

balazsvivi,

Nem. Csak az számít, hogy az adásvételi szerződésedben ki van az eladó rubrikában. Ha egy cég, akkor jó. Ha csak bizományba vették be, és az eladó valójában magánszemély, és ők csak "közvetítettek", akkor az nem jó. Akkor mindegy a 6 hónap.

Az adásvételi szerinti vétel napjához képesti naptári 6 hónap utolsó napjáig még bejelentheted a hibát, igényedet a cégnek, ha ők az eladók.

balazsvivi # 2021.10.06. 12:16

Köszönöm szépen a válaszát.
Ugyan ez vonatkozik arra is ha kereskedésből vettem, és cég a kocsi üzemben tartója?
Nem hete hanem 5-6 hónapja vettem. Mivel olvastam, hogy szavatosság van rá ezért érdekelt, alapvetően ha rendben lenne az autó nem foglalkoznék ennyire vele de több kisebb probléma is van rajta, és ez így már kicsit átverésnek tűnik.

drbjozsef # 2021.10.06. 11:57

balazsvivi,

Ha kereskedésben, cégtől vetted, akkor kérheted a javítást, a szavatosság szabályai szerint a vásárlást követő 6 hónapban a kereskedésnek kell bizonyítania, hogy a hiba nem állt fenn az eladáskor.

Ha magánszemélytől vetted, akkor neked kell bizonyítani, hogy a hiba már fennállt vételnél is, és arról nem tájékoztatott az eladó, vagy olyan hiba, amit kellő gondosság mellett felismerhettél volna - ez már szakkérdés.

Kérd írásban, tértis levélben a javítást, aztán meglátod mit felelnek. Ha elutasítják az igényedet, neked kell pert indítanod.

Zöldövezeti11 # 2021.10.06. 11:47

balazsvivi !!

Véletlenül nem 5 -6 hetet akartál írni ?

balazsvivi # 2021.10.06. 10:42

Jó napot kívánok,

nagyjából 5-6 hónapja vettem egy Opel Amperát, aminél most tönkre ment a töltési funkció, a szervizben azt a választ kaptam rá, hogy a akkumulátor szigetelése elkopott, és 250.000.- a javítás. Az lenne a kérdésem, hogy erre esetleg a szavatosság kihat vagy sajnos ez van? Köszönöm a válaszát

Nickk # 2021.09.01. 17:53

Tisztelt Szakértő!

Nővérem az Egyesült Államokban él, és miután átköltözött egy másik államba, a használt, forgalomból kivont rendszámtáblát nekem ajándékozta. Kérdésem ezzel kapcsolatos. Ki lehet-e tenni ezt Magyarországon az autómra? Természetesen nem úgy értem, hogy a magyar rendszám helyett, de nem is úgy, hogy például a hátsó szélvédő mögé. El lehet-e helyezni azt a karosszérián? A magyar rendszámom a csomagtérajtón van elhelyezve, az amerikait pedig felfogatnám díszként mondjuk a lökhárítóra (értelmet senki ne keressen benne, én afféle rendszámmániás ember vagyok, ha például egyedit látok, vagy ritka külföldit, azt le is szoktam fotózni). Szóval ezzel kapcsolatban érdeklődök. Illetve magára a jogszabály szövegére is kíváncsi vagyok, mert ha lehet ilyet csinálni, és megállít a rendőr, akkor tudnék magára a szabályra hivatkozni.

Köszönöm a választ!

Nickk # 2021.09.01. 17:37

.

Balogheva17 # 2021.08.31. 06:22

drbjozsef
Köszönöm, válaszod.

drbjozsef # 2021.08.30. 08:50

Balogheva17,

Igen, vonatkozik rá, 6 hónapon belül az eladónak kell bizonyítania, hogy nem teljesített hibásan (feltéve, hogy a cégtől vetted, nem biankóval bizományos autót magánszemélytől).

Esetében ennek bizonyítására elég nyomós érv, hogy 1200 km-t használtad az autót. Ha hibás volt már előbb is, haladéktalanul köteles lettél volna neki jelezni a hibát, és kérni a kijavítását. Így ez eléggé elúszni látszik.

Írásban, tértis levélben fogalmazd meg az igényedet, ha elutasít, neked kell bíróságon pert indítanod.

drbjozsef # 2021.08.30. 08:48

Nickk,

Próbálni bármit lehet. Mert hát nem tilos. Hajrá!