Hamisított nyilatkozat a hagyatéki eljárásban


Kovács_Béla_Sándor # 2024.06.19. 10:28

A Gugli a barátod.

sbt # 2024.06.19. 10:15

Tisztelt Válaszadók!
Szerettem volna megtudni az e-mail címüket a Fórumtól, ez azonban nem lehetséges, mert a szerkesztőségnek erre nincs felhatalmazása.
Ezért itt szeretném megkérdezni, milyen módon szerezhetem meg elérhetőségüket.
Köszönettel: sbt (schneider.banfalvi@gmail.com)

drbjozsef # 2024.06.18. 08:18

sbt,

A hamis magánokirat felhasználásának vétsége nem magánindítványra büntetendő csak, de azért magától csak úgy nem jut a hatóságok tudtára. Vagyis fenyegetheted vele (egyébként szabadságvesztés az esetében eléggé valószínűtlen), de ha nem teszel feljelentést a rendőrségen, akkor nem fognak nyomozni utána, nem lesz belőle büntetőügy

Ettől függetlenül polgári bíróságon vitathatod az érvényességét.

sbt # 2024.06.18. 07:37

Köszönöm a válaszokat Kovács_Béla_Sándornak is!
Már csak egy kérdés maradt, a legnehezebb. A hamis magánokirat felhasználása a Btk. 345. § szerint egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, és itt sajnos ez történt.
Tehát csak akkor jutok hozzá a kötelesrészemhez, ha a testvéremet börtönbe juttatom, illetve ezzel megfenyegetem?
Válaszában drbjozsef azt írja, a kérdésben a bíróság jogosult dönteni. Milyen bíróság, milyen eljárásban? Polgári vagy büntető?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.06.17. 13:47

126M fele 63M, annak a harmada 21M. De ez valóban kevesebb, mint 40.

sbt # 2024.06.17. 13:26

Köszönöm a gyors és pontos választ, drbjozsef!

Kovács_Béla_Sándor: Igen, nyilván a hamisítás célja az volt, hogy ne kaphassam meg a kötelesrészt sem. Az "ajándékozott" lakás értéke 40 MFt volt, jóval több, mint a 86 MFt 1/4 része.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.06.17. 12:35

Mi szükség volt erre? A köteles részi igényedet akarják kilőni vele? Mennyit ért az az "ajándékozott" lakás?

drbjozsef # 2024.06.17. 05:11

sbt,

Vita esetén a közjegyzőnek nincs joga dönteni a kérdésben.
Te jelzed neki, hogy a nyilatkozatot nem fogadod el, az hamisítvány.
Erre ő két dolgot tehet, vagy felfüggeszti a hagyatéki eljárást, vagy átadja a hagyatékot ideiglenes jelleggel.
Esetedben az előbbi a valószínű, a közjegyző mindkét esetben határidőt fog szabni arra, hogy igazold nála, hogy bíróságon elindítottad a pert. Ha ezt elmulasztod, akkor átadja a hagyatékot véglegesen, a vitatott papír figyelembevételével.

A kérdésben a bíróság jogosult dönteni, perben, ott elvitatkozhattok a problémán.

sbt # 2024.06.16. 21:19

Ketten vagyunk testvérek, Gábor és én. Apánk meghalt 30 éve, anyánk pedig most novemberben.
A hagyatéki leltár szerint egyetlen jelentősebb vagyontárgya a lakása volt, 86 MFt értékben. Ezt a 2017. augusztus 10-én kelt végrendeletében teljes egészében Gáborra hagyta. Rám külön semmit nem hagyott. A bankszámlájáról (300 EFt) a végrendeletében nem rendelkezett.
Amikor a közjegyzőnél betekintettem az iratokba, kiderült, hogy valaki benyújtott a végrendelet mellett egy nyilatkozatot is. Ebben anyánk arról nyilatkozik, hogy 2018-ban egy lakást ajándékozott nekem, ami az ő kizárólagos tulajdonában állt, azzal az osztályrabocsátási feltétellel, hogy ezt az ingatlant is a hagyaték értékéhez hozzá kell számítani, melyről én tudomással bírtam.
Azt szeretném elérni, hogy a hagyatéki eljárásban ne vegyék figyelembe ezt a nyilatkozatot, amely egy hamisított és valótlan tartalmú magánokirat.

  1. Valótlan tartalom. A 2018-as ajándékozási szerződésben semmilyen feltételről nem történik említés, ilyen szóban sem hangzott el. Továbbá a valóságban nem ajándékozás, hanem csere történt akkor: egyidejűleg én is neki ajándékoztam a tulajdonrészemet egy másik ingatlanban. A két szerződés elkészítésére egyetlen, mindkettőnk által aláírt iratban adtunk megbízást az ügyvédnek, és mindkét ajándékozási szerződést egyszerre írtuk alá az ügyvéd irodájában.
  2. Hamisítás. A nyilatkozat eredeti dátumát olvashatatlanná tették oly módon, hogy azt utólag tintával átírták 2023.11.04-ára. Anyám ezen a nyilatkozaton szereplő aláírásáról pedig első látásra megállapítható, hogy az egy primitív hamisítvány, amelyet a végrendeleten szereplő valódi aláírás alapján valaki gyerekes módon megpróbált utánozni. Ezenkívül november 4-én anyám már nem volt öntudatánál, semmilyen nyilatkozatot tenni nem tudott, a családtagokat sem ismerte fel. Három nappal később meghalt.

Kérdésem: milyen jogi lépést kell tenni ahhoz, hogy a hamisított és valótlan tartalmú magánokiratot a közjegyző figyelmen kívül hagyja?