Fizetések - jogászoknak


Order (törölt felhasználó) # 2005.12.16. 14:42

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

Legislator # 2005.12.16. 13:08

trávó prépárátoár-már amennyire magyarul vissza lehet ezt adni írásban.


Sunshine after the rain.

HE0222 # 2005.12.16. 12:50

Hali Legislator! Nagy az év végi hajrá, de azért időnként látogatom a Fórumot, de Te ritkábban vagy fenn!

Order (törölt felhasználó) # 2005.12.16. 12:47

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

Legislator # 2005.12.16. 12:32

Szia, Order! Semmi gáz. Csak mégis az én témám, és ha van valami megnyilvánulás, illik megszólalni.

Pacsi, Heo! Te meg teljesen eltűntél, jóember:))). Igaz, én is most be voltam fogva (meg még leszek is).


Sunshine after the rain.

manovics # 2005.12.16. 11:54

Sziasztok!

Az én véleményem az, hogy nem magyarázható az semmivel, hogy valaki a jelöltnek csak minimálbért fizet vagy elvárja, hogy neki fizessen a jelölt, ha dolgozni akar. Teljesen jogos emiatt a felháborodás. Ugyanis egy fiatal ilyenkor, 25-27 évesen alapozza meg a jövőjét. És ha nem tudta őt a család támogatni, akkor bizony neki kell ezt előteremteni. Ha minimálbért keres, abból egy lakáshiteles törlesztőrészletet se nagyon tud kifizetni, nem beszélve a többi számláról és akkor még abban a hónapban nem is evett.
Ha valaki becsületesen végigtanulta az 5 évet, és szép eredménnyel levizsgázott egyáltalán nem biztos, hogy bekerül jó helyre. Mert ha mondjuk a szüleinek nem volt pénze külföldön tanittatni, és emiatt nincs olyan nagyon jó nyelvtudása máris hátrányból indul azzal szemben, akit tanittatak külföldön+ a feneke alá toltak mondjuk 1 lakást no meg egy kocsit és még plusszban benyomják valami jól fizető helyre, úgy, hogy lehet, hogy ez a valaki sokkal rosszabb eredménnyel végzett.

De ugyanez. Én hiába szerettem volna ügyész vagy bíró lenni. Nekem sajnos a családban nincs olyan aki biró vagy ügyész, nem is lehetettem fogalmazó!! Viszont volt olyan, aki nagyon rosszul tanult és mégis lehetett fogalmazó a kapcsolatai miatt..

És ezek nagyon igazságtalan dolgok!!

És meg tudom érteni mindenkinek az elkeseredését, aki keres munkát jogászként, de nem talál, vagy akit minimálbérért dolgoztatnak.

mancs # 2005.12.16. 09:33

akkor jó.

Order (törölt felhasználó) # 2005.12.16. 09:15

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

mancs # 2005.12.16. 09:13

igazad van, én vagyok a hüje.

Order (törölt felhasználó) # 2005.12.16. 09:08

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

mancs # 2005.12.16. 09:01

nem tudtam, hogy humor-oldalon járok, azt hittem, hogy a sorsotokról folyik a szó....

Order (törölt felhasználó) # 2005.12.16. 08:57

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

mancs # 2005.12.16. 08:47

order: szép ez a gúnyos megjegyzés az audiról. miközben a jelölt azt reméli, hogy ha kitart, neki is az lesz....és akkor majd rajta fogsz ironizálni?
az ügyvéd audija, irodája, komputere és radirgumija abból van, amit megkeresett. minden más jogász-pályán készen teszik a popsitok alá a kisseb- nagyobb fizetés mellé a munkafeltételeket, amit aztán lehet alázni, hogy nem elég magas szinvonalú.

Order (törölt felhasználó) # 2005.12.16. 06:54

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

HE0222 # 2005.12.14. 20:18

és nem per-hanem pardon:)

HE0222 # 2005.12.14. 20:18

perdon, nem homo-hanem heterogén.

HE0222 # 2005.12.14. 20:16

Nem misztifikáltam a köziget. A többi, jogi végzettséggel választható pályához képest a legnyitotabb (ismerve az ügyvédjelöltek nehéz helyzetét is). Ez egy homogén, ezerszínű és ezer arcú terület, szemben a többivel.

GuMipOkE # 2005.12.14. 20:04

Azért a köziget ne nagyon misztifikáljuk már.
Idő kérdése, és baromi nagy leépítések lesznek majd, mert az uniós átlaghoz képest is bődületesen sokat költ Mo a közigre. A Zunió már többször is szóvátette. Ezért is van egyelőre létszámstop.

Simán el tudom képzelni, hogy amikor valaki fent meghozza a döntést, akkor nem csak a portásokat, hanem a jogászokat is megszanálják...

HE0222 # 2005.12.14. 19:39

Egy esetben tudom elképzelni az átjárhatóságot: polgári bíróból ha polgári ügyvéd, vagy ha ügyészből büntetőügyvéd lesz, az igen. Különösen ez utóbbira van néhány példa az ún. sztárügyvédek közt, akik a médiában sűrűn szerepelnek. Esetükben ez a legjobb reklám is egyben, önmagában már az a hír, hogy egykor ügyész volt, úgy vonzza az ügyfeleket, mint virág a méheket.
Az esetek 99%-ában pedig az lesz fogalmazó, aki már egyetem alatt ott gyakorlatozott vagy erős hátszele van, mindegy, kell, hogy ismerjék a nevét, és legyenek támogatói, ez nem titok, ezt nyíltan ki is mondatik, titkár az lesz, aki 3 évig fogi volt, és végül az a titkár lesz bíró, és a legjobb helyeken az lesz bíró, akinek a legerősebb a támogatottsága. Ügyészség dettó. Ezt semmilyen jogszabály nem írja le, ez a gyakorlat, nem titok. Ehhez képest kicsit farizeus hozzáállásnak tűnik fikázni az ügyvédi kamarát, mert valamiféle határt akarnak szabni a gombamód szaporodó ügyvédpalántaságnak. Summa summárum, még a közig tűnik a legnyitotabb területnek, mivel oda "bármikor" bekerülhetsz, ha olyanok a "konstellációk".

Monica Geller # 2005.12.14. 17:05

ha én ügyvéd lennék (nem vagyok, nem leszek és nem is akarok az lenni), nem tudnék reggel a tükörbe nézni, ha foglalkoztatnék egy jelöltet éhbérért, netán ingyen. ha ugyanis jelöltet vettem fel, az azt jelenti, hogy egyedül nem tudom elvégezni a munkámat, mert olyan sok van. ha ez így van, akkor a jelöltem DOLGOZIK. ha a munkáját nem végzi kielégítően (több idő elmagyarázni neki valamit, mint ha magam csinálnám, nem tud egyedül semmit megcsinálni, kitalálni, stb.), felmondanék és felvennék helyette egy másikat. de fizetnék a munkájáért.
alapvetően nem értek egyet azzal, hogy mivel az ügyvédé a felelősség, meg mert a jelöltnek tanulni kell, ezért nem érdemli meg, hogy a munkáját - nem feltétlenül csak anyagi téren - megbecsüljék. szakvizsga nélkül is lehet ugyanis talpraesett, tehetséges, okos és szorgalmas jogászt találni. az, hogy valakinek még nincs szakvizsgája, nem jelenti azt, hogy idióta. nincs annyi tapasztalata, de minél többet dolgozik, annál jobban teszi a dolgát, annál több mindent lehet rábízni.
azért sajnos az sem a realitás, hogy minden ügyvéd olyan penge, hogy ihaj, ezért csak a jelölt lehet az, aki elszúr valamit. sok olyan ügyvéd-jelölt munkakapcsolatról tudok, ahol a jelölt végzi az érdemi munkát, az ügyvéd meg gyakorlatilag csak pecsétel és el van veszve a saját irodájában a jelöltje nélkül. szal ne nézzük már kis butusnak a szakvizsga előtt álló jogászt, akinek bérletrevalóért kellene dolgoznia és még örüljön, hogy tanulhatja a hivatását.
(természetesen nem általánosítok sem a jelölteket, sem az ügyvédeket illetően, senki ne vegye magára.)

ildikó31 # 2005.12.14. 12:18

Kedves HE0222!

Komolyan mondod.....?

ez van! Ne rajtam kérd számon! Ezért tart itt az igazságszolgáltatás, mert nem a rátermettség alapján kerül be a többség!


ildiko31

dr.joci # 2005.12.14. 11:50

Igen igazad van Asus,csak kicsit elbeszéltünk egymás mellett.
Én a bírói és ügyészi pályáról nem is beszélek.
Egyszerű halandó kezdő jogásznak(főleg mondjuk protekció nélkül és esetleg levelezős diplomával)ez a terület teljesen reménytelen.
Más területeken azért van lehetőség az átjárhatóságra,én igazából azon kaptam fel a vizet,hogy valaki ne lehessen később ügyvéd aki nem volt jelölt.
Mert ez szerintem csak az ügyvédi lobbizás eredménye lenne.

Order (törölt felhasználó) # 2005.12.14. 09:47

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

HE0222 # 2005.12.14. 09:35

mancs: nem feltétlenül a principálistól kell lenyúlni az ügyfeleket, ez nem etikus, de nyilván van rá sok példa. Nem tudom, hol dolgozol, de vannak irodák, ahol kezdettől lehetőséget kap a jelölt, hogy ún. saját ügyet vigyen, természetesen felügyelik, ellenőrzik, amit csinál, de viheti végig, és részesedik is a bevételből. Nem a nagy nemzetközi irodákra gondolok, ahol csapatmunka van és a jelölt ügyfelet nem is lát, hanem a kisebbekre, ahol van lehetőség kipróbálni magad.

Order: a fémymásoló mellett álló jelölt nyilván nem fog ügyfélkört építeni. Az fog, akikről fent írtam.

Ildikó: komolyan mondod, hogy 1 év titkárkodás alatt kellene kitanulni az ítélkezést??? Ugye ez csak vicc?

Természetesen erősen kifogásolható ez a rendszer, amiről szó van, hogy nincs átjárhatóság, stb, kényszerpálya van, örülünk. ha állást találunk, stb. stb, de ez a tényeken nem változtat.

kirobit # 2005.12.14. 09:02

Az igazából a probléma, hogy ha elég kiterjedt az ismerősi köröd, akkor is szembe kell nézni azzal, hogy rengeteg ügyvéd van és hiába mondják az ismerősök, hogy nyugodtan vágj bele az önállóságba, iszonyú nagy a bizonytalanság.

a principálisom mindig azt meséli, hogy az ő jelöltségi idejűk alatt munkaközösségekben dolgoztak és a kamara rendesen odapasszolta az ügyfeleket a kezdő ügyvédeknek, hogy az elején be tudjanak indulni.

szerintem manapság a jelöltek örülnek ha felelősségteljes munkát kapnak az ügyvédektől és nincs igazából nagy lehetőségük saját ügyfélkört kiépíteni.

kivétel persze az, ha valaki ügyvédi családba születik és viszi tovább az irodát először alkalmazott ügyvédként, majd folyamatosan veszi át a régi "jól bevált" ügyfélkört...