felmondás próbaidő alatt

bozsoi # 2007.01.30. 06:41

Sziasztok!
Édesanyám balesetet szenvedett (nem mh.-i), és mivel nem tud dolgozni, a munkáltató felmondott neki azonnali hatályal még jan. 22-én. Mindez eddig rendben is van (ezt már kérdeztem, hogy törvényes-e, abban maradtatok, hogy igen), de a munkabérét és az adó megállapításához szügséges papírokat még a mai napig sem küldte ki a volt munkáltató!
Mit lehet tenni?
Válaszaitokat köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.30. 07:07

Fel kell szólítani a volt munkáltatót a törvényben előírt okiratok és a munkabér átadására. Ha esetleg a munkaviszonyt megszüntető nyilatkozatot sem kapta meg édesanyád, akkor viszont csak a bért kérje, hiszen maga a munkaviszony fennáll.

Egyébiránt nem pőontosan adtad vissza, amit mondtunk. Azt mondtuk, ha a próbaidő alatt azonnali hatállyal megszüntették a munkaviszonyt, az törvényes. Ha elkövették azt a hibát, hogy rendes felmondással éltek, és az indoklás nem okszerű, akkor az jogellenes.

bozsoi # 2007.01.30. 07:38

Válaszod köszönöm!
A munkaviszony azonnali hatállyal lett megszüntetve és az erről szóló dokumentumot is kézhezkapta anyu!

GGABI # 2007.03.01. 13:01

Sziasztok!
Életem párja másfél évig dolgozott egy cégnél ("A " cég), aki munkaerő kölcsönzéssel folgalkozó (B cég) céggel állt kapcsolatban, tehát a párom "B" céggel állt munkaviszonyban . "B" cég és "A" cég dec. 31-én felbontotta a szerződését, ezért jött "C" munkakölcsönző cég, akik egy értesítésben (fénymásolt papír, aláírással és pecséttel) közölték, hogy jogfolytonosnak ismernék el "B" cégnél végzett munkát.
Páromat a héten próbaidőre hivatkozva egyik napról a másikra, indoklás nélkül tették ki. Mennyire jogos ez? Mit tehetünk, ha nem jogos, ill. melyik cég hibázott "A" vagy "C"?

Kála # 2007.03.01. 13:22
  1. Kötött új munkaszerződést C-vel a párod?
  2. Ha igen, volt benne próbaidőről szóló kikötés?
  3. Jól értem, hogy C nem B jogutódja, hanem egy független cég?
GGABI # 2007.03.01. 13:30

kötött új szerződést "C"-vel, nincs benne próbaidőről szóló rész, a munkaviszony kezdete jan. 1. viszont.
Igen, "C" egy teljesen független cég, nem jogutód.

Kála # 2007.03.01. 13:34

No, ha amikor megkötötték, nem volt benne próbaidő, akkor nyilván nem lehetett jogszerűen próbaidőre hivatkozással megszüntetni a jogviszonyát.
Jogellenes munkaviszony megszüntetés miatt munkaügyi bírósághoz fordulhattok C-vel szemben (mivel ő a munkáltató).

GGABI # 2007.03.01. 13:50

Illetve bocsánat, találtam a szerződésben egy olyat, hogy "A munkaviszony a Munka Törvénykönyve 193 par. I, J, K, L bekezdései alapján történhet" és ebben benne van a próbaidő is. Az értesítőben ez áll: "A "B" cégnél töltött jogviszonyát a "C" cég jogfolytonosnak ismerné el, vagyis a foglalkoztatásuk időtartamába a "B" cégnél, mint kölcsönbeadónál töltött idő is beleszámítana"
Ez számomra azt jelenti,hogy a párom már másfél éve ott dolgozik, tehát már rég lejárt a próbaidő, vagy erre a fecnire nem lehet hivatkozni, ha a szerződésbe nem foglalták bele?

_Lala_ # 2007.03.01. 13:57

Szerintem próbaidőt nem lehet érvényesen kikötni úgy, hogy nem nevesítik a próbaidő tényét a szerződésban, hanem mindenféle paragrafusokra hivatkoznak. Mellesleg a hivatkozott paragrafusok nem erről szólnak, tehát ha nem szerepel a szerződésben, hogy felek próbaidőt kötnek ki, akkor csatlakozom Kála megjegyzéséhez: munkaügyi bíróság a megszüntetéstől számított 30 napon belül.

Kála # 2007.03.01. 14:00

Gabi, ha nem volt kikötve, hogy próbaidő x nap, akkor nem volt próbaidő és kész.

A jogfolytonosnak elismerés (ami egyébként is több sebtől vérzik) teljesen lényegtelen ebből a szempontból.

GGABI # 2007.03.01. 14:10

Semmiképpen sem hagyjuk ennyiben a dolgot, csak kicsit hihetetlen, hogy "C" ellen kell fellépnünk, mikor "A" írta oda a felmondására, hogy próbaidő miatt kéri a munkaviszony megszüntetését. Mindenesetre nagyon köszönöm a segítséget, jó érzés, hogy van esélyünk ilyen eljárás ellen tenni. Köszönöm

GGABI # 2007.03.01. 14:25

Lehet, hogy hülyeség amit kérdezek, de a fizetését felveheti még mielőtt fellépnénk velük szemben? Vagy ennek nincs köze a későbbi munkaügyi perhez?

timmy # 2007.03.01. 14:56

Sziasztok!

Tudom, hogy a kérdésem nem szorosan ehhez a témához kapcsolódik, de remélem tudtok segíteni. Ha próbaidő alatt én mondok fel, akkor jár-e a munkanélküli/álláskereső támogatás? Az előző munkahelyemről közös megegyezéssel jöttem el.

Köszi

Kála # 2007.03.01. 15:41

Gabi, A cég ha jól értelmezem a munkaerő-kölcsönző (vagyis ő kölcsönözte a párodat a kölcsönbe adótól, vagyis előbb B-től, majd C-től).
No, a kölcsönbe vevőnek semmi köze nincs a munkaviszony megszüntetéséhez, arra csak a kölcsönbe adó, azaz C jogosult. A legfeljebb a kölcsönzésre irányuló polgári jogi szerződést szüntetheti meg, de ettől még a munkaviszony természetesen fennáll.

Kála # 2007.03.01. 15:55

Egyébként kitől akar fizetést felvenni?

GGABI # 2007.03.01. 16:05

C-től akarja még a bentlévő fizetését felvenni.

Kála # 2007.03.01. 16:21

Valamit nem értek, ha megszüntették a jogviszonyát, még nem számoltak el vele? A fizetés időarányos részét ugyanis az elszámoláskor kell(ett) megkapnia.

GGABI # 2007.03.01. 16:30

Nos ez sem olyan egyszerű, a szerződésben 5 nap áll. Telefonon felhívtuk C-t és ott azt mondták 4 hét múlva kapja meg a fizetését, mikor rájuk pirítottunk, hogy nem ez van a szerződésben csak habogott a hölgy, hogy igen, de csak 4 hét múlva kapják meg A-tól az elszámolást stb..
Visszahívást kértünk, ha dülőre jutnak. Természetesen nem várunk 4 hétig, ha nem hívnak vissza.

Kála # 2007.03.02. 06:20

A jogszabályban is 5 nap van (és nem csak a munkabér, hanem az igazolások kiadására is) - hivatkozzatok erre is nyugodtan.

GGABI # 2007.03.02. 08:34

Mégegyszer nagyon köszönöm a segítséget Kála!

szabani # 2007.03.04. 19:59

Próbaidőn vagyok, 30 nap felmondást követelnek, addig nem adják ide a fizetésem és a papírjaim.Megtehetik?

the big cat # 2007.03.04. 20:54

Nem

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.04. 21:38

Biztos, hogy próbaidős vagy, szabani? Az nem úgy megy, hogy az első hónap az feltétlenül próbaidő.

takimo # 2007.08.16. 10:41

Sziasztok!

Kérdésem a következő: Ha aláírok egy munkaszerződést, vállalom benne a versenytilalom velejáróit. Mindez OK. De mi van abban az esetben, ha a 3 hónap próbaidőm alatt állok fel, mert mondjuk kaptam egy jobb ajánlatot a konkurenciától. Már akkor is életetbe léptethetik velem szemben a konkurencia védelmi pontokat ? (Természetesen miután megfizetik annak ellenértékét.)
Előre is köszönöm a gyors válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.16. 11:08

Persze.