felmondás próbaidő alatt

Csicsóci # 2012.05.31. 14:19

Tisztelt Szakértők!
Szerdai napon, a próbaidő alatt mondtak fel nekem, a következő módon:
08:00-16:30-ig tart a munkaidőm. Munkahelyi oktatáson vettem rész, ami 16:20-kor befejeződött. A helyi vezető felhívta az ügyvezető igazgatót, elengedhet-e haza, vagy akar-e velem beszélni. Az ügyvezető azt mondta, hogy ne engedjen haza, majd hív, és akkor menjek be hozzá pár percre. 16:46-kor szólt, hogy menjek, vár az irodájában.
Ott szóban kifejtette az álláspontját, miért nem felelek meg Ő szerinte arra a munkakörre, amire felvettek. Mivel akkor már 17:00 óra elmúlt -és tudtam hogy a HR -es elment -, megkérdeztem, hogy kész vannak-e a papírok, vagy holnap jöjjek érte? Azt a választ kaptam, hogy mindenképp holnap, mivel Ő ezt most döntötte el. Kérdezte reggel jövök-e, vagy szóljon telefonon, hogy mikor jöhetek? A sok várakozást el szerettem volna kerülni, ezért kértem, hívjon fel, és egy órán belül ott vagyok. Írásbeli felmondást nem kaptam. Másnap 13:50-kor telefonált a HR-es, hogy hallotta mi történt, és postázhatja-e a papírokat. Én felajánlottam, hogy azonnal indulok érte, Ő mondta, hogy ma semmiképp. Akkor felajánlottam, megyek holnap (pénteken), de az se felelt meg. Közölte, hogy mivel külsős cég végzi a be-ki léptetést, ezért csak hétfőn tudja postára adni, és ilyen esetben a 3 nap megengedett a papírok, és a járandóság kifizetésére. Kértem ne postázza, mert úgyis be kell mennem, bent maradt a papucsom, csak adjon egy időpontot, mikortól mehetek. Így megbeszéltük, hogy hétfőn délelőtt 10:00h után mehetek érte. Írásban még mindig nem kaptam meg a felmondásomat. A következők a kérdéseim:

1. Mikortól él a felmondás, mivel írásban még nem mondtak fel?
  2. Jogos-e, hogy külsős ügyintéző cégre hivatkozva, csak hétfőn kapom meg a kilépő papírokat, és a fizetésem?
  3. Ha hétfőn kapom meg írásban a felmondást, akkor ki kell-e, hogy fizessék a csütörtök, péntek, és hétfői napot?

Segítségüket, és a gyors választ előre köszönöm!
Csicsóci

cicabogár # 2012.05.30. 13:57

Sziasztok!

Engem is az érdekelne,hogy ha a próbaidő alatt én mondok fel akkor jár-e a munkanélküli járadék? Már sok helyen kerestem a választ de nem találtam. Előre is köszönöm.

_Wasp_ # 2009.06.17. 13:10

a próbaidő letelte előtt bármikor.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

edgus # 2009.06.17. 12:27

Azt szeretném tudni, ha a munkáltató a próbaidő után nem akar tovább alkalmazni, van-e valami határidő, amíg ezt közölnie kell vagy a próbaidő letelte előtt bármikor megteheti?

Maminty # 2009.06.11. 17:13

Üdvözlöm!

Engem az érdekelne, hogy próbaidő alatt ha én mondok fel, akkor kapnék-e munkanélküli segélyt? Illetve milyen feltételek mellett kapnék, csak ha közös megegyezéssel jövök el, vagy ha a cég mond fel nekem? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.16. 11:08

Persze.

takimo # 2007.08.16. 10:41

Sziasztok!

Kérdésem a következő: Ha aláírok egy munkaszerződést, vállalom benne a versenytilalom velejáróit. Mindez OK. De mi van abban az esetben, ha a 3 hónap próbaidőm alatt állok fel, mert mondjuk kaptam egy jobb ajánlatot a konkurenciától. Már akkor is életetbe léptethetik velem szemben a konkurencia védelmi pontokat ? (Természetesen miután megfizetik annak ellenértékét.)
Előre is köszönöm a gyors válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.04. 21:38

Biztos, hogy próbaidős vagy, szabani? Az nem úgy megy, hogy az első hónap az feltétlenül próbaidő.

the big cat # 2007.03.04. 20:54

Nem

szabani # 2007.03.04. 19:59

Próbaidőn vagyok, 30 nap felmondást követelnek, addig nem adják ide a fizetésem és a papírjaim.Megtehetik?

GGABI # 2007.03.02. 08:34

Mégegyszer nagyon köszönöm a segítséget Kála!

Kála # 2007.03.02. 06:20

A jogszabályban is 5 nap van (és nem csak a munkabér, hanem az igazolások kiadására is) - hivatkozzatok erre is nyugodtan.

GGABI # 2007.03.01. 16:30

Nos ez sem olyan egyszerű, a szerződésben 5 nap áll. Telefonon felhívtuk C-t és ott azt mondták 4 hét múlva kapja meg a fizetését, mikor rájuk pirítottunk, hogy nem ez van a szerződésben csak habogott a hölgy, hogy igen, de csak 4 hét múlva kapják meg A-tól az elszámolást stb..
Visszahívást kértünk, ha dülőre jutnak. Természetesen nem várunk 4 hétig, ha nem hívnak vissza.

Kála # 2007.03.01. 16:21

Valamit nem értek, ha megszüntették a jogviszonyát, még nem számoltak el vele? A fizetés időarányos részét ugyanis az elszámoláskor kell(ett) megkapnia.

GGABI # 2007.03.01. 16:05

C-től akarja még a bentlévő fizetését felvenni.

Kála # 2007.03.01. 15:55

Egyébként kitől akar fizetést felvenni?

Kála # 2007.03.01. 15:41

Gabi, A cég ha jól értelmezem a munkaerő-kölcsönző (vagyis ő kölcsönözte a párodat a kölcsönbe adótól, vagyis előbb B-től, majd C-től).
No, a kölcsönbe vevőnek semmi köze nincs a munkaviszony megszüntetéséhez, arra csak a kölcsönbe adó, azaz C jogosult. A legfeljebb a kölcsönzésre irányuló polgári jogi szerződést szüntetheti meg, de ettől még a munkaviszony természetesen fennáll.

timmy # 2007.03.01. 14:56

Sziasztok!

Tudom, hogy a kérdésem nem szorosan ehhez a témához kapcsolódik, de remélem tudtok segíteni. Ha próbaidő alatt én mondok fel, akkor jár-e a munkanélküli/álláskereső támogatás? Az előző munkahelyemről közös megegyezéssel jöttem el.

Köszi

GGABI # 2007.03.01. 14:25

Lehet, hogy hülyeség amit kérdezek, de a fizetését felveheti még mielőtt fellépnénk velük szemben? Vagy ennek nincs köze a későbbi munkaügyi perhez?

GGABI # 2007.03.01. 14:10

Semmiképpen sem hagyjuk ennyiben a dolgot, csak kicsit hihetetlen, hogy "C" ellen kell fellépnünk, mikor "A" írta oda a felmondására, hogy próbaidő miatt kéri a munkaviszony megszüntetését. Mindenesetre nagyon köszönöm a segítséget, jó érzés, hogy van esélyünk ilyen eljárás ellen tenni. Köszönöm

Kála # 2007.03.01. 14:00

Gabi, ha nem volt kikötve, hogy próbaidő x nap, akkor nem volt próbaidő és kész.

A jogfolytonosnak elismerés (ami egyébként is több sebtől vérzik) teljesen lényegtelen ebből a szempontból.

_Lala_ # 2007.03.01. 13:57

Szerintem próbaidőt nem lehet érvényesen kikötni úgy, hogy nem nevesítik a próbaidő tényét a szerződésban, hanem mindenféle paragrafusokra hivatkoznak. Mellesleg a hivatkozott paragrafusok nem erről szólnak, tehát ha nem szerepel a szerződésben, hogy felek próbaidőt kötnek ki, akkor csatlakozom Kála megjegyzéséhez: munkaügyi bíróság a megszüntetéstől számított 30 napon belül.

GGABI # 2007.03.01. 13:50

Illetve bocsánat, találtam a szerződésben egy olyat, hogy "A munkaviszony a Munka Törvénykönyve 193 par. I, J, K, L bekezdései alapján történhet" és ebben benne van a próbaidő is. Az értesítőben ez áll: "A "B" cégnél töltött jogviszonyát a "C" cég jogfolytonosnak ismerné el, vagyis a foglalkoztatásuk időtartamába a "B" cégnél, mint kölcsönbeadónál töltött idő is beleszámítana"
Ez számomra azt jelenti,hogy a párom már másfél éve ott dolgozik, tehát már rég lejárt a próbaidő, vagy erre a fecnire nem lehet hivatkozni, ha a szerződésbe nem foglalták bele?

Kála # 2007.03.01. 13:34

No, ha amikor megkötötték, nem volt benne próbaidő, akkor nyilván nem lehetett jogszerűen próbaidőre hivatkozással megszüntetni a jogviszonyát.
Jogellenes munkaviszony megszüntetés miatt munkaügyi bírósághoz fordulhattok C-vel szemben (mivel ő a munkáltató).

GGABI # 2007.03.01. 13:30

kötött új szerződést "C"-vel, nincs benne próbaidőről szóló rész, a munkaviszony kezdete jan. 1. viszont.
Igen, "C" egy teljesen független cég, nem jogutód.