tanulmány miatt kötelesek - e elengedni

Orsi1977 # 2007.04.04. 14:39

sziasztok!
heti kétszer járok estire 140 km-re a lakhelyemtől. eddig gyeden voltam fiammal de szeptembertől gondolkoztam hogy félállásba visszamennék dolgozni (tanítani) a kérdésem a következő ha munkahelyemhez nem kell ez a végzettség (egy általános iskolában tanítok és egyetemi végzettséget szerzek épp) kötelesek-e elengedni arra két napra ha megoldom hogy az óráimat úgy osztom be , hogy azon a két napon csak első kettő legyen mert akkor még eljutok(vagy kérhetek-e ilyen beosztást).s ezt a kérést írásba kell benyújtani? mást nem kérnék(meg a vizsgára hogy engedjenek el,de ezt úgy tudom jogszabály miatt köteles megtenni )természetesen a munkahelytől csak ezt, mert amúgy se érdekük hogy elvégezzem ezt az iskolát, hisz a jelenlegi képzésem elég az általános iskolába.
tehát kereszetbe tehetnek-e nekem azzal hogy nem engednek el, mert akkor ha elmegyek akkor megtagadom ugye a munkahelyen a munkát. kérdésem merjek-e ilyen miatt kockáztatni? És amíg 3 éves nem lesz a fiam ilyen esetben is kirúghatnak?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.04. 17:40

Csak a Munka törvénykönyvben kötelezően előírt szabadidőt kötelesek biztosítani, minden ezen túlmenő igény egyezség tárgya lehet.

A munkavégzés megtagadása, az igazolatlan hiányzás a legsúlyosabb kötelezettségszegések közé tartozik, rendkívüli felmondás oka lehet - ami ellen nincs védettség.

Orsi1977 # 2007.04.04. 17:58

köszönöm szépen a gyors választ. semmiképp sem szeretném megtagadni amunkát csak akkor ez egy nagyon rossz helyzet ha nem enged akkor nem tudok mit csinálni.

ObudaFan # 2007.04.04. 18:07

Mt. 115. § (1) Az iskolai rendszerû képzésben részt vevô munkavállaló részére a munkáltató köteles a tanulmányok folytatásához szükséges szabadidôt biztosítani.
(2) A szabadidô mértékét a munkáltató az oktatási intézmény által kibocsátott, a kötelezô iskolai foglalkozás és szakmai gyakorlat idôtartamáról szóló igazolásnak megfelelôen állapítja meg.
(3) A (2) bekezdésben foglaltakon túl a munkáltató vizsgánként - ha egy vizsganapon a munkavállalónak több vizsgatárgyból kell vizsgáznia, vizsgatárgyanként -, a vizsga napját is beszámítva négy munkanap szabadidôt köteles biztosítani. Vizsgának az oktatási intézmény által meghatározott számonkérés minôsül.
(4) A diplomamunka (szak- és évfolyamdolgozat) elkészítéséhez a munkáltató tíz munkanap szabadidôt köteles biztosítani.
(5) A nem iskolai rendszerû képzésben részt vevô munkavállalónak tanulmányi munkaidôkedvezmény csak abban az esetben jár, ha azt munkaviszonyra vonatkozó szabály elrendeli, vagy tanulmányi szerzôdés megállapítja.

Loren # 2007.04.05. 05:42

Orsi1977!

ObudaFan által idézett tv-részlet csak a tanulmányi szerződéssel rendelkezőkre vonatkozik, rád nem!

bootmaker # 2007.04.05. 06:33

Szerintem vonatkozik rá, ez a minimum.
Ha többet akar adni a munkáltató, akkor köthet tanulmányi szerődést amiben leirják a pluszt és hogy azért mit kér cserébe.

Tévednék?

B

Incitatus # 2007.04.05. 07:09

Már máshol is volt róla szó, hogy az Mt. 115. §-a a tanulmányi szerződés nélkül tanulókra is kiterjed, erről kár újrakezdeni a vitát, ez teljesen egyértelmű. A lényeg, hogy itt munkaidő-kedvezményről van szó (igazolt távollét), amit a munkavállaló (vagy közalkalmazott) kérésének megfelelő időpontban kell kiadni, ami után viszont értelemszerűen nem jár bér. Nyilván az a legcélszerűbb, ha írásban adod be a kérelmet a munkáltatóhoz, amihez mellékeled az egyetem igazolását a konzultációk, órák, vizsgák időpontjáról (számáról).

Loren # 2007.04.05. 08:08

Hát ez tényleg így van! (most utánaolvastam). Függetlenül attól, hogy nem tartom igazságosnak!

Bocsánat Orsitól! (Meg ObudaFantól)

Okosabb lettem :-)

Orsi1977 # 2007.04.05. 20:52

kedves Mindenki!
köszönöm a nagyon pontos válaszokat én nem akarok semmi különöset, nekem tényleg csak aheti 2 napból kell az a kb max 3 óra mert első 3-at le is tudom tanítani, csak tisztázni akartam a jogaimat. Mindenkinek
Kellemes Húsvéti ünnepeket kívánok!