Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni Én most kozmetikusnak tanulok ez egy 2 éves képzés ahol gyakorlati helyem is van! A gyesbe ez is beleszámít és ha igen menyinek mert kéthetente megyek gyakorlatra mert a másik héten suliba vagyok?
szolgálati idő beszámitása nyugdíjhoz
Szép estét!
2010.év végén nyugdíjba készülök. 2003. december 31-ig már van szolgálati idő beszámításom, és azóta is ugyanazon a munkahelyen dolgozom.
Érdemes újra szolgálati idő beszámítást kérnem, vagy elég hivatkozni a korábbira?
martonjt
Nyugdíjba vonulási lehetőség a ma még hatályos törvény szerint 60 évesen, ha lesz 42 év szolgálati ideje, 61 évesen ha nem lenne meg (tv. 18/B §), ez max. 8,4 %-al csökkentett.
MÁS: a korengedményes nyugdíj, de a mostani körülmények között nem gondolnám, hogy kifozetnék a nyugdíját 61 éves koráig.
Ha létszámleépítésbe beleesne és kifizetnék a végkielégítést (bár még az extra adó kérdése újra parlament előtt van), utána ha nem tudna elhelyezkedni a Munkaügyi Központban regisztrálás maradna. A munkanélküli ellátások is szolgálati időnek számítanak.
Üdvözlettel Veci
martonjt
A szakközépiskolai éveket nem számítják be a szolgálati időbe, csak a szakmunkástanuló éveket. Ez a különbség szerintem abból adódik, hogy anno (saját tapasztalat abból az időből, mint a férjed) TB. járulékot fizettek utánunk (nekem a szüleim fizették, mert a mester csak így vett fel, ez akkor havonta 52 Ft) volt). Nyáron pedig 1 hónap kötelező gyakorlat volt.
Azt nem tudom, hogy a férjed esetében mit vesznek figyelembe abból az időszakból (gondolom az összefüggő nyári gyakorlatot (ezt nem tudom biztosan).
A nappali tagozatos felsőfokú tanulmányok időtartama is szolgálati idő.
ITT találod a szolgálati idővel kapcsolatos jogszabályt a 37-38. §:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Javasolom, hogy kérjetek szolgálati idő megállapítást, de én megérdeklődném a Nyugdíjbiztosítótól, hogy legalább a nyári gyakorlat beszámít-e a szolgálati időbe.
Itt találtok nyomtatvány a K01-t kell megnézni, vagy kérjetek a Nyugdíjbiztosítótól:
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp
Üdvözlettel Veci
Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni.
Férjem 1953.aug.2-án született. 1967 őszétől 1971-ig szőlész-borász szakirányban, aminek szakmai száma is meg van a bizonyítványában, mezőgazdasági szakközépiskolába járt.
Az iskolai időszak alatt hetente 1 nap gyakorlat volt nekik, illetve őszön és tavasszal is egy-egy hét.
Nyáron pedig egy hónap gyakorlatra mentek.
Kérdésem, hogy az ilyen jellegű szakközépiskolai éveket beszámítják-e a szolgálati időbe? Esetleg csak a gyakorlatban eltöltött időt?
1971-től 74-ig nappali tagozatos főiskolára járt, ezt úgy tudom beszámítják. Azóta folyamatosan dolgozik, 11 éve köztisztviselőként.
Milyen lehetősége van és mikortól,- ha esetleg létszám leépítés lesz náluk -, hogy nyugdíjba mehessen?
Előre is köszönöm válaszukat
Szolgálati időre vonatkozó idézet a Nyugdíjtörvényből:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
„38. § (1) Szolgálati időként kell továbbá figyelembe venni
- a Tbj.-ben meghatározott, nyugellátás szerzése céljából megállapodást kötött személy esetében azt az időszakot, amelyre az előírt nyugdíjjárulékot megfizették,
- az egyházi szervek által kiállított igazolás alapján az egyházi szolgálatot teljesítő egyházi személyként és szerzetesrendi tagként ilyen minőségben eltöltött, az 1997. december 31-ét követően pedig azt az időtartamot, amelyre az előírt nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulékot az egyházi szervek megfizették,
- a gyermeknevelési támogatás, az ápolási díj, valamint a gyermekgondozási segély folyósításának időtartamát, amennyiben az előírt nyugdíjjárulékot megfizették,
- a katonai (polgári) szolgálatban eltöltött időt,
- a táppénz (betegszabadság) - ide nem értve a külön jogszabály rendelkezése szerint kötött megállapodás alapján folyósított táppénzt -, a baleseti táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély folyósításának időtartamát, valamint a gyermekgondozási díj 2000. január 1-jét megelőző folyósításának időtartamát, illetőleg az 1999. december 31-ét követő gyermekgondozási díj folyósításának azt az időtartamát, amelyre az előírt nyugdíjjárulékot megfizették,
- a munkanélküli-járadék, a vállalkozói járadék, a nyugdíj előtti munkanélküli-segély, az álláskeresést ösztönző juttatás, a keresetpótló juttatás folyósításának időtartamát, ha az előírt nyugdíjjárulékot megfizették,
- azt az időt, amely az 1997. december 31-én hatályos rendelkezések szerint szolgálati időnek minősült,
- a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerinti munka-rehabilitáció keretében foglalkoztatott személy tekintetében a munka-rehabilitációs díj folyósításának időtartamát, ha az előírt nyugdíjjárulékot megfizették,
- az Rjtv. szerinti rehabilitációs járadék folyósításának időtartamát, ha az előírt nyugdíjjárulékot megfizették.”
Üdvözlettel Veci
Szolgálazi idő beszámításról ebben a cikkben lehet olvasni:
Nyugdíjba készül? Így változnak a nyugdíjazás feltételei
http://vasnepe.hu/…s_feltetelei#…
„az 1995. április 1-je előtt végzett szakmunkásképző szolgálati időnek számít, azaz nekik már 14 éves koruktól ketyeg a mérő.
A szolgálati időt gyarapítják az 1998 előtt nappali tagozaton folytatott tanulmányok is, ezt követően azonban a főiskola, egyetem csak akkor számít, ha ezen évek alatt megfizették a járulékot. 1995. április 1-je után pedig a szakmunkásképző is csak akkor gyarapítja a szolgálati időt, ha a tanuló ösztöndíjat vagy szakmunkásbért kapott.”
Üdvözlettel Veci
Ha nem jó a fénymásolat, akkor azt jelzik és kérik az eredetit. Jobb ha megkérdezed előbb. Mindenképpen tértivevényes levélben küldd be.
Üdvözlettel Veci
Akkor még nem volt minimálbér.
A kérelem melléklete lehet fénymásolat? Ugy hallottam csak az eredetit fogadják el, de majd utánajárok. Köszönöm szépen a segitségedet nandy.
(Illetve azt nem tudom, hogy 20-25 évvel ezelőtt is így volt-e.)
„A szolgálati idő számitásánál évente 9 hónapot fognak elismerni ?”
Nagyjából igen. De ha a részmunkaidős béred elérte, vagy meg is haladta az akkori minimálbért, elismerik teljes szolgálati időnek.
Kérj a Nyugdíjbiztosítótól szolgálati idő megállapítást. Itt találsz nyomtatványt a K01-es nyomtatványt töltsd ki:
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp
Szedd össze az összes jogviszonyról a papírjaidat, iparitanuló, egyetemi/főiskolai bizonyítvány, gyes/gyed/gyet, Munkamélküli ellátás, bedolgozói jogviszony, alkalmi munkavállalás. Ezeket írd a nnomtatványra, küld be a másolatokat.
A nyugdíjbiztosító mindenről határozatot ad ki.
Üdvözlettel Veci
Tisztelt fórumozók!
Szeretném a segitségeteket kérni a szolgálati idő kiszámitásához. 1984-től 90-ig évente 6 hónapot teljes, 6 hónapot 4 órásként dolgoztam. A szolgálati idő számitásánál évente 9 hónapot fognak elismerni ?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02