munkaköri alkalmasság és felmondás


Ria85 # 2010.09.28. 05:39

Köszönöm a választ. A mi első gondolatunk is a közös megegyezés volt, de nem tudom, hogy eredményre vezetne-e. Felmerült már, hogy a cég felajánlana neki más munkakört, ami sem fizikailag, sem szellemileg nem olyan megterhelő, mint az osztályvezetői. Csak az a kérdés, hogy ez "aránytalan sérelmet" jelentene-e számára, mivel azzal, hogy az orvos megállapította, hogy ilyen munkakör betöltésére alkalmatlan, ennél csak alacsonyabb beosztást tudunk felajánlani neki. Pl. ha portaszolgálatra osztanák be, az nem lenne túl megterhelő munka, de jelentős visszaesést jelentene mind szakmailag, mind anyagilag.

nandy # 2010.09.27. 20:55

Ria85:

Meg lehet próbálni a közös megegyezést, de nem valószínű, hogy csak úgy mindenféle juttatás nélkül belemenne a dolgozó.

Ha ez nem jön össze, akkor először másik munkakört kell keresni neki, és ha nincs ilyen, akkor lehet rendes felmondással elküldeni.

Egyetlen esélyetek van, ha találtok más munkakört, melynek betöltése nem járna aránytalan sérelemmel a dolgozó képzettségét, tapasztalatát, állapotát, személyi körülményeit tekintve... ám ő nem fogadja el. Na akkor jön az, hogy mondjon ő fel, vagy ti mondtok fel rendkívülivel. De ez utóbbi lépéshez mindenképpen ügyvédi közreműködés javasolt!!!

nandy # 2010.09.27. 20:51

Kedves vérgehajtó1, azért ennyire jó tanácsot nem kellene adni!

Rendkívüli felmondással akkor lehet jogszerűen élni, ha a másik fél

  • a munkaviszonyból eredő (ez stimmel)
  • lényeges kötelezettségét (ez már kevésbé, hiszen csak az adott munkakör betöltésére alkalmatlan, más munkakörre nem...)
  • szándékosan vagy súlyos gondatlanságból (na erről végképp nincs szó orvosilag indokolt alkalmatlanság esetén!)
  • jelentős mértékben

megszegi. /Mt. 96. § (1)/

Ha a dolgozó a munkaviszony fennállása alatt alkalmatlanná válik a munkakör betöltésére, inkább rendes felmondásnak van helye!

Íme egy korrekt válasz:
Az egészségügyi alkalmatlanság orvosi kérdés. Ennek megítélése tehát nem tartozik a munkáltató mérlegelési jogkörébe. Az egészségügyi alkalmatlanságra hivatkozó rendes munkáltatói felmondás megalapozottságának alapvető feltétele, hogy bizonyítsa a munkáltató – üzemorvosi véleménnyel -, miszerint a munkavállaló az egészségi állapotából fakadóan tartósan képtelen, vagyis nem alkalmas a munkaköre betöltésére. Ez azonban nem azonos az esetenkénti különféle betegségekből fakadó átmeneti keresőképtelen állapotokkal.
De az egészség megromlása miatti munkaköri alkalmatlanság nem eredményezheti szükségszerűen a jogviszony megszűnését, amennyiben egészségi állapotának megfelelő betöltetlen másik munkakör található a munkáltatónál.

Forrás: http://gazdagodok.hu/…s-szabalyai/

végrehajtó1 # 2010.09.27. 13:23

Mivel munkára alkalmatlan ezért rendkívüli felmondás.

Ria85 # 2010.09.27. 11:35

Sziasztok! Az alábbi problámával fordulok hozzátok. A cégnek van egy dolgozója, aki osztályvezetői munkakörben dolgozik. Táppénzen volt, most a napokban kellene visszajönnie dolgozni, de nem akar. Ugyanis a táppénze alatt elment az üzemorvoshoz, vitte a különböző helyekről összegyűjtött orvosi papírjait, és az orvos azok alapján megállapította, hogy az adott munkakör ellátására alkalmatlan.Ezek után ezzel a papírral beállított a munkáltatójához, hogy az mondjon fel neki. A munkáltató persze nem akar felmondani (nem akar emelt végkielégítést fizetni, ugyanis az illető dolgozónak kevesebb mint 5 éve van a nyugdíjig)Fel akarnak ajánlani neki másik munkakört, amelyre valószínűleg alkalmas lenne.Ilyen helyzetben mit lehet tenni? Meg kell próbálni a közös megegyezéses felmondást, vagy ha a munkavállaló nem akar dolgozni, mondjon fel ő? Ha a dolgozó egy adott munkakörre alkalmatlan, de a munkáltató nem akar neki felmondani- a dolgozó viszont azt "akarja", hogy mondjanak fel neki- mit tehet a munkáltató?
Bocs, ha hosszú lett, de előre is köszönöm a válaszokat.