A szabály egyszerű: A pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, természetes személyt megillető összegből a 200 ezer Ft feletti összeg korlátlanul végrehajtás alá vonható, az ez alatti összegből pedig a 60 ezer Ft és a 200 ezer Ft közötti rész 50%-a vonható végrehajtás alá.
Arról van szó, hogy a bank az átutalási megbízásnak a fedezet erejéig tesz eleget. Végrehajtás esetén a fedezet nem a teljes számlaegyenleg, hanem annak egy része. Három eset lehetséges:
1) Ha a számlaegyenleg nem éri el a 60e forintot. Ekkor a bank fedezet hiányában nem teljesít, illetve 35 napra sorbaállítja a megbízást, hátha érkezik pénz a számlára, és akkor lesz fedezet.
2) Ha a számlaegyenleg 60e és 200e Ft közötti összeg, akkor a fedezet a 60e Ft feletti összeg fele. Példák. 70e esetén 5e vonható le; 100e esetén 20e vonható le; 150e esetén 45e vonható le; 200e esetén 70e vonható le. Ha az így inkasszált összeg nem éri el az átutalási megbízás összeget, akkor jön a 35 napos sorbaállítás.
3) Ha a számlaegyenleg meghaladja a 200e Ft-ot, akkor levonható a) a 2) pontbelli összeg, valamint b) a 200e Ft feletti összeg korlátlanul. Nem írok példákat, mert akármennyi is az egyenleg, minden esetben csak kerek 130e Ft maradhat a számlán. Ha az így inkasszált összeg nem éri el az átutalási megbízás összeget, akkor jön a 35 napos sorbaállítás.
Gyermektartás esetén annyiban más a dolog, hogy a mentes rész nem 60e, hanem 30e, és gyakorlatilag 200e Ft-os egyenlegig az egyenleg fele inkasszálható, afölötti egyenleg esetén pedig kerek 100e Ft marad az adós számláján.
A 35 napos sorbaállítást nem a Vht., hanem külön jogszabály, a Pft. szabályozza. Ugyanitt van rendelkezés arról is, hogy ha van az adósnak hitelkerete, akkor a fedezet vizsgálásakor a hitelkeretet is figyelembe kell venni (tehát az inkasszóval akár 'mínuszba is átmehet' a bankszámla egyenlege).
végrehajtás kérdések
FFlower,
Olvasd át még egyszer a Vht. vonatkozó részét.
Különös tekintettel a 79/A.§ és a 81.§ (2) szakaszokat.
A végrehajtó 45 napra adja ki az inkasszót, és szerintem a bankszámlapénz esetén már nincs olyan, hogy "öregségi nyugdíj". Csak nullák meg egyesek a számítógépben. A nyugdíj az a munkáltatói letiltásnál számít.
Minden kivitelezhető ha a bank is tudja a jogszabályt.
Mindenesetre az tény hogy a megélhetési költségeken felűli összeg terhelhető és tiltható le.
Tisztelt Fórumozók!
Bankszámla + hatósági átutalási megbízás ügyben szeretnék információt kapni.
Ha jól tudom az inkasszóval érintett időszakban az öregségi nyugdíj összege feletti rész vonható, 100 eFt körüli összegig annak és a mentes rész különbözetének a fele, a felettes rész esetén pedig az egész.
A helyzet: bankszámla újból terhelt hatósági átutalási megbízással; a két inkasszó hatálya között volt 4 nap 'tiszta időszak'.
A rendelkezésemre álló információk alapján ez a pár nap azt eredményezi, hogy az öregségi nyugdíjnak megfelelő összeg ismét mentesül, tehát ha ekkora összeg érkezik, akkor az ezúttal megmarad érintetlenül a bankszámlán.
Szeretnék megerősítést kapni, hogy a jelen helyzetben tényleg 'így működik' a bankszámlát érintő inkasszó?
Szeretnék átutalni hivatalos helyre 24 eFt-ot; ez az egy számlám van, ezért kérdezem, hogy kivitelezhető-e ez úgy, hogy 25 eFt összeg érkezne és abból tudnám teljesíteni az utalást?
Előre is köszönöm szépen a válaszokat!
„Kedves gerbera, ezuton is bekaphatod”
Pedig már éppen megírtam volna, hogyan lehet abból a plusz 20 ezerből csak 16 ezret csinálni, de akkor maradjon így...
@Kovács_Béla_Sándor koszonom a segitsegedet!
Megvan mi volt a 20000ft, a letiltas ellenere kiment lefoglalni a korabbi allando lakcimre, ami egy ures lakas igy be sem jutott. Oda dobta be az ertesitest, miszerint nem jutott be ezert sikertelen kiszallas miatt ilyen- olyan koltsegekre hivatkozva ratette a 20000ft-ot pluszba es magat a lefoglalast leallitotta a letiltasra hivatkozva, ami kulon erdekes hiszen tudnia kellett a letiltasrol mivel ok kezdemenyeztek es azt mar 2 hettel a kiszallas elott tudnia kellett. Az allando lakcimre errol semmit sem kuldtek, pedig a lakcimnyilvantartoban latniuk kell, hogy semmi kozom ahhoz a cimhez mar egy jo ideje. A masik, hogy 121000ft-ert kiakarnak menni lefoglalni mikor van bejelentett munkahelyem, nem is ertem. Valaszokat mar nem keresek, kifizetem amit most kitalaltak pluszba azt hagyjanak beken. Kedves gerbera, ezuton is bekaphatod a valotlanoddal egyutt, es a szuk rokoni kapcsolataidat alazgassad igy mint ismeretlen embereket anelkul, hogy okod lenne ra. :)
Csak az alapkérdés nem oldódott meg..
Szerintem te is. Csak más a stílus.
„irja, hogy keresné a végrehajtót, de nincs rá ideje. ”
E-papír. "Tisztelt Végrehajtó; Avoid adós a x. számú végrehajtási eljárásban kérem, szíveskedjen tájékoztatni róla, mikor, milyen végrehajtási cselekmények történtek; továbbá, hogy jelenleg mennyi a teljes tartozásom össszege, és milyen részösszegekből áll. Segítségét előre is köszönöm".
Nem agysebészet,
„„ez minden dokumentum amit kaptam””
A végrehajtást közjegyző rendelte el, tehát egy jogerős fizetési meghagyást hajtanak végre rajtad. Vagyis kapnod kellett egy fizetési meghagyást - nem mondtál neki ellent. (Ha "nem kereste" jelzéssel ment vissza a közjegyzőhöz, akkor is kaptad, a kézbesítést vélelmezik. Ráadásul, ha vélelemmel lett jogerős, akkor arról is küldtek neked egy iratot.)
@KBS
Írja, hogy keresné a végrehajtót, de nincs rá ideje. Való igaz, hogy a végrehajtó is azzal kezdené az ügyfélfogadást, hogy 'lássuk csak'. Meg mi is. Csak a végrehajtó látja is, mi meg k nem.
OFF
„Na eppen ennyire vagy komolyanveheto.”
Ha őt nem veszed komolyan végrehajtási kérdésekben, nem sok mindenki marad.
Ahogy gerbera mondja: ezt pótdíjnak hívják. Felesleges minden szó: csak a végrehajtó tud neked válaszolni, kérdezd őt.
Mégvalamit: amit feltöltöttél, az NEM a végrehajtható okirat.
@Kovács_Béla_Sándor
Egy SZKT-s buntetes, egy lejart berlet miatt. Probalok minden informaciot leirni az uggyel kapcsolatban, biztos van ami felett elsiklok, de nem teljesen ertem ezt az arroganciat egyesek reszerol. En az iparialpinhoz meg a tavkozleshez ertek, ehhez sajnos nem. Bocs ha idonkent pontatlanul fogalmazok, szerencsere nincs gyakran ilyen ugyem.
@drbjozsef
Kosz a tippet, feltoltottem.
http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?…
Semmilyen ertesites nem jott rola, ha hiszitek ha nem. Pont ezen ertetlenkedek, hogy ezzel hivott fel a munkaltatom, hogy kert a vegrehajto egy modositast a kovetelesere toluk amiben a 120.000ft-on felul meg hozzzatettek 20000ft-t. Nekem ezt kommunikaltak, eppen ezert nem tudok tobbet mondani errol. Es pontosan ezen haborodtam fel, hogy nem kapok rola semmit, egyszer csak ezzel hiv a munkaugy. Koszonom a segitseged.
Milyen bírság az, amit az önálló bírósági végrehajtó hajt végre? (Bár tulajdonképpen ezt sem mondta kifejezetten.) Ráadásul bírósági határozat van róla?
Nem adnál egy érthető tényállást? Annyira nem nehéz. Szerintem.
@avoid
Értem én, hogy nem akarsz vitatkozni, de akkor miért vitatkozol? Eddig még semmit nem tudtunk meg tőled a követelésről és a végrehajtásról (illetve csak valótlant), csak annyit, hogy nem értesz vele egyet.
avoid,
Bármelyik képfeltöltő oldalra feltolhatod, és belinkelheted ide. A személyes adatokat satírozd ki azért persze.
„Erre kaptam most tovabbi 20000ft-ot”
Ez így megint csak pongyola, így értelmezhetetlen. A végrehajtásban a végrehajtható okirat szerinti összeget számolhatják el. Nem lehet, hogy ez egy másik bírság? Milyen értesítéssel jött?
Valszeg a végrehajtó meg tudná mondani.
Vitatkozhatunk ezen, semmi okom idegeneknek hazudni a tenyekrol, plane ugy, hogy segitseget kerek. Ha lehetne kepet feltolteni csatolnam szivesen amiben szerepel, 26250ft a toke tartozas, ez alatt sorakoznak az eljaras koltsegei ami elsokorben 121588ft osszegre vegzodik. A ketto kozti osszeg levan vezetve vegrehajtast keronek felmerult koltsegek es stb jogcimekenek. Erre kaptam most tovabbi 20000ft-ot amit aztan vegkepp nem ertek. En sem gondolnam, hogy 26250ft-ra ez realis! De mivel mar tiltjak, reklamacionak nincs helye ebbe mar beletorodtem, abba viszont nem, hogy milyen jogon emelik meg 20000Ft-al. Kilehetne azt is kohogni termeszetesen, de nagyon bosszanto, hogy se nem kapom vissza se nem szamitjak bele, de meg ra is teszik pluszba. Koszonom a segitseged.
20 ezer forintos bírságból nem lesz 145 ezer. Másból lehet, de ebből nem. Nem akarod a valós tényeket feltárni? Például úgy, hogy elolvasod azt az okiratot, amivel a végrehajtást elrendelték, és abból közlöd az érdemi információt.
Sziasztok!
Segitseget szeretnek kerni. Volt egy 20000ft-os birsagom, ami 40000ft-ra emelkedett a behajtas okan. Ket reszletben allapodtunk meg, ebbol a masodikat sajnos kesve fizettem be es emiatt elindult a vegrehajtas. Igy mar 125.000ft-ot koveteltek tolem, ezt en toltam el ebbe mar bele is torodtem, errol hatarozat szuletett es most tiltjak a fizetesembol. Viszont, mivel a masodikreszletet befizettem, ezert felhivtam a vegrehajtast kezdemenyezo felet, hogy azzal az osszeggel mi tortent. Azt az igeretet kaptam, hogy megprobalja leallitatni a vegrehajtast, mert vegul is befizettem a letiltas elott ill. Ha ezt nem is tudja a masodik reszletnek utana jar. Ketto hetig nem tortent semmi, majd a tegnapi napon hivott a munkaltatom, hogy modositast kertek a behajtasra, es nem hogy nem allitottak le, nem kaptam vissza a befizetett 20.000ft-ot, meg megtoldottak ennyivel a tartozast es igy mar 145000ft-ot kovetelnek tolem. Ez hogyan lehetseges? Kaptam egy birosagi hatarozatot, 125000ft-rol, ezt kezdtek el behajtani. Milyen alapja van ennek a tovabbi emelkedesre? Raadasul szo nelkul? Milyen lehetosegeim vannak? Legyszives segitsetek, mert ezt nagyon nem tartom korrektnek. A vegrehajtonal lehetetlen idopontokban van ugyfelfogadas, az is szemelyesen, es egy heten 3 alkalommal, de. 8-10-ig. Semmilyen megkeresesre nem reagalnak, elerhetetlenek, nem tudok sehol utana jarni az ugyemnek.
Az ilyen teljesítéstörténetben mindig 4 összeg kóvályog össze-vissza: 1) a banknak megfizetett összeg, 2) amiről ebből a végrehajtó tud, 3) A fennmaradó tartozás a vh-kérő állítása szerint, 4) a fennmaradó tartozás, amit a végrehajtó mond.
Ebből a legfontosabb, hogy az 1) és 2) ugyanannyi legyen. Ha ez stimmel, akkor a 4) számít, akármit is mond a bank. kivéve, ha a bank szerinti összeg a kevesebb, de akkor vissza kell térni az 1) = 2)? kérdéshez.
A jutalék kérdése a végrehajtási kényszerrel nem kérdés, arról kár is vitát nyitni. Mint ahogy arról is, hogy a jutalékot egyetemlegesen, csak egyszer kell megfizetni.
Ellenben, ha a másik adós is teljesített, az itt eljáró végrehajtónak arról is kell tudnia!
Azt még jegyezzük meg, hogy zálogkötelezettnek nem tiltják le a jövedelmét, de valahol le is van írva, hogy az "adós és zálogkötelezett"; márpedig ebből a párosításból az 'adós' a fontos, a 'zálogkötelezett' csak vízfesték.
Steee !
Olyan nincs, hogy félig bebukott félig nem bebukott hitel. Mivel a végrehajtó szerepet kapott az ügyben, így nagy valószínűséggel bebukott a hitel.. Ez azt is jelenti, hogy kell lennie egy olyan iratnak végrehajtási lap vagy végrehajtási záradék amelyben pontosan mennyit kell kifizeti a megszűnt hitellel kapcsolatban ( Tőke +kamat + stb )
Ha a párod nem volt adós az alapügyben a párodnak jelenleg semmi köze a végrehajtási eljáráshoz, ahogyan olvasom. A bíróság még nem állapította meg a jogutódlását a végrehajtási ügyben valamint a hagyatéki eljárás sem fejeződött be azaz még nem örökölte meg a házat.
Először us azt kellene tisztáznod, hogy mennyivel tartozol a végrehajtási ügy iratai szerint. Ezt a végrehajtó megmondja forintra. ( persze ha tisztában van a banknak megfizetett összegekkel ). Ahogyan osztap írja nem mindig azonos a bank által meghatározottakkal.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02