Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


végrehajtás kérdések

gerbera317 # e-mail 2019.09.20. 17:47

Ha most tűz ki árverést, akkor a régi becsértékkel. Ha te ezt nem szeretnéd, akkor a Vht. 140. § (8) szerint kérhetsz új becsértéket. Ha már ki van tűzve az árverés, azt előbb meg kell tartani, ahogy ki lett tűzve.

Vadsuhanc #   2019.09.20. 13:35

Tisztelt fórumozók!

Kérdésem, hogy elrendelt végrehajtásban az adós hogyan vitathatja az ingatlanjának becsértékét?

Az ingatlanom értékét 2010-ben állapították meg ez szerepel a végrehajtási iratokban. Amennyiben most árverésre kerülne az ingatlan előtte új becsértéket kell a végrehajtónak beszereznie vagy a régi becsértéken árverezheti az ingatlant ? Ha a régi becsértéken kívánja árverezni akkor az adós tud-e valamit tenni, hogy új becsérték kerüljön megállapításra, ha már van árverési hirdetmény?

Köszönöm az esetleges válaszokat.

wers # e-mail 2019.09.19. 13:29

(hát az enyém nem jó adós, meg ugyebár én csak ezt az egy végrehajtást ismerem, ez pont elég sokkk is nekem)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.09.19. 13:24

(Velem is megesett már, hogy a végrehajtó be sem kérve a költségelőleget, elkezdte a behajtást. Igaz, erről küldött értesítést, másrészt ezt csak nagyon jó adóssal teszik meg. A MOL számláján például biztosan lesz mit inkasszózni.)

www.kbs-ugyved.hu

wers # e-mail 2019.09.19. 10:17

Nem mindig kér a végrehajtó előleget.

Hát, akihez engem sodortak az égiek, az kér. Addig egy kapavágást se tesz.

oligaliga # e-mail 2019.09.19. 09:25

Nem mindig kér a végrehajtó előleget.

Grave7 #   2019.09.19. 08:33

Én simán elképzelhetőnek tartom, hogy az ügyvéd előre kiszámította mennyi az fmh + vh.elrendelés + öbv költsége és az eljárás elején elkérte az ügyfelétől, és befizette azokat amikor felmerültek.
De akár az is lehet, hogy valamilyen költségkedvezményben részesült a kérdező és ezért nem kellett előlegeznie semmit.

Abban pedig csak grebera317-el tudok egyetérteni, hogy az ügyvédjét kellene megkérdeznie.

gerbera317 # e-mail 2019.09.18. 21:59

Valamit k. nem ért a kérdező. Ha nem fizetett előleget, nincs végrehajtás se. És letiltás se. Mert az ügyvéd biztos, hogy nem fizetett helyette. Annyi esze meg nincs ugyebár, hogy az ügyvédet megkérdezze, hol tart az ügy.

wers # e-mail 2019.09.18. 17:53

Nem nagyon értem. Nekem a végrehajtó még rá se nézett a ceruzára, ameddig be nem fizettem a megelőgezett költséget. A többit a jövedelem levonásból először magának kebelezte. Utána kaphattam én, hacsak közben más végrehajtáskérő be nem előz.

oligaliga # e-mail 2019.09.18. 17:26

Tényleg jobb, ha ezt az ügyvédedtől kérdezed meg, mert az iratokat ő ismeri.

WhiteE # e-mail 2019.09.18. 16:47

Nem előlegeztem semmit, akkor lehet, hogy ilyen költségekre ment az e havi letiltás. De ez lehet ilyen 60-80 ezer forintos összeg is 2 millió forint követelésnél?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.09.18. 16:16

Akkor viszont a kolléga kapott értesítést arról, ki az eljáró végrehajtó.
Egyébként lehet, hogy vannak valamiféle költségek, amelyeket ki kell egyenlíteni, mielőtt a veled szembeni tartozásra is jut a levonásból. (Bár ez akkor fordul elő inkább, ha a végrehajtást kérő nem előlegezte a költségeket.)

www.kbs-ugyved.hu

WhiteE # e-mail 2019.09.18. 15:46

Köszönöm! Már megkérdeztem volna de az a probléma, hogy nem tudom ki is a végrehajtó mert pénzt én még nem kaptam senkitől eddig, velem még nem lépett kapcsolatba. Ügyvéd intézte elektronikus úton a fizetési meghagyásos eljárást is és a végrehajtást is miután jogerős lett. Azt sem tudom, hogy ilyen helyzetben a munkáltató nekem utal vagy végrehajtónak és ő továbbítja nekem.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.09.18. 15:32

Kérdezd a végrehajtót!

www.kbs-ugyved.hu

WhiteE # e-mail 2019.09.18. 15:15

Tisztelt fórumozók!

Egy végrehajtási ügyben szeretnék segítséget kérni, hátha valakinek van már tapasztalata ilyen terén. Jelenleg én most a másik oldalon állok, tehát nem tőlem tilt a végrehajtó hanem én kértem valaki ellen a végrehajtást. 2 millió forintról van szó és már megérkezett a munkáltatóhoz a letiltás az e havi fizetés tehát 10-e előtt én mégsem kaptam semmit. Fontos lenne tudnom, hogy mikor várhatok pénzt ebből?

Köszönöm a válaszokat!

drbjozsef #   2019.09.11. 13:19

Az kiváló lesz a Vht41-hez.
A leállítást neked kell kiverned a munkahelyből.
A végrehajtó valszeg visszafizeti, ha többet kapott jutalékot, mint kellett volna, de hogy a jogosulttól hogy hajtod be, az már egy másik történet lesz.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

geriga # e-mail 2019.09.11. 12:35

A munkáltatom kinyomtatta hogy adott hónapban mikor, mennyit és melyik szamlaszamra utalta. Ott rajta van hogy a követelő számlájára X forint és X forint a végrehajtó számlájára ment. Ezeket összesítve már kb 80 ezer túlfizetés van az eredeti kamatos koveteleshez képest.

gerbera317 # e-mail 2019.09.11. 10:18

A Vht. 41. §-t elolvasva mindenképpen vegyük észre, hogy nem elég állítani valamit, hanem azt okirattal valószínűsíteni is kell. Ez az okirat ilyen esetben a munkáltató kimutatása a levonásokról. Ez nem azonos a munkavállaló bérpapírjával, hanem ez egy részletes kimutatás arról, hogy a letiltás foganatosításának kezdete óta a munkáltató erre (és csakis erre!) a letiltásra MIKOR, KINEK A JAVÁRA, MENNYIT vont le, és az így levont összegnek mi lett a sorsa (átutalta, zsebre tette, eltapsolta stb.). Ennek hiányában a végrehajtó nem fogja lefolytatni a 41. § szerinti eljárást!

A munkáltató is szabálytalanul jár el, mivel a letiltás - ahogy itt korábban már leírta valaki - konkrét összegekről és járulékai(k)ról szól, és ha a munkáltató úgy látja, hogy ennek eleget tett, akkor külön értesítés nélkül felhagyhat a levonással.

De a végrehajtó is töketlen, mert ha a vh-kérő nem jelenti be a megtérüléseit, a végrehajtó még mindig írhat a munkáltatónak, amelyben kioktatja, hogy erre a letiltásra a vh-kérő javára maximum ennyit, a végrahajtó javára pedig maximum annyit kell levonni, és ha ezeket már teljesítette, akkor hagyjon fel a hülyeséggel, különben olyan munkaügyi pert akaszt az adós a nyakába, hogy attól fog koldulni.
Az okafogyottságból eredő kárért és költségért végső soron a végrehajtást kérő felel, de behajthatatlanság esetén - álláspontom szerint - a munkáltató is mögöttes felelőssé tehető az őt terhelő kárért és költségért.

drbjozsef #   2019.09.11. 09:26

geriga,

De hát VAN papír. Az okirat amit a levonáshoz kapott. Feketén fehéren benne, hogy MENNYIT vonjon le. Az alapján von, nem? Van abban olyan, hogy elkezdi és vonja addig amíg nem csönget kétszer a postás? Nincs. Összeg van benne. Levonta? Ha igen, álljon le.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

geriga # e-mail 2019.09.11. 08:25

Köszönöm szépen!
A mai nap jelzem a munkáltató felé! Remélem sikerrel járok, bár eléggé köti az ebet hogy ő addig von még nincs papír...

drbjozsef #   2019.09.11. 07:52

geriga,

Kérd tértis levélben, felhívva a figyelmét a 41§(3) szakaszra :

(3) Ha a végrehajtást kérő elmulasztotta a nyilatkozatot, vagy elismerte ugyan az adós állítását, de a felhívásban megjelölt összegeket nem fizette meg, a végrehajtó az ügyet beterjeszti a végrehajtást foganatosító bírósághoz.

Ezt csinálja a végrehajtó. És jelezd neki, hogy ha nem így jár el, végrehajtási kifogást fogsz benyújtani, és azt a végrehajtók általában nem szeretik.

A le nem vont összegek esetén a munkáltatód készfizető kezes, ha tévesen számol, rajta hajtják be az elmaradást. De arról, hogy többet von le, arról nem rendelkezik a törvény. (bár hajlanék rá, hogy ugyanezt alkalmazzam rá, ha már a 4. osztályos matematika, az összeadás és a kivonás nem megy neki). Verd az asztalt a munkahelyeden, és ne hagyd elhajtani magad, amíg nem számolják ki, ellenőrzik le, és adnak egy igazolást, hogy mennyivel többet vontak le, és írják le, hogy a levonást megszüntetik. Azért szólj a végrehajtónak is, hogy ugyan intézkedjen, legalább szóljon oda, hogy álljanak le.

Kérdés, hova küldték a levonást. Ha a végrehajtást kérőnek, akkor egy FMH-val tőle tudnád behajtani, de ha nem elérhető, akkor azt lehet, hogy bukod. De azért csak előkeríthető, ha utalnak neki pénzt... Ezért is kellene leállíttatnod, mert az már lehet, hogy a levesbe megy...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

geriga # e-mail 2019.09.10. 21:25

Köszönöm szépen! Akkor írjak egy levelet a végrehajtónak hogy a következő ügyszámra hivatkozva kérem a vht 41 szerinti eljárás lefolytatását?
A végrehajtó azt mondta hogy minden levél vissza megy hozzá amit a követelőnek ír és kéri a nyilatkozatot tételre...... Ő többet nem tud tenni és elhajt....
Azzal a penzel amit jogtalanul levont azzal mi lesz?

drbjozsef #   2019.09.10. 21:11

geriga,

Esetleg ezt mutasd meg a vonakodó munkáltatónak :

Vht.75. § A munkáltató köteles az adós munkabéréből a letiltásban meghatározott összeget levonni és - a letiltásban foglalt felhívás szerint - kifizetni a végrehajtást kérőnek, illetőleg kivételesen átutalni a végrehajtói letéti vagy más számlára.

A több levonás törvényellenes.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2019.09.10. 21:09

geriga,

Kérd írásban a végrehajtótól a Vht. 41§ szerinti eljárás lefolytatását. Ennyit írj, ne többet. Majd ha ezt nem teszi meg (de miért ne tenné), akkor adhatsz be kifogást a mulasztása miatt.

Ha megteszi, akkor 15 napon belül nyilatkoznia kell a végrehajtást kérőnek, és ha elmulasztja, akkor a végrehajtó fordul a bírósághoz.

A munkáltatódnak is szólhatsz, hogy vegye elő a végzést amit kapott, nézze meg benne, hogy mi az összeg, ellenőrizze, hogy mennyit vont le összesen, és ha megvan, akkor ne folytassa. Ez nem olyan, amit addig kell csinálnia, amíg nem szól neki a végrehajtó. Azért kapott konkrét összegeket, hogy annyit vonjon le, ne kevesebbet, de ne is többet.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

geriga # e-mail 2019.09.10. 20:40

Tehát végrehajtás kifogást adják be? Írjam le a tényállásom és mellekeljek valamit hozzá? Hova kell beadni? A munkáltató azt mondja addig nem állítja le míg a végrehajtó nem küld neki erről levelet, hollot amit annó küldött neki a végrehajtó hogy mi alapján és mennyit tiltson abból látja hogy megtérült.