Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. március 20. szerda | Regisztráljon most!

Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


végrehajtás kérdések

gerbera317 # e-mail 2019.02.14. 16:04

Ezekkel az aggodalmakkal majd akkor gyere, ha bekövetkeznek. Egyébként lásd az előző posztomat.

True North # e-mail 2019.02.14. 15:56

Köszi a választ. Ha feltünteti az ügyszámot, akkor mi lesz, nem árverezhet vagy igen, de én kapom meg a pénzt? Én attól tartok, hogy árverez, kifizeti a rezsitartozást, aztán töröl minden bejegyzést a tul. lapról.

gerbera317 # e-mail 2019.02.14. 15:11

Ha 1/1-ben volt az elhunyt adós tulajdona az ingatlan, akkor a te jelzálogod, és vele a vh-jogod is a teljes ingatlanra van bejegyezve. Ez azt jelenti, hogy ezek a jogaida jelenlegi tört tulajdoni hányadra is át vannak vezetve. Ebből következik, hogy ha a "másik" végrehajtó árverést tűz ki, köteles a te ügyszámodat is feltüntetni az árverési hirdetményen, és ehhez nem támaszthat további feltételt. Ha ezt nem teszi, végrehajtási kifogással támadhatod meg a hirdetményt.
Ha ezt tudatod vele, akkor észre fog térni. Megjegyzem, ha ezt a (félre)tájékoztatást írásban küldte meg neked, akkor már magát a tájékoztatást is megtámadhatod - de ez tényleg csak megjegyzés, egyébként nem ajánlom.
És mindezt persze csak akkor, ha tényleg 1/1 volt az elhunyté.

True North # e-mail 2019.02.14. 14:49

Tisztelt Fórumozók, jelzálogjogosult vagyok egy ingatlanon, végrehajtási jog bejegyezve, söt 2 sikertelen árverés is volt már. Közben adós meghalt, fia megörökölte az ingatlan egy részét. Most kaptam egy levelet egy másik végrehajtótól, hogy a fia részét árverezik rezsitartozás miatt, ha akarom, akkor jelentsem be "zálogjogból fakadó igényem" és majd fizessek (ismét) végrehajtási előleget. Ilyenkor mi van? Lehet a másik végrehajtó elárverezi az ingatlanrészt, amire nekem jelzálog meg végrehajtási jogom van évek óta? És minek jelentsem be az igényemet, nem látja, hogy ott vagyok a tulajdoni lapon évek óta?

gerbera317 # e-mail 2019.02.14. 11:47

Hiába kértük, sajnos nem sikerült a bíróságot rávenni, hogy beszerezze a halotti anyakönyvi kivonatot
Mert az nem a bíróság dolga. Egy illetékmentes eljárásban főleg nem. És főleg nem külföldről. Mert ezek szerint külföldön történt a haláleset.
A bíróság felfüggesztheti a végrehajtást, de nem köteles rá. Kérni persze, hogy lehet. Ha az indoklásba beleírod, hogy azért kéred a felfüggesztést, mert leendő vh-kérőként, sikertelen kétszeri árverés után az átvételi eljárásban át kívánod venni az ingatlant, akkor a bíróság akár még helyt is adhat a kérelemnek. Egyébként, az ingatlanárverést meg lehet tartani megállapított jogutód nélkül is, elegendő hozzá a vh-kérő ismeretlen jogutódjának az ügygondnoka. Az viszont kell hozzá, anélkül a végrehajtó nem tűzhet ki árverést - erre figyeljetek oda.

Oliver2019 # e-mail 2019.02.13. 18:57

@gerbera317

Értem, köszönöm. A bíróság a jogutódlási eljárást most fogja újra indítani, mert sem a jogi képviselő sem pedig a mi bejelentésünket nem fogadta el az elhalálozás kapcsán. Hiába kértük, sajnos nem sikerült a bíróságot rávenni, hogy beszerezze a halotti anyakönyvi kivonatot pedig nekik sokkal egyszerűbb lett volna. 13 hónap és rengeteg utána járás után a külügyminisztériumon keresztül most sikerült halotti anyakönyvit szerezni. Nyilván itthoni hagyaték illetve póthagyaték lesz, addig van lehetőség a vh eljárás felfüggesztésére amíg ez lezajlik? Tudjuk ezt valahogy kérvényezni?
Köszönöm a segítséged.

gerbera317 # e-mail 2019.02.12. 15:18

@kovacsha
Mi nem ismerjük annak a részletfizetési megállapodásnak a tartalmát, mint ahogy azt sem, mit szegtél meg belőle, hogy végrehajtást kértek ellened.
Per? Deháthiszen te vagy az adós, akinek a szerződése felmondásra került. Kit akarsz te perelni, és milyen jogcímen?

gerbera317 # e-mail 2019.02.12. 15:15

@Oliver2019
Nem értem a problémádat. Az valóban szabálytalan, hogy a végrehajtó nem rendelt ki ügygondnokot a adós ismeretlen jogutódjának, és hogy az elhunyt adós jogi képviselőjének még mindig küld iratokat. (Ez egyébként két különböző szabálytalanság.)
De mindez miért sérelmes neked? Amíg nem vagy jogutód, te nem lehetsz az iratok címzettje, és az ügygondnok sem a te képviselőd; tehát ha lenne ügygondnok, ő neked akkor sem adhatná át a végrehajtótól kapott iratokat. Miről maradtál tehát le, amiről egyébként nem maradnál le?
Megjegyzem, a becsértéket így is megtámadhattad volna, hiszen a törvény nemcsak a feleknek, hanem az egyéb érdekelteknek is megengedi a vh-kifogás előterjesztését. Az elmaradt bérleti díjból eredő kár pedig nem a végrehajtó mulasztása miatt van.

kovacsha # e-mail 2019.02.12. 13:13

Tisztelt Fórumozók!

Jelzáloghitelem van végrehajtás alatt. A bank egy érvényes részletfizetési megállapodás ellenére adta végrehajtásra. Érdemes perelni őket? Köszönöm válaszukat!

Oliver2019 # e-mail 2019.02.11. 22:30

Kedves Gerbera317,

Köszönöm válaszát. Az az igazság, hogy úgy érezzük, mindaddig amíg a jogutódlási folyamat nem zajlik le, több sérelem ér mint vh kérőt. pl. becsérték új megállapítása történt, nem tudtunk érdemben erre sem nyilatkozni, az ingatlan kapcsán 4 árverés volt melyre nem volt licit, a folyamatos listán szerepel lassan két éve. Speciális jellege miatt ( ez egy nehezen eladható, viszont könnyen kiadható ingatlan) ha pl egy átvételi eljáráson át tudtuk volna venni , a követelésembe beszámítva, annak 50 % át kifizetve a többi vh kérő felé már a miénk lenne, ennyi idő alatt egy bérletből jogviszonyból jelentős összeg megtérült volna.

Ezért próbálnánk egy új átvételi eljárást előtérbe helyezni, számunkra ez volna kedvező..illetve ezt látjuk talán a legjobb megoldásnak. Esetleges ötletet szívesen fogadnék.

Köszönöm

gerbera317 # e-mail 2019.02.10. 23:25

Mitől speciális ez a végrehajtás?
Miért hiba az, hogy a második sikertelen árverés után a végrehajtó átvételi eljárást tartott? Értem én, hogy az elhunyt ügyvédje már nem volt jogosult nyilatkozni, a jogutód pedig még nem, de ha a végrehajtó kirendelt volna ügygondnokot, az ugyanúgy nem nyilatkozott volna (az ismeretlen jogutód ügygondnoka nyilvánvaló jogsértés ellen szokott csak felszólalni, de olyan kérdésekben, ahol mérlegelésre van lehetőség - ilyen az átvétel is - nem). Úgyhogy semmi olyan nem történt, mit ami szabályosan kirendelt ügygondnokkal történt volna. Másként fogalmazva: valóban szabálytalan, hogy nincs ügygondnok kirendelve, de emiatt senki nem ért hátrány.
Az valóban szabálytalan, hogy a végrehajtó továbbra is utal az elhunyt ügyvédjének. Fel kell szólítani, hogy a befolyt összegeket tartsa letéten.
Ha meglesz a jogutódlás, az új vh-kérő kérje az újabb árverés kitűzését, sikertelenség esetén pedig az átvételi eljárásban átveheti az ingatlant.
A "megtámadást" nem javaslom, egyrészt, mert a jogorvoslati határidő már eltelt, másrészt, érdemben nem mozdít a dolgon semmit.
És még valamit Az árverési jegyzőkönyvet a végrehajtást kérő nem írja alá...

Oliver2019 # e-mail 2019.02.10. 22:01

Elnézést,

Az előző hozzászólásból kimaradt..

  • az idő közben keletkezett árverési jegyzőkönyvek tudomásom szerint jelenleg nem érvényesek, mivel a vh. kérők közül az elhunyt magánszemély és jogutódja sem tudja tudta aláírni. A végrehajtó folyamatosan kézbesíti az ügyvédnek az iratokat, sőt időközben máshonnan befolyt összeget utalt is az ügyvéd letéti számlájára úgy hogy gyakorlatilag az ügyfele halálával megszűnt a képviselete...
Oliver2019 # e-mail 2019.02.10. 21:57

Tisztelt Fórumozók!

Folyamatban van egy egészen "speciális" vh eljárás 2012-óta..talán egyszerűbb értelmezni ha pontokban fogalmazom meg..

  • több vh. kérő van, egy bank (deviza jelzálog hitel), egy külföldi magánszemély (kölcsön), és egy közüzemi kft. (fűtés tartozás)
  • Az adott ingatlan tekintetében két sikertelen árverés megtörtént (nem volt licit egyik esetben sem)
  • Az eljárás közben a kölcsönadó magánszemély elhunyt, melyet a képviselő ügyvédje azonnal bejelentett a végrehajtónak és bíróságnak is.
  • Jogutódlási eljárás indult, mivel végrendeleti örökös van ezen kölcsöntartozás kapcsán. (én)
  • a Végrehajtó lefolytatta az átvételi eljárást úgy, hogy a képviselő ügyvéd már nem tudott én pedig még nem tudtam nyilatkozni az átvétellel kapcsolatban érdemben.
  • ügygondnok kijelöléséről senki nem gondoskodott.
  • az ingatlan jelenleg folyamatos hirdetésen szerepel, volt azóta még egy sikertelen árverés.

A kérdés a következő, meddig és milyen formában van lehetőség "támadni" ezt a hibát, illetve van e lehetőség új átvételi eljárást kezdeményezni. A követelés 50%-át beszámolva át szeretnénk venni az ingatlant, mert legalább akkor történne valami.

Előre is köszönöm ha valaki tud ezzel kapcsolatban segíteni.. Üdv

drbjozsef #   2019.02.09. 10:42

Joko,

tele van ezzel a többi végrehajtós topik is, csak átolvasni kellett volna, idézem a szakértő válaszát :

Hát ha üres az ingatlan (volt megtekintés, tehát tudja a kérdező, üres-e), akkor el kell foglalni és bejelenteni ezt a végrehajtónak, aki azután a 154. § szerint átadja az ingatlant. (Megismétlem: a moratórium csak a 154/A. §-ra vonatkozik, a sima 154-re nem!)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.02.08. 22:39

Hülyéskedsz? Nem beköltözési moratórium, hanem kilakoltatási.

www.kbs-ugyved.hu

Joko91 # e-mail 2019.02.08. 22:16

Üdv!
Vásároltam egy ingatlant árverésen. Meg jött a határozat, tulajdon lap ki kérve, a saját nevemen van!
Kérdésem az lenne, hogy tudom birtokba venni? Az ingatlan lakatlan! Az ex tulaj nem reagál a meg keresésésemre! Moratóriumi szabály április végéig szól, azt tudom, de akkor is ha az ingatlan lakatlan?
Köszönöm

Zsiros B. Ödön #   2019.02.08. 21:50

Tisztelt fórumozók!

Egy kérdéssel fordulnék önökhöz.
Volt egy NAV-os ügyem, ami 2016 közepén elévült. Erről a NAV saját magától küldött nekem folyószámla kivonatot még 2017 augusztusban, viszont közben valahogy átkerült az ügy egy önálló bírósági végrehajtóhoz. 2017 októberben szerette volna a fizetésem letiltani, de a cég, ahol dolgoztam, pont akkor szűnt meg, így ez nem sikerült. November 7-én küldte a NAV, hogy megszüntetik a végrehajtást. November 24-én a végrehajtó kiállított nekem egy díjjegyzéket egy elég magas összegről, amiért igazából meg sem dolgozott...
Sajnos nem kifogásoltam meg a díjjegyzéket, de most már tudom, hogy az is elévül a végrehajtandó tartozással együtt. Megijedtem, aztán fizettem.
Kérdésem, hogy így utólag vissza tudom-e fizettetni ezt a pénzt a végrehajtóval? Tudom bizonyítani, hogy a tartozás már akkor elévült, amikor ő megkapta az ügyet.
Köszönöm!

gerbera317 # e-mail 2019.02.07. 11:07

kikűldi az otp az elszámolót.
És azzal mire mész? Továbbra is két lehetőségeg van: 1) Hagyod a díjjegyzéket jogerőre futni (= utána már nem támadhatod meg). 2) Megtámadod most. A kifogás illetéke 15 ezer Ft, amit jó eséllyel el fogsz bukni.
Ha az 1) lehetőséget válaszot, és az OTP "kiküldi az elszámolót", annak alapján kérheted a végrehajtótól a Vht. 41. § szerinti eljárás lefolytatását, ami arra irányul, hogy a vh-kérő rendesen jelentse be a megtérülését. Csakhogy addigra a díjjegyzék jogerőre fut, ezért a végrehajtó nem lesz köteles kijavítani a díjjegyzékét. Ha mégis enged neked, és a jelenlegi díjjegyzék és a képzeletbeli új díjjegyzék között olyan különbség van, ami alapján neked pénz járna vissza, akkor azt a végrehajtást kérő ellen érvényesítheted végrehajtás korlátozása iránti perben.
Abban sem vagyok biztos, hogy jogerős díjjegyzék (= jogerősen befejezett végrehajtás) esetén köteles a végrehajtó a 41. § szerinti eljárást lefolytatni. Sőt. Úgyhogy akkor már csak fmh-val érvényesítheted a károd és költséged megtérítését a vh-kérőtől.
Örülni fognak neked mind a végrehajtó, mind a vh-kérő, mind a bíróság. Én minden esetre, helyén tudnám kezelni a világfájdalmadat...

Riccs88 # e-mail 2019.02.06. 17:07

Persze ezt èrtem. Akkor gyakorlatilag annyit tudok tenni hogy várok hátha a 15 nap letelte előtt kikűldi az otp az elszámolót.

gerbera317 # e-mail 2019.02.06. 16:59

Ja, tehát kifogást akarsz beadni?
Kifogásnak a végrehajtó végrehajtási eljárás szabályait sértő intézkedése ellen van helye. A bíróság el fogja utasítani a kifogásodat, ha a végrehajtó téves(nek vélt) intézkedése a végrehajtást kérő bejelentésén alapul.
Az, hogy a bejelentés elmulasztása vagy a valótlan tartalmú bejelentés esetén a költségekért és kárért a végrehajtást kérő felel, nem azt jelenti, hogy a kárigényedet végrehajtási kifogással kell érvényesíteni. Nem keverjük a xart a fosch-sal. Érted.

Riccs88 # e-mail 2019.02.06. 16:38

Fogalmam sincs hogy hogyan merre. A bíróságnak bizonyítèk kell nem csak szöveg. Attól is tartok hogy nehogy visszafelè sűljön el ès rámvernek megint valami nagyobb összeget.
Ha valaki esetleg eltudná mondani szájbarágósan azt nagyon megköszönnèm!

Riccs88 # e-mail 2019.02.06. 16:30

Nincsen további követelèsük visszahalgattam ès külön kitèrt erre is. De ezen felűl többet nem tudott mondani míg kèsz nincs az általluk kèszített elszámolás. A megtámadásra szeretnèk kitèrni hogy hogyan milyen jogalappal ill bizonyítèkkal? A hangfelvètelen kívűl egy dolgot tudnèk mèg esetleg,a munkáltatómtól kèrni egy papírt amin az összes levonás hónapra lebontva szerepel. De van egy olyan gyanum hogy azon is valami más vègösszeg szerepelne. Sajnos az a baj hogy nem vagyok valami jártas ezekben a dolgokban. Köszönöm a válaszokat!

Grave7 #   2019.02.06. 16:06

@Riccs88: Csak a lényeget nem kérdezted meg tőlük:
a faktoring cég megírta-e a végrehajtónak a konkrét összeget, hogy részükre 730.016 Ft térült meg és ezen összegen felül további követelésük nincs.

Egyébként a végrehajtó díjjegyzékében
. „Vègrehajtási ügyèrtèk:” rész lehet az érkezés napja szerinti ügyértéket és nem az azóta kamatozott összeggel növelt végrehajtást kérői követelést mutatja;
. a „Befolyt összeg: 932840Ft” talán nem csak a végrehajtást kérő részét, hanem a végrehajtó költségeit is tartalmazza, ezért nagyobb az összeg.
De lásd amit gerbera317 írt.

gerbera317 # e-mail 2019.02.06. 16:03

Két lehetőségeg van: 1) Hagyod a díjjegyzéket jogerőre futni (= utána már nem támadhatod meg). 2) Megtámadod most. A kifogás illetéke 15 ezer Ft.

Riccs88 # e-mail 2019.02.06. 13:42

Beszèltem a faktoring cèggel tegnap. A hívást is rögzítettem biztos ami biztos. Azt mondta az ügyintèző hogy a vègrehajtó január28.-án 0ft-os dijjegyzèket küldött nekik ezèrt megkeztèk a lezárást. Elmondása szerint 2019.01.28.- ával bezárólag összesen 730016Ft èrkezett be. A lezárással egyidejűleg vizsgál a panaszkezelès egy korábbi emailben elkűldött panaszt így lehet hogy csak azzal a levèllel eggyütt kűldik a kimutatást ami kb hónap vège felè lenne. Kèrdèsem hogy mit tudok most tenni ez ügyben ha mèg nincs a kezemben a faktoringos elszámolás is? Köszönöm!