végrehajtás kérdések


Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.31. 09:21

Nekem szabad? Nem tudsz fogalmazni, és aztán felháborodsz, ha nem értenek meg. Lehet így viselkedni - de aki segítséget szeretne, annak nem célszerű.
(Hogy ennek ellenére mégis kaptál segítséget, azért van, mert már eléggé hozzászoktunk itt az ilyen viselkedéshez - és hatalmas szívünk van. Na és húsvét is van! Jézus feltámadott!)

foglaltnick # 2024.03.30. 17:13

@gerbera "Annyit megértettem a kérdésedből, hogy adós vagy, és mint ilyen, inkább lapítanod kellene, nem pedig hőzöngeni!" Ez merő jóindulat...
"hamis állítások, vádaskodások, és minősítgetések nélkül, tisztán és érthetően. Vágod?" Nem vágom,ezek pont rád jellemzőek ! Ha végrehajtóként is ilyen arrogáns vagy az elég szomorú! Ja nem kell reagálnod felesleges nem érdekel!

gerbera317 # 2024.03.29. 08:28

Erre pedig a válasz:
Elmész a végrehajtóhoz személyes ügyfélfogadásra, és ott jegyzőkönyvbe foglalva kéred, hogy a te részedet is árverezze el az adóséval együtt. Az összes többi kérdésedet pedig ott felteszed neki, és ő majd szakszerűen elmagyarázza.

gerbera317 # 2024.03.29. 07:13

Milyen rosszindulat, ember? Osztap is csak találgat, hogy te ki vagy, és hogy mi a bajod. Így kellett volna előállnod:
Nem adós tulajdonostárs vagyok egy ingatlanban. Az adós részét árverezni fogják. Kérdéseim:
Hogyan kérhetem a végrehajtótól, hogy az én részemet is árverezze el?
Ki állapítja meg az én részem becsértékét?
Az hogyan és mennyire engedhető le?
Mi lesz a rám eső vételár sorsa?
A fölösleges előzmény, hamis állítások, vádaskodások, és minősítgetések nélkül, tisztán és érthetően. Vágod?

foglaltnick # 2024.03.28. 21:46

@gerbera Mindig a rosszindulat... Két testvér örökölt egy házat és az előtte lévő telket az egyik adósságai miatt elárverezték 1/2 tulajdont a másik oda van bejelentve külföldön él. Nem a közös tulajdon megszüntetését kérte az árverési vevő,hanem havonta küldött fizetési meghagyást karbantartás stb. cimén összejött X millió tartozás. Kérte a végrehajtást és megvette árverésen a másik 1/2et. Mi ez ha nem pofátlan? A szomszédos telek 1/2 részét anno én vettem meg árverésen mivel arra is rákerült a kreált tartozás most azt akarja árvereztetni. Szóval nem nem vagyok adós .

@osztap Köszönöm! Igen tehermentes évi 1-2 hétig használtam akác szezonban, nincs már rá szükségem. Leírásod alapján már értem a lényeget .

gerbera317 # 2024.03.28. 17:52

@foglaltnick
Szerinted ki érti a kérdésedet ebben a formájában? Fuss neki mégegyszer! Először egy érthető tényállás, utána pedig a kérdésed, de az a kérdés ne állítás legyen! És a másik minősítését pedig mellőzd! Annyit megértettem a kérdésedből, hogy adós vagy, és mint ilyen, inkább lapítanod kellene, nem pedig hőzöngeni!

osztap # 2024.03.28. 17:48

foglaltnick,

Egy teljesebb tényállás segítene. Lehet, hogy írtad korábban, de találtam. Gondolom, a Te 1/2-ed tehermentes.

Ha személyesen nyilatkozol a végrehajtónál, hogy kéred az egész ingatlan árverezését, akkor főszabály szerint az 1/1 beköltözhetően lesz árverezve, 2*585 ezer = 1,17 milliós becsértéken. A kikiáltási ár mindig a becsérték. Hogy mennyire lehet leszállítani, azt a végrehajtó tudja megmondani az adós tulajdoni hányadát illetően (valószínűleg a becsérték 50%-áig), a te részedre pedig a nyilatkozatodtól függ (nyilatkozhatsz úgy, hogy nem lehet leszállítani).

Ha megnyeri valaki a licitet és nem fedezi az adóságot azért én megkapom a nyertes licit összegének felét? köszönöm!
A társtulajdonos adóssága a neked járó pénzt nem befolyásolja. Ellenben a leszállítás igen.
Tegyük fel, hogy a második szakaszban 70%-ig szállítják le az adós részét, Te nem engedsz leszállítást. A minimumár 585*0,7+585 = 994,5 ezer. Elkel 1,1 millióért. A minimumárral arányosan osztják fel, Neked jut 1100 / 994,5 * 585 = 647 ezer forint. Ez több, mint a vételár fele!

foglaltnick # 2024.03.28. 11:43

Üdv! Megjött a végrehajtótól a becsérték közlése az 1/2 tulajdonrészre a telkemre. Lakottan 409200.-, beköltözhetően 585000.- 1/4+1/4 amit árvereznek díj és pótdíj jogcímen 5x120 ezer, tekintsünk el attól milyen pofátlan emberek vannak ilyen világot élünk. Szóval ha jelzem a végrehajtónak ,hogy egyben árverezze akkor a duplájuk lesznek a becsértékek? Ha igen akkor üres telekként mennyi lesz a kikiáltási ár 100%? Ha megnyeri valaki a licitet és nem fedezi az adóságot azért én megkapom a nyertes licit összegének felét? köszönöm!

Majordomus # 2024.03.02. 22:06

Sok sikert.....

jufma # 2024.03.01. 23:44

"osztap" köszönöm szépen, így már egyértelmű, még nekem is... Örök hála! Kellemes hétvégét!

Majordomus # 2024.03.01. 21:53

Mondjuk a rokonnak éppen torokgyulladása van és ezért kisérted el.

osztap
Köszönöm a tippet,beépítem a taktikai repertoáromba.

osztap # 2024.03.01. 17:38

jufma,

Röviden: Te nem lehetsz meghatalmazott. De miért nem ad az adós meghatalmazást annak, aki lehet, és Te meg elkíséred? A meghatalmazott bemutatkozik, meg bólogat és aláír, ha egyetért. Te meg beszélsz.

Hosszabban: A Vht. nem írja, hogy ki lehet a meghatalmazott, de a 9. § szerint a mögöttes jogszabály a bírósági nemperes eljárásokról szóló törvény és a Pp. Az előbbi nem foglalkozik a meghatalmazottal. Marad a Pp. A lényeg:
65. § A perben meghatalmazottként eljárhat:
(a) az ügyvéd és az ügyvédi iroda, ...
(c) a fél hozzátartozója, ...

Ki a hozzátartozó?
Ptk. 8.§ (1)

  1. közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér;
  2. hozzátartozó: a közeli hozzátartozó, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa

Tehát nemcsak egyenesági rokonok, de a nagynéni pont nincs a listán.

jufma # 2024.03.01. 15:16

Üdvözlök Mindenkit, ha valaki tud törvényi hivatkozást küldeni nekem, hálásan köszönöm.
A problémám a következő: Van egy végrehajtási határozat, az adóstól kaptam egy meghatalmazást irat betekintésre, mire a végrehajtó iroda közölte, hogy "meghatalmazott csak egyenesági rokon vagy ügyvéd lehet"! Ügyvédre nincs pénze az adósnak, egyenesági rokona pedig alkalmatlan ilyen feladat ellátására. Én a nagynénje vagyok, de ugye ez nem számít egyeneságinak.... A meghatalmazás 2 tanúval, ügyszámmal, szóval minden el volt látva, és nem is formai hibára hivatkoztak. Persze a vonatkozó rendelet számot sem kaptam meg tőlük. Az érdekelne, hogy valóban így van-e?
Az esetleges válaszokat előre is köszönöm!

papinianus88 # 2024.02.19. 09:09

A végrehajtó a gépjármű nyilvántartás adataiból dolgozik. Amennyiben az új tulajdonos elmulasztotta átíratni a gépjárművet, lobogtathatja, ha azt a végrehajtó lefoglalta, becsértékét megállapította. Természetesen a végrehajtást kérő rendelkezési joga alapján lehet oly kegyes, hogy engedélyezi a foglalás hatálya alóli feloldást, de ez ritka. Esetleg egy árverésen kívül, árverési vétel hatályával történő értékesítés, amely alapján a vevő ismételten megveszi a gépjárművet általuk kívánt becsértéken, hogyha a végrehajtást kérő(k) hozzájárul(nak)

Majordomus # 2024.02.18. 21:06

A chatgpt biztosan tudja.

Egyébként hogy kinek adta el és ki az új tulajdonosa az autónak ahhoz a kérdezőnek semmi köze nincs. Csak a végrehajtónak .

Kovács_Béla_Sándor # 2024.02.18. 17:58

az elidegenítési és terhelési tilalmat.
Azt is? Ezek szerint eltér a szabályozás az ingatlantól. (Nem látom az indokát.)

gerbera317 # 2024.02.18. 15:52

KBS
Átírható - de a végrehajtási joggal terhelten
Béla, ez ingóság. A foglalás hatálya az intézkedés meghozatalakor, közlés nélkül is, azonnal beáll. És ugyanebben a foglalási jegyzőkönyvben állapítja meg a becsértéket is a végrehajtó.
Azonban a gépjárműhöz kapcsolódik egy közigazgatási eljárás, melynek során - a végrehajtó foglalási jegyzőkönyve alapján - a gépjármű-nyilvántartásba bejegyzik az elidegenítési és terhelési tilalmat. Ha a jóhiszemű szerző ezt követően, az adásvételi szerződést lobogtatva a nevére akarja íratni az autót, rövid úton elhajtják, mire az első útja az eladóhoz vezet, ahol óriási botrányt rendez. A rosszhiszemű szerzővel más a helyzet.
Most egyébként az van, hogy a chatgpt által kikupálódott kérdező úgy vitatkozik arról, hogy mi releváns és mi nem, hogy eleve már a kérdése sem igaz. Nnna.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.02.18. 12:23

Ha le van foglalva, akkor pedig nem írható át az új tulajdonos nevére.
Átírható - de a végrehajtási joggal terhelten. Az új tulajdonosnak is tűrnie kell, hogy a végrehajtást kérőt az autóból elégítsék ki.

De a ChatGP bizonyára ezt is megmondta már neki. :D

Kovács_Béla_Sándor # 2024.02.18. 12:21

LOL

gerbera317 # 2024.02.18. 11:18

a becsértéket megállapította a végrehajtó
Ezt eddig elhallgattad, Baxi! Ha a végrehajtó megállapította az autó becsértékét, akkor az le van foglalva. Ha le van foglalva, akkor pedig nem írható át az új tulajdonos nevére.
Nincs vele semmi teendő: a végrehajtó kitűzi az árverést, az új tulajdonos pedig ezt tűrni köteles. Annyit talán érdemes tenni, hogy írásban sürgeted az autó beszállítását és az árverés kitűzését.
Ki az a chatgpt, és mi szerinte a megoldás?

Tundi80 # 2024.02.18. 10:20

Közben a chatgpt már el is árulta a teendőket!

Legjobbakat!

Tundi80 # 2024.02.18. 10:12

gerbera317 az autó kora irreleváns, mert a becsértéket megállapította a végrehajtó.

Milyen lehetőség van arra, hogy megtudja a vhkérő, a vh eljárás alatti tulajváltás pontos dátumát és az új tulaj kilétét. Gondolom valmelyik hivatalos szervnek csak van jogköre arra, hogy ezt viszonylag gyorsan megtudja ugye?

Már a vh megindulása előtt minden mást leiratott adós a nevéről, csak az autó maradt, de a vh alatt azt is leiratta...

Köszönöm, ha eláruljátok, hogy a rendőrség, bíróság ki az illetékes ebben? Vagy magánszemélyként milyen online ügyintézés keretében lekérdezhető ez hivatalos úton természetesen?

bopiska # 2024.02.18. 09:18

Üdv. szeretnék érdeklődni, ingatlan árverésnél, ha Kft. tehát egy cég az 1/1-es tulajdonos, akkor az a birtokbaadást/kilakoltatást hogyan érinti? Van rá moratórium? Könnyebb az ingatlan birtokbavétele ilyen esetben vagy éppenséggel sokkal bonyolultabb?

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.02.18. 07:50

Ne kiabálj!

gerbera317 # 2024.02.18. 06:48

Hány éves autóról van szó?