végrehajtás kérdések


pollipudlipotty # 2022.01.23. 07:58

Sziasztok!
Van egy 2017.01.25-én ellenem kibocsátott fizetési meghagyás, amiről tavaly ősszel szereztem tudomást, egy Intrummal folytatott levelezés kapcsán.
Nem kaptam kézhez, ez látszik az általuk megküldött tértivevény másolatból is (nem kereste jelzéssel ment vissza, ami kicsit fura, mert abban az időszakban más ajánlott-tértis küldeményeket megkaptam, hasonló témájukat is).
Jogérvényesítési záradékkal van ellátva az FMH, ami 2017.03.09-én lépett hatályba. Végrehajtási lap és végrehajtói ügyszám nincs hozzá.
Amit én laikusként észrevettem az FMH-n, és tavaly november óta várom rá a választ az Intrumtól (augusztusban indult a levelezés), hogy a kötelezettként fel van tüntetve egy olyan személy, aki nem is szerepel a hitelkártya szerződésben, a követelés alapjául szolgáló jogviszony és a jogviszony létrejötte is rosszul van megadva. Ez mennyiben befolyásolja az FMH érvényességét? Ha más paraméterekre hivatkoznak, mint amiről a tartozás szól?
Illetve elévülés szempontjából ezt már úgy kell tekintetni, hogy végrehajtás alatt van, azaz 2017.03.09-től már csak végrehajtási cselekmény szakíthatja meg az elévülést?

gerbera317 # 2022.01.10. 10:51

@valamiva
Amíg csak a te email-címedre érkeznek az értesítések, addig nem kell foglalkoznod vele, illetve, amit lehet, azt már megtetted (csak nem "felé"). Majd ha már a neveden szólítanak meg, akkor kezdj el foglalkozni a dologgal.

valamiva # 2022.01.10. 10:43

Tisztelt Válaszolók!

Egy meglehetősen bizarr helyzettel szembesültem, igyekszem minél rövidebben felvázolni:
Valamikor tavaly előtt kezdődhetett, hogy én egy (valószínűsíthetően) franciaországi telefonszolgáltatótól elkezdtem számlákat kapni, amihez semmi közöm sem volt, az emailek szövegét is csak fordítóprogrammal tudtam értelmezni: annyit sikerült kiderítenem, hogy az én és az a bizonyos náluk regisztrált francia ügyfélnek majdnem megegyezik az emailcíme, egy pont a különbség a felhasználónevünkben. A problémát tulajdonképpen a Gmail/Google okozza, mert úgy érzékeli hogy mi ketten ugyanazok a felhasználók vagyunk - ezt a hibát már jeleztem feléjük anno, de bosszantó módon azóta sem kaptam tőlük választ. Az előbbiből adódik, hogy amikor a másik felhasználónak próbáltam ezügyben írni, az is az én saját postaládámban landolt. :)

Ez a gond sokáig nem is zavart engem, egyszerűen spam-nek jelöltem a telefontársaság leveleit és gondoltam hogy a háttérben az a másik felhasználó szépen fizetgeti a telefontársaság díjait, talán új emailcímet is regisztrált hozzá magának.

Ellenben most egy végrehajtási értesítésnek tűnő levelet kaptam a fordító szerint, feltételezem hogy egy számlát nem fizetett az illető: velem mit tudnának tenni ilyenkor? Valószínűleg a telefonszolgáltatónál történt regisztrációjakor ő azért megadhatott egy franciaországi postai címet is, legalábbis remélem.
Nem tudom elérni a másik személyt, és nem szeretném hogy én miatta kerüljek bajba.

Aggódnom kellene a levél miatt, vagy elég ha hagyom hogy kiderüljön magától ez a félreértés?

Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2022.01.07. 10:05

fehereszter,

A végrehajtóval semennyi. Ez pont nem az az eset, ahol a végrehajtó engedélyezhet saját hatáskörben részletfizetést.

Kizárólag a végrehajtást kérővel egyezkedhettek. Ez pedig teljesen magánügy, mit akar, mire hajlandó, mit enged esetleg el. Esély a 0 és a 100 százalék között, hiszen nem ismerjük kiről van szó.

Írjatok neki egy levelet, és ajánljatok fel valamit. Közös megegyezéssel (szinte) bármit lehet.

BEM # 2022.01.07. 09:57

fehereszter

"mennyi esély és lehetőség van rá, hogy egyezkedjük a végrahajtóval"

csak akkor lesz esélyetek, ha kérdeztek, egyezkedtek.

fehereszter # 2022.01.07. 09:39

Üdv,
Férjem készfizető kezes volt apja vállalkozása által felvett 2 kölcsön ügyletben. A vállakozás tönkrement, végrehajtás alá kerültek az ügyek. Az akkor 13 mió ft ma már közel 30 mió ft kamatokkal együtt. Mindketten minimálbérből élnek, ennek vonják az 50%-át mindkettőjüknél sok éve. A teljes megtérülés kb soha nem történik meg, vagyontárgyuk egyiküknek sincs. Kérdés: mennyi esély és lehetőség van rá, hogy egyezkedjük a végrahajtóval pl. 10 mió ft-ot egyben kifizetünk és a férjem "részét" elengedjék és kikerüljön a végrehajtás alól (ez lehet nem hangzik szépen, de az, hogy az apjával mi történik nem igazán érdekel minket, mert évek óta nem beszélünk az ügy miatt). KÖszönöm

drbjozsef # 2021.12.25. 19:02

viktorh,

Nem véletlenül nem kaptál válaszokat tételesen, mert nem nagyon van mit megválaszolni ezen.

  1. Ahogy a hivatal ügyintéz. Inkább később, de ki tudhatja.
  2. Felmondja a szerződést, KHR-re rakhat (ez se kötelező), a végrehajtás elindításához minimum a közjegyzőnél meg kell futtatnia az ügyet - feltételezem, a hitelszerződésen közjegyzői záradék van.
  3. Fedezetelvonó ügylet, aki igyen szerez, köteles tűrni, hogy a szerzett vagyontárgyat lefoglalják. Legfeljebb harmadik, jóhiszeműen, ellenérték fejében szerző esetén lehet megpróbálni - a jóhiszeműség családtag esetén ugye fel sem merül.
  4. Minden lehetséges.

Egyébként meg ne több topikba. Azt gondolod, mások olvassák a többit?

viktorh # 2021.12.25. 17:55

Ilyen esetben azonnal elinditjak a vegrehajtast dec 31 utan vagy ennek mennyi az atfutani ideje, vagy honan tortenik ez? Vagy esetleg van erre valamifele mod?

Mennyi idom van minderre? Kapok elotte azert felszolitast tartozas rendezesre? Ugye ez a havi szintu kata nem fizetesekbol jott ossze, tehat nem buntetes vagy csalas v barmi ilyesmi.

Es mi a helyet a bankokkal?

Koszonom!

Szomorú örökös # 2021.12.25. 17:36

viktorh

NAV-nak is tartozom durvan 650e Ft-al (KATAS-s ceg es jott e-mail, hogy dec 31-ig ha nem fizetem be akkor kizarnak a KATA-bol).

Szerintem a NAV esetén ez lesz a legkisebb gondod, hogy kiraknak a KATA-ból. Bizony ők minden követ megfognak mozgatni, hogy a tartozásukat behajtsák. Úgy tudom, hogy még a bankkal szemben is előnyt élveznek végrehajtáskor. Ha kell, akkor az autódat mindamellett, hogy legfoglalják, szimplán ki is vonják a forgalomból, hogy még csak használni se tudd. Ha elajándékozod most úgy hirtelen édesanyádnak, vagy eladod egy ismerősnek, akkor kb. ugyanaz a helyzet. Szimplán vagyon-kivonásnak minősíthetik és azon kívül, hogy vissza kell adnod pl. az idegennek az árát, még a kocsit is elveszítheted.

gerbera317 # 2021.12.25. 17:22

@szomorú
Nem mondtam, hogy célszerű. A kérdezőé a döntés, hogy annak látja-e.

viktorh # 2021.12.25. 15:56

Es nem megy utana a NAV konnyebben, hogy anyumnak ajandekoztam, mintha “eladnam” egy ismerosnek?

Illetve tudnatok bovebben valaszolni a kerdesekre?

Nagyon-nagyon koszonom!

Szomorú örökös # 2021.12.25. 15:27

gerbera317

El is ajándékozhatod, ha ezt célszerűnek látod.

És az nem számít ilyenkor hirtelen vagyon-kivonásnak?

gerbera317 # 2021.12.25. 14:59

Autóra nem indul végrehajtás. Végrehajtás ellened indul, és ennek során lefoglalják a vagyontárgyaidat, köztük az autódat is. El is ajándékozhatod, ha ezt célszerűnek látod.

viktorh # 2021.12.25. 13:51

Udvozlok mindenkit!

Nagyon fontos kerdessel fordulnek Onokhoz:

Sajnos a banki szemelyi kolcsonomet a vallalkozasom onhiban kivuli becsodolese miatt nem tudom fizetni, es 28.-an mar sajnos BAR listara is kerulok, es a NAV-nak is tartozom durvan 650e Ft-al (KATAS-s ceg es jott e-mail, hogy dec 31-ig ha nem fizetem be akkor kizarnak a KATA-bol). A banknak sokmillioval.

Egy db 2007-es auto van a nevemen, amire nem szeretnem, hogy vegrehajtas keruljon. Hasznalt erteke 1,5-2 millio forint es legalabb ezt nem szeretnem elvesziteni.

Kerdeseim a kovetkezok:

  1. A NAV dec 31 utan azonnal vegrehajtast is ker ra vagy ha nem, akkor ennek mi a folyamata/atfutasi ideje?
  2. A bank a 90 nap lejarta utan csak egyelore szerzodest bont es BAR lista vagy azonnal azonnal vegrehajtast is ker az autora vagy ha nem, akkor ennek mi a folyamata/atfutasi ideje?
  3. Edesanyamnak nincs jogsija, ajandekozasi szerzodessel ha rairatom a tulajdonjogat (EDESAPAM AZ UZEMBENTARTOJA EZ FONTOS!) megmentem az automat vagy ez tul atlatszo es embemesebb egy ismerosomnek mielobb “eladni”?
  4. Az is lehetseges, hogy mar elinditottak valami eljarast?

Nagyon-nagyon koszonom minden gyors es pontos valaszt!

gerbera317 # 2021.12.20. 14:02

Másnak is ugyanez volt a problémája az "Ingatlan árverés" című topikban. A kérdéseidre a lehetséges okokra a választ ott megtalálod. Az ő baja egyébként megoldódott azzal, hogy hirtelen mégiscsak visszakapta a pénzét, pedig nem is bíztattuk vele.

Optibista # 2021.12.20. 13:56

Üdvözletem mindenkinek,
Egy kérdéssel szeretnék a fórumozókhoz fordulni: Hogyan lehet visszaszerezni a végrehajtótól az árverési előleget, ha az árverés sikertelen volt?
A részletek a következők: 2021. November 29-én zárult egy árverés az MBVK oldalán, ami sikertelen volt. Bár az árverési előleget elutaltam és kértem aktiválást, ami meg is érkezett, az árverésen nem vettem részt. A végrehajtó ilyen esetben vissza szokta utalni az összeget. Most viszont nem tette. Mint utóbb kiderült felfüggesztették és talán még előzetesbe is került a Völner Pál/Schadl György féle események kapcsán. Helyettesíti egy másik végrehajtó, akit még nem sikerült elérnem. Az felfüggesztett végrehajtó ügyfélszolgálatára nem engedtek be. A telefont felvették, de (minden héten) csak azt mondják, hogy majd a jövőhéten visszaadják. Az MBVK ügyfélszolgálatán először azt mondták, hogy 15 napja van rá a végrehajtónak, majd miután ez a határidő letelt, azt mondták, hogy nincs meghatározva. "Ésszerű idő alatt" kell visszautalniuk. Pedig ez az MBVK oldalán van fenn: https://mbvk.hu/…si-eloleget/
Természetesen ajánlott tértivevényes levelet már írtam, ePapiron is. Természetesen válasz nem érkezett, mint azt eddig megszokhattuk.
Mit lehet ilyenkor tenni?
Előre is kösz.

Szomorú örökös # 2021.12.06. 18:32

Michael

A tartozás fent marad. Ami engem már nem izgat Ha sikerül vele meg állapodni akkor jó. Ha meg nem akkor mehet isten hirével

Te komolyan jól éreznéd magad a hátralévő életedben, hogy egy ki nem fizetett tartozás miatt gyakorlatilag mindenhol elkaszálnának, ahol hitelt vagy bármilyen kölcsönt akarsz felvenni? Te ennyire azt hiszed, hogy ha elévül egy tartozás, akkor az már számodra nem tartozás? Te komolyan mondom, hogy nem vagy komplett.

papinianus88 # 2021.12.06. 15:10

egy olcsó kocsmában, a szegről-végről haver által meghívott sört kortyolva

Michael # 2021.12.06. 12:24

Így van. Amíg nem fizetek csak a végrehajtás szünik meg
A tartozás fent marad. Ami engem már nem izgat
Ha sikerül vele meg állapodni akkor jó. Ha meg nem akkor mehet isten hirével

Szomorú örökös # 2021.12.05. 15:25

Michael

a végrehajtó akinek nem igen van olyan nagy jogköre semmit nem fog el vinni az is biztos

Van egy lakatos kollégám. Ha az ügyfél nem együttműködő - mint amilyen leírásod alapján te is vagy - akkor itt nálunk ő szokta hatóságilag kinyitni az ilyen lakásokat, majd rá új zárat helyezve lezárni. És nagyon jól fizet neki a végrehajtó, akivel szerződése van, te meg majd ezt is kifizeted kamatostul a végrehajtási eljárásban. Szóval ne álmodozz! Emlékezz csak Bíró Icára, akit simán kipakoltak mindenestől az utcára és mehetett, ahová csak akart! ;-)

drbjozsef # 2021.12.05. 14:51

Nem ő ül fordítva a lovon, hanem a ló fog alatt fordítva lenni, és az rohadtul fog fájni...

papinianus88 # 2021.12.05. 14:41

Nem engeded be? Akkor majd a Vht. 44. (1) bek.
A végrehajtó szükség esetén az adós lezárt lakását, a tartózkodási helyéül szolgáló vagy egyéb helyiségét, a hozzájuk vezető bejáratot, továbbá az adós bútorát vagy más ingóságát felnyithatja. Ha ilyenkor az adós vagy nagykorú családtagja nincs jelen, tanút kell alkalmazni. A végrehajtó bármely más eljárási cselekmény lefolytatásánál is alkalmazhat tanút.
Ha pedig ellenszegülsz, akkor majd a rendőrség teszi a dolgát. Ülhetsz forditva a lovon, csak meglepő lesz a vágta... ameddig nincs megallapodasod, addig nem szünetel az eljaras,azaz folyamatban van, azaz eljarasi cselekmenyeket kell foganatositania a vegrehajtonak, azaz a lentebb irtak alapjan,foglalhat. Sok sikert

Dr # 2021.12.05. 12:04

Rr. Gabor

Moratórium: hatályos a 229/2021. (V. 5.) Korm. R endelet
+
Általános moratórium: 2022. április 30-ig

drbjozsef # 2021.12.05. 10:59

Kemény vagy Csoki! Ez az!
Csak így tovább. Ne zavarjon meg semmi, pont úgy forog a világ, ahogy gondolod és kész.

Michael # 2021.12.05. 10:51

Nem arról van szó hogy nem akar az ember fizetni. Amíg nem készül konkrét meg állapodás hogy havi szinten mennyit kéne fizetni addig a végrehajtó akinek nem igen van olyan nagy jogköre semmit nem fog el vinni az is biztos. Nem is vagyok köteles be engedni. Meg ilyenek.