tanulmányi szerződés és munkavállalói köteleségek


sensitive # 2005.04.26. 22:33

Sziasztok!
Elkeseredettségemben kérek tőletek segítséget, remélem mihamarabb válaszoltok!
2000-ben kezdtem tanulmányaimat a Gyöngyösi főiskola távoktatási karán. Még ebben az évben új munkahelyem lett, amely jónak tűnt ahhoz, hogy finanszírozzák tanulmányaimat. Szabályos tanulmányi szerződést kötöttünk, minden kellékkel rendelkezik. Ez egy központi költségvetési szerv. Időközben változott a helyzet, eleinte elengedtek tan. szabira később halasztgatnom kellett a vizsgáimat - erre lehetőség volt a cikluson belül, mert más csoport vizsgájára elmehettem. Az első évet 1,5 év alatt sikerült befejeznem, követve a kiírt tanmenetet.
Második évben majd duplaannyi tantárgy, a felét szintén 1,5 év alatt letudtam, de innentől kezdve a munkahelyi kötelezettségeim nem tették lehetővé nem csak a tan.szabi, de a rendes szabi kivételét sem. Több mint másfél évig nem volt lehetőségem tanulni menni.
Azóta több főnök váltotta egymást, mindegyikkel vívni kell a tanulmányi szerződésem érvényesítéséért. Persze írásban nem kértem a szabadságot. 1 éve módosításra került sor, most a végső időpont 2006 dec 31. Eddig diplomát kell bemutatnom. Idén egy vizsgára engedtek el, igaz, hogy 3 hétre, de sajnos ezek olyan tárgyak, hogy kell is rá az idő.
Azóta ismét nem engednek tanulmányi szabadságra, ma a legújabb főnök kijelentette, hogy nem is fog elengedni, mert első a munka, mert ez egy olyan munkahely ahol a napi 8 órán túl is természetes dolgozni. 3 éve ez az általános, volt, hogy hajnalban jártam haza.
A túlórát csak a jutalmakkal kompenzálják, lecsúsztatni sem nagyon volt lehetőség.
28 éves vagyok, mégis idei évi szabadságom 85 nap, úgy hogy már három hetet tanultam.

Kérdéseim, szerződés szegésnek minősül-e a munkáltatóm részéről, ha nem enged tanulmányi szabadságra? Kérhetem-e jogosan, hogy a 4 nap tan.szabadságot saját szabadságomból pótoljuk ki a tantárgy nehézségének megfelelően?
Milyen jogaim vannak, ha ennek ellenére mégsem engednek el? Felbontathatom-e a szerződésemet vagy kártérítést követelhetek?
Milyen módon kell bizonyítanom, hogy nem saját szántamból nem haladtam a tanulmányaimmal? A túlmunkáról csak egy kockás lapon vezetett iromány van, de vezető aláírása is szerepel rajta.

Célom mindenképpen megszabadulni ettől a cégtől és a tanulmányi szerződésem által engem érintő minden kötelezettségtől, annál is inkább, mert ha valóban elengednének tanulni, ahogy arra szóban mindig ígéretet kaptam - akkor sem látok reális esélyt a vizsgáim 2006-os befejezésére, mert időközben az én tancsoportom már régen megszűnt a vizsgaidőpontok pedig nem olyan rugalmasak, hogy elegendő legyen ennyi idő beosztani mindet. Hiába akartam már 2 hónapja folytatni a tanulmányaimat, csak június közepén lesz legközelebb kiírva vizsga.

Mit javasoltok, mit tegyek?
Meddig lehet a rendes szabadságot felhalmozni és a több évről áthúzódó szabadságnál mi a szabály, hányad részével rendelkezik a munkáltatóm? Elévülhet és eltörölhetik a beleegyezésünk nélkül a ki nem vett szabit?

Előre is köszönöm a választ és bocsi, hogy ilyen nagyon túlterjedelmes voltam!

the big cat # 2005.04.13. 09:08

Amennyiben a munak iylen módon időkötött, úgy jogellenes a kötetlen munkaidő meghatározása.

Kandi # 2005.04.13. 08:50

the big cat!

Nagyon koszonom a valaszodat! A baratnom szempontjabol szinte mindegy, ezek szerint, hiszen mivel tobb a tanulasi nap, mint a szabadnapja, elobb-utobb ugyis a fizetetlenre kerul sor, azaz egy ido utan szabadsagilag es penzugyileg is ugyanott all, mintha szabalyos lenne a munkahelye.

Amugy lanyom ovonenije (mindketto) volt olyan, amit Bogie irt, hogy egy evben tobb mint 150 napot nem volt bent, mert az ovoneniknek nem 22 nap a rendes szabadsaguk. :(
En kozben ket fosulira jartam egyszerre, es valahogy nem ereztem szuksegesnek, hogy minden vizsga elott kivegyem a 3 nap szabadsagot, plane, ha az pl. hetfore esett.

Bogie # 2005.04.13. 08:47

Ok. Egész jól körbejártuk ezt a kérdést. Azért még lenne egy-két pont, ami szóba jöhet, de elég szélsőséges esetben, úgyhogy ha tényleg szükség lesz rá, akkor majd előhozakodok vele.

Nálunk egyébként nagyon speciális a munka, hiszen kötve vagyunk egy piachoz, tehát piac nyitás előtt és után nem igazán értelmezhető a munkavégzés az esetek többségében (előkészületi és zárási munkálatok kivételével, ami néhány perces, mivel számítógépen folyik a kereskedelem). Vagyis az embereink nem dönthetnek úgy, hogy teszem azt 6-ra jönnek és hamarabb elmennek. Másrészt az egyik kereskedőt nem tudja a másik helyettesíteni.

Ezért kérdezősködtem annyira részletekbe menően.

Köszi a válaszokat! :)

the big cat # 2005.04.13. 08:10

Ha elhallgatta, akkor nyilván nem is kérte a tanulmányi szabadságot, így nem látok problémát.

Ha aztán mégis igénybe szeretné venni, akkor joga van hozzá. Az, hogy esetleg ezt atényt a munkára való jelentekzéskor hallgatta el, esetleg indok lehet rendes felmondásra, hiszen ez amunakviszony létesítése szempontjából lényeges körülmény, de ha már munkaviszonya volt, és az alatt valamikor kezdett el iskolába járni, és egy ideig nem kérte a tanulmányi szabadságot, aztán kéri, nem ad okot semmiféle felmondásra.

Tekintve, hogy a munkáltató számára a tanulmányi szabadság nem jár költséggel, ezért a helyettesítésre elvileg rendelkezésre áll a pénz, tehát a munkáltató kára itt minimális, vagy nincs is, kivéve persze a speciális eseteket, de én magam is válalltvezető vagyok, egy olyan cégnél, ami csúcsidőszakban 900 főt is foglalkoztat, és nehezen tudok elképzelni oylan helyzetet, amikör szinte plusz költség nélkül nem hidalható át egy munkavállaló fizetetlen tanulmányi szabadsága. Ismét felhívnám a figyelmet a kártűrési kötelezettségre, ami létezik. Ez jogszerűen okozott kár, amit azért köteles tűrni a munkálttaó mert a jogalakotó méltányolhatóbb jogérdeknek véli a továbbképzés lehetőségét, mint a munkáltatók ebből eredő egyébként valóban minimális kárát.

Nincs az a bíróság az országban, amely elfogadná érvelésként, hogy a költségeim x ft-tal alacsonyabbak lennének, ha nem kellene tűrnöm a tanulmányi szabadságot, mert a munkálttó nem hasonlíthatja költségeit egy ideális helyezthez. Ilyen alapon a táppénzt sem kelelne tűrnie, vagy a rendes szabadságot, amik ráadásul a tanulmányi szabadságnál nagyságrendekkel nagyobb kárt okoznak. És uygan pontosan tudom, hogy mennyire számít, a létszám a vállati jelentésekben, de a bíróság érvként ez sem fogadná el, mert azt mondja, hogy a helyettesítés megoldására ott a felszabaduló bér. Ami persze kis létszámnál és speciális munkakörnél nem igaz, de ez a munakörök kis hányada.

A kötetelen munakidőbeosztás nem fikció, és nem javaslom, hogy valaki munkáltatóként ezzel kapcsolatban felmondással éljen, mert veszíteni fog. A kötetlen munkaidőben dolgozó a munkaidejét maga osztja be, a munkáltató más dolgozók számára előírt munakrendjét nem köteles betartani, és a szabadságát is maga osztja be.

A munkát kell elvégezni, tehát ha az ügyféllel csütörtökre állapodik meg a felelős személy akkor azt csütörtökön kell elvégezni. Az ügyfél megszabhatja a munakidőt, a munkáltató nem.

Bogie # 2005.04.13. 06:54

Szia Big Cat!

Mi a helyzet akkor, ha az illető elhallgatta, hogy iskolába jár? Aztán rájön, hogy mégiscsak igénybe szeretné venni ezeket a fizetetlen szabikat (amivel gyakorlatilag a saját szabadságával együtt kb. 4 hónapot nem dolgozik) ezt is köteles "elviselni" a munkáltató vagy hivatkozhat a munkavállaló tájékoztatási kötelezettségének elmulasztására?

Ugyanis, ha tudnám, hogy valaki heti másfél napot (kb.40 nap) hiányozni fog +52 napot azzal tölt, hogy vizsgázik és még 22 nap rendes szabadságot is biztosítanom kell, akkor fel sem veszem. Tudom, hogy ez nem túl munkavállalóbarát hozzáállás, de egyelőre a feladat ellátását kell biztosítanom egy emberrel, ami lehetséges is, ha nem az év felét nem az iskolában tölti.

Érdekes ez a kártűrés dolog. A kötetlen munkaidő beosztásról nem is beszélve, mert az egyenesen fikció. Hogyis hangzik jogilag a kötetlen? Mert a munka során mindenkit kötnek a körülmények, elsősorban az ügyfelek, akik nem szeretik azt hallani csütörtök délután, hogy majd hétfőn térjünk vissza a problémáikra...

the big cat # 2005.04.13. 06:37

Hát ez egy nagyon jó kérdés.

Nos ha objektíve bizonyítható, hogy a munkakört képtelenség ellátni ilyen módon, akkro elképzelhető, hogy egy iylen felmondás jogszerű, de ehhez véleményem szerint a munkálttaónak azt is bizonyítania kell, hogy nem tudja más módodn megoldani a pótlást.

Ugyanis a törvénynek ez a szabálya implicite a kár tűrésére kötelezi a munkáltatót. Tehát ha pl. valaki 3 műszakos munakrendben dolgozik, és még 100 csinálják kb ugyanazt, mondjuk operátorok a soron, akkro egy iylen felmondási indok biztosan jogelelenes, hiszen a munkáltató napi problémája, hogy a a különböző okból hiányzókat helyettesítse, ez csak egy újjabb jogszerű okkal hiányzó.

Ugyaníg biztosan jogellenes lenne a felmondás oylan munakválló esetén akinek kötetlen a munkaidőbeosztása.

Úgy vélem, hogy csak igen speciális körülmények között lehet egy ilyen felmondási indok jogszerű.

Bogie # 2005.04.12. 16:19

Ugye ha jól értem a munkavállalónak nem kell a munkáltató beleegyezését kérnie ahhoz, hogy beiratkozzon egy iskolarendszerű képzésbe?

Mi van akkor, ha a "megváltozott" munkaerő nem felel meg a munkáltatónak? Felmondhat-e a munkáltató arra hivatkozva, hogy a munkavállaló nem képes ellátni a feladatát az iskolai kötelezettségei miatt? Értem ez alatt, hogy heti egy alkalom, 4 nap vizsgánként, +10 nap évfolyam dolgozat vagy diploma dolgozat, azért baromira bekorlátozza a munkáltatót, hogy milyen feladatokat bízhat rá a munkavállalójára, aki egyszercsak úgy döntött, hogy képzi magát.

the big cat # 2005.04.12. 13:49

Irreleváns jogilag, hogy beleegyeztek-e, A fizetetlen tanulmányi szabadság, illetve a fizetetlen igazolt távollét a konzultációkra, iskolai foglalkozásokra jár.

Ennek a rendes szabadság rovásásra történő levonása súlyos jogsértés. a te munkahelyed nem rugalma, hanem jogkövető. Az a normális amit ők csinálnak.

Az más kérdés, hogy aki sportot űz ebből, annál nyilván megtalálják az okot a felmondásra.

De a képzés, továbbképzés elsőrendű cél, ami a munkáltató rövid távű érdeksérelmével szemben áll, és megelőzi a törvény szerint.

Kandi # 2005.04.12. 13:06

Sziasztok!

Egy baratnom foiskolan tanul. Nincs tanulmanyi szerzodese, de a munkahelye szoban beleegyezett, hogy iskolaba jarjon.
Azt szeretnem kerdezni, hogy amikor az iskolaban van (levelezo tagozat, azt hiszem, havonta 2 napot kell a suliban lennie), az szabadsagnak, fizetesnelkuli szabadsagnak, vagy minek szamit? Neki eddig a rendes szabadsagabol vontak le, igy oktoberre mar egyaltalan nem volt szabadsaga, attol kezdve pedig mar fizetesnelkulire irtak ki neki. :(
Sajnos sajat peldaval nem tudom ot segiteni, mert nekem ilyen szempontbol nagyon rugalmas a munkahelyem, siman elengedtek iskolaba, es ez nem szamitott sehova.
varom a valaszaitokat,
sziasztok,
Kandi

Bogie # 2005.04.12. 11:45

Szia Kála!

Speciel én arra gondoltam, hogy vannak olyan sulik, ahol idő keret van meghatározva, hogy meddig ildomos megszerezni az abszolutóriumot, de még ott is vannak mindenféle halasztási lehetőségek, úgyhogy abszurd módon egy 3 éves fősuliból 6-7 éves rétest lehet nyújtani. Ráadásul, ha jól értem, ha valaki ismétel még akkor is jár neki mindenféle szabadidő kedvezmény, ami egy idő után a munkáltatónak igen kényelmetlen lehet.

Off. Persze, abban igazad van, hogy a fizetetlen szabadság annyira nem buli, mert a jelentős kiesést okozhat a bevételben, de nem feltétlenül annyira érzékeny e téren minden munkavállaló (és most itt nem feltétlenül az anyagilag jól eleresztettekre gondolok).

Szóval egyáltalán nem csodálom, ha valakinek szóvá teszik, hogy 4 napos munkahetet alakít ki a tanulmányai miatt és ezen felül még vizsgaidőszakban szinte "beszámíthatlan"...
Persze, különbözőek a munkakörök, van ahol ezt könnyebben meg lehet oldani, van ahol meg szinte elképzelhetetlen.

On. Azért azt furcsának találom, hogy pótvizsgákra, illetve évismétlésre is jár még pluszban a kedvezmény.

Kála # 2005.04.12. 10:46

Ha arra gondolsz, hogy a kieső félévre(egyetemnél, főiskolánál lehet ilyen), halasztás esetén kieső évre jár e neki Mt. alapján bármi, akkor a válasz nem, hiszen az Mt. alapján járó szabadidő mértékét a munkáltató az oktatási intézet által kiállított igazolásoknak megfelelően állapítja meg (jelen esetben pedig ilyen ugyebár nincs).
Viszont a következő aktív félévében/ismétlő évében megy minden Mt. szerint.
Egyébként nem olyan nagy poén suli kedvéért fizetésnélküli szabit kivenni, elég hamar megérzi az ember pénztárcája, tehát szerintem a tanulónak sem lehet érdeke, hogy nyújtsa a sulit, mint a rétestésztát.

Bogie # 2005.04.12. 10:31

Akkor is ha megbukott? (Mármint akkor is járna a tanulmányi szabadság?)

the big cat # 2005.04.12. 10:28

A tanulmányi szabadság halasztástól, tanulmányi szerződéstől, mindentől függetlenül jár bárkinek aki iskolarendszerű képzésben vezs részt, az Mt. alapján. De ez alapból fizetetlen szabadság.

Bogie # 2005.04.12. 10:19

Benne volt az a szerződésedben, hogy pontosan mikor van a tanfolyam? Vagy "csak" az volt benne, hogy amennyiben munkaidőn belül van akkor biztosítják a feltételeket, mint például idő és távolléti díjat is fizetnek?

Egyébként mi a gond a részben munkaidőn túli képzéssel? Ezzel gyakorlatilag a te munkavállalói értéked fog növekedni, aminek később akár más cégnél is hasznát veszed. Szerintem, amennyiben nem megoldhatatlan az órák látogatása, akkor az a saját munkavállalói érdeked, hogy "más pénzén" képezd magad. Ez persze a magán véleményem.

Valószínűleg nem véletlenül biztosítja a képzéseteket a cég és könnyen meglehet, hogy a jövőben ehhez a plusz tudáshoz köti a munkakör betöltését (esetleg más feladatokkal bővített formában).

szita # 2005.04.12. 09:01

Üdvözlet

Cégemmel tanulmányi szerződést kötöttem egy angol tanfolyamra. A tanfolyam munkaidő alatt folyt és minden költséget -beleértve a távolléti díjat is- a cég állt.
Időközben azonban úgy döntött a vezetés, hogy a tanfolyam idejét áthelyezi délutánra -nagy részben munkaidőn kívülre-.
Ebben a formában viszont én nem kívánom folytatni a tanulmányaim.
Kérdésem az, hogy ez a változás a cég részéről tekinthető-e egyoldalú szerződés szegésnek.

Bogie # 2005.04.11. 12:58

Kerij, nem is adtál be a munkáltatódnál egy másolatot a halasztási kérelmedről és annak elbírálásáról? Ilyet biztosan kaptál a sulidból. Persze, ez még önmagában nem módosítaná a szerződést, mert ahhoz mindkét fél szabad akarata szükséges, de legalább egy kapaszkodó lenne, ha tudtak volna róla, de nem kifogásolták.

Van valaki, aki ott volt rajtad kívül azon a megbeszélésen, ami alapján te halasztottál?

Mert ugyanis a szerződésedben 2003 szerepel, mint a suli vége. Eddig kellett volna befejezned és eddig is járt volna a tanulmányi szabadság. Persze, ha lenne valami kézzel foghatód a halasztásról...

Nem tudom, hogy önkéntes halasztás vagy bukás esetén is járna a tanulmányi szabadság (gyanítom nem), mert akkor végeláthatatlan lenne az egész.

Kíváncsi vagyok Big Cat véleményére.

the big cat # 2005.03.21. 13:03

Természetesen visszakövetelheti, ha ezt a témogatásnak minősülő juttatást a tanulmányi szerződés alapján biztosította. a törvény szerint ugyanis csak fizetetlen távollétet köteles biztosítani.

sara--- # 2005.03.21. 13:00

Üdv mindenkinek!
Szeretném megkérdezni, hogy visszakövetelheti-e a munkáltató a tanulmányi szerződés alapján biztosított fizetett távollétekre jutó fizetés arányos részét a munkavállalótól, ha a munkavállaló a képzés befejezte után vállalt időt nem tölti le egészében a munkáltatónál. Valakitől azt hallottam, hogy a biztosított tanulmányi szabadság, vizsganap, előadásnap- ra jutó díjat nem követelheti vissza a munkáltató akkor sem, ha az szerepel a tanulmányi szerződésben és a munkavállaló idő előtt felmond.
Előre is köszönöm a választ!

the big cat # 2005.03.20. 16:50

Az általános munakjogio elévülési idő 3 év. De jó jel lenn, ha akilépőparíjára nem vezetik rá az igényt.

Jaffa # 2005.03.20. 16:16

Szia!
Segítséget kérnék. A férjem felmondott és a tanulmányi szerződése értelmében vissza kell fizetnie a munkáltató által fizetett tandíjat, stb.
Van elévülési ideje a követelésnek? Gondolok én itt arra, hogy eddig nem kaptunk semmiféle papírt róla.

Köszönöm

kerij # 2005.02.03. 20:44

Szia big cat!

Köszi agyors választ. :)
A szerződést írásban nem módosítottuk, ez csak szóbeli megegyezés volt. Amikor bejelentettem, hogy terhes vagyok, a fönököm kérdezte, hogy most mi legyen a sulival. Akkoriban még nagyon jó volt vele a viszonyom. Én mondtam, hogy szeretnék 1 évet halsztani, erre ő kérte, hogy legyen 2 év halasztás, gondolta, hogy ennyit leszek otthon a gyerekkel. Most ősszel visszamentem dolgozni és elkezdtem az utolsó évet, de a főnőköm teljesen másképp áll hozzá. Gyakorlatilag állandóan nem tetszését nyilvánítja, hogy eljárok heti egyszer, ezért is aggódok, hogy mit találhat még ki.
Ez változtat valamin, hogy nincs írásos módosítás?

kerij

the big cat # 2005.02.03. 18:28

A tanulmányi szabadság mindenkinek jár, aki tanul, tanulmányi szerződés ide vagy oda.

A kéréds az, hogy atanrend mikorra írja elő a vizsgát, és hogy hol bana szerződés írásos módodítása, amiben atanulmányi időszakot meghoszsabítottátok.

Ha kirúgnak nem kells emmit fizetned, mert a szerződés a másik fél hibájából lehetetlenül.

kerij # 2005.02.03. 18:06

Szia big cat!
Bepötyögöm a teljes tan. szerződést:

  1. A munkavállaló kötelezi magát, hogy a GDF által az 1999/2003 tanévre meghirdetett, távoktatási tagozat inf. mérnöki szakán tanulmányait folytatja, a mérnök-inf. végzettséget megszerzi.
  2. A munkavállaló vállalja, hogy munkaviszonyát a munkáltatói támogatás ideje alatt fenntartja és a végzettség megszerzésétől számított 4 évig nem szünteti meg.
  3. A munkavállaló kötelezi magát arra , hogy tanulmányi ill. vizsgakötelezettségének időben és legjobb tudása szerint eleget tesz és a főiskolát eredményesen elvégzi.
  4. A munkáltató vállalja, hogy a tanulmányi idő alatt a Mun kavállalónak megtéríti a tan. díjat .
  5. Ha a Munkavállaló a fenti kötelezettségének nem tesz eleget köteles a Munkáltatónak a támogatást megtéríteni. Amenyiben a kötelezően munkaviszonyban eltöltendő időnek csak egy részét tölti le, a megtérítési kötelezettség időarányosan terheli.
  6. Ha a Munkáltató nem teljesíti a felsorolt kötelezettségeit a Munkavállaló mentesül a tanulmányi szerződésben foglalt kötelezettségei alól.
  7. A szerződéssel kapcsolatban felmerült jogvita elbírálása a Munkaügyi Bíróság rendelkezik hatáskörrel és illetékességge.

Ennyi.
Tehát járna e nekem tanulmányi szabadság, bármilyen formában?
Baj e hogy csúszom, csak a 3-as pontban szerepel idő.
Ha kirugnak és nem kilépek, kell e visszafizetnem?

Bocsi, hogy ennyit faggatlak, de tisztán kellene látnom a dolgaimat, nem szeretném ha hirtelen meglepetés érne.
Köszi előre is. :)
kerij

the big cat # 2005.02.03. 07:01

Ez nem ilyen egyszerű.

Először is azt kellene tudni, mi a tanulmányi szerződésben a határidő az iskola befejezésére. Ezen nincs vita, ha mulasztod, szerződésszegést követsz el.

Azt nem tudom, hogy atnulmányi szerződésbe a szabadság benne van-e, ettől függ, hogy a munkáltató is szerződésszegést követ-e el, ha igen, akkor egymás szerződésszegeit beszámíthatjátok egy jogvita során, de alapelvszerűen az egyik szerződésszegés nem menti másikat, kivéve, ha közvetlen összefüggésben vannak, ami itt megállhat. Csakhogy itt nem feltétlenül van szó munkáltatói szerződésszegésről, de van egy jogsértés, amiért kompenzációt követlhetsz,. aktuálisan a rendes szabadságait értékét, amit felhazsnáltál a tanulmányaidra, plusz egyéb káraidat.