bónusz / prémium kifizetése felmondás után


Majordomus # 2022.12.14. 20:34

Ez a lényeg.
Nem jár mert nem állsz akkor munkaviszonyban.

drbjozsef # 2022.12.14. 09:23

Dom,

01. Amit idéztél, milyen szempontból releváns szerinted, abból a szempontból hogy jár-e? Ha az a kérdésed, hogy a maximum bónuszod 15% vagy 30%, akkor ez alapján meg tudnám mondani, hogy 15%, hiszen az van benne. De hogy milyen feltételekkel jár, az ebben nincs benne. Leginkább az, hogy a kifizetés előtti munkaviszony megszűnéséről mit rendelkezik. Ha semmit, akkor tartok tőle, hogy ez se nagyon fog járni külön közös megegyezés híján, mert a főszabály azért az, hogy a munkaviszonyban álló dolgozóknak fizetik ki.
Egyébként, hogy érted az, hogy 12.14-én megszűnik a munkaviszonyod? Már felmondtál/felmondtak neked 09.14-én?

02. Lásd mint fent. A LEÍRÁSOD ALAPJÁN, ahol a később belépőkre van rendelkezés, de a korábban kilépőkre nincs, megintcsak azt mondanám, hogy nem jár, mert a kifizetéskor munkaviszonyban kell állni.

A prémiumoknál mindig a dolgozóknak adják, és nem az exdolgozóknak. A teljesítmény utáni bónuszok lehetnek mások, aki hozzájárult a teljesítményével, az megkaphatja akkor is, ha közben megszűnt a munkaviszonya, legalább időarányosan, de ez csak akkor, ha erről kifejezetten rendelkezik a megállapodás. Anélkül a főszabály itt is az, hogy a munkaviszonyban állók kaphatják.

Dom # 2022.12.14. 08:42

Köszönöm a választ.

Az első esetben a szöveg így szól: "we are pleased to inform you that, in addition to your regular base salary, you will be entiteled to this STI plan established by …… , which on an annualised basis would give you a maximum bonus of 15% of your base salary." Ezután le vannak írva különböző vállalati eredmények, ami 80%-ban nem egyéni teljesítményt tartalmaz.

A második esetben, a 13. havinál miután a szöveg szerint máj1-áor. 30 ig szól, itt arra gondoltam, hogy jár-e nekem legalább a máj1-Dec 14-ig az arányos része ennek a fizetésnek.

köszönöm.

drbjozsef # 2022.12.14. 07:43

Dom,

01. Az ilyen szerződéseknál minden szó számíthat, szóval a nagyolt kivonatból nem biztos, hogy helyes következtetésre lehet jutni. Ha az a kérdés, akkor a felmondási idő alatt még munkaviszonyban vagy.

02. Úgy érted, jövő júniusban szeretnéd megkapni 2022 második fél évedre? A leírásod alapján sehogy, mert aszerint az neked nem jár.

Dom # 2022.12.14. 07:12

Kedves Szakértők!

  1. Szeretném megkérdezni tőletek, hogy jár-e nekem az éves bónusz, ha a munkaviszonyom megszűnik 12.14-én, de van 3 hónap felmondási idő. A Bónusz szerződésben ki van kötve pontosan hogy miért mennyi bónusz jár.A rendes fizetés felett max. x% a az éves fizetésnek és a 2022-es évre szól. Ennél több nincs benne a bónusz szerződésben.
  2. Ezen kívül érdekelne, hogy a 13. havi fizetés esetén ez hogyan érvényesíthető, hogy megkapjam az arányos részt. A 13. havi fizetés nem az év elején hanem a közepén kerül kifizetésre erre ez a szöveg van a HR policiben:

"Jogosultság feltétele:
A társaság aktív állományú munkavállalóját egy havi alapbérének - az aktuális májusi bérnek - megfelelően, ún. 13. havi fizetés illeti meg június hónapban, amennyiben május 31-én már legalább egy éve a társaság alkalmazottja, vagy amennyiben még egy teljes éve nem áll a társaság alkalmazásában, de korábbi kölcsönzött munkaerőként a társaságnál eltöltött munkaviszonya az alkalmazotti munkaviszonnyal együtt az 1 évet meghaladja.
A 13. havi fizetés a munkában töltött idő aránya szerint (május 1.-április 30. időszakra – a továbbiakban: tárgyidőszak vonatkozóan) - az alábbiakat is megilleti:
azok, akik a tárgyidőszakon belül kezdték meg a munkaviszonyukat,
1 hónapon túli betegek,
30 napon túli fizetés nélküli szabadságon lévők,
azok a szülési szabadságon lévők, akik a tárgyévi éves időszakon belül aktív állományban is voltak,
azok az öregségi nyugdíjba vonulók, akik a fizetés napján már felmondási idejüket töltik.
Azon kollégák, akik május 31-én próbaidőn vannak, a belépés napja és április 30. időszakra vonatkozó arányos 13. bért a próbaidő lejártát követő hónap bérével kapják meg."
Köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2020.05.05. 13:03

Zsuzsi1974,

Mivel állításoddal ellentétben hivatkozást nem adtál, csak idézetet, ezért nem tudjuk, mire vonatkozik ez konkrétan.

Olyan jellegű bónusz, ami konkrétan elő van írva, feltételei adottak, világosak, számolhatóak, pláne részletezhetőek időben, akkor jogos lehet, hogy ezért a kvázi plusz munkáért annak is járhat utólag pénz, aki dolgozott benne, de időköben szűnt meg a munkaviszonya.

De egy általános prémium, amit a munkáltató ad vagy nem ad, ott nemigen hinném, hogy ez a szerződéses kitétel jogellenes lenne. Annak ad, aki ott dolgozik, ha neki akar.

Szóval a részletek ismerete nélkül ez nem válaszolható meg igazán jól.

wers # 2020.05.05. 11:12

Ha az ösztönzési szabályzat előírja, hogy a bónusz (tegyük fel itt prémium) kifizetésének feltétele, hogy a kifizetés időpontjában munkaviszonyban kell állni.

Ha egyszer ezt írja, akkor ez vonatkozik a bónuszra. De ismerni kellene az összes ide vonatkozó szerződést.

Zsuzsi1974 # 2020.05.04. 20:33

Ha az ösztönzési szabályzat előírja, hogy a bónusz (tegyük fel itt prémium) kifizetésének feltétele, hogy a kifizetés időpontjában munkaviszonyban kell állni.
Ez az előírás számomra teljesen olyan mintha ellentmondana a Magyarország.hu-n lévő alábbi hivatkozással.
„A munkavállaló akkor is jogosult marad a prémiumra, ha a prémiumfeladatok teljesítését követően megszűnik munkaviszonya. Ezzel ellentétes kikötést nem alkalmazhat jogszerűen a munkáltató. Ha a munkavállaló a prémiumfeladatokat a munkaviszonya megszűnéséig maradéktalanul teljesíti, a prémium teljes összege megilleti."

A kérdés sajnos konkrét 2019.évi bónusz kifizetését nem akarja megadni a volt munkáltató, azért mert a munkaviszony 2020. februárben megszűnt.
Ezt jogosan teszi a volt munkáltató?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.04. 10:37

Áldjon meg az én Istenem... Hát pont azt a szabályzatot nem ismerjük!

koreif # 2019.02.04. 10:25

..bónuszt/prémiumot egyáltalán kötelező-e kifizetnie a munkáltatónak?

Igen, pontosan erre lennék kívácsi, hogy törvény szerint kötelezően ki kell a fizetnie, amennyiben teljesültek a prémium célok/feladatok (amit munkáltató már el is imsert). Az információk alapján amit a neten olvastam, ki kell fizetnie.
Ez például a magyarország.hu-ról származik:

A munkavállaló akkor is jogosult marad a prémiumra, ha a prémiumfeladatok teljesítését követően megszűnik munkaviszonya. Ezzel ellentétes kikötést nem alkalmazhat jogszerűen a munkáltató. Ha a munkavállaló a prémiumfeladatokat a munkaviszonya megszűnéséig maradéktalanul teljesíti, a prémium teljes összege megilleti.

De egy jogban jártas ember véleményére is kíváncsi lennék, hogy ez mennyire igaz ebben a formában.

A szerződésben csak ennyi áll a prémiummal kapcsolatban:
Továbbá Munkavállaló a vállalati szabályzat szerint részt vesz a Munkáltató éves prémium (bónusz) elosztási rendszerében.

wers # 2019.02.04. 09:51

ill. a kérdésre itt nehéz válaszolni, mert nem ismerjük a szerződést

drbjozsef # 2019.02.04. 09:40

Szerintem ott kell keresni a hibát, hogy visszalépjünk egyet, hogy a bónuszt/prémiumot egyáltalán kötelező-e kifizetnie a munkáltatónak?

Nem lennék benne éppenséggel biztos hogy igen.

koreif # 2019.02.04. 08:14

Miért nem jó?

Azt szeretném tudni, hogy a tavalyi évre vonatkozó prémiumot minden esetben köteles e kifizetni a munkáltató, amennyiben a munkavállaló a kitűzött feladatokat teljesítette.
Vagy munkáltató megtagadhatja a kifizetést, azzal az indokkal, hogy a munkavállaló a kifizetés időpontjában már nem lesz alkalmazásban. (március végén)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.01. 15:56

Valahogy nem jó ez a kérdés.

koreif # 2019.02.01. 12:12

Kedves Fórumozók,

Prémium kifizetéssel kapcsolatban lenne egy olyan kérdésem, hogy hozhat e olyan belső szabályt a munkáltató, mely szerint nem fizeti ki a 2018-ra járó prémiumot, amennyiben a munkavállaló a kifizetés időpontjában már a felmondási idejét tölti (vagy akár már nem is lesz alkalmazásban).

A 2018-as prémiumhoz szükséges feltételek a munkavállaló részéről teljesültek, a felmondás 2019-ben történt, a munkavállaló utolsó napja február utolsó napja, viszont a prémium kifizetés 2019 március végén, áprilisban történne, amit a munkáltató megtagad.

Köszönettel:
Ferenc

macskajujj # 2016.03.17. 06:32

Tisztelt Kovács Béla Sándor! Köszönöm a segítséget és a hozzászólást!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.15. 18:22

Az biztos, hogy az az érvelés nem tartható, hogy a 2016-ra eső munkaviszony megszűnése miatt nem jár a 2015-ös prémium. Vagy mi.

mauram # 2016.02.15. 18:04

Kedves Fórumozók!

A kérdésem az lenne, hogy vajon az alább vázolt esetben ki kell-e fizetni a cégnek a teljesítménybér fennmaradó részét?

Adott a munkahelyén jelenleg 30 napos felmondási idejét töltő munkavállaló (munkavállalói rendes felmondás). A munkaszerződés szerint havi alapbér jár + meghatározott teljesítmény elvárások teljesítése esetén teljesítménybérben részesítHETŐ a dolgozó.

Kollektív szerződés is van, amely megállapítja a cégen belüli ösztönzési rendszer tényét, és utal arra, hogy külön ösztönzési szabályzat került kiadásra.

A szabályzat leírása szerint a tárgyévi teljesítménybér naptári évre vonatkozik (jan.1.-dec.31.), évente új szabályzat kerül kiadásra. Tárgyévünk jelen esetben 2015. Teljesítménycélok kitűzve, mindkét fél aláírta. A munkavállaló teljesítménybér előleget is kapott 2015. első félévére vonatkozóan, de a második félévre eső teljesítménybérre a munkáltató szerint a felmondás miatt nem jogosult.

Ha a kitűzött célokat a munkavállaló teljesítette, és az ösztönzési szabályzat szerint a kifizetést kizáró tényező nem áll(t) fent, követelheti a munkavállaló a teljesítménybér fennmaradó részét?

A válaszokat és véleményeket előre is köszönöm, kíváncsian várom!

golyka # 2013.06.26. 16:07

Kérem, segítsen valaki, ha tud!
Felmondani készülök a munkahelyemen. Üzletkötőként dolgozom. A fizetésem úgy van megállapítva, hogy 3 részből tevődik össze:
1.minimálbér
2.jutalék: az adott hónapban megkötött szerződések nettó összege után sávosan megállapított százalék
3.prémium: összege megegyezik a jutalékkal, de csak abban a hónapban kapom meg, amikor pénzügyileg teljesítették a szerződést
A prémium kifizetéssel van vitám a főnökömmel.Egy kiadványnál dolgozom. Megjelenés 1 hónapon belül lesz.Az ügyfelek többsége a megjelenés utáni fizetést választja, tehát a prémiumként nevezett fizetésem része a felmondásom után fog befolyni a céghez, amit a főnököm nem akar már kifizetni nekem. Én úgy gondolom, megdolgoztam azért a pénzért, de nem tudom mit tehetek.
(még azt hozzáteszem, hogy soha nem tudom ellenőrizni azt, hogy mikor folynak be a megjelenés előtti fizetők utalásai, és azok után mindig megkapom-e a befizetés hónapjában a prémiumot!)
Sürgős lenne, mert csak pár napom van már!
Előre is köszönöm!

xcrow # 2012.10.25. 15:14

Kedves Fórumozók!

Várhatóan november 15-tel, közös megegyezéssel megszüntetjük a munkaviszonyomat. A kérédsem a munkaviszonyom alatt keletkezett ösztönző bónusz kifizetésére vonatkozik. Cégünknél félévente törétnik ennek a juttatásnak a kifizetése, összege az egyéni ill. céges teljesítménytől függ, 3 hónappal a megelőző félév lezárása után - ez praktikusan azt jelenti, hogy az áprilisi és oktberi bérrel kerül kifizetésre. Kérdésem az lenne, hogy a fent említett novemberi felmondás esetén is igényt tarthatok-e az 4,5 hónap munkaviszony alatt keletkezett bónuszra? Ugyancsak kérdés lenne, hogy az idén kivételesen az októberi fizetéssel csak a számított bónusz fele kerül kifizetésre, a második felét a következő évi, áprilisi kifizetéssel fogják teljesíteni. Kérdésem tehát, hogy a két fentebb említett időszakra keletkezett-e jogosultásgom az ösztönző bónusz kifizetésére? Ezt hogyan érvényesíthetem, ha a tényleges összeg meghatározása csak a munkaviszonyom megszűnése után történik meg?

Köszönettel,
xcrow