Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


munka törvénykönyve

nonolet # e-mail 2017.10.22. 04:25

"A volt kollégâi szerint megszűnt,de erről értesítést hivatalos formában nem kapott!"

Cégjegyzékből a cégbíróságon ki lehet deríteni,
hogy a cég egyáltalán létezik-e még és

  • ha létezik akkor mi a székhelye és ki a vezetője
  • ha már nem létezik, akkor azt, hogy van-e jogutódja és az ki

Ha létezik vagy van jogutódja, akkor van hova fordulni.

Ha már nem létezik, akkor nehezebb ügy.
Ekkor ki kell deríteni, hogy ki volt a végelszámoló vagy felszámoló... és elsőnek ahhoz kell fordulni.

kezdésnek: http://www.e-cegjegyzek.hu/

BZzoli # e-mail 2017.10.21. 21:04

Tisztelt Szakértő!Kérdésem Édesanyám munkaviszonyával kapcsolatos!Határozatlan idejű szerződéssel rendelkezik közben sajnos tüdődaganat miatt táppénzre kényszerült,mivel Dec,15-el lejár a lehetséges táppénz ellátás leszázalékolása folyamatban van még is kapta szakértő bizottsàg előtt 82% Most be szeretné adni a felmondàst,de a volt kollégáit egy másik cég átvette a cég mellyel szerződésben àll mai napig nem elérhető sem telefonon sem személyesen a volt kollégâi szerint megszűnt,de erről értesítést hivatalos formában nem kapott!Mi a teendő?Hogyan lehet ezt a szálat felgöngyölíteni ,mivel még az eddigi leadott papírjait tb kis könyv stb sem tudjuk megezerezniés az igazolást sem hogy a munkaviszony még van szüntetve!Vàlaszát előre is köszönöm!
Üdv;Zoltán

Juve27 # e-mail 2017.02.02. 14:13

Üdv. Olyanban szeretnék információt kérni, hogy lányom 19éves elmúlt esti diákigazolvánnyal rendelkezik de még kapható a családi pótlék utána, így a nagycsaládos adókedvezmény is. Ő szeretne közben elmenni részmunkaidőben dolgozni. A kérdés hogy akkor is jár a családi pótlék és a nacycsaládos adókedvezmény ha részmunkaidőt vállal?

efi99 # e-mail 2016.05.04. 21:26

Az egészet teljesen rossz módszerrel közelítik meg, mind a munkáltatók, mind a bíróságok. Ha valaki a munkáját megfelelő mennyiségben és minőségben határidőre megcsinálja, akkor minek a szőrszálhasogatás?
A magán célú "időtöltést" ráadásul nem lehet egzaktul és teljes körűen ellenőrizni. A netet könnyű megfigyelni, a munkahelyi tollal írt szerelmes levelet már sokkal nehezebb, azt meg egyenesen lehetetlen, hogy a munkavállaló fél órákat nem éppen a nyári közeledő tengerpart nyaralásáról álmodozik-e. Ilyen formán, aki 3 percben elküld 3 magán emailt, az lehet, hogy ki van rúgva, aki meg 3 órákat "magáncélból" járatja az agyát, az nem.

ArpArp # e-mail 2016.05.04. 09:54

Most olvastam a Barbulescu féle döntést, ami elég érdekes. Mert a munkahelyi net új dolog, alapból azt gondolnám, hogy a munkáltatónak volt igaza: a szabályok szerint nem használható a munkahelyi eszköz magáncélokra. De mi van a hagyományos módokkal?

Például ha felhív a barátnőm telefonon a munkahelyen, akkor azonnal le kell tennem, különben a munkaadó lehallgathatja a beszélgetést? Vagy ha levelet írok a barátnőmnek a munkahelyi tollal, munkahelyi papírra és munkahelyi borítékba teszem, akkor a munkáltató felbonthatja és elolvashatja?
Vagy például ha kapok egy csomagot valahonnan és a munkahelyemre jön, azt is felbonthatják?
És mi van akkor, ha van egy mobil stickem, munkaidő után, a munkahelytől kapott laptoba dugom, és a saját net előfizetésemet használva levelezek a barátnőmmel, akkor azt is van joguk lefigyelni, a gépről leszedni, elolvasni majd elbocsájtani?

viki35 # e-mail 2015.03.29. 08:07

Tisztelt Cím!
Adott egy nem vezető állású munkavállaló, de az adott munkáltatónál a szervezeti ábra és a munkáltató szabályzata szerint a vezető helyettesítésére köteles személy bizonyos esetekben, amennyiben a vezető akadályoztatva van.
Az adott munkavállaló szülei vállalkozást (Kft.) alapítottak az adott munkavállaló munkahelyének cégbejegyzésében szereplő azonos tevékenységi kör megnevezésével és tényleges gyakorlásával. A szülők mind tulajdonosként, mind képviseletre jogosult ügyvezetőként vannak bejelentve.

1. Megvalósítja a munkavállaló közeli hozzátartozója a munkaváltatóra nézve a jogos gazdasági érdek sérelmét?
2.Arról nincs tudomásunk, hogy megbízási jogviszony alapján esetleg a munkavállaló is ténylegesen dolgozik-e a cégben.
Amennyiben ténylegesen dolgozik, akkor az részére előzetes bejelentési, vagy engedélyezési kötelezettség alá esett volna?
3.Amennyiben ugyanez a cég megszüntetésre kerül, és a munkavállaló egyéb hozzátartozója neve alatt működne tovább (pl.: munkavállaló házastársának szülei) megvalósítja jogilag a gazdasági érdekek veszélyeztetését azonos tevékenységi kör esetében?
4.Vagy a jogos gazdasági érdek sérelme csak saját magatartás, és szülői, hozzátartozói magatartás esetében nem?

wers # e-mail 2015.03.27. 17:39

Szerződést egyoldalúan módosítani nem lehet, határozott idejű szerződést felmondani nem egyszerű, az átszervezés igen halovány indok.

skyemarco # e-mail 2015.03.27. 13:44

Kedves Uram, nem tudom, hogy határozott idejű szerződés alatt milyen jogok illetnek meg. Egy kismama helyére vettek fel, határozott időtartamra az ő távolléti idejére. A cégen belül átszervezések vannak, ha megszűnik a pozícióm és felajánlanak egy másik állást cégen belül kevesebb fizetéssel, akkor elkell fogadnom vagy kérhetem a max. 1 évre fizetendő munkadíjat a cégtől? Milyen lehetőségeim vannak? Csökkenthetik a fizetésemet határozott idejű szerződés alatt?Köszönöm előre is.Üdvözlettel

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.03.26. 12:24

Milyen járandóság pénz járna nekünk állás időre vagy kényszer szabadságra?
Azért a kettő között nem akármekkora különbség van!

Egyébként távolléti díj.

www.kbs-ugyved.hu

Kelvin (törölt felhasználó) #   2015.03.26. 10:03

Mt. 59. §

Emesi # e-mail 2015.03.26. 09:27

Üdv! Gyed mellett szeretnék majd visszamenni dolgozni. A kérdésem az lenne, hogy hol találok a Mt-ben arra vonatkozó jogszabályt, hogy visszatérésemkor a fizetésemet igazítani kell az időközbeni emeléssel?

katibi # e-mail 2015.03.26. 07:08

Üdv.!Tisztelettel kérdezném hogy be vagyunk jelentve de a munkáltató 2.5-hónapja nem ad munkát és egy ft-sem kaptunk.
Milyen járandóság pénz járna nekünk állás időre vagy kényszer szabadságra?
Köszönjük várjuk megtisztelő válaszukat.

Bazsa12 # e-mail 2015.03.17. 16:33

Üdv! Három műszakban dolgozok egy autóalkatrész gyártó cégnél és egy olyan papírt akarnak velem aláíratni, hogy április 6-án Húsvét hétfőn este 10 órára menjek be dolgozni. Az lenne a kérdésem, hogy ez szabályos?

auchat # e-mail 2015.01.17. 13:38

Kollégiumi éjszakás nevelőtanárként dolgozom. Határozatlan idejű kinevezéssel. Másfél éve (2013)az akkori fenntartó (KLIK)áthelyezéssel biztosította ezt a munkahelyet egy nemzetiségi iskolában. 2014 szeptemberében átvett bennünket az adott Országos Nemzetiségi Önkormányzat. Közölték, hogy 1 éven belül meg kell tanulnom az adott nemzetiség nyelvét, mert különben csak óraadóként tudnak foglalkoztatni, nyárra nem kapok fizetést. Tehát a határozott idejű kinevezésem átalakul határozott idejűvé. Ezt írásban még nem közölték. Kérdésem: utólag, ha idáig nem kellet a nemzetiségi nyelv, most ennek hiányában, ha nem sikerül letennem a nyelvvizsgát, módosíthatnak-e határozott időre szóló szerződésre. Nem közölték azt sem, hogy hozzájárulnak-e a nyelvi képzés költségeihez.

Immaculata (törölt felhasználó) #   2014.11.08. 18:20

igen.

Trécsel # e-mail 2014.11.06. 19:29

Tisztelt Szakértő!
Azt szeretném megtudni,hogy 12 órában dolgozom,váltott műszakban,és ledolgoztatják velem az ebédidőt és a pihenőidőt.Így nem 12 órát dolgozom,hanem 12 óra 45 percet.Jól van ez így?
Keresgéltem,de nem találtam egyértelmű választ.
Válaszát előre is köszönöm!

guzmika # e-mail 2014.10.22. 12:01

Tiszteletem
Adott egy cég ahol kölcsönzött munkaerőként dolgozom, 2014 februárban a cég hivatalos oldalán pályáztam egy meghirdetett pozícióra, amit meg is kaptam mind a munkakört mind a bérezést, csak az a gond hogy a cég nem kötött velem munkaszerződést maradtam kölcsönzött munkaerő.
Kérdésem ez így rendben van? A pályázat és hogy megkaptam dokumentumai itt vannak csak nem értek vele semmit.
A HR szerint kivizsgálták az ügyet és közölték maradok kölcsönzött munkaerő!

ObudaFan # e-mail 2014.10.21. 20:04
kovacs sandor # e-mail 2014.10.20. 19:30

Sajnos az sem igazán megoldható dolog. Tehát akkor nem lesz belőle semmilyen problémája emiatt később?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.10.20. 15:59

Ugye, csak hülyéskedsz? Egyébként a postán maradó azért jobb lenne.

www.kbs-ugyved.hu

kovacs sandor # e-mail 2014.10.19. 18:17

Tisztelt Válaszadók!

Nem tudom, hogy erre a kérdésre kapok-e itt választ, de mindeképp érdekelne, hogy mit gondoltok erről.

Kirúghatanak-e azért valalkit, mert csomagot kap a munkahelyére? Nav-ról lenne szó. Csak mert az öcsémnek szeretnék küldeni egy kisebb csomagot, mivel a lakásán nem tudná átvenni kézbesítési okok miatt.

Szóval lenne-e ebből később valamilyen problémája? Előre is köszönöm a válaszokat!

cstimi83 # e-mail 2014.10.15. 09:59

Kedves Szakértő!

Az esetem a következő lenne. Egy hivatalban dolgozom ügyintézőként, de nem közalkalmazott és kormánytisztviselő, hanem sima munkatörvénykönyves vagyok.
Lenne most egy olyan lehetőségem a helyi önkormányzatnál, ahol egy felügyelőbizottság tagja lehetek. Ehhez tiszteletdíjat kapnék.
A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben is kell e tájékoztatni a munkáltatót. Illetve, hogy ehhez kell e engedélyt kérnem.

Köszönöm!

Tímea

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.07.30. 22:11

Csakhogy a munkaköri leírás egyoldalúan nem bővíthető ki a szerződés szerinti munkakörbe nem tartozó feladatokkal.
Ha valaki az eddigiekből nem értette volna ki.

www.kbs-ugyved.hu

Immaculata (törölt felhasználó) #   2014.07.30. 21:10

:) Ne legyél.
Minden épületben el kell látni a tűzvédelmi-, a munkavédelmi-, az épületgondnoki stb. feladatokat, melyekre nem fognak szakembert felvenni. Egy cégnél elegendő, ha egy-egy ilyen szakember van, az majd kiképzi a telephelyek megbízottjait.
Ha téged bíztak meg, akkor biztos lehetsz abban, hogy úgy gondolják, Neked vannak szabad kapacitásaid a munkaidődben.

Réka0000 # e-mail 2014.07.30. 17:26

Köszönöm.
Bizakodó vagyok akkor.