Előrehozott öregségi nyugdíj


Lyonee # 2014.10.25. 19:12

Csak azt írta, hogy 3 gyermeket szült a felesége, de azt nem, hogy GYES-t, GYED-et kapott. A max. 8 év csak akkor vehető figyelembe.

szafika # 2014.10.25. 10:52

Értem én , h 36 évet mondasz , dehát 72-től az már 42 év !

szafika # 2014.10.25. 10:50

Ilona53 ! ott akkor valami nem gömbölyű !!! mert a nejed korosztálya volt az utolsó korosztály a nőknél , akik még 37 év szolgálati idő esetén nyd-ba mehetett 59 évesen és abba beleszámoltak iskolát+ gyest ...../ Ha jól tudom ! de majd jönnek a lányok , ők a profik , én csak egy kotnyeleskedő vagyok . /

szafika # 2014.10.25. 10:40

3 gyerek esetén 8 év / ha jól tudom / vehető igénybe .

lezli53 # 2014.10.25. 09:39

Rosszul tudtam. 8 év gyermekgondozási számít bele.

lezli53 # 2014.10.25. 09:38

Ez számít bele a jogviszonyba a Nők 40 kedvezményes nyugdíj esetén
2014.05.21
Negyven év szolgálati idő után választhatják a nők a nyugdíjazásukat. Utánajártunk, pontosan mi számít bele a negyven évbe.

A Nők 40 kedvezményes öregségi női nyugdíjhoz negyven éves szolgálati idő szükséges. Ebből maximum 8 év lehet gyermekgondozási idő.

Teljes nyugdíjra jogosult életkorától függetlenül az a nő, aki 40 év jogosultsággal rendelkezik, és a nyugdíjbavonuláskor biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

Jogosultsági időnek számít:
a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszony,
a terhességi-gyermekágyi segélyben (tgyás), gyermekgondozási díjban (gyed), gyermekgondozási segélyben (gyes), gyermeknevelési támogatásban (gyet) és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő.
a prémiumévek programról és a különleges foglalkoztatásról szóló 2004. évi CXXII. törvény alapján a prémiumévek programban való részvétel időtartama függetlenül attól, hogy a résztvevőt munkavégzésre kötelezték vagy sem,
az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás ideje, vagyis az ezen időszakban végzett alkalmi munkavállalói napok,
az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény hatálya alá tartozó munkavégzés időtartama,
a gyermekgondozási segély (gyes) folyósítása alatti – a vonatkozó jogszabályban engedélyezett – munkavégzés időtartama (figyelemmel arra, hogy ilyen esetben a gyermekgondozási segély munkavégzéssel azonos időtartamra eső folyósítási idejét „gyermekneveléssel töltött időként” a szolgálati idő kétszeres számításának tilalma miatt nem lehet beszámítani),
a mezőgazdasági termelőszövetkezeti tagként egyébként szolgálati időnek minősülő időtartam azzal, hogy a mezőgazdasági termelőszövetkezeti tag esetén kizárólag a tagság időtartama minősül jogosultsági időnek, az első belépés teljes naptári éve nem,
a szakmunkástanuló, a szakközépiskolai tanuló kötelező nyári gyakorlata, amennyiben arra bejelentési adat található, ideértve természetesen az egyéb tanulmányokat folytató személy nyári szünetben történő munkavégzésének időtartamát is,
a korkedvezményre jogosító munkavégzés időtartama az öregségi nyugdíjjogosultságra vonatkozó általános szabályok szerint, valamint
a Tny. 39. §-ának hatálya alá tartozó időtartam az arányos szolgálati időszámítás alkalmazása nélkül.

Nem vehető figyelembe jogosultsági időként:
a munkanélküli ellátás folyósításának időtartama,
az egyébként szolgálati időként elismerhető tanulmányi idő,
a passzív, vagyis a biztosítási jogviszony megszűnését követően folyósított táppénz időtartama,
az 1998. január 1-jét megelőzően – nem gyermekgondozás, vagy -ápolás miatt igénybevett – fizetés nélküli szabadság szolgálati időnek minősülő első 30 napja.

Forrás és további információ: kormany.hu

lezli53 # 2014.10.25. 07:13

Tisztelt Sepipapa!

Úgy tudom, hogy sajnos a nők 40 éves kedvezményébe csak egy gyesen töltött időt számítanak be, és a táppénzen eltöltött időt is kiveszik, valamint ha szakmát tanult, abból is csak a nyári gyakorlati időket számítják hozzá, amennyiben van igazolás róla!
De nézzetek utána, hátha nem jól tudom!

Viszont az 53-as nőknél ki lehetett volna használni az előrehozott öregségit is 2011 decemberig, feltéve ha a munkáltató támogatta volna, de ez a lehetőség elment,
a szakszervezet most próbál valamit elérni, de szerintem
nehéz lesz!

Ilona53 # 2014.10.24. 15:22

T.Lezli
Érd a feleségem 1953-as 1972-től szült1975-1979 =3gyerek és nem számolják be a nyugdíjba. Most 36-éve van azt mondják ,hogy 2016ig kell dolgoznia.
Köszi a választ
Sepipapa

lezli53 # 2014.10.19. 06:20

Egyébként én nem gyűlölködök, és nem is akarok erre senkit inspirálni, de úgy érzem ahhoz jogom van (mivel még jogállamban élünk), hogy a zajló társadalmi folyamatokról véleményt mondhassak, és ne csak a szép városomat nézegessem.
És sajnos ezek a mai folyamatok rossz tendenciákat mutatnak!

lezli53 # 2014.10.19. 06:14

Kedves mamamacoka!

A cikk szerint nem is mutatnak hajlandóságot visszajönni,nem akarnak minimálbérért robotolni, ha egyáltalán lenne lehetőségük itt dolgozni.

joe bácsi # 2014.10.19. 03:58

Elnézést,de olvasom a hozzászólásokat,és le kell írnom egy két dolgot ami az én környezetembe történt.A lányomat pályakezdő munkanélküliként 3 helyre is felvették,megkapták utána az állami támogatást,és a próbaidő letelte után kirúgták.Két éve már van munkája,van olyan hónap,hogy két műszakba már 70000 forintot is megkeres. Feleségem unokatestvére Németországban dolgozott,megismerkedett egy Magyar lánnyal és úgy döntöttek,hogy hazaköltöznek.A szülők segítségével nyitottak egy ugyanolyan kis vegyes boltot mint amilyenbe kint alkalmazottak voltak.Egy év alatt tönkrementek,visszamentek Németországba.A fiú azt mondta,hogy borzasztóan sajnálja,de nem akarnak a szülők nyakán élősködni,és ha még családot is akarnak,el kell menniük.Az unokahúgom most kezdi az egyetemet, kitűnő tanuló ,és már a külföldi lehetőségeket nézegeti.Mondtam neki,hogy mire ő végez itt minden rendben lesz,mire ő azt válaszolta nézessem meg magam egy elmeorvossal.

szafika # 2014.10.19. 03:25

Kedves lezli53 !
Majd elmennek politikusnak ! ma itt semmi se olyan jövedelmező , mint politikusnak lenni ! nézzél csak körül !

lezli53 # 2014.10.15. 14:59

350 ezren hagyták el Magyarországot - Íme, a legfrissebb adatok
2014. október 15.

350 ezren hagyták el Magyarországot - Íme, a legfrissebb adatok
/ 2014.10.15., szerda 12:28 / Hírforrás: MTI

lezli53 # 2014.10.12. 07:39

Azt írtad, hogy "kénytelenek lesznek".
Mire kényszerítheted a mai fiatalt?
Arra, hogy semmiért robotoljon? Miért lenne kénytelen?
Vagy erre is törvényt hoznak?

lezli53 # 2014.10.12. 07:36

Valóban! A törvényhez semmi köze,azonban ha vészes munkaerőhiány lesz, akkor honnan lesz nyugdíjakra pénz
a szép városban? Lássunk már tovább is egy kicsit a város berkein túl!

lezli53 # 2014.10.12. 07:18

"A nyugdíjat ez nem befolyásolja"

Ezt hogy értsük? Ha munkaerőhiány lesz, ki termeli ki
a nyugdíjadat kedves macoka?

lezli53 # 2014.10.12. 07:15

Vajon akkor miért hazudoznak 5 millió adózó munkásról,
persze a papír mindent elbír, csak legyen aki elhiszi!

lezli53 # 2014.10.12. 07:12

http://magyarhirlap.hu/…nem_lefutott

„Néhány év múlva a munkaerőhiány lehet az ország legnagyobb gondja” http://magyarhirlap.hu/…nem_lefutott#…

A nyugdíjpénz sem terem a fán!

lezli53 # 2014.10.12. 04:32

Dehogy tanulja meg kedves mamamacoka!
Én minden nap benne vagyok, jönnek a tanulók általában másodévben és amikor meglátják a szerszámokat, állásokat,
létrákat, munkakörülményeket, egytől-egyig az a véleményük, ha kitanulták a szakmát ennyiért ezt itt nem, irány másfelé.
Az elmúlt évek során 25 tanulóból 3 maradt meg, a többi mind más területre ment.
Én középfokú végzettséggel rendelkezem, villamosipari technikus vagyok, valamint előtte villamosipari szakközépiskolát végeztem, de kénytelen vagyok ezt a fizikai részt csinálni. Már belefáradtam, de hiába keresnék mást, mindenhol ilyen nyomottak a bérek!

Én nem mondom, hogy "más munkája mindig zöldebb" de mindenesetre az építőipar az egyik legmostohább munkaterület, gondolom ezt többen megerősítenék, és talán itt történik a legtöbb súlyos baleset is!
Nem is beszélek a szinte lehetetlen átadási határidők miatti kényszertúlórákról.
Na ezt látják a fiatalok!

joe bácsi # 2014.10.12. 04:24

Engedjetek meg egy pár szót még a választás előtt.Mielőtt bementek a fülkébe gondoljatok arra ,hogy mi történt veletek az utóbbi években,és hogy működött a helyi önkormányzatotok.De arra is gondoljatok,hogy ti is kerülhettek olyan helyzetbe,hogy,elveszik a megtakarításotokat,ne adj isten rokkantak lesztek,vagy, addig emelik a nyugdíjkorhatárotokat míg sose éritek meg.De ha esetleg ellenálltok,úgy jártok mint a juhász,akit halálra gázoltak.Mindenki menjen el és válasszon belátása szerint.Nem akarok senkit semmire rábeszélni nehogy azt mondja valaki,hogy ez nem ide való de van egy olyan érzésem,hogy cudar világ vár ránk.Ha valami jót is akarna a diktátorunk,már a választások előtt elmondta volna.Elnézést és jó választást mindenkinek.HAJRÁ RATKÓ GYEREKEK!

pilgrim08 # 2014.10.11. 20:41

Tisztelt fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni. Rendkívüli felmondással szeretnék élni jelenlegi munkaadómnál, egy vagyonőri cégnél. Indoklásom, hogy az aláírásomat több alkalommal hamisították hivatalos okiratban. Jövő hét közepén már egy új munkahelyen kezdenék, viszont a mai napon közölte a szolgálatvezetőm, hogy a postai úton, pénteken feladott felmondásom nem érezik meg annak a munkaerő kölcsönző cégnek, amely engem foglalkoztat, mert megszűnt elsejével és egy másik cégnek dolgozom! Természetesen munkaszerződést az új munkahellyel nem kötöttem, alá nem írtam semmit. Egy új felmondást hoz majd Ő nekem hétfőn, melyet alá akar íratni. A papírjaimat pedig valamikor majd postázzák, és a fennálló béremet jövő hónap tizedikéig fizetik ki. Viszont számomra fontos lenne a dokumentumaim kézhez vétele szerdáig, mert le kell adnom az új helyen. Kérdésem, hogy hogyan lehetne őket azonnali postázásra kötelezni, vagy személyes átadásra? Valamint nem akarom az ő felmondásukat aláírni, mert nem szeretném hogy rám erőltessenek olyan felmondást amivel nem értek egyet? A válaszokat és a segítséget előre is köszönöm!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.10.11. 19:36

És hol van a többi tagállamhoz a fizetésünk és az egészségügyi ellátásunk, munkakörülményünk?

Te is tudod a választ.
18 év volt a kötelező tankötelezettség. Nem akarok százalékokat írni, mert nem is tudok, de hányan vannak, akik nem tudtak 18 év alatt a saját anyanyelvükön megtanulni írni, olvasni, idegen nyelven társalogni.
Igazad van, a mai fiatalok sokkal okosabbak. Reméljük az eszükkel, erejükkel képesek lesznek a munkáltatókra hatást gyakorolni.

Azt mondtad az építőiparban dolgozol. Nézz körül és mondd meg Te, hányan vannak akik önállóan képesek szakmunkát végezni. Én csak azt látom, hogy még irányítással sem nagyon. Igénytelenek a munkájukra, a megbízónak kell elmagyarázni azt, hogy mit jelent a minőségi munka és hogyan kellett volna ezt, vagy azt a munkát megcsinálni.

Egy kollégám mesélte, hogy a fia, műszaki végzettségű és most kezdett el az építőiparban dolgozni. Egy hónap után azt mondta, "anya, én nem szeretnék ilyen emberek között dolgozni....."
Szerinted? Van alapja egy ifjú meglátásának?

lezli53 # 2014.10.11. 18:38

Nincs semmi probléma kedves munkásnő!

Csak a hazai helyzet sajnos más mint a többi tagállam esetében. Én a bőrömön tapasztalom az építőiparban.
Már 46 év munkaviszonyom van ha az ipari tanuló időt és a 2 év honvédséget is beleszámolhatom.
Az a baj, hogy láthatjuk, a mai munkavállalók 40%-a 55 év feletti, mi lesz itt pár év múlva, ki fog itt dolgozni?
A mai képzett fiatalok nem hülyék éhbérért robotolni,
kényszertúlórázni rabszolgaként.
Én már ledolgoztam az életemet, nincs mit tennem, de még 2016 májusig húznom kell az igát, és nehezen viselem el az olyan hozzászólásokat, ami osztja az észt, főleg olyantól
aki az idejét kényelmesen dolgozta végig. Én már sokszorosan megszenvedek ezért a csekély nyugdíjért!!

munkásnő (törölt felhasználó) # 2014.10.11. 16:54

Bocsánat csak tájékoztatásként tettem ide!Nem akartam senkit sem megbántani.

lezli53 # 2014.10.11. 09:49

Egy kis adalék!

A foglalkoztatottak negyven százaléka az 55 év feletti korosztályból kerül ki. Minden harmadik munkavállaló alacsony képzettségű, és szakképzettséget nem igénylő munkakörben dolgozik. Ezenfelül 40 ezer kisgyermekes édesanyát és 30 ezer tartósan munkanélkülit is munkához segít a program.

http://magyarhirlap.hu/…tasat_segiti#…

Hát nem érdekes?Ebben az országban éhbérért már csak a nyugdíj felé közeledők kénytelenek robotolni!

Egyébként kedves munkásnő az adalékoddal mit akartál bizonyítani, mert azt nem közölted!
És hol van a többi tagállamhoz a fizetésünk és az egészségügyi ellátásunk, munkakörülményünk?