Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


Bűnügyi költség behajtása

Marci53 # e-mail 2020.01.17. 12:05

Tiszteletem!

Szeretném kérdezni, van-e valóság alapja annak a híresztelésnek, miszerint idén januártól, vagy későbbi tervezetként úgy módosul a törvény, hogy akinek bűnügyi költség tartozása van és nem fizeti, hamarosan át fogják változtatni elzárássá. Tehát állítólag "le kell majd ülni".

Szerintem ez nem lehet valós, de azért gondoltam inkább megkérdezem.

Köszönettel: Marci

oligaliga # e-mail 2020.01.14. 15:44

Hát, vádlottként egy minimum 10 vádlottas, "cégtemetős" bűnügyben én örülnék, ha az összes bűnügyi költség csak 86.000,- Ft lenne. De ez is csak magánvélemény.

drbjozsef #   2020.01.14. 15:04

Zümi88,

Én a helyedben minimum befizetném gyorsan a rádeső költséget. Azt mindenképpen. Aztán hátha befizeti más a sokat, vagy majd ha végrehajtás indul, hátha nem téged találnak a legalkalmasabbnak az egyetemleges behajtásra. Igaz, ha mégis, akkor kb dupla összegre számíthatsz a végrehajtó jutalékával és költségeivel.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2020.01.14. 15:02

Zümi88,

Természetesen jogszerű, és logikus is. Nem számít ki ismer kit, vagy ki kicsoda.

2017. évi XC. törvény a büntetőeljárásról
[...]
574. §. (4) A bíróság a bűnösnek kimondott vádlottakat külön-külön kötelezi a bűnügyi költség viselésére. Ha a bűnügyi költség vagy annak meghatározott része a bűnösnek kimondott vádlottak szerint nem különíthető el, a bíróság a vádlottakat egyetemlegesen kötelezi a bűnügyi költség viselésére.

Értelemszerűen, ha te fizeted be, vagy rajtad hajtják be az egész összeget, akkor polgári perben követelheted a többiektől a megtérítését.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Zümi88 # e-mail 2020.01.14. 14:40

A jogszerű-e arra vonatkozott, hogy EGYMÁST NEM ISMERŐ és külön bűncselekményben elítélt vádlottat egyetemlegesen köteleznek?

Ebben tudna egy ügyvéd segíteni? jogszabályi hivatkozással?

Köszönöm

alfateam # e-mail 2020.01.14. 10:04
gerbera317 # e-mail 2020.01.14. 09:57

jogszerű-e?
Hát, minden esetre jogerős. Hogy jogszerű-e, és miért, azt - fellebbezés esetén - a másodfokú ítélet indoklásából tudhatnád meg.

Zümi88 # e-mail 2020.01.14. 09:39

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni!
Egy gazdasági bűncselekmény-sorozatban 10. rendű vádlott voltam. Magánokirat -hamisítás bűntettében bűnsegédként a büntetés kiszabásától eltekintettek, próbára bocsátottak .
Azonban a többi elítélttel EGYETEMLEGESEN köteleztek a bűnügyi költség megfizetésére, ami 86 ezer Forint. Én ezt a tárgyaláson nem értettem, azt hittem, hogy kb. a tizedét kell kifizetnem, elfogadtam és vártam a csekket.
Azonban ezen a 86 000 forint szerepel.... és telefonon viszont már szépen elmagyarázták, hogy mindenkinek kiküldték ezt, és az fizeti be , aki akarja, nekik "mindegy". Ha senki nem fizeti be önként, akkor behajtásra kerül, attól, akitől be tudják a teljes összeget!
Nekem van egy átlagos fizetésem, de 3 kisgyermekem is. Sajnos a feleségem és én is állandó gyógyszereket szedünk , rengeteg a kiadásunk stb. Nem szeretnék más helyett fizetni. Főleg , aki hivatalosan jövedelem nélküli,de minden tárgyalási szünetben súlyos ezreseket hagyott a büfében, míg én a csapvizemet szorongattam... Balek vagyok???
A vádlott társakat nem ismerem, velük nem vagyok kapcsolatban, az 1. rendű vádlott ( ügyvéd) kötötte össze a bűncselekményeket, nagyrészt okirathamisítás, "cégtemetés".
Kérdésem,hogy ez tényleg így működik? Ez igazságos, jogszerű-e?

Mit lehetne tenni?
Köszönöm

Dr.Attika # e-mail 2018.05.27. 10:41
Jani165 # e-mail 2018.05.26. 22:01

Üdvözlöm!
2013 ban bűnügyi költség és kiszabott büntetés néven tartozásom adódott. Nem is kevés, milliós nagyságú. A fizetésemből 30 százalékot vonnának le magyarországon. Kimentem külföldre dolgozni, így meg tudok élni. Azt kérdezném,hogy ez a tartozás elévül valaha, vagy kint kell maradjak míg ki nem tudom egyszer fizetni. Van ennek a fajta tartozásnak elévülési ideje? Válaszát köszönöm

tudatlan3 # e-mail 2018.01.21. 12:53

A bünügyi költségeket a törvényszéki vh hajtja be.Ö nem tudja ki ül és ki van szabadlábon...
Majd kiad egy letiltást a börtön keresményére..

Dr.Attika # e-mail 2018.01.21. 10:01

Tisztelt Eleonóra24!
Miért vesznek át szabadságvesztését töltő részére érkező hivatalos leveleket? Nem kell átvenni. Ilyen egyszerű.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Eleonóra24 # e-mail 2018.01.21. 03:47

Tisztelt hozzáértők!
Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges az, hogy fél éve bv-ben büntetését töltő személynek a lakcímére megékezik a levél amiben az azóta lezárult ügy (másodrendű fellebbezése miatt) további költségének a befizetését követelik. Mielőtt bement, már 60ezret be kellett fizetnie, most még 200-at. Telefonon érdeklődtünk, és közölték, hogy nem tudták, hogy benn van, ők úgy tudják nincs, de küldjük vissza akkor azt a levelet. Hogy lehet, hogy nem tudnak róla, hogy már az általuk hozott ítélet szerint ül, és ha tényleg nem tudnak róla hogy ott van, miért nem keresték ott, ahova a levelet küldik? Nem tudom mit gondoljak, nem az összeg frusztrál főleg hanem érthetetlen az egész..

ObudaFan # e-mail 2017.05.19. 06:50

A pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, természetes személyt megillető összegből az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének négyszerese feletti összeg korlátlanul végrehajtás alá vonható, az ez alatti összegből pedig az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege és az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének négyszerese közötti rész 50%-a vonható végrehajtás alá.
A pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, természetes személyt megillető pénzösszegnek mentes a végrehajtás alól az a része, amely megfelel az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

moho # e-mail 2017.05.18. 15:51

Tisztelt Hozzaertok!
Bunugyi koltseg es vagyonelkobzas cimen hogy alakul a vegrehajtas?
Banszamlan volt x osszeg,zaroltak a szamlat es egy reszet elvittek.masnap ujabb penz erkezett a szamlara,annak mar egy teljesen mas szazalekat ismet elvittek!
Mik erre a szabalyok?
A szamlan levo penz,nem jovedelem,nem csaladi potlek stb!
Az osszegbol mennyit vihet el a vegrehajtas?

pazs #   2014.05.20. 12:03

... hanem hogy minimum az álldogálással és a közbe nem lépésével bátorította az elkövetőt és kevésbé bátorította az áldozatot az ellenállásra.

ObudaFan # e-mail 2014.05.20. 12:00

Azt jelenti, hogy az állam bármelyiküktől a teljes összeget behajthatja, ők pedig egymás közt majd elszámolnak.
A bíróság ezek szerint azt állapította meg, hogy ő sem csak ott állt.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

BIRTOKOS # e-mail 2014.05.19. 20:16

Tisztelt Fórumozók

Tudja valaki hogy az egyetemlegesség mit takar,mivel a fiam szemtanúja volt egy verekedésnek,és elitélték garázdaságért ált és nézte a verekedést az ügyben több büncselekményt is összecsaptak és az egyik vádlottal aki betöréses lopásban részt vett egyetemlegesen kell megfizetnie a bűnügyi költséget,tudtommal csak azután kell bűnügyi költséget fizetni amit elkövet?? akkor hogyan csapták össze a két ügy bűnügyi költségét.

Kössz Banya

Tisztelt Hölgyem Uram Segitséget szeretnék kérni 2015 .02.10 én a baleseti sebészet elött parkolt a férjem mert édesanyámat a beszallitották a ko

ObudaFan # e-mail 2014.05.09. 08:17

Nem kamatozik, nem változtatják át. És el fog évülni, ha nem csinálnak semmit.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

beloc #   2014.05.09. 01:48

üdv! 2009ben sikkasztásért kaptam 60.000ft pénzbüntetést, amit megkaptam részletre, és ki is lett fizetve. viszont e mellé még egy 60 ezres bűnügyi költség megfizetésére vonatkozó csekket is kaptam, amit azóta sem fizettem ki. eleinte azért mert nem volt rá pénzem, utánna meg teljesen feledésbe merült. a lakhelyem azóta is ugyanaz, egyszer sem kaptam felszólítást róla hogy rendezzem azóta sem.
kérdésem: a bűnügyi költség kamatozik?
vagy esetleg elévül valamennyi év után?
átválthatnák szabadságvesztésre? vagy közmunkára ha akarnák? ha pl most be akarnám fizetni ennyi idő után, mit szólnának? a csekk már nincs meg.

üdv. belo

végrehajtó1 # e-mail 2012.02.26. 18:37

misikee34
Ha úgy van ahogy írtad akkor majd a főnöködön behajtják.Törvényszéki vh hajtja be.
Ő is kapott ebből a fizetési felszólításból.

pestszentlorinc # e-mail 2012.02.26. 17:25

Vigyázat! A bűnügyi költséget 10 éven túl is, mindörökké számontartják és megpróbálják behajtani.

misikee34 # e-mail 2012.02.22. 19:13

Tisztelt hozzáértők!
Tudom,hogy voltak már hasonló kérdések,nekem is volt egy büntető ügyem,munkahelyi baleset kapcsán,másod rendü vádlott voltam,az akkori főnököm volt az elsőrendü, a lényeg az,hogy elitéltek,tegnap kaptam egy levelet 540000 forint bűnügyi költségről.Egyetemleges társként nevezik meg volt főnökömet.A kérdésem az lenne,hogy ő is megkapta ugyanezt a levelet?Na most az a helyzet,hogy nekem semmilyen tulajdonom nincs,sajnos munkahelyem sincs január óta,és segélyt sem kapok,tehát most jövedelmem sincs,szüleim tartanak el megint.természetesen 15 napon belül egy fillért sem tudok fizetni,nem hogy 540000-et.A volt főnökömnek viszont van vagyona cége,kocsi,ilyesmi,ja meg jó kis nyugdíja.Most mi a teendőm?Mit tehetek?Kilátásban sincs munkahely,talán tavasszal.Ismervén a volt főnökömet nem fog fizetni,ha egyáltalán kapott olyan levelet mint én.A válaszokat előre is köszönöm

monalisa1 #   2007.06.27. 21:48

Az a 723 ezer forint ma már jóval magasabb fizetni valót feltételez a végrehajtási kisérletek egyre növekvő költségei és a kamatok miatt. Jó lenne ha jelentkeznél a végrehajtónál és valamiképpen elkezdenéd részletekben fizetni a tartozást.

Amikor pedig majd lesz saját kereseted/lakásod, biztos lehetsz benne hogy a végrehajtó megtalál...

ObudaFan # e-mail 2007.06.27. 14:34

Hát ez az, hogy nem tudjuk, azóta még milyen végrehajtási cselekmények voltak. Egyébként nem valószínű, hogy a megyei b. végrehajtó hagyni fogja elévülni.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/