Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


Bűnügyi költség behajtása

Sammy17 # e-mail 2020.04.28. 07:04

Üdv!
A fiamnak is van bűnügyi költsége, amit nem fizettünk be 15 napon belül, ez volt 2013-ban. Egyszer jött a törvényszéki végrehajtó hozzánk, 1 évre rá, de akkor volt még a fiam 10. osztályos. Azóta se levél, se semmi más megkeresés. 460.000 Ft-ról van szó. Most fejezi be az alapszakot a fiú és utána megy mesterképzésre.

A végrehajtó ezt írta anno, hogy :"A Törvényszékek az elévülési időn belül sürgetik az ügyeket. (5 év). Minden végrehajtói intézkedés megszakítja az elévülést, nem kell helyszíni eljárás.Az elektronikus megkeresések is megszakítják.OEP megkeresés BV megkeresés stb.
Ha a fia munkába áll majd a fizetéséből behajtásra kerül a költség . A bűnügyi költségre nincs kamat a vh eljárás költsége 1200 Ft ."
Viszont azóta változott a helyzet azzal, hogy átkerült a NAV-hoz ez a feladatkör, most olvasom a jogszabályt, hogy 2019-től már a NAV hajtja be ezt is és hogy először a frissebb ügyekkel foglalkoznak, majd a régebbiekkel is most januártól. Gyanítom, ha a miénk nem évült el, akkor hamarosan kapunk levelet, vagy majd onnan vesszük észre, hogy az ösztöndíjat lekapják, vagy nem tudom...
A furcsa nekem az, hogy ha belépünk a gyerek ügyfélkapujába, akkor az adószámláján nem látszik semmilyen tartozás. Ennek itt nem kellene egyértelműen látszania?
Próbáltam megkérdezni a NAV-ot általánosságban, de nem válaszolnak, csak konkrét ügyekben, azt írták.
Ha meg konkrétan rákérdezek, esetleg felhívom a gyerekemre a figyelmet és "még"nem akarnám. Nyilván ha nem évül el, akkor majd ha egyszer eljutunk végre oda, hogy dolgozni fog, akkor majd kifizeti a keresetéből, de most az egyetemi léthez is nehezen tudjuk a feltételeket előteremteni, az ösztöndíja is erre megy el.

Grave7 #   2020.01.23. 19:31

Ha esetleg felbukkannának, mit tehetek?
"Fizetsz, ha jogos a követelés."

A követelés jogos, hiszen bírósági ítélet van a bűnügyi költségről.

Persze a kérdező ezt nem így gondolja, hiszen eddig sem fizetett.

oligaliga # e-mail 2020.01.23. 15:29

Hóbi28

Elévülhetett?
Igen, de nem tudni, voltak-e olyan végrehajtási cselekményei a törvényszéki végrehajtónak, amik megszakítják az elévülést.

Ha az egyetemlegestől vonják, tőlem semmit, részemről akkor is elévülhet?
Igen, mert az elévülést csak a veled szemben foganatosított végrehajtási cselekmények szakíthatják meg.

Ha esetleg felbukkannának, mit tehetek?
Fizetsz, ha jogos a követelés.

Hóbi28 # e-mail 2020.01.23. 12:57

Tisztelt Fórumozók!

2013. tavaszán bíróság kötelezett egyetemlegesen 5 millió ft bűnügyi költség megfizetésére. Illetve egyéni 73.000,-Ft bűnügyi költségre. A Bv.-ben a kisebb összegről kaptam letiltást, a bv. le is vonta. Azonban az 5 millió forintról semmit nem kaptam. Csak az ítéletben van benne, egy felhívást, megkeresést, letiltás semmi a nagy összegről. Akkor még volt több ingatlanom, de egyiket sem terhelték meg és sikeresen eladtam őket.
Azt nem tudom, hogy az egyetemleges társtól vonhatják-e, vagy ő kapott-e bármilyen felhívást megfizetésre.
Már 2 év itthon vagyok és semmit nem kaptam, dolgozok hivatalosan.
Elévülhetett? Ha az egyetemlegestől vonják, tőlem semmit, részemről akkor is elévülhet? Ha esetleg felbukkannának, mit tehetek?
Köszönöm!

drbjozsef #   2020.01.20. 12:05

Zümi88,

Ekkora összegre első körben tértis felszólító levelet kell majd küldeni, utána fizetési meghagyást. Utóbbit már eleve annak költségeivel megfejelve. Ha nem fizetnek és nem mondanak ellen, akkor végrehajtható lesz, ekkora összegnél ez valszeg nem lesz gond.

Ha ellentmondanak, akkor perré alakul. Ha a bíróság jogosnak ítéli az igényedet - ami itt nem lenne kérdés -, akkor természetesen a költségeidet is megtéríttetik. Neked kell előlegezned a per illetékét és a saját ügyvédedet/költségeidet, de pernyertesség esetén ezeket visszakapod.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Zümi88 # e-mail 2020.01.20. 10:46

Tisztelt drbjozsef!

Köszönöm válaszát! Amennyiben az egész összeget én fizetem be, és polgári pert indítok, akkor ott a perköltségeket is a " többiek" fogják fizetni, vagy még az is az én kiadásom lesz?

Kedves oligaliga!

Köszönöm szintén a megtisztelő válaszát!
Az ügyben -ha érdekli- a "cégtemető " ügyvéd "úr" volt az elsőrendű vádlott és az ő cselekményei képezték a vád tárgyát, miszerint 5-6 vagy ...több... nem tudom.. cég adásvételt készített, aminél hol így, hol úgy , de nem valósultak meg a jogszerű célok, ellenben a magáncéljai igen. Én egy eladó voltam, tiszta céggel, de, mint kiderült a vevő nem ismerte el, hogy ő írta alá a szerződést. Én ezt bizonyítani nem tudtam, így bűnsegéd vagyok. ( Csalás miatt tettem feljelentést, nyomoznak)

Kérdésem arra vonatkozott, hogy szerintem más az EGYETEMLEGESSÉG, ha pl 10 en garázdálkodnak egyszerre egy kocsmai verekedés után az utcán, vagy 5 független jogügyletnél van aki eladó, van , aki vevő.. és van 1 ügyvéd, akit letöltendőre ítélnek...

oligaliga # e-mail 2020.01.14. 15:44

Hát, vádlottként egy minimum 10 vádlottas, "cégtemetős" bűnügyben én örülnék, ha az összes bűnügyi költség csak 86.000,- Ft lenne. De ez is csak magánvélemény.

drbjozsef #   2020.01.14. 15:04

Zümi88,

Én a helyedben minimum befizetném gyorsan a rádeső költséget. Azt mindenképpen. Aztán hátha befizeti más a sokat, vagy majd ha végrehajtás indul, hátha nem téged találnak a legalkalmasabbnak az egyetemleges behajtásra. Igaz, ha mégis, akkor kb dupla összegre számíthatsz a végrehajtó jutalékával és költségeivel.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2020.01.14. 15:02

Zümi88,

Természetesen jogszerű, és logikus is. Nem számít ki ismer kit, vagy ki kicsoda.

2017. évi XC. törvény a büntetőeljárásról
[...]
574. §. (4) A bíróság a bűnösnek kimondott vádlottakat külön-külön kötelezi a bűnügyi költség viselésére. Ha a bűnügyi költség vagy annak meghatározott része a bűnösnek kimondott vádlottak szerint nem különíthető el, a bíróság a vádlottakat egyetemlegesen kötelezi a bűnügyi költség viselésére.

Értelemszerűen, ha te fizeted be, vagy rajtad hajtják be az egész összeget, akkor polgári perben követelheted a többiektől a megtérítését.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Zümi88 # e-mail 2020.01.14. 14:40

A jogszerű-e arra vonatkozott, hogy EGYMÁST NEM ISMERŐ és külön bűncselekményben elítélt vádlottat egyetemlegesen köteleznek?

Ebben tudna egy ügyvéd segíteni? jogszabályi hivatkozással?

Köszönöm

alfateam # e-mail 2020.01.14. 10:04
gerbera317 # e-mail 2020.01.14. 09:57

jogszerű-e?
Hát, minden esetre jogerős. Hogy jogszerű-e, és miért, azt - fellebbezés esetén - a másodfokú ítélet indoklásából tudhatnád meg.

Zümi88 # e-mail 2020.01.14. 09:39

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni!
Egy gazdasági bűncselekmény-sorozatban 10. rendű vádlott voltam. Magánokirat -hamisítás bűntettében bűnsegédként a büntetés kiszabásától eltekintettek, próbára bocsátottak .
Azonban a többi elítélttel EGYETEMLEGESEN köteleztek a bűnügyi költség megfizetésére, ami 86 ezer Forint. Én ezt a tárgyaláson nem értettem, azt hittem, hogy kb. a tizedét kell kifizetnem, elfogadtam és vártam a csekket.
Azonban ezen a 86 000 forint szerepel.... és telefonon viszont már szépen elmagyarázták, hogy mindenkinek kiküldték ezt, és az fizeti be , aki akarja, nekik "mindegy". Ha senki nem fizeti be önként, akkor behajtásra kerül, attól, akitől be tudják a teljes összeget!
Nekem van egy átlagos fizetésem, de 3 kisgyermekem is. Sajnos a feleségem és én is állandó gyógyszereket szedünk , rengeteg a kiadásunk stb. Nem szeretnék más helyett fizetni. Főleg , aki hivatalosan jövedelem nélküli,de minden tárgyalási szünetben súlyos ezreseket hagyott a büfében, míg én a csapvizemet szorongattam... Balek vagyok???
A vádlott társakat nem ismerem, velük nem vagyok kapcsolatban, az 1. rendű vádlott ( ügyvéd) kötötte össze a bűncselekményeket, nagyrészt okirathamisítás, "cégtemetés".
Kérdésem,hogy ez tényleg így működik? Ez igazságos, jogszerű-e?

Mit lehetne tenni?
Köszönöm

Dr.Attika # e-mail 2018.05.27. 10:41
Jani165 # e-mail 2018.05.26. 22:01

Üdvözlöm!
2013 ban bűnügyi költség és kiszabott büntetés néven tartozásom adódott. Nem is kevés, milliós nagyságú. A fizetésemből 30 százalékot vonnának le magyarországon. Kimentem külföldre dolgozni, így meg tudok élni. Azt kérdezném,hogy ez a tartozás elévül valaha, vagy kint kell maradjak míg ki nem tudom egyszer fizetni. Van ennek a fajta tartozásnak elévülési ideje? Válaszát köszönöm

tudatlan3 # e-mail 2018.01.21. 12:53

A bünügyi költségeket a törvényszéki vh hajtja be.Ö nem tudja ki ül és ki van szabadlábon...
Majd kiad egy letiltást a börtön keresményére..

Dr.Attika # e-mail 2018.01.21. 10:01

Tisztelt Eleonóra24!
Miért vesznek át szabadságvesztését töltő részére érkező hivatalos leveleket? Nem kell átvenni. Ilyen egyszerű.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Eleonóra24 # e-mail 2018.01.21. 03:47

Tisztelt hozzáértők!
Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges az, hogy fél éve bv-ben büntetését töltő személynek a lakcímére megékezik a levél amiben az azóta lezárult ügy (másodrendű fellebbezése miatt) további költségének a befizetését követelik. Mielőtt bement, már 60ezret be kellett fizetnie, most még 200-at. Telefonon érdeklődtünk, és közölték, hogy nem tudták, hogy benn van, ők úgy tudják nincs, de küldjük vissza akkor azt a levelet. Hogy lehet, hogy nem tudnak róla, hogy már az általuk hozott ítélet szerint ül, és ha tényleg nem tudnak róla hogy ott van, miért nem keresték ott, ahova a levelet küldik? Nem tudom mit gondoljak, nem az összeg frusztrál főleg hanem érthetetlen az egész..

ObudaFan # e-mail 2017.05.19. 06:50

A pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, természetes személyt megillető összegből az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének négyszerese feletti összeg korlátlanul végrehajtás alá vonható, az ez alatti összegből pedig az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege és az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének négyszerese közötti rész 50%-a vonható végrehajtás alá.
A pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, természetes személyt megillető pénzösszegnek mentes a végrehajtás alól az a része, amely megfelel az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

moho # e-mail 2017.05.18. 15:51

Tisztelt Hozzaertok!
Bunugyi koltseg es vagyonelkobzas cimen hogy alakul a vegrehajtas?
Banszamlan volt x osszeg,zaroltak a szamlat es egy reszet elvittek.masnap ujabb penz erkezett a szamlara,annak mar egy teljesen mas szazalekat ismet elvittek!
Mik erre a szabalyok?
A szamlan levo penz,nem jovedelem,nem csaladi potlek stb!
Az osszegbol mennyit vihet el a vegrehajtas?

pazs #   2014.05.20. 12:03

... hanem hogy minimum az álldogálással és a közbe nem lépésével bátorította az elkövetőt és kevésbé bátorította az áldozatot az ellenállásra.

ObudaFan # e-mail 2014.05.20. 12:00

Azt jelenti, hogy az állam bármelyiküktől a teljes összeget behajthatja, ők pedig egymás közt majd elszámolnak.
A bíróság ezek szerint azt állapította meg, hogy ő sem csak ott állt.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

BIRTOKOS # e-mail 2014.05.19. 20:16

Tisztelt Fórumozók

Tudja valaki hogy az egyetemlegesség mit takar,mivel a fiam szemtanúja volt egy verekedésnek,és elitélték garázdaságért ált és nézte a verekedést az ügyben több büncselekményt is összecsaptak és az egyik vádlottal aki betöréses lopásban részt vett egyetemlegesen kell megfizetnie a bűnügyi költséget,tudtommal csak azután kell bűnügyi költséget fizetni amit elkövet?? akkor hogyan csapták össze a két ügy bűnügyi költségét.

Kössz Banya

Tisztelt Hölgyem Uram Segitséget szeretnék kérni 2015 .02.10 én a baleseti sebészet elött parkolt a férjem mert édesanyámat a beszallitották a ko

ObudaFan # e-mail 2014.05.09. 08:17

Nem kamatozik, nem változtatják át. És el fog évülni, ha nem csinálnak semmit.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

beloc #   2014.05.09. 01:48

üdv! 2009ben sikkasztásért kaptam 60.000ft pénzbüntetést, amit megkaptam részletre, és ki is lett fizetve. viszont e mellé még egy 60 ezres bűnügyi költség megfizetésére vonatkozó csekket is kaptam, amit azóta sem fizettem ki. eleinte azért mert nem volt rá pénzem, utánna meg teljesen feledésbe merült. a lakhelyem azóta is ugyanaz, egyszer sem kaptam felszólítást róla hogy rendezzem azóta sem.
kérdésem: a bűnügyi költség kamatozik?
vagy esetleg elévül valamennyi év után?
átválthatnák szabadságvesztésre? vagy közmunkára ha akarnák? ha pl most be akarnám fizetni ennyi idő után, mit szólnának? a csekk már nincs meg.

üdv. belo