Számla hogyan magyarázható jogi iratként


gerbera317 # 2020.01.22. 11:16

A számlalevél az magánokirat. Ezzel nagyon újat nem tudtál most meg.
Az ajánlott leveleknél a kézbesítésről nem érdemes vitát nyitni. Ha azt a címzett nem keresi, a második kézbesítési kísérletet követő ötödik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni. A nem könyvelt küldemények esetében más a helyzet, de ha jogi útra tereli a szolgáltató a dolgot, akkor az a levelezés már úgyis tértivevényesen megy, úgyhogy ott megint nem lesz vita.
Egyébként pedig, akármilyen kicsi a cég, egy embernek hetente legalább egyszer el kellene ballagni a postára, és kisöpörni a postafiókot.

Garott # 2020.01.22. 11:05

Kedves Fórumozók!

Az alábbiakban kérném a segítségeteket, azzal kezdve, hogy nem értek a joghoz, de sajnos a főnökömnek köszönhetően belekeveredtem egy idióta vitába.

A lényeg, hogy egy kis cégben dolgozok, és mivel sokat vagyunk mozgásban ezért postafiókot bérlünk.

Azonban emiatt a postafiók sincs túl gyakran ürítve.

A lényeg, hogy a különböző közszolgáltatók levele is oda érkezik, van akinek ajánlva, és a levél kiváltásakor már lejár a fizetési határidő.

A probléma, hogy a számla időben megérkezik, de a főnököm arra hivatkozik, hogy mivel mi nem vettük át a levelet akkor, így nem is vagyunk kötelesek fizetni. Csak ha átvettük. Persze tudtam, hogy ez így teljes hablatyolás, de ezzel kellett bepróbálkoznom egy közműnél, akik rögtön elutasították, mert hogy a szerződésünkben szerepel, hogy a számla kiállítás után 10 munkanappal kell fizeti a számlát.

Plusz nehezítés, hogy a főnököm természetesen belenyúlt a levélbe, ahol be is ismerte, hogy a levelek beérkeznek, csak mi nem vesszük ki időben az értesítőt a postafiókból.

Már egy nagyobb összegű késedelmi kamat mennyiség és több számlányi behajtási költségátalány is kifizetetlenűl áll (abba is beleállt, hogy a behajtási költségátalányt nem kell kifizetni, mert nem jöttek ki behajtók, így nem történt behajtás...), és egyre félőbb, hogy ki fogják kapcsolni a szolgáltatást.

Igazából még sosem merült fel olyan, hogy egy főnököm rákérdezett volna, hogy egy közüzemi számla pontosan minek minősül, és melyik jogszabály vonatkozik rá. Jobban mondva valahogy meg akarom magyarázni neki, hogy ha a posta kiviszi az értesítőt, akkor az már a mi hibánk, hogy nem vesszük ki a postafiókból, de őszintén ezt jogilag nem tudom meghatározni órák óta tartó google-ozás után sem, mert ez annyira egyértelmű, hogy nem igazán van olyan keresőszó ami kidobná a választ.

Előre is köszönöm a segítséget!