Egyezség a polgári perben


ZZ24 # 2020.03.31. 19:53

Közben egyeztettem az ügyvédünkkel, azt mondta, hogy mindenképpen tartanunk kell az időpontot, a vis majorra se tudnánk hivatkozni.

Pozitív fejlemény is van, megsürgettük a földhivatalt, ha minden jól megy akár ezen a héten tudjuk teljesíteni az egyezséget.

ObudaFan # 2020.03.31. 07:45

Ehhez sajnos az egyezség pontos szövegét ismerni kellene. Ha az egyezség szövegéből az következik, hogy az egyezség hatálytalan késedelem esetén, akkor így kell eljárni. Amennyiben nem ez következik az egyezség szövegéből, akkor viszont a késedelem mértéke, illetve a teljesítéshez fűződő érdeke számít a másik félnek. Adott esetben ha hosszabb a késedelem, vagy az már nem érdeke a másik félnek a szerződés alapján (mondjuk pénzteljesítés történik felé, tehát ez valószínűtlen), vagy felszólításukra ésszerű póthatáridőben sem teljesítesz, akkor elállhat a másik fél.

ZZ24 # 2020.03.28. 16:22

Dióhéjban összefoglalom a történetet:

A testvéremmel sajnos behúzás áldozatai lettünk és egy ingatlanunk csalárd ügylettel átkerült "magánhitelezők", köznyelven uzsorások nevére a piaci ár ötödéért.

Közel fél éves pereskedés után megegyeztünk az alperesekkel, abban, hogy az eredeti állapot helyreállítása címén fizetünk nekik x összeget április x napjáig és befejezzük a pert. Azért mentünk bele ebbe, mert egy ingatlaneladásból biztos bevételre számítunk és januárban, az egyezség megkötésekor úgy volt, hogy február végéig rendeződik az ingatlanügylet és a kapott pénzből rendezzük az egyezség ránk eső részét.

A koronavírus miatt azonban 50% lett az esélye, hogy csúszással kapjuk meg a pénzünket, amiből az egyezséget rendeznénk, mivel a pénzünk kifizetéséhez szükséges földhivatali határozatokat lassabban intézik, így a legrosszabb forgatókönyv szerint pár napos csúszással tudnánk teljesíteni az egyezséget.

Ezt a helyzetet kivédendően a kérdéseim a következők:

A.) Mivel az alperesek rosszhiszeműek és nekik érdekükben áll, hogy ne tudjuk teljesíteni az egyezséget, mit tudunk tenni, ha pár napos csúszással tudunk csak teljesíteni. Mondhatják e azt, hogy nem kérik az egyezség teljesítését a csúszás miatt?

B.) A járványügyi helyzetre tekintettel az egyezséget jóváhagyó bíróságtól kérhetünk e még haladékot, hogy ne essünk csúszásba az egyezség teljesítésével?