gyerektartás nem fizetése


PortaNigra # 2013.10.28. 11:11

Pajzs, nincs vele viszonyom, nem is volt. Illetve igen, neha ha penz kellet külön luxuskütyükre..no ennyit erröl.

PortaNigra # 2013.10.28. 11:10

Draga Gerbera, nincs ADOS cebben az esetben.
Legfeljebb Ön, egy korrekturaval maradt ados. Milyen adossagrol kotyog itt lelkem?
NINCS es nem is volt.

pazs # 2013.10.28. 11:07

értem én, de ahogy kbs is írja, amíg a tartásdíjfizetési kötelezettséget a bíróság meg nem szünteti, a tartásdíj jogosan jár. Indítsd el a pert. Amúgy irigylem a viszonyodat a gyerekeddel.

PortaNigra # 2013.10.28. 11:06

Köszönöm Kovacs Bela Sandor.
Valoban naiv voltam. Vagy csak johiszemü.
Meginditom a pert.
Köszönöm a valaszokat.

PortaNigra # 2013.10.28. 11:03

Milyen hatraleka?
Nincs hatralak. Szorgalmasan utaltam minden honapban 17 even keresztül amit megitelt neki a birosag.
Hat honapon keresztül jogtalanul felvett gyerektartasrol irok, egy fiatal felnött reszere aki mar nem gyerek hanem 22 eves, nem nappali tagozatos tanulo, es idönkent dolgozik, tehat sajat keresete van..bizonyithatoan. A volt munkaltaoi mind irasban adtak azt mikortol meddig, es mennyit keresett havonta.
ennyi.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.28. 11:02

Amíg bíróság meg nem szüntette a tartásdíjat, addig jogosan jár. Az a kötelezett pedig, aki a jogosulttól várja, hogy kérje a megszüntetést, legenyhébben fogalmazva is naiv.

gerbera317 # 2013.10.28. 10:59

JOGTALANUL felvett tartasdijrol

Azzal, hogy a folyamatos tartásra jogosultság megszűnik, az adósnak még lehet hátraléka, ami továbbra is megilleti a jogsultat. Erről az oldalról vizsgáltad már a kérdést?

PortaNigra # 2013.10.28. 10:56

Sajnos nem mozditja a kisujjat az, aki a tartasdijat felveszi..immar jogtalanul. Ezek szerint nekem kell pert inditani azert, ami magatol ertetödik.
Remelem a perköltseget legalabb kifizettetik vele.
no, meg jogtalanul felvett penz egy reszet legalabb.

PortaNigra # 2013.10.28. 10:53

Kedves Pajzs, en honapig, JOGTALANUL felvett tartasdijrol irtam, ami mar elvileg nem is jar.

pazs # 2013.10.28. 10:50

A felélt tartásdíjat nem lehet visszakövetelni. Az is kérheti a megszüntetést, aki fizet meg az is, akinek fizetnek.

PortaNigra # 2013.10.28. 10:45

Elnezest, pontosabban fogalmazok, az elöbbi hozzaszolasomban elirtam.
Azt szeretnem zudni, ha mar nem jar a gyerektartasdij, akkor a honapokig jogtalanul felvett dij egy reszet legalabb köteles visszafizetni az, aki azt felvette?
Az emlitett gyerek, illetve fiatal felnött, most 22 eves. Nappali tagozatos tanulmanya ez ev juniusaban megszünt. Dolgozik idönkent es egy OKJ tanfolyamra jar.

PortaNigra # 2013.10.28. 10:34

Ha gyerek 22 eves, nem jar nappali tagozatos iskolaba, csak OKJ-s tanfolyamot vegez eppen, söt idönkent dolgozik is, aakor jar neki a hyerektartas?
Ha mar nem, akkor kinek kell kell kernie ennek a megszünteteset?
Akinel a fiatal felnött lakik, vagy aki fizet..?
Az evekig jogtalanul felvett gyerektartast visszamenöleg is kerheti az, aki eddig azt fizette?

L@jos # 2013.10.28. 09:57

Tisztelt Fórumozók!

Az lenne a kérdésem, hogy ha a tartásra kötelezett szülő a gyermektartásdíjat csak késve fizeti, akkor milyen lehetőségei vannak a másik szülőnek arra, hogy a fizetés minden hónap 10-ig megtörténjen? Ebben az esetben van egyáltalán lehetőség, vagy csak akkor ha egyáltalán nem fizet? Kérhető bírósági letiltás, vagy vh lapot kell kiállítani? Bírósági letiltásnak mi a menete, milyen jogszabályra kell hivatkozni?

A segítséget előre is köszönöm.

ObudaFan # 2013.10.25. 08:16

6 hónapra vissza lehet gyermektartást behajtani főszabály szerint.

Natyka95 # 2013.10.21. 15:24

Udv mindenkinek!

A szuleim kb 4-5 eve valtak el, es mivel apukamnak itelt a birosag, azert anyukam kellene fizessen havonta egy nagyon keves osszeget, mert nem dolgozik, viszont elettarsa van szinten 5 eve es egy masik gyerek is. Ezalatt a 4-5 ev alatt anyukam annak a keves osszegnek min a negyedet max a felet fizette nekem, es neha azert is vitatkoznom kellett. A helyzet viszont az, hogy a nagyszuleimmel elek mert itt jarok iskolaban, apukam pedig egy faluban lakik, ahonnan ingazom kene, es inkabb ugy dontottem, hogy itt maradok anyukam szuleinel. Es igazabol ok tartanak el, plusz apukam is besegit ha valami nagyobb osszegrol van szo, de igazabol elegge raszorulok a gyerektartasra is. A masik dolog, hogy 3 honap mulva 18 eves leszek, es szeretnem tudni hogy az az osszeg amit 5 ev alatt kellet volna kapnom anyukamtol az mind veszve marad, vagy meg van mit tenni ennek megszerzeseert?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.10. 08:13

Tárgyalásra? Mi a fenét perelnél? A végrehajtási irodára menj. De még jobb lenne, ha egy ügyvédet bíznál meg, ha már ennyire nem vagy járatos az ügyintézésben.

ripley # 2013.10.09. 16:41

Tisztelt Ügyvéd úr!

A rendőrségen tettem feljelentést, mert a volt férjem kb. fél éve nem fizeti a gyerektartást (ismét, ugyanis egy éve szintén emiatt volt egy tárgyalásunk). A rendőrségen javasolták, hogy menjek a gyámhivatalhoz is. Ott viszont a hölgy csak széttárta a kezét, hogy menjek a bíróságra végrehajtást kérni, csak akkor tudnak intézkedni. A kérdésem, hogy panasznapra menjek, amiről szinte csak rosszat hallottam, mert joghoz nem értő munkatárs fogad, vagy érdemesebb inkább megint egy új tárgyalásra a kérvényt beadni és abban kérni a végrehajtást? Ennek a feltételeiről is jó volna tudni, mert sem a gyámhivatalnál, sem tavaly a bíróságon nem mondtak konkrétumokat.
Köszönöm

ObudaFan # 2013.09.25. 10:13

Az elmaradt tartás vonatkozásában legalább félévenként írásban sürgesd meg a végrehajtót, úgy nem tud elévülni.
És tegyél a rendőrségen feljelentést tartás elmulasztása miatt.

Beanni # 2013.09.24. 15:31

Tisztelt Jogi Fórum!

Nekem az a problémám, hogy mivel a volt férjem nem fizette a gyerektartást, végre hajtást kértem ellene.
2 hónapig tudták is vonni a fizetéséből a tartás díját, de úgy döntött, hogy nem dolgozik inkább bejelentett munkahelyen.
Most már 2 éve kapogatom a pénzt, de sem az összeg, sem a határidő nincs betartva, és minden hónapban csak telefonálgatások, és figyelmeztetések után utal valamennyit.
Lassan több mint 100 ezer forinttal tartozik, de a gyereknek sem vesz semmit. Tudok valami lépést tenni, hogy ennek a helyzetnek véget vessek?
Az elmaradt gyerektartást mennyi ideig behajtható?

Köszönöm előre is

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.11. 09:26

Egyezséggel bármit lehet. De azt tudni kell, hogy ha nem hagyatják jóvá bírósággal, akkor a jogosult bármikor kérheti a bíróság határozatának a végrehajtását.

Auruun # 2013.09.11. 09:24

Tisztelt Ügyvéd Úr!

És van-e mód a bíróság által megítélt teljesítés megváltoztatására? Akár gyámhivatali segítséggel, ha a felek nem tudnak megegyezni? Vagy a felek közötti megegyezéssel? Volt-e már erre példa a bírói gyakorlatban?

Azért kötöm az ebet a karóhoz, mert a gyermek érdekeit szeretném szem előtt tartani. Mivel a gyermeket nevelő szülő nem köteles elszámolni azzal, hogy a tartásdíjat a gyermekkel kapcsolatban mire költötte. Nem az együtt élő szülő életét akarom keseríteni, nem ellene vagyok, hanem a gyermek mellett.
Nagyon köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.11. 09:10

Az szvsz legfeljebb arra vonatkozik, hogy a felek úgy is megegyezhetnek. De a bíróság csak pénzt ítél meg.

Auruun # 2013.09.11. 08:52

Tisztelt Ügyvéd úr!

Köszönöm a válaszát. Ha megenged még egy kérdést: a vonatkozó jogszabály úgy rendelkezik, hogy a tartást a különélő szülő "ELSŐSORBAN pénzben szolgáltatja". Mit jelent így, ebben a kontextusban? Lehet-e kivétel? Ha igen, milyen módon?
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.10. 15:27

Így duplán fizethet. Egyszer természetben, aztán meg behajtják rajta a pénzösszeget. Sőt, még egy tartás elmulasztása miatti büntetőeljárás is összejöhet.
Bíróságtól sem lehet ezt kérni.

Auruun # 2013.09.10. 14:18

Tisztelt Szakértők!

Szíves segítségüket kérem az alábbi kérdésben:

A bíróság a gyermektartásdíj megfizetését pénzben rendelte el. A kötelezett azonban nem akar így teljesíteni, mert a jogosult a pénzt nem a gyermekre költi. Ezért a kötelezett úgy döntött, hogy a havi összeg értékéig mindent megvásárol a gyermeknek, amire szüksége van, és ezekről számlát is kér.
Ez így járható út? Vagy külön kérnie kell a bíróságtól, hogy teljesíthessen természetben?

Nagyon köszönöm.