Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


gyerektartás nem fizetése

Pappos # e-mail 2019.02.20. 12:57

Tisztelt Fórumozók!

2012 év végén váltunk el a feleségemmel, azóta hellyel-közzel ugyan, de fizetek gyerektartást. Sajnos azóta albérletben lakom és bár vállalkozó vagyok, nincs annyi jövedelmem, hogy a Bíróság által megítélt összeget (40.000 Ft) meg tudjam fizetni. Kértem már ennek a csökkentését, ám a bírónő kijelentette, hogy egy vállalkozónak ezt ki kell tudni fizetni, így néhány éve el lettem utasítva.

A lényeg: én hosszú évek óta, nagyjából minden hónapban bizonyíthatóan fizetek gyerektartást (változóan 5-20.000 Ft-ot), a volt nejem mégis feljelentett a bíróságon és ott követeli rajtam a teljes különbözeti összeg visszamenőleges megfizetését. Mindezt úgy, hogy én a havi fizetés mellett a gyermekeimre rendszeresen költök amikor találkozom velük. Ruha, mozi, könyv, ajándékok, nyaralás, stb.

Kérdéseim: kötelezhet-e engem a Bíróság arra, hogy 2012 év végétől minden elmaradásomat megfizessem? Beleszámítható-e a tartozásba a gyerekekre más címen elköltött összeg?

Segítségeteket előre is nagyon szépen köszönöm!

drbjozsef #   2019.02.18. 19:55

Hat hónap az az öt év, kivételes esetben három.

Ptk. 4:208. § (3) Tartási követelést hat hónapnál régebbi időre bírósági úton akkor lehet visszamenőlegesen érvényesíteni, ha a jogosult a követelés érvényesítésével alapos ok miatt késlekedett. Három évnél régebbi időre tartási követelést nem lehet bírósági úton érvényesíteni.

Kellene tudni, mi volt az az "ügyvédi levél", de ha a jogosult csak felszólító leveleket irattatott az ügyvédekkel, akkor az nem sokat ér (mondjuk az az ügyvéd is megéri a pénzét, amelyik nem szól, hogy hat hónapon belül bíróságra is kell vinni, különben bukja).
Az az öt és fél évnyi tartásdíj hajója már feltehetőleg elment. (de, mondom, tudni kellene részleteket, jó lenne, ha az illető egy kompetens családjogi ügyvédhez elmenne).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

rigoz # e-mail 2019.02.18. 17:57

Tisztelt Anya0503!

Az öt évnél régebbi elmaradás elévült, azzal kapcsolatban semmire.

A többi végrehajtható, amennyiben nem került elrendelésre a letiltás - bár valószínű, hogy nem, ha módja van tartozni -, akkor önálló bírósági végrehajtó hajthatja be jogosulti kérelemre.

Emellett a tartási kötelezettség nem teljesítése 1 évig, ha a nem teljesítés a jogosultat súlyos nélkülözésnek teszi ki, akkor 2 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható bűncselekmény.

Anya0503 # e-mail 2019.02.18. 17:50

Jó napot. Érdeklődni szeretnék hogy az egyik barátom már 6 éve nem fizet gyerektarást. Több mint 2millió Ft alatt tartozik az exének. Kapott már vagy 4 ügyvéddel papírt de nem foglalkozik vele.jól keres csak nem fizet. A kérdésem az lenne hogy mire számíthat.
Válaszát köszönöm.

kozmacska68 # e-mail 2018.10.12. 10:38

Köszönöm!

gerbera317 # e-mail 2018.10.12. 09:48

Ha az apuka továbbra is magyar minimábéres lenne, aligha, hiszen a bíróságnak is van jogérzéke. De mivel az apuka is külföldön dolgozik, akár esélyes lehet is a felemelés iránti igény. De az anyuka legyen tisztában azzal, hogy bármit is ítél a bíróság, az végrehajthatatlan marad.
Ügyvédet, persze, hogy tud fogadni apuka.

kozmacska68 # e-mail 2018.10.12. 09:27

Kedves fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni.
Mennyi esélye lehet egy olyan gyerektartás megemeltetésének, ahol, a bíróság előtt hozott közös megállapodás szerint 45 e forint megy a gyerekre, az anyuka közben Ausztriába költözött ,most 100 e forintot követel, hisz ott nyílván drágább az iskola, illetve a gyerek ellátása is. Válásnál már mindennek megkapta a felét. Az anyuka nevén van kint egy ház, és egy vállalkozás is.
Illetve tud-e megbízást adni külföldről az apuka magyar ügyvédnek, mivel nem itthon dolgozik, de hazajönni sajnos még nem tud a munkája miatt.
Köszönöm

Piteca # e-mail 2018.07.15. 15:32

Nagyon köszönöm a választ
Teca

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.07.14. 21:12

Alaposan félreértett valamit.

www.kbs-ugyved.hu

Burn Out # e-mail 2018.07.14. 19:26

szerintem valamit félreérthetett. a döntésnek megfelelően kell fizetnie, különben még végrehajtás lesz belőle.

Piteca # e-mail 2018.07.14. 19:24

Tisztelt Válaszadó!

Barátnőm elvált, 3 gyermeke van, ebből már csak egy 7 éves után kap gyerektartást. A múlt hónapban a gyámhatóságon arról tájékoztatták, hogy nem kötelező a bírósági végzés ellenére sem utalnia az apának a gyerektartást, ha annak összegét bizonyíthatóan a gyerekre költötte. Kérdésem, ez valóban megtehetŐ? Ha igen, akkor valami egyeztetési kötelezettség vagy valami nincsen-e , mert így akár a 200ezres biciklit is megveheti a gyereknek, holott otthon van neki. Köszönöm előre is a választ. teca

gerbera317 # e-mail 2018.04.16. 15:53

De ha a vh-kérőnek volna egy csöpp esze, akkor nem játszaná ezt a feljelentősdit, hanem hagyná, hogy a végrehajtó megállapíthassa a behajtahatatlanságot, és máris kiérhetné az állam általi előlegezést. Ehelyett feljelentette az adóst, hogy a gyámhivatal is felfüggeszthesse a nyomozás idejére az előlegezésre irányuló eljárást. Julcsikám, üzenjük Emesének, hogy bravó!

Julcsikám # e-mail 2018.04.16. 12:27

Nagyon szépen köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.04.16. 12:09

A tartás elmulasztása bűncselekmény tényállásának eleme az "önhibáján kívül". Tehát azt, aki szabadságvesztés büntetését tölti, nem foglalkoztatják, és ezért nincs jövedelme, amiből tartásdíjat fizethetne, nem fogják elítélni. De azért a hátralékért, amely a szabadságvesztés büntetés megkezdése előtt keletkezett, esetleg mégis.

www.kbs-ugyved.hu

Julcsikám # e-mail 2018.04.16. 10:55

Köszönöm a választ....és igen, értem. Nekem is van egy gyermekem, tudom mekkora felelősség. Mégis megkérdezem, mert kíváncsi vagyok. Mi történik abban az esetben, ha a férjem börtönben van, bevonulása után feljelentik gyermektartás díj nem fizetése miatt. Hogy fizessen, ha bent van? Fizetési szándéka és fizetése is ha lenne? Magyarán, mit tehetne, ha nem lennék én és nem fizetném ki helyette az elmaradást?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.04.14. 21:55

Pedig helyes volt az a válasz. Csak nem érted.

www.kbs-ugyved.hu

Julcsikám # e-mail 2018.04.14. 18:15

köszönöm...ez kedves... De nem erre szeretnék választ kapni.

bermuda háromszög # e-mail 2018.04.14. 18:11

Van mód az eltartandó gyereket is addig felfüggeszteni?

Julcsikám # e-mail 2018.04.14. 18:06

Tisztelt Fórumozók!

Gyermektartás díj nem fizetése, sajnos a mi oldalunkról következett be.
Férjem előző házasságából született gyermek után nem fizetett öt hónapig tartásdíjat. (2017.07.-1027.12.) December 5.-én büntetés-végrehajtási intézetbe vonult (nem emiatt). Volt feleség 2 héttel a bevonulása után jelentette fel. Tegnapi napon a Bv. intézetben jártak kihallgatáson az ebben az ügyben nyomozó hatóság. Férjem mindenbe belement, csak nehogy vádra vigyék. Azt ígérte, és vették is fel jegyzőkönyvbe, hogy én, mint felesége fogom kifizetni a hátralékot, 5 havi gyerektartás díj elmaradást.( De miből is fizethetném ki? )
Nem tudom, mit tehetnénk? Hogyan kérhet bárki olyat, hogy fizessen hátralékot, ha börtönben van? Nincs mód esetleg felfüggeszteni ezt a rendőrségi ügyet, míg börtönben van? Mert a Bíróságon felfüggesztették a volt feleség gyermektartás díj emelési perét, ill. a Hivatalnál a gyermektartás díj megelőlegezési ügyét is.
Kérem, valaki segítsen!
Előre is köszönöm!

Szulo10 # e-mail 2015.04.26. 10:04

Tisztelt Szakertok!

Élettarsam, 3 és fél éves kisfiam apja 3 hónapja elhagyott minket, azt mondja lemond a gyerekről, és nem fizet semmit. Ilyet lehet?
Ezen kivül egy nagyon jól menő vállalkozás tulajdonosa, mégis egy kis semmi céghez van bejelentve minimálbérre. Van néhány albérletbe kiadott lakása, mely havi 400-600 ezer forintot hoz neki havonta, ezen kivul több ingatlan is van a neven, nem beszelve azokrol, melyek a rokonok neven vannak.
Kerdesem: ha lemond a fiamrol, kell-e fizetnie gyerektartast? Mi alapjan szamoljak majd ki a gyerektartast? Letezik-e, hogy a bejelentett minimálbérenen kivul a birosag nem veszi figyelembe a korulmenyeit? Ha igen, mi a modja annak, hogy ezeket nyilvanossagra hozzuk?
Koszonettel, Szulo10

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.03.26. 12:26

úgy tudom akár fél évre visszamenőleg is.
Nem akár, hanem csak. Ezért kellett volna időben végrehajtást kérni. Öt havi összeget máris elszalasztottál. Hogy lehetsz ilyen felelőtlen?

www.kbs-ugyved.hu

béésbé # e-mail 2015.03.26. 09:28

Tisztelt szakértők!
A volt férjem múlt év júniusa nem fizet a három kiskorú gyerek után gyerektartást, átjelentkezett nyolc órás diplomás minimálbérre. Tulajdona papíron nincsen, végrehajtatni nem tudom semmin, max a munkabéréből kérhetek letiltást, úgy tudom akár fél évre visszamenőleg is.
A kérdésem az, hogy abból úgy tudom, hogy le lehet vonatni három gyerek után 50%-ot a bruttojából gyerektartásra- Erre a volt férjem azt mondta, hogy akkor átjelentkezik négy órás bérre, ami már annyira minimális lenne, hogy az már vicc három gyerekre vonatkoztatva. Egy kft-nek az ügyvezetője, ezt tényleg megteheti, hogy átjelentkezik és nem fizet? Valahol azt hallottam, hogy egy munkahelyen be kell legyen jelentve nyolc órában mindenképpen főállásban, ha kft ügyvezetője valaki. Más meg azt mondja, hogy nem kell bejelentkezve legyen, hanem akár megbízással lehet fizetés nélküli ügyvezetőként is nyilvántartva. Kérem segítségüket, hogy mit tudnék tenni, mert semmit nem fizet háromnegyed éve. Közös szülői felügyeleti joga van sajnos, aminek a szabályait soha nem tartja be, már gyerekjóléti szolgálaton van az ügy, mert mindenben csak direkt árt nekünk folyton és a gyerekeket rendszeresen megbetegíti vele, ahogy a viselkedik. Mit tanácsolnak, mit tegyek, mert ahány ügyvédnél jártam, mind azt mondja, hogy nem elég indok az, hogy a gyerek tönkremegy lelkileg és fizikailag, nem elég indok az, hogy nem fizet utánuk egy fillért sem, viszont folyton követel mindent. Hova tudok fordulni még segítségért? Köszönettel.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.03.02. 12:13

A perben eljárt bírósághoz.

www.kbs-ugyved.hu

sziszka7609 # e-mail 2015.03.02. 11:37

Tisztelt Jogi Fórum!

A volt férjem Németországban dolgozik, bejelentett állása van kint. Amikor elváltunk még nem volt állása, így a munkabéréből nem lehetett a gyermektartás összegét letiltatni.
Most már van Németországban a bejelentett állása, hogyan lehet az ottani fizetéséből letiltani a gyermektartás összegét? Hova kell fordulnom?

Köszönettel: sziszka7609

ObudaFan # e-mail 2015.02.11. 15:04

Ivett és Andriska

A két dolognak egymáshoz semmi köze. Ha a gyerek nevét szeretnéd megváltoztatni és a másik szülő nem szeretné, akkor ezt a vitát majd eldönti a gyámhatóság.
A gyermektartásra meg a bíróságon végrehajtást indíthatsz és a rendőrségen feljelentést is tehetsz.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/