Önkormányzati lakás esetén hogy néz ki a lakásbiztosítás? A bérlőnek kell fizetni az ingatlanrészt is?
lakásbiztosítás
Miért, a rezsit is neked kell?
Természetesen :) . De nem tulajdonosa az ingatlannak. Kötelező részt nyilván fizetni kell, hiszen a bérlő másoknak kárt okozhat (pl. beázás stb).
Komolyan érdekel a kérdés. Akinek csak humorizálni van kedvük,kíméljenek. :)
Pl. ha egy önkormányzati lakás bérlő nélkül van, akkor ki fizeti a biztosítást?
Konkrét lakásra vonatkozó biztosítási szerződés nélkül csak un. épületbiztosításról beszélhetünk - már amennyiben ezt az önkormányzat megkötötte valamelyik biztosítóval az egész házra: tetőzet, homlokzat, lépcsőház, netán pincerész stb.
Lakáson belül -akár még önkormányzati tulajdonban lévőnél is- a lakónak saját érdeke un. Otthonbiztosítást kötni és ekként védeni a saját értékei/ingósági vagyonát betörés, tűz, vízkár, üvegkár stb., illetve esetleges személyes sérülés és/vagy baleset esetére történő biztosítési térítés céljából.
Tehát ha egy lakás aktuálisan üres, akkor a házkezelőségnél kell reklamálni ha valami probléma mégis adódik.
Kicsi a valószínűsége, hogy az önkormányzat minden egyes lakásra külön-külön alapbiztosítást is kötött volna.
"Mona"
laikus hozzászóló
Köszönöm Monalisa. Sajnos én is így sejtettem.Tehát, ha a felettem lévő, üresen álló önkorm. lakásból beázok, akkor mehetek perre az ingatlankezelőjével. Király.
A segítségüket kérném!
A tavalyi évben vettem egy lakást egy négy emeletes régi építésű panel házban. A lakásomban felújítás történt, amely kisebb fúrásokkal is járt, ebből adódóan a többi lakók esetleges kellemetlenség érhette, át is jöttek reklamálni. A felújítás 2015 karácsonya előtt befejeződött, úgy voltam vele lazíthatok végre.
A múlt héten, február 18-án a falszomszédom felkeresett, hogy (nem a közös falon) a mennyezetén körülbelül 2 m2 vakolat levált. A válaszom az volt, hogy van felelősség biztosításom, megadtam az ehhez szükséges adatokat és kértem intézkedjem mivel azt a tájékoztatást kaptam a biztosító társaságtól, hogy a károsultnak kell. Én nem vagyok szakértő, nem értek hozzá. Azt szerettem volna elérni, hogy egy hozzáértő kárszakértő kimenjen a szomszédomhoz és kivizsgálja az ügyet. Nem tudom milyen okból kifolyólag ezt sem a sem a szomszédomnak sem nekem nem sikerült elérnem (mind a kettőnknek van biztosítása). A mai nap folyamán egy telefonos ügyintéző újra felvette a bejelentésesemet és azt ígérte, hogy felveszik a kapcsolatot a szomszéddal és kivizsgálják az ügyet. (nem tudom ténylegesen megvalósul-e)
Igyekszem jó kapcsolatot ápolni a szomszédokkal, de a még fontosabb, hogy a magam érdekét is nézzem. Nekem abból semmilyen problémám nem adódhat ha a biztosításom kifizeti a kárt. (Nem tudom egyáltalán hogy én vagyok-e a felelős mert az épület régi én meg már rég újítottam, de majd megállítják)
DE a biztosító társaságnál van egy dokumentum, amin vállalnom kell a károkozást, ahhoz a felelősség biztosítás fizessen, na most én attól tartok, hogy a biztosító valamilyen okon módom nem fizet és mivel én aláírom azt a papírt, akkor polgári peres úton rajtam behajthatják a kárt. Egyébként a szomszéd fenyegetőzött, hogy amennyiben nem jutunk közös nevezőre akkor független igazságügyi szakértőt hív ki és akkor rám terhelik majd annak is a díját meg a javítását is meg mindent.
Na most én nem szeretnék bíróságra járni meg ezzel továbbiakban foglalkozni. A háznak sajnos nincs biztosítása.
Mire számíthatok, abban az esetben ha a biztosító kárszakértője kimegy és megállapítja, hogy nem én vagyok a károkozó, hanem pl az épület állaga már nem megfelelő?
Mi történik abban az esetben, ha a kárszakértő kimegy és megállapítja hogy részben /egészben az én hibám? Ekkor alá kell írnom, hogy elismerem, nem élhetnek-e vele vissza?
Mi történik akkor, ha kimegy a kárszakértó és megállapítja, hogy én vagyok a hibás de a biztosító ilyen jellegű károkra nem fizet? Egyáltalán létezik ilyen?
Kérem segítsenek! Nem szeretnék ebből problémát se a szomszédomnak, se magamnak
A kárszakértő nem bíróság, tehát az ő megállapításai nem kötnek senkit. Más kérdés, hogy éppen azért szakértő, mert azt feltételezzük, hogy ért ahhoz, amit megnéz, tehát viszonylag nagy a valószínűsége, hogy a bíróság is hasonlóan dönt, így érdemes figyelembe venni a véleményét.
Pontosan milyen nyilatkozatot kellene aláírnod?
Az természetesen elképzelhető, hogy nem terjed ki erre a biztosításod, ennek a megválaszolásához a konkrét biztosítást kellene látni.
Kedves ObudaFan!
A biztosító társaság kárszakértője járt nálam, a szomszédban viszont még nem. Én elmondtam, hogy itt mik történtek és ott mik történtek. Itt hagyott egy nyilatkozatot, melyben pontosan ezt írja: "a lakásban 2015 őszén volt felújítás.... Az elmúlt héten jelezte a szomszéd..., hogy a mennyezetén levált a vakolat. A károsodás a helyiség közepe táján volt nem, hozható összefüggésbe az itteni felújítással" a közös falon nálam található egy repedés amely egy időben keletkezett a szomszéd vakolatának leválásával erre azt írta: " a szomszéddal közös falon a szobában látható egy hajszál repedés, mely az épület mozgására utal. "
Én úgy gondolom hónapok teltek el a felújítás óta a kár akkor hamarabb jelentkezett volna. AZ épület régi, forgalmas út és vasút is van a közelben. Nyilván én nem vagyok szakember és a kárszakértő csak nálam járt, a másik félnél ezután fog.
Egyszerű lakásbiztosításom van a szokásos felelősség biztosítással kombinálva.
A "nyilatkozat vagyonkár okozásáról" kellene kitöltenem. Amitől attól félek, hogy ha kitöltöm és elismerem a károkozást, akkor függetlenül attól, hogy én vagy nem én vagyok a felelős akkor automatikusan az leszek. Másfelől meg nem érzem magam hibásnak egyrészt az eltelt idő miatt, másrészt meg valóban mozognak a falak. Mi van ha 1 év múlva az esetből felbuzdulva egy másik szomszéd is kitalál hasonlót?
Mindenesetre nem tudom hogy mit kellene tennem vagy egyáltalán mit tehetnek velem?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02