gépjármű vásárlásától való elállás


nutella1 # 2014.02.05. 17:18

Kovács_Béla_Sándor

Nem lesz 2x nullkilóméteres autóm.Ugyanaz marad,de az új adásvételi szerint nem is nullkilóméteresen veszem,hanem 2ezer valahánnyal. Amúgy más rendszámmal is. Szóval nem mondhatom,hogy én azt az autót akarom ami papíron az enyém,csak tegyék rá a helyes rendszámot,amit elcseréltek?(ami a szalonban van és az enyém lenne eredetileg)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.05. 13:34

A visszadátumozást kivéve rendben van a dolog. Azzal mi a problémád, hogy kétszer lesz nullkilométeres autód gyors egymás utánban?

nutella1 # 2014.02.05. 11:38

Tisztelt Címzett!

Egy kissé bonyolult ügyben kérek segítséget.Vettem egy új autót decemberben,6 miiilió Ft-ért - egy feltörekvő márka autóját. Eleve nem sikerült nekik semmit elintézni hiba nélkül,sem a bank,sem a casco,sem a kötelező biztosítást,mindent elszúrtak. Ami a lényeg: kb 1 hónap használat után hazarángattak külföldről (kb 1000 km távolság),hogy "egy kis adminisztrációs probléma,elírás történt",be kellene hozzájuk mennem. Ott,a szalonban derült ki,hogy nem az én autómra tették a rendszámomat(tehát hivatalosan nem létező autóval járok,ami forgalomban sincs az alvázszám,...alapján legalábbis) Már el sem mehettem vele,kaptam csere autót. Egy halvány elnézést a végén odaszúrtak,de ennyi.Komoly bajom lehetett volna belőle!! A szalonban ki volt állítva az én autóm ami a papírok szerint az enyém!! Amit helyette használtam,azzal már mentem 2300 km-t,gondolom ezért nem akarták a rendszámot kicserélve korrigálni.Most azt akarják,hogy adjam el nekik papíron azt amit eredetileg papíron vettem és visszadátumozva vegyem meg azt amit használtam helyette.Új rendszámot kapnék,új banki szerződés,...minden.Közben persze a hitelt,..mindent fizetnem kell.Megint járkálhatnék minden után,önkormányzat,...rosszul vagyok már tőle,elegem van. Mik a jogaim,mit tudok ebből a helyzetből kihozni? Elálláshoz van jogom?Vagy mondhatom,hogy nem adás-vételezgetek kamuból,adják oda azt amit vettem?
Köszönöm a segítséget!!!

Sherlock # 2014.01.30. 10:00

Az árleszállításra jók.

matya # 2014.01.30. 07:41

Sziasztok!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy vásároltam egy Skoda Octaviat, amelyről azt állította a tulaj, hogy csak a bal hátsó sárvédő volt meghúzva. Ennek ellenére eredetvizsgán kiderült, hogy az egész autó körbe volt fújva a jobb első sárvédő többször.

Az adásvételi megjegyzés rovatába bele írtuk, hogy " Az autót megtekintett állapotban átvettem. Rejtett hibája nincsen."

Ha lehet árkedvezményt vagy elállást szeretnék kicsikarni az ügyből.Mik az esélyeim?

A vizsgaállomás hivatalos dokumentummal igazolja, hogy a festékméretek nem gyáriak.

Előre is köszi!

Rexor # 2013.07.26. 09:39

Ha benne van a szerződésben is, hogy garantálják a km óra állást, akkor elég jó pozícióban vagytok. Ha nem akar önként fizetni fizetési meghagyást kérhettek közjegyzőnél (a kért visszatérítés vonatkozásában), ami perré alakul át, ha ellentmond.

nevtelen28 # 2013.07.26. 05:19

Tisztelt Címzett!
2013 áprilisában vettünk egy használt gépjárművet. A véletlen folytán kiderült, hogy a vásárláskor 170.000km-el szereplő kilométeróra állása nem valós. A vásárláskor a kereskedő beleírta a szerződésbe, hogy garantálja a kilométeróra állását, ennek ellenére egy 4 évvel ezelőtti szervízelés szerint már akkor 355.000km volt az autóban. Elmondható még, hogy az autó tényleg jó állapotban van, rejtett hibák nem jöttek eddig elő.

A kereskedőt felhívtuk, elmondtuk, hogy szeretnénk árleszállítást kérni, mivel a szerződésben rögzítettük, hogy garantálja a kilométeróra állását. Ő nem hajlandó semmit kifizetni nekünk, mivel arra hivatkozik, hogy jóhiszeműen járt el, ő is ennyi km-rel vette az autót és azt a korábbi tulajdonosát keressük, aki visszatekerte az órát. Abban valóban igaza van, hogy a 3 tulajdonos tekerte vissza az órát (2008 és 2010 vagy 2011 között, tehát, még akkor, mikor nem volt büntethető a tekerés. Továbbá mondta, hogy bíróságra is elmehetünk nyugodtan, ő ott is elmondja, hogy jóhiszeműen járt el és nem lehet baja belőle.

Elsősorban kártérítést szeretnénk követelni a kereskedőtől. A tanácsát szeretném kérni, hogy ilyen esetben mit érdemes tenni? (Bíróságra érdemes-e vinni sz ügyet?)
A szavatossági igénnyel hogy élhetünk, ha mégis úgy döntenénk, hogy visszavinnénk az autót?

VÁLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM!

guba" # 2012.12.17. 19:12

Elállhatok az adásvételtől?

Ha másfél millió km volt a kocsiban, akkor el.Ha 150 ezer, akkor árleszállítást követelhetsz, esetleg, de ha a vételár a megtett km alapján nem volt aránytalanul sok, akkor azt sem.

restartka # 2012.12.16. 20:16

Tisztelt Cím!

2012.12.13 án vásároltam egy autót 126500 Km el.
Találtam benne egy számlát miszerint 2012.05.10 én szakszervízben szervizelték ahol 1525000 volt a km óra állása.
Kérdésem, mit tehetek?
Feljelentést tettem a rendőrségen.
Visszakaphatom a pénzem?
Vagy kártérítést kérhetek?
Elállhatok az adásvételtől?
Az átírás költségét visszakapom?

Tisztelettel:

Pandur János

DonCo85 # 2012.07.19. 09:26

Jó napot.

Olyan kérdéssel fordulnék a tisztelt szakértőkhöz,hogy a tegnapi nap folyamán vettem egy segédmotort, melyet csak hosszas külső vizsgálat után hoztam el, pontosabban toltam haza mert B-s jogsit még csak most kapok. Amikor hazaértem vele,megnézettem szakemberrel, aki egyből megállapította,hogy a teleszkóp szimeringes(ráz,nincs lengéscsillapító,balesetveszélyes) azonnali javításra szorul. Ezt azon a 100 méteres próbakörön én nem tapasztaltam(nem is nagyon értek hozzá) de emlékeim szerint akkor még rugózott az eleje. Mivel használva nem volt azóta,így rejtett hibának könyvelném el. Az eladót 12 órán belül értesítettem a hibáról, illetve az adásvételi szerződéstől való elállási szándékomról. Mellékesen megjegyzem,hogy bevizsgálás során több apró hiba is napvilágot látott,párat, mint pl a hátsó fék(alig fogott),önindító(nem működött),alapjárat(elment,lefulladt) javították,persze sajnos az én káromra(ki kellett fizetnem).
Ezek után jogos az elállásom?
Mi van ha az eladó a vételárat(nem kevés 95.000ft) nem hajlandó visszaadni?
Esetleg valaki tudna linkelni erre vonatkozó jogszabályokat, illetve valamiféle sablonszöveget (elállási szerződés,nyilatkozat van?)?

Gabicsek # 2011.02.27. 21:12

másik topicban válaszoltam, nem muszáj ugyanazt több helyre beírnod.

MrBanano # 2011.02.27. 19:49

Üdv,
segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben.:

December közepén vettem 100eFt-ért egy Lada-t,az eladóval úgy beszéltük meg hogy nem írunk dátumot az adásvételire,így majd a tavasszal nyugodtan eladhatom,mivel nekem csak a téli hónapokra kellett.
Ennek ellenére január végén kaptam egy értesítőt az okmányirodától hogy xy leadta a papírokat és hogy már lejárt a 15nap,ezért kaptam egy 22ezres bírságot.
Na most viszont nekem ez a kocsi tényleg nem kell,és meg szeretnék válni tőle,lehetőleg úgy h ne kelljen átíratnom előtte 70ezerért hogy aztán eladjam 60-ért.
Mi lehetne a megoldás?
Esetleg ha "elállnék" a szerződéstől akkor nem kellene átíratnom?Természetesen úgy hogy a korábbi tulajjal ezt megbeszélem.

ObudaFan # 2011.02.27. 14:22

Szerintem ez elég ok az elállásra, de ha nem ezt választod, árleszállítást kérhetsz.

zolihart # 2011.02.27. 14:08

A szakértelmüket és a tanácsukat szeretném kérni az alábbi témában. Ez év januárjában egri használtautókereskedésben vásároltam egy gépjárművet banki hitel segitségével. A gépjármű vételára 2 millió forint és kilométerszámláló szerint megtett kilométer 148000 km ami a piaci árának megfelelő. Februárban felkerestem az egri opel márkaszervizt hogy elvégeztessem az aktuális 150000 km-nél esedékes olajcserét és időszakos javitásokat ahol közölték hogy a gépjármű kilométer számlálóját manipulálták "visszatekerték" és a valós futásteljesítmény jóval több 247000 km. Aminek tükrében a vételárat már nem tartom reálisnak az ilyen futásteljesítménnyel a gépjárművet nem vásároltam volna meg. A kereskedő az első megkeresésre azt válaszolta neki nem volt tudomása a nem valós kilométerről ő is így vette. Igéretett tett hogy az elöző tulajdonos adatait számomra megadja. Tudomásom szerint a kereskedők a bankok számára minden autóról készittetnek múszaki felmérést amit adatlapon rögzítenek ezt az adatlapot az ügyfelek nem kapják meg. A hitelt nyüjtó bank ezen irányú kérésemre még nem válaszolt telefonos ügyfélszolgálatuk azt mondta nem biztos hogy kiadják a müszaki adatlap másolatát. Kérdésem mit tehetnék kihez fordulhatnék milyen lehetőségeim vannak az estleges kárpótlásra. Élhetek -e aszerződéstől való elállási jogommal ? A kilométeróra manipulálásához komoly szakértelem és müszerezetség szükséges és valószinüleg ha nem egy márkaszervizt keresek fel ki sem derül. Várom megtisztelő válaszukat: Hart Zoltán Eger zolihart@freemail.hu

ObudaFan # 2011.02.15. 11:13

A csalás nem valószínű, hogy megáll.

honvedo # 2011.02.14. 19:59

Telefonon két alkalommal, legelőször már az adás-vételi szerződés aláírását követő napon felvettem a kapcsolatot a kereskedővel, aki a rejtett hibákra kitérő válaszokat adott, például nincs röntgen szeme, nem lát bele az gépjárműbe, a motorszámmal kapcsolatban az volt a válasza, hogy valószínű félre olvasták a szervizben, holott arról egyértelműen megállapították, hogy még a típus szám sem megegyező, tehát szó sem lehet félreolvasásról. Erre a kereskedő válasza az volt, hogy annyit tud tenni, hogy segít megcsináltatni az ered vizsgálatot, így nem lesz gondom vele és át tudom íratni az autót, ami szerintem bűncselekmény. A személyautó vissza vételétől és a vételár visszafizetéstől egyértelműen és határozottan elzárkózik. Egyértelműen kijelentette, hogy nem fizeti vissza a vételárat. Használt autót vásároltam, ez benne van a "pakliban", 250.000,-Ft-ért nem lehet új autót vásárolni. A vételár kifizetését követően a gépjárművet "saját lábán" hoztam el, "pénztártól való távozás után reklamációt nem fogad el". Legutolsó telefonos beszélgetésünk során is, mikor kértem vissza a vételárat, csak azt mondta, hogy segít megszerezni az eredt vizsgálatot, ami ilyen formában szerintem bűncselekményre való felbujtás. És tekintve a történteket, amennyiben semmilyen lépést nem tesz a kereskedő, jelen történtek alapján a nagyobb értékre, üzletszerűen elkövetett csalást is elkövette, amiért ha nem is pontos a minősítésem, büntető feljelentést is kívánok tenni.

Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2011.02.14. 15:09

A biztonság kedvéért előbb kérj kijavítást, kicserélést, aztán ha erre nem hajlandó, vagy nincs válasz, állj el.

honvedo # 2011.02.14. 14:47

Tehát ha az írásos nyilatkozatomban az szerződéstől való elállást azzal indokolom, hogy a személygépjárműben nem az a motorszámú motor található,amely a forgalmi engedélyben szerepel, valamint felsorolom a többi, az eredetvizsgálatot megelőző átvizsgálás során megállapított hibákat, és ezekre hivatkozva kívánok elállni az adás-vételtől, úgy abban az esetben kérhetem vissza a vételárat és fordulhatok jogi lépésekhez?

Köszönöm segítő válaszukat!

Tisztelettel: honvedo

ObudaFan # 2011.02.14. 12:04

Elállni csak indoklással lehet a szerződéstől. Egyébként ha az eladó nem hajlandó a hibákat javítani, akkor el lehet állni, és a vételárat fizetési meghagyásos eljárásban visszakövetelni.

honvedo # 2011.02.14. 12:01

Tisztelt Fórumozók! Jogi segítséget kérnék!

Az alábbi eset történt velem.

Vásárolni szerettem volna egy használt személygépkocsit, meg is találtam, ami a leírása szerint, igényemnek megfelelőt, majd időpont egyeztetést követően meg is tekintettem a járművet. Megtekintés, átnézés során feltűnő hibát, hiányosságot nem tapasztaltam én sem, valamint a velem tartó nevelőapám sem. Megtekintés során a kereskedő kettő hibáról tájékoztatott, miszerint a bal első tengelyben tengelycsapágyat kell cserélni, valamint a kuplungnak van egy minimális problémája, de ezzel az autó még akár ezer km-t is mehet, ez a tapasztalata. A csapággyal kapcsolatban vállalta, hogy ha igényeljük, azt ő saját költségére megjavíttatja. Mindezek tudatában úgy döntöttünk, hogy megvásároljuk a járművet 250.000,–Ft-ért, melyből 50.000,–Ft-ot aznap, a fennmaradó részt egy héttel később fizettük ki. A járművet a teljes összeg kifizetését követően elhoztuk, majd 20 Km megtételét követően a kuplung miatt lerobbant az autó. Tekintve, hogy eredetvizsgálatot kell az autóra csináltatni, elvittük hivatalos szervízbe, ahol átvizsgálást követően közölték, hogy a közölteken kívül több olyan hibával is rendelkezik az autó, amelyekből már egy meglétekor sem adnak a járműre még műszaki érvényességet sem, továbbá, ami a legsúlyosabb, hogy nem egyezik a motorszám, és még típusilag sem egyezik még a motor sem. Már az adásvételi szerződés aláírásának másnapján telefonon jeleztem az eladó kereskedőnek a problémát, és jeleztem, hogy indokolás nélkül szeretnék elállni a szerződéstől, szeretném visszakapni a pénzemet, a járművet pedig visszaviszem abban az állapotban, ahogy elhoztam, semmilyen javítást nem eszközölve rajta. A válasza az volt, hogy nem fizeti vissza a vételárat, nem vállalt semmilyen garanciát, tudtam, hogy használt autót vásároltam, ezzel számolnom kellett, nem hajlandó visszatéríteni a vételárat.

Segítséget, jogi felvilágosítást kérnék!

Az adás-vételi szerződést 2011.02.10-én írtuk alá.

Segítő, felvilágosító válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel: honvedo