perújítási (objektív) határidő számítása

BataG # 2017.01.03. 12:52

A Pp. 261.§ (3) alkalmazása esetében figyelembe kell-e venni a Pp. 228.§ (1) második fordulatát ? Az 5 év a jogerőtől, vagy a jogerős határozat közlésétől számítandó ?

ObudaFan # 2017.01.03. 14:26

Szerintem figyelembe kell venni.

BataG # 2017.01.03. 15:22

Kösz.
Mitől függ, hogy igen vagy nem. Mi az a ~fontosabb elv, ~megfelelő megközelítési mód, akármi, ... amiből következik a nyilván kialakult gyakorlat ? (Hol érdemes utánanézni???)
Hol lehet erre vonatkozó irodalmat találni?

BataG # 2017.01.03. 20:26

A Pp. 261.§ (3) alkalmazása esetében figyelembe kell-e venni a Pp. 228.§ (1) második fordulatát ?
Az 5 év a jogerőtől, vagy a jogerős határozat közlésétől számítandó ?
Miért ?

(ObudaFannak köszönöm válaszát, de
... esetleg Másvalaki ... ?)

ObudaFan # 2017.01.03. 21:12

Én nem igazán látok ellenérvet, hogy miért ne a kézbesítéstől számítana. (Ezzel együtt persze, ha még nem telt le a kihirdetéstől sem az 5 év, akkor nyilván inkább úgy adnám be, hogy annak is megfeleljek.)

BataG # 2017.01.03. 22:00

Bíróság - állítólag - határozott felp-i előadásra, hogy az objektív határidő a kézbesítéstől számítandó, ... közölte, hogy 'nem', Pp. 261.§ (3)-ban lévő 5 éves határidő "egy fix, egzakt (kb. a jogerőidőponton kívül egyéb körülménytől független) határidő, ... és e szerint döntött (perújítás ezek okból elut).
(A kérelem beadása csak a kézbesítés + 5 éven belüli.)

Mivel ez feltételezésem szerint sima Pp-használat, jogalkalmazás mérlegelési feladat nélkül, ezért kérdeztem. Hogy mi lehet az érv a nem a kézbesítéstéstől számításra, a Pp. 228.§ ... lényegében kizárására.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.04. 11:21

Nem mindegy? Lehet fellebbezni.

BataG # 2017.01.05. 06:54

Fellebbnek is van költsége, elut esetén plusz költsége, + (esetleg hiú reményekkel teli) idő... Ezért gondolnám, hogy érdemes lehet előre tájékozódni.

KBS:
Válaszod köszönve,
kifejtenéd nézeted, jogi érveidet a felvetődött kérdésben ? Légy szíves. Érdekelne.
Köszönettel:
BataG

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.05. 06:58

Miért kellene indoklást keresgélnem egy olyan véleményhez, amelyet alapvetően tévesnek tartok? A Pp. 228. § (1) egyértelmű.

Dr.Attika # 2017.01.05. 07:22

Ezt egy bírónő úgy fogalmazta meg, hogy : nem érdekel vén trottyosok állásponja a Kúrián.

gerbera317 # 2017.01.05. 08:06

Bocs, hogy belekotyogok, de egymás mellé tettem a két mondatot:
Az ítélet jogerőre emelkedésétől számított öt év elteltével perújításnak helye nincs; e határidő elmulasztása miatt igazolással élni nem lehet. Az a határozat, amely fellebbezéssel nem támadható meg, kihirdetésével emelkedik jogerőre; azok a határidők azonban, amelyeket a határozat jogerőre emelkedésétől kell számítani, a határozatnak a féllel történt közlésétől kezdődnek.
Nekem ebből – mert hát magyarul van – az jön le, hogy a perújíthatóság határidejét a jogerőre emelkedésétől kell számítani, a határidő-számítás pedig a közléstől kezdődik. Ez nem igényel indoklást, sokkal inkább az, hogy miért nem így kell ezt, alkalmazni, és miért a perújító hátrányára.
(Elképesztő, mikbe fut bele BataG. Olyan még nem volt neked, hogy "egyszerűen beadtuk, simán, csont nélkül megnyertük"?)

BataG # 2017.01.05. 10:53

Gerbera317:
Véleményed köszönöm.
(Ha szabad, a számomra kérdéseket felvető (ha úgy tetszik 'zűrös') ügyekben kérdezek.)

Határidők szubjektivitása, objektivitása. Ha a 263.§ (1) -ben lévő ~'objektívnek' (külső, bírósági tényezőtől függetlennek) szánt, akkor bejöhet ez a kérdés, ... és konkrét esetben be is jött (bíró is így gondolta). Mivel kapásból nem feltételezhetem, hogy a bíró téved, ezért a kérdés.
Úgy vélem Ti (Kedves Mindenki) tudtok ehhez érdemben hozzászólni. Bíró miért gondolhatta, hogy az adott határidő nem a közléstől számít? Biztos nem a hasára ütött. Jkv szerint az is biztos, hogy felp. elmondta, szerinte a közléstől számít - tehát bíró figyelme fel lett hívva.
Komolyan úgy vélem, hogy tapasztalt jogász, jogalkalmazó meg tudja látni a másik fél esetleges tévedése okát, annak miértjeit - és ezért kérdezek.

Grave7 # 2017.01.05. 11:48

@BataG: A perújítással támadni kívánt ítélet elsőfokon (nem fellebbezett), vagy másodfokon (fellebbezés után, további fellebbezésnek nincs helye) lett jogerős?

BataG # 2017.01.05. 12:06

Másodfokon.
Ez egyébként mennyiben számít? Kösz, ha megírod.

gerbera317 # 2017.01.05. 12:16

Annyiban számít, hogy a fellebbezhető I.f. ítéletnél ez a kérdés fel sem merülhet. A kérdés jellegéből egyértelműnek tűnt, hogy az ítélet nem fellebbezhető.

BataG # 2017.01.05. 21:22

Jó, de perújítás - gondolom - jellemzően a rendes jogorvoslat kimerítése (ha ott nem sikerül) után szokott lenni, nem ?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.06. 06:24

Nincs ilyen összefüggés.

Szandi91 # 2019.05.23. 06:09

Kedves Mindenki!

Az lenne a kérdésem, hogy van-e valakinek tapasztalata afelől, hogy a PKKB-n mi a bírói gyakorlat a perújítási kérelmekkel kapcsolatban? Mennyire "engedékenyek" ha az öt év letelt, de önhibán kívül nem éltünk még ezzel a lehetőséggel?

Köszönöm előre is!

Szandi

oligaliga # 2019.05.23. 06:36

Nem bírói gyakorlat kérdése. A perújítási kérelem benyújtásának a fél személyes értesülésétől, akadályoztatásától független, ezért objektívnek nevezett határideje öt év. Ezt az ötéves határidőt az ítélet jogerőre emelkedésétől kell számítani. Egyetlen kivétel van: ha az EJEB ítélete a perújítás alapja, mert ebben az esetben a perújítás benyújtásának objektív határideje az ítélet kézhez vételétől számított 60 nap.

Szandi91 # 2019.05.23. 06:41

Igen ezt tudom, úgy értettem, hogy kvázi mennyire engedékenyek ezzel kapcsolatban itt Budapesten? Mert tudom,hogy az egyik vidéki bíróságon nagyon, és csip-csup kifogásokat is elfogadnak, ha valaki csúszik a határidővel.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.23. 07:29

Alighanem rosszul tudod. Igazolási kérelemnek nincs helye, így méltánylásnak sem.

Szandi91 # 2019.05.23. 07:34

Azt hiszem nem érti a kérdést. Ezekkel tisztában vagyok, arra vagyok kíváncsi, hogy mi a tapasztalat PKKB-s bírókkal? Mert azt tudom, hogy már nem tudom melyik városban, de ott sokkal engedékenyebbek ilyen téren.

Szandi91 # 2019.05.23. 07:46

úgy fogalmazok akkor, hogy mennyire szigorúak a PKKB-n?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.23. 10:13

Azt hiszem nem érti a kérdést.

:D Az lehet.

wers # 2019.05.23. 10:21

Mert azt tudom, hogy már nem tudom melyik városban

Az jó, ha te tudod :) Béla is tanulhat valamit