Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. március 20. szerda | Regisztráljon most!

Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


Gépkönyv - használati útmutató

escargot #   2018.02.09. 15:54

@nonolet, én is úgy gondolom, hogy tojnak rájuk, mármint az említett cégcsoporton belüli gépgyártó (én meg elég kacifántos helyzetben vagyok, mivel mind a gépgyártónk, mind a gyártólokációnk érdekeit kéne nézzem, ebben a kis nézeteltérésben, de ez hosszú sztori)

@drbjozsef, ha nem lenne semmi előírás, akkor nem ugyanaz a felépítése lenne az összes háztartási berendezésemnek ill. a külsős beszállítók egyedi gépeinek a gépkönyve se lenne kisértetiesen hasonló felépítésű

Felhívnám a külsős beszállítók valamelyikét, hogy mondja meg milyen szabvány v. jogszabály írja elő a gépkönyv tartalmat, de próbálom elkerülni, hogy hülyét csináljak magunkból, ha muszáj.

Amit az MSZT előfizetésem persze lejárt (csúszik az új rendelés, mivel új megrendelési folyamatunk van), de elvileg, amit ott találtam a 01.110 Termékek műszaki dokumentációja szekcióban, azok vagy nem relevánsak vagy visszavont státuszban vannak, vagy ami nem visszavont, azt a DIN-nél keresve kapom meg eredményként, hogy viszavont.

Jogszabályból meg CE jelölést, meg biztonsági elemekről szólókat találtam. - Szóval a google se segített.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

nonolet # e-mail 2018.02.09. 09:20

Az ismerős rosszul tudja... vannak EU direktívák.
Amik itthon is érvényesek.

Más kérdés, hogy általában tojnak rájuk.
Sőt a létükről se tudnak a legtöbb helyen.

drbjozsef #   2018.02.09. 07:11

Egy ismerősöm célgépeket gyártó cégnél dolgozik, azt mondta, hogy nincs kötelező gépkönyv, még balesetvédelmi leírás vagy ilyesmi sem, nincs rá törvény. Persze ez mind egyedi gyártósor, nincs is két egyforma. Csak azt írják le, amiről a szerződésben megegyeztek : van, hogy ez pár oldal, van hogy egy vastag könyv. Ahogy a megrendelő kéri. A szerződésben kikötik a használatból eredő balesetek alóli mentességet, az a használó felelőssége, de amúgy nyilván úgy tervezik, hogy bolondbiztos legyen.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

escargot #   2018.02.08. 21:04

Köszönöm a válaszokat, esetleg rendelet vagy szabványszámot tudnátok mondani?

Összeszerelő gyártósorokról van szó (csavarozó egységek, zsíradagolók, szegecselő állomások, sok hidraulikus és pneumatikus egység), a gépgyártó cégcsoporton belül gyárt csak gyártóberendezéseket és nincs nagyon képben, viszont a kenyérpirítóm használati utasítása hosszabb, mint a gépkönyv, amit készítenek.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

sanya078 # e-mail 2018.02.08. 10:36

Gép direktíváknak hívják gyűjtőfogalomként. Ezek elektromos, és mechanikai oldalról, és minden más oldalról meghatároznak dolgokat. Ezeket a direktívákat be kell szerezni, persze ez sem ingyen van MSZT-nél.

nonolet # e-mail 2018.02.07. 22:55

Az adott gépre vonatkozó rendeletek... szabványok.

  • a megadandó adatokról
  • jelölésekről, minősítésekről
  • élet/vagyon/tűz biztonsági és munka védelmi dolgokról
  • kezelésről, üzemeltetésről, karbantartásról

A konkrét esetre a tervezőnek kell tudnia ezeket a kötelező munkarészeket.

A többi szabadon választott...

efi99 # e-mail 2018.02.07. 22:28

Szerintem semmi.
De kb: mire való, specifikációk, összerakás(ha szükséges), beüzemelés, használat, hibaelhárítás, támogatás.

escargot #   2018.02.07. 20:40

Jó estét!

Meg tudná nekem valaki mondani, hogy mi szabályozza, hogy egy géphez/berendezéshez tartozó gépkönyvnek milyen pontokat kell tartalmaznia, mit kell beleírjon a gépgyártó?

Köszönöm :)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~