Napjaink rendőrsége!


Traffic # 2008.03.06. 14:11

A magyar jog nem ismer olyat, hogy "visszavonom a vallomásomat". Legfeljebb módosítani lehet és a módosítás okát pontosan meg kell jelölni, mert egyébként ránk vetül a hamis tanúzás árnyéka.

sztivi # 2008.03.06. 14:08

T Traffic
De ugye a vallomást vissza lhet vonni? Mert akkor ez megoldás lehet.
Köszi.
Sztivi

Traffic # 2008.03.06. 14:03

T. sztivi!

A büntetőeljárásról szóló törvény nem ad arra lehetőséget, hogy jelen legyél a feleséged kihallgatásán. (Kivéve talán, ha ügyvéd vagy és ő a képviselőjének meghatalmazott. Esetleg akkor, ha te vagy a gyámja.)

sztivi # 2008.03.06. 13:26

A jegyzőkünyvröl annyit, hogy Bp-i kapitányságon nem engedtek be a nejemmel kihallgatásra, pedig nem vagyok egy izomagy, és fegyver sem volt nálam. Mivel műszakilag nem képzett, egy dologban nem tudta leirni szakszrűen a tényeket és ebből az lett valótlanságokat írtak a jegyzőkönyvbe. Elétolták, írd alá.
Egyébként kérheti hogy valaki jelen legyen? Vagy amit a kihallgató ir a szent? Nem kellett volna ismertetni hogy mik a jogai?....Van még egy-két kabaréba illő poén nyomozással kapcsolatban, de ez jogi fórum nem a rend. szapulása.
sztivi

angol2000 # 2008.03.06. 12:03

Egyszer azt javasolta nekem valaki, hogy ha a rendőrségen kérdeznek valamit, ami feltehetően jogtalan (pl speciális adatra vonatkozik), akkor feleljem azt, hogy majd akkor szívesen válaszolok, ha jegyzőkönyvezik a kérdéssel együtt. Szerencsére erre nem volt példa még a kihallgatásaim során.

Mindenesetre sokan félreértik a jegyzőkönyvön kívüli beszélgetéseket, mert ugyanis ilyen jogilag nincs, ez szerintem nonszensz, és ami elhangzik, az igenis mind felhasználható az eljárásban, ha úgy akarják (ha más nem, akkor ugy tanuként kihallgatják a rendőrt az elhangzottakra vonatkozóan) Erről mi a véleményetek?

Egyjogász # 2008.03.06. 10:51

Hát azért az a bíró néni/bácsi egy kicsit túl szigorú lehetett (vagy nem volt neki szimpatikus az ügyvéd), ugyanis - legalábbis polgári perben - csak a felek által előadott lényeges nyilatkozatokat szokták jegyzőkönyvezni, szó szerint csak azt, ami a per eldöntése szempontjából kiemelten jelentős, vagy a fél kifejezetten kéri a szó szerinti jegyzőkönyvezést.

Nekem volt olyan ügyem, ahol az ellenérdekű fél igen terjengősen cca. 15 percen át beszélt, a bíró annyit jegyzőkönyvezett le, hogy az alperes vitatja a felperes követelését.

Én is sokszor mondtam már, hogy ezt vagy azt jegyzőkönyvön kívül mondok, ezért sohasem tolt le a bíró.

Krisztián2006 # 2008.03.06. 10:08

Tisztelt Fórumozók!

A rendőrségtől és a rendőrségtől elszakadva szeretném pozitív tapasztalatomat összehasonlítani.

Az ismerősömet tanúként hallgatták / rendőrség/ ki és a kihallgatás alatt folyamatosan megfélemlítették. Jegyzőkönyvön kívüli beszélgetésről, felelőségrevonásról beszéltek neki. S minderre a rendőr azt mondta, hogy bizony a rendőrségnek joga van jegyzőkönyvön kívül is a szavahihetőség miatt áskálódni.

EZ A RENDŐRSÉG!

A tegnapi nap folyamán hallgatóságként részt vettem egy bírósági tárgyaláson ahol az egyik fél a következő mondatot intézte a bíróhoz: -"Jegyzőkönyvön kívűl szeretném megjegyezni...."
A mondatot nem tudta befejezni, a bírónak a következő reagálása miatt:"-Engem nem érdekel mit akar mondani jegyzőkönyvön kívűl, ami itt elhangzik az jegyzőkönyvezve lesz."

Már elnézést, de miért gondolja azt a rendőrség, hogy mindennél és mindenkinél felsőbbrendűek.

Arra kérek mindenkit, hogy amennyiben lehetősége van és úgy érzi jogos érdekét megsértette a "rendőre", tegyen ellena panaszt. Hisz ha Ön szabálysértést követ el, önt is megbírságolják vagy feljelentik.......

MolnarEfArpad # 2008.03.05. 17:10

Az egy állítás, egy tagadás kötelező elve csak abban az esetben működik, ha mindkét oldalon (elkövető és sértett) civil található. Amennyiben az egyik oldalon rendőr tanúskodik, abban az esetben 10 esetből legalább 9-ben a vizsgálók, a vizsgálati osztály, a "nyomozók" a rendőrnek adnak igazat, teljesen mindegy, mennyi bizonyíték áll rendelkezésre hang- vagy videófelvételek formájában az elkövető rendőr- vagy rendőrök ellen.

Ezt nemcsak onnan tudom, hogy magam is ilyen ügyek áldozata vagyok a legkisebb ügyektől a legnagyobb állami bűntettekig - van, ami éppen folyamatban is van -, de onnan is, hogy valamikor a rendőrségnek dolgoztam, és minden hivatali hamis váddal és ügyészi, valamint veérügyvédi vérperrel és ocsmány hazudozással szemben soha életemben nem írtam alá olyasmit, ami erről a tényről titoktartásra kötelezne.

Ha pl. 2006 október 23-át vesszük, akkor azt látjuk, hogy kivétel nélkül valamennyi több száz vagy több ezer rendőr, akiket kivezényeltek az utcákra, tudatosan szegték meg az 1994/XXXIV., a rendőrségről szóló törvényt már azzal, hogy azonosító számok nélkül mentek az utcákra. Sem akkor, sem azóta nem akadt egyetlen rendőr sem, aki emiatt a parancs miatt panaszt tett volna; azaz valamennyi tudatosan és szándékosan törvényszegő volt és az is maradt.

Normális esetben ez azt jelenti, hogy valamennyi rendőr ellen feljelentést kell tenni, mégpedig maguknak a feljebbvalóknak, hivatalból, és valamennyi rendőrt a legkevsebb, hogy ki kellene rúgni.

A hamis vádakkal és a bűnpártolással, amely már Btk-paragrafusok hatálya alá esik, ugyanez a helyzet: ahány rendőrt csak beidéztek, ahány rendőr csak tudomást szerzett bármilyen rendőri bűncselekményről és rendkívül súlyos bűntettekről, kivétel nélkül ahányat csak beidéztek vagy báérmilyen hivatalos formában megkérdeztek, valamenyi hamisan tanúskodott és hamisan vádaskodott, kimerítve a Büntető Törvénykönyv több, ilyen esetekben szabadságvesztést követelő pontját.

Azaz a józan észt és a gyakorlatot követve - amely rendőrökre soha nem vonatkozik - többet egyetlen rendőr, illetve ilyen elkövetők (tehát rendőrök) csoportja esetében sem lenne szabad a tanúvallomásaikat és a feljelentéseiket hitelesebbként kezelni, mint a legutolsó, megszállottan hazudozó, bűnöző alkatú pszichopata bűnözőét.

A gyakorlat ezzel szemben mindennek az ellenkezője: a kezdő, hamvasnak látszó, a rendőrakadémián éppen végzett nők is tudatosan és szándékosan a hamisan tanúzó rendőrök nyilvánvaló hazugságai védelmében fellépve bűncselekményekkel kezdik, mert bűnözők. S hogy ezért még fizetést is kapnak, a pártpolitikusok pedig - jobb- és baloldal egyaránt - őket védelmezik az egyre inkább kiszolgáltatottá vált lakossággal szemben, miközben 1990 óta több ezren meghaltak, azért van, mert nem demokrácia, hanem továbbra is egypártrendszeri diktatúra van.

Üdvözlettel Molnár F. Árpád
http://hirhatter.t35.com
azoknezo@citromail.hu

Krisztián2006 # 2008.03.04. 17:50

nem rossz:)

angol2000 # 2008.03.04. 14:58

Kedves Krisztián

Én is rengetegszer voltam már rendőrségen és sokszor hallgattak ki illetve sokszor hivtam ki őket. Tapasztalatom megegyezik az ismerőseidével. Nemegyszer láttam, hogy kifejezettem lebeszélik az embert a feljelentésről, mondván hogy úgysincs bizonyíték, fölösleges stb. Az egy állítás egy tagadás esetén széttárják karjukat. Azt nem veszik tudomásul, hogy nekik kéne a bizonyítékokat beszerezni, felkutatni stb, ehelyett inkább a sértettől várják el ezt. Ez teljes félreértése az eljárásjognak egyébként. Nyomozni is nagyon lassan nyomoznak, 2 honapig (az első hosszabbításig) gyakorlatilag semmit nem tesznek.

Ez egyébként a kerületi kapitányságokra jellemző, a BRFK már komolyabb, de oda csak a kiemelt ügyek kerülnek. Ilyen esetben azt lehet megpróbálni, hogy az isemrősöd, amikor betelefonál, eltulozza a dogokat, pl lövéseket hallott stb (ezt neki ugysem kell bizonyitania, hisz tévedhetett is) akkor rendszerint gyorsan kijönnek a helyszínre és nagy tulerővel.

Krisztián2006 # 2008.03.04. 13:07

Hello mindenkinek!

Egy ismerősöm történetét szeretném veletek megosztani röviden.

Történt, hogy egy benzinkúton épp autóját takarította amikor odament mellé két kisebbségi állampolgár. Megrugdosták a porszívót majd elkezdték takarítani az ezeréves autójukat. Ezután ismerősömnek beszólt az egyik, hogy mi a *t bámulsz, a * anyád, szét lesz verve a fejed. Erre ismerősöm felhívta a 112-es segélyhívót s elmondta, hogy ez történt igencsak megfélemlült. Erre a rendőr megkérdezte, hogy megverték-e s mivel nem azt válaszolta nem tud mit tenni. Valamint, hogy biztos tett valamit amiért belekötöttek.

Az ismerősöm ezt követően panasszal fordult a rendőr ellen, hogy így lerázta. Meghallgatták a panasz miatt tanúként. Majd mivel az ügyészség garázdaság vétsége miatt elrendelt nyomozást ebben az ügyben is meghallgatták mint tanú. Ekkor az eljáró nyomozó kinyomtatta a "robotszaru" programban lévő "előéletét" és a fejére olvasta, hogy már hány esetben volt tanú, sértett stb. S jegyzőkönyvön kívül faggatni kezdte ezen ügyekről. Indokolván azzal, hogy a szavahihetőségét vizsgálta.

Komolyan ennyire parazstok a rendőrök?