gyermekkorúnál éles lőszer


Szélike78 # 2009.01.07. 19:04

Érdeklődni szeretnék, elvállt apuka vagyok és van 9 éves kisfiam akinél az apai kapcsolattartás alkalmával sajnálatos módon egy éles 9 mm es lőszert találtam, melyet elmondása szerint otthonról hozott és még van otthon több is nekik, tekintettel arra, hogy a "nevelő apuka" fegyveres szervnél dolgozik és rendőri állományban van és a gyermek otthon találta nem lep meg az esett, csak borzasztóan féltem a gyermekeim. Én elvettem a gyermekemtől azonnal biztonságos helyre helyeztem és leadtam az illetékes rendőrkapitányságnál egy bejelentéssel egyidejűleg.
Remélhetőleg több ilyen eset nem fog előfordulni a rendőri intézkedés után csak úgy érdekelne, hogy ha bebizonyul a gyermek állítása, márpedig miért hazudna akkor ez milyen következményeket von maga után a rendőrtiszttel szemben, aki nem megfelelően kezelte az éles lőszereit és ezzel veszélyteti a gyermekeimet.
Köszönettel egy aggódó apa

monalisa1 # 2009.01.07. 21:00

Ha csak kalapáccsal el nem kezdeni "játszásdiból" szétverni a lőszert a gyerkőc, ugyan mi baja származna - önmagától nem robban fel semmi...

És "csak" a lőszer maradt elő és NEM a lőfegyver! (Még szerencsére!!!)

Azt jól tetted hogy bevitted a golyót a rendőrségre, a továbbiakról nemigen fogsz informálást kapni.

Bizonyára jól lecseszik majd, vagyis lehet hogy kap egy enyhébb fokú írásbeli fegyelmit - a továbbiakban meg remélve fokozottan elővigyázatos lesz.

Adott esetben te is szóvá teheted neki, sőt... Vagy az ex-en keresztül az ez írányú üzenet.

Szélike78 # 2009.01.08. 09:14

A kandallónk előtt játszottak a testvérével, mondjuk egy gyermeknél minden kiszámíthatatlan az mikor mit csinál, akár tűzbe is dobhatta volna.
" lehet, hogy kap egy enyhébb fokú írásbeli fegyelmit"
Ez még viccnek is rossz.
Lehet, hogy most lőszer lehet hogy majd később fegyvert talál otthon és akkor kitörölheti a ... az enyhe fegyelmijével ha a gyermekeimnek bántódása esik.
Én remélem azért ettől komolyabb szankció lesz, mert ha a maga gyermekéről lenne szó gondoljon bele Kedves Monalisa nem hiszem, hogy enyitől megnyugodna.
Ez azért nem egy piti dolog úgy gondolom.

1978. évi IV. törvény

a Büntető Törvénykönyvről

263/A. § (1) Aki

  1. lőfegyvert vagy lőszert engedély nélkül készít, megszerez, tart vagy forgalomba hoz,
  2. a lőfegyver vagy lőszer készítésére, megszerzésére, tartására vagy kereskedelmére vonatkozó engedély kereteit túllépi,
  3. engedéllyel tartott lőfegyverét, lőszerét engedéllyel nem rendelkezőnek átadja,

bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

ÉN ezt találtam, úgy gondolom, hogy lényegében hanyagságból történt az "átadás" hiszen mintegy tálcán kínálta a gyermekem számára lőszert mert felelőtlenül nem az előírásoknak megfelelően tárolta a lőszerét. Ha betartja a szigorú előírásokat akkor nem veszélyezteti a gyermekeimet.

lajoska32 # 2009.01.08. 10:24

Én a fiamnak(lassan 11)elmagyarázom mit lehet,mit nem.Megtanítom neki ,szerintem Te is tedd ezt.Meg imádkozz rendőrbácsi ne azt mondja,hogy Te lopattad el gyerekkel a töltényt,hogy aztán feljelenthesd!
Egyébként,mint gyakorló apuka biztos tudod ennyi idősen kezükhöz ragad 1-2 számukra érdekes dolog!
Hm, én rendőrrel biztos nem konfrontálódnék.

Egyjogász # 2009.01.08. 10:36

Azért arra kíváncsi lennék, ha nagyobb ügy lesz a dologból, és a rendőrtiszt azt mondja, hogy otthon biztosan nem találhatta a gyerek a lőszert, mert ő mindent szabályosan elzárva tart, hanem valahol a lakáson kívül, a játszótéren, stb., (netán nálad) találta, akkor a rendőrség egy rendőrtiszt szavának fog nagyobb nyomatékkal hinni, vagy egy 9 éves kisgyerekének.(Akitől hogy hogy nem pont a volt apukánál került elő a lőszer, aki valószínűleg nem a legjobb viszonyban van a nevelőpapával.)

Úgy hogy azért én arra nem kötnék nagyobb összegű fogadásokat, hogy a rendőr ezért letöltendő szabadságvesztést fog kapni.

Szélike78 # 2009.01.08. 10:39

Éééén imátkozzak?:-))
Magyarországon mindent szabad úgy látom, ha rendőr valaki.
Én csak kíváncsi voltam, hogy a btk szerint mit kaphat?
De úgy látom azt senki sem tudja.

guba # 2009.01.08. 15:43

Úgy hogy azért én arra nem kötnék nagyobb összegű fogadásokat, hogy a rendőr ezért letöltendő szabadságvesztést fog kapni.

Szabálysértés esetén, letöltendő szabadságvesztésre kisebb összeggel se fogadjál.

Szélike78 # 2009.01.08. 16:16

A rendőrségnek átadtván a lőszert tájékoztattak, hogy a "forrónyomos" kollegák azonnal kimennek és ellenőrzik,hogy egyáltalán tarthat-e otthon lőfegyvert és lőszert valamint, hogy a szabályoknak megfelelően tartja-e és házkutatást alkalmazhatnak hiszen nyilatkozatomban közöltem a rendőrtiszttel, hogy a kisfiam azt mondta, hogy volt abban az általa hozzáférhető helyen több is nem csak egy darab.
Azért majd okulásként közlöm, ha az igazság kiderült azokkal, akik már feltételezik rögtön az apukáról, hogy ilyen veszélyes dolgonak tenné a kisfiát, hogy lopjon el egy lőszert ha tud:-( a végeredményről.
Én nem félek attól, hogy konfrontálódok egy rendőrrel hiszen beszéltünk már egymással és nem az a tisztességes fajta.
Nem kívánom, hogy börtönbe kerüljön, hisz nem lett semmi baja sem a fiamnak hál istennek, csak azt, hogy figyeljen oda ezekre a dolgokra, ha már ő lehet velük a nap 24 órájában.

monalisa1 # 2009.01.08. 17:34

Megnyugvásodra (...) mondták azt a forrónyomos kivonulást..., távozásod után meg valószínűleg visszaültek zsugázni.

Egy r.tisztnek joga és mondhatni munkaköri kötelessége is otthon tartani a lőfegyvert+ hozzávalókat, kevés aki "odabent" szerezkedik fel. Az más kérdés, hogy MINDIG zárja el a dolgokat!

lajoska32 # 2009.01.08. 19:13

Rendőr ismerősöm szerint ilyen esetben minimum feljelentés(ha van autója)persze pár hét múlva,ne legyen túl átlátszó,de simán megállja a rágalmazás is,ha név szerint mondta szerinte honnan van.ja mindez a bejelentő részére

Pjotr # 2009.01.08. 19:23

Tipikus Monalisás hsz...
Munkaköri kötelessége otthon tartani a lőfegyvert....
Most ennek utána nem nézek, de a rendőrnek van szolgálati fegyvere amit hacsak a szolgálati helyén nem lehet tárolni, nem kell hazavinnie.
Egyáltalán nem munkaköri kötelessége hazavinni.

A másik ritka nagy baromság, hogy a lőszerrel lehet játszani és az egy gyerek kezébe való.
Már ne haragudj, de ekkora orbitális baromságot már nagyon régen nem hallottam.
Elnézést, hogy kiakadok, de ilyet én még az életben nem hallottam....

Pjotr # 2009.01.08. 19:24

Ha meg a kollégái nem lépnek semmit az ügyben, akkor szépen ballagj be a katonai ügyészségre és tegyél panaszt, ne aggódj, ők nem fogják annyiban hagyni.

Szélike78 # 2009.01.08. 19:35

Kedves Pjotr!
Játszás közben esett ki a gyerek zsebéből és akkor vettem el rögtön, nem gondolod te sem hogy ekkora kretén lennék, hogy hagyom hagy játszon vele a gyerekem. Csak ezen akadtam ki teljesen, hogy mi van ha nem veszem észre és beledobja a tűzbe. Nem gondoltam volna, hogy ha átveszem a gyereket akkor motozást is kellene alkalmaznom, de ezek után más apukának is ajánlom, hogy ne érje ekkora meglepetés.
Nem ragozom tovább a lényeg, hogy egy apukának sem kívánom azt az érzést, hogy mi lett volna ha...
Az egészben talán ami gusztustalan, hogy egyikőtök sem élte át azt a pillanatot és engem támadnak néhányan, hogy örülhetek ha a vétkes nem jelent fel.
Lehet hogy jobban jártam volna ha elásom, mindegy ami történt megtörtént.
Köszönöm a válaszokat

Pjotr # 2009.01.08. 19:44

Félreértettél, nem neked szólt, hanem Monalisának, ő mondta, hogy á nem is veszélyes, ha nem üti kalapáccsal.
Remélem nincs gyereke...

Szélike78 # 2009.01.08. 20:03

ja, bocsi tényleg félreértettem. Az nekem is érdekes volt, ahogy a lőszert minősítette, biztos nem élt még át ilyet és én se szeretnék többet.
Nyugodalmas jóéjszakát mindenkinek!

monalisa1 # 2009.01.08. 21:13

Pjotr:

Köztudott, hogy sok ember tart otthon engedéllyel marokfegyvert - kinek mi a munkaköre, beosztása. Itt egyszerűen arról lehet szó, hogy a rendőrtisz gondotlanul járt el a fegyver tartozékai elzárásánál. (Pl. van pisztolya egy "magasabb" beosztású ügyésznek és/vagy bírónak, de pl. az országgyűlési képviselő is jogosult otthon önvédelmi fegyvert tartani. És még sokan mások, így akár egy "civilben" járó rendőrtiszt is - hiszen riasztás esetén csak nem rohan előbb a kapitányságra "felfegyverezni" magát.)

A másik: azt NEM én írtam - sőt egyáltalán -, hogy gyerek kezébe fegyver való...

Amúgy megköszönöm nagybecsű hozzászólásodat, mint előzőekben is bármi máskor.

hoppáréka # 2009.01.23. 19:28

Szélike!
Csak nehogy vissza nyaljon a fagyi,hiszen mindent bizonyítani kell.
9 évesen a gyermek elég nagy fantáziával rendelkezik,át kellett volna mindent gondolnod,mert süt a rosszindulat az irományodból!!
Saját gyerekedet jelented fel?
Szerintem a "nevelő apukának"megköszönhetnéd,hogy a gyerekedet eltartja.
Osztom a lajoska véleményét,ez te fogod megszívni!!
Egyáltalán honnan tudod,hogy van fegyvere?Először mindenről tájékozódnod kellett volna,mielőtt rágalmazol bárkit!

péterapó # 2009.01.25. 19:50

T monalisa1 és lajoska 32

Szerintetek normális eljárás, ha egy hivatásos rendőr hozzáférhető módon tárolja lakásában fegyverét és éles lőszereit?
Sajnos szélike a rendőrséget kereste fel ez ügyben - nem a nyomozó Ügyészséget.
Kiváncsi vagyok arra,hogy az "illetékes rendőrkapitányság" milyen intézkedést tett az ügyben?

Felvett - e egyáltalán jegyzőkönyvet, tett e hivatalból feljelentést ( közvádra üldözendő bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt)


Polgár légy, ne alattvaló!

monalisa1 # 2009.01.25. 20:39

Természetesen nagyfokú gondatlanság lőfegyvert előfelejteni, abból baj származhat. (Amúgy a mai srácok minden után nagyfokú érdeklődéssel...)

hoppáréka # 2009.01.26. 17:11

Miből gondoljátok azt,hogy ennek a rendőrnek van otthon lőfegyvere???
Mi van akkor ha nincs és apuka szerezte a lőszert csupán rossz indulatból és rossz szándékból???

Az nem fordult meg esetleg a fejetekben? - Kedves Péterapó,a feljelentést a Rendősrségen kell megtenni,majd a rendőrség hivatalból áthelyezi a további nyomozást a Nyomozó Ügyészségre,mivel hivatásos állományú rendőrről szólna a feljelentés,aztán majd meglátjuk mit hoz a nyomozás.Viszont,ha apuka feljelentése "sántít",akkor elindítják ők hivatalból a hamisvád eljárását, ilyenkor fordul elő a "vissza nyal a fagyi" effektus.

péterapó # 2009.01.29. 21:55

Bocs! ha rendőr a gyanusított Ügyészi Nyomozás hatáskörbe tartozik.


Polgár légy, ne alattvaló!

Pistone # 2009.01.29. 22:18

Kedves Mindenki!

Mennyire életszerű az, hogy ha a gyerekemnek a zsebéből kiesik egy lőszer, ami egyértelműen a nevelőapjához köthető, akkor már rohanok is a rendőrségre?? Nem az lenne a logikus, hogy minél előbb megbeszéljem az érintettekkel, hogy még csak véletlenül se fordulhasson elő mégegyszer hasonló? Vagy tényleg a helyes megoldás, rendőrségi (ügyészségi) ügy elindítása??

Egyben egészen biztos vagyok, a Szélike78 által választott megoldás legnagyobb vesztese a 9 éves kisfiú lesz. Talán gondolkodni kellett volna. Aki tényleg félti a gyerekét, az biztos, hogy nem tett volna olyat, mint Szélike78. Itt nincs bűncselekmény, ez a történet nem büntetőjogi vonatkozású.

Felelőtlenség és rosszindulat. Mindenki maga döntse el, melyik oldalon...

monalisa1 # 2009.01.29. 22:49

Nem felelőtlen és rosszindulatú, hanem gondatlan volt. A többi stimmel.

hoppáréka # 2009.02.23. 07:58

Szélike!

A 9éves gyermeket valószínű megfogják hallgatni az ügyészségen,vagy a nyomozati bíró teszi ezt meg.
Nemtartom teljesen normálisnak ezt a folyamatot a gyermek személyiségét nézve..át gondoltad,hogy mennyire sérül majd ez a gyermek?Vagy ha nem azt fogja vallani amit te szeretnél hallani?
A legnagyobb hibát ott követted el,hogy nem a gyermekedet nézted,ez egy nagyon sajnálatos dolog.
Ezek után,hogy gyermekedet veszélybe sodortad a saját lelkiismereteddel,hogyan ,mi módon fogsz tudni elszámolni?HA elviszed a gyermeked magaddal,mit fogsz neki mondani?(neharagudj kisfiam,hogy kellemetlen helyzetbe hoztalak..)Téged mint apát csak sajnálni tudlak,és imádkozz,hogy a te feljelentésed valóságos alapokra helyezett legyen,mert egyébként a hamisvád ügyészi hivatalból elindítva elég kellemetlen lehet rád nézve.Legjobb esetben kártérítést kell majd csak fizetned,ha a vád nem áll meg,és mi van akkor,ha téged fognak felelősségre vonni,merő "volt feleségem élettársa"bosszú hadjárat miatt!
Szélike:jó gondolkodást.

mufurcka # 2009.02.23. 09:09

A merő bosszú és rosszindulat hová sodor egy édesapát.
Csodálkoznék azon ha a gyermek ezek után kíváncsi lenne az "aggódó Édesapára"
Emberek mennyire tönkre tudják tenni saját gyermekeiket,valamint eszközként használni a saját butaságukhoz.
Egyetértek Hoppárékával!