Büntetés!


mortimano # 2010.01.24. 16:52

2009 12 18-án leparkoltam egy áruház parkolójában, amit hó takart,és a parkolást tábla nem tiltotta. Amikor kijöttem az áruházból el volt takarítva a hó és láttam, hogy mozgássérült parkolóban állok. Csak felfestés van, tábla nincs.„TERMÉS¬ZETESEN“már az ablakon volt a bünti papír. Amikor beálltam,nem látszott a felfestés. Most a felszólítást is megkaptam a szabálysértésről. Mit tehetek az igazam védelmében???

ObudaFan # 2010.01.25. 10:16

Nyilván a bolt vezetője csak tud valami alkalmazottat, aki tudja igazolni, mikor lett a hó eltakarítva. Egyébként segítene, ha beidéznéd azt, amit kaptál.

websas # 2010.01.25. 11:07

Számomra az is kérdéses, hogy egy magán cég saját parkolójában milyen alapon büntet a "hatóság" ?

websas

vilmi # 2010.01.30. 15:52

rongálás vétsége miatt 1 év próbára bocsátást szabot ki a bíróság. 57325Ft. a vitatott javítási költség. a fizetési meghagyással szemben ellenmondással élt mivel ő szerinte 28400Ft. a kár.Polgári peres eljárást nyújtok be. Mi lehet a büntetés az1 év próba ídőre?

dr.Hudson # 2010.01.30. 23:21

Tisztelt Vilmi!

A Btk. 324. § (1) bek.-be ütköző rongálás bűncselekményt a törvény 'csak' szabadságvesztéssel bünteti, mely esetben a 'csak' azt jelenti, hogy csak egyélfe büntetési nemet határoz meg.

Ettől kezdve már csak a rongálással okozott értékhatár és egyéb külön tényezők (bűnszövetség, vallási tisztelet tárgyát, nemesfémet stb.) befolyásolják a büntetés mértékét.

Az egy éves próbára bocsátás így a Btk. 72. § (1) ill. (5) bek. alapján teljesen rendben van.

A cselekménye jogi minősítésén nem változtat, hogy a kár cc 28 e Ft, vagy éppen 175 e Ft., mivel a cselekmény így is úgy is a Btk. 324. § (2) a.) bek. szerinti kisebb kárt okozó rongálás vétségének minősül.
A Btk. 138/A szerint a) kisebb a kár, ha a húszezer forintot meghaladja, de a kétszázezer forintot nem haladja meg.

Esetleg, ha a kárérték módosul, akkor a próbára bocsátás helyett kaphat a Btk. 71. § szerinti megrovást is.
Mást nem nagyon., felfüggesztett szabadságvesztés (Btk. 89. §) csak akkor lenne, ha a bíróság szabadságvesztést szabna ki, ami ilyen súlyú bűncselekménynél eléggé ritka lenne - persze befolyásolhatja a büntetett előélet stb.

üdv
dr. H

dr.Hudson # 2010.01.30. 23:27

Tisztelt Mortimanó!

Szerintem a bizonyításnak azzal a részével már elkésett, hogy talán kikeresik Önnek a hólapátoló alkalmazottat, aki talán a munkalapján rögzítette, hogy mikor takarította el a pl "süni" parkolót.

Az áruház biztonsági kamerafelvétele sem ér semmit, még akkor se, ha éppen van nekik, és éppen működik és éppen látja a kérdéses részt, mivel valószínű, hogy dec, 18. óta már törölték a HDD-t.

Én egyszerűen az akkori időjárással próbálkoznék, mivel a tévedését a kitáblázás hiánya okozta.

Azt, hogy esetleg egy magáncég parkolójáról van szó, mint felvetést mellőzném, tekintve, hogy közforgalom számára megnyitott területről van szó, és általában kiírják a behajtónál, hogy a területen a KRESZ szabályai érvényesek.

üdv
dr. H

Meska # 2010.02.15. 16:31

Megbüntetett/feljelentett a rendőr jogtalanul.

Már a megállítás sem volt szabályos: nem villogott, csak a reflektort kapcsolgatta fel-le mögöttem. Megállított, hogy nem használtam indexet körforgalomból kifelé jövet. De használtam, a két utasom is látta. A fakabátok ketten voltak,mi hárman. Nem fogadtam el a helyszíni bírságot, mert valótlan dolgot akarnak rám varrni, ezért feljelentettek. Tudok-e lépni az ügyben, vagy felesleges, mert győz a törvény?

véső (törölt felhasználó) # 2010.02.15. 16:52

Meska
Nappal igazoltattak vagy este, sötédedés után ?

végrehajtó1 # 2010.02.15. 17:04

Meska

Én nem hagynám magam.Beidéztetném a tanuimat.A bírósági szakban szerintem tuti nyerés.

véső (törölt felhasználó) # 2010.02.15. 17:12

Meska

és a szabálytalan igazoltatás miatt is panaszt tehetsz,
ha sötétedés után villogott rád,a közúti veszélyeztetés is megáll

Meska # 2010.02.17. 12:28

Éjjel fél egykor történt. Előbb nem is mondták, miért állítottak meg, csak - gondolom - miután mindent rendben találtak és már nem tudtak mibe belekötni. Az a bosszantó, hogy valóban indexeltem. Mert, ha nem lettem volna bekötve, akkor rosszul esik ugyan, de jogos a bünti. De így?? Csak attól tartok, ha feljelentem őket, hiába a két tanúm, nekik adnak igazat.

véső (törölt felhasználó) # 2010.02.17. 12:35

Meska
most, akkor megállítottak vagy levillogtak, mert nem mindegy

Meska # 2010.02.17. 21:07

Nem használtak szirénát, nem használtak hangjelzést. Jöttek mögöttem, és a reflektorral villogtak.Gondoltam előbb, biztos előzni akar. Hóesés, pára, alig vettük észre. Kb. 200 méter után jöttem rá, hogy ez bizony rendőr lészen, akkor álltam meg,és akkor jöttek oda.

főnyomozó # 2010.02.19. 16:02

ha a rendőrautó nem villog a kéklámpával, vagy a rendőr az autóból egyértelmű karjelzést nem ad, nem vagy köteles megállni, az előbbiekre igen, na de ha már egyszer így is megálltál és megkezdték az egyébként jogszerű intézkedést, akkor annak köteles vagy alávetni magad (és nem lehet megkérdőjelezni a helyszínen a jogellenességét, kivéve ha az nyilvánvaló)

a három tanú két rendőr felállást majd a bíróság mérlegeli... nagyon nem lehet ebből előre megjósolni, hogy kinek, kiknek az állítását fogja elfogadni

a villogtatásos megállítás miatt meg, lehet(ett volna) panasszal élni, de ez nem befolyásolja a szabálysértés kimenetelét,(amennyiben nem volt az egész eljárás jogellenes persze) ezt egy másik fórum bírálja el

magánvéleményként meg szerintem a villogtatás nem feltétlenül közúti veszélyeztetés, persze körülményektől függően lehet az is.

véső (törölt felhasználó) # 2010.02.19. 16:20

főnyomozó

kösz a hozzászólást.
ha megengedsz egy megjegyzést: azét ennyire ne légy rendőr.
ha elolvasod meska történetét és a KRESZ 44 szakaszának
2.b. pontját egyértelmű a közúti veszélyeztetés

Üdv:véső

főnyomozó # 2010.02.19. 16:56

amennyiben ez a magatartás a konkrét szituációt figyelembe véve nem tette ki más, vagy mások életét közvetlen veszélynek, nem valósul meg közúti veszélyeztetés...

egyébként szabálysértésért szabad feljelenteni a rendőrt is, ha épp azt követ el :) ne mulasszuk el megtenni! :)

kicsike01 # 2010.02.19. 17:59

Üdv Mindenkinek,
Azt szeretném megkérdezni, van-e valakinek tapasztalata büntető ügyben,ha az ügyészség vádat emelt 1 ügyben, de 3 egyéb dolgot kihagyott. Hogy a vizsgálatból is kihagyta-e, azt nem tudom, mert betekinteni nem tudtam iratokba. Értesítőt az egy dologról kaptam. A többi eltűnt a süllyesztőben? Ugye nem. Röviden, valaki nagyon csúnyán meglopott, bankkártyával pénzt vett le a számlámról, okiratot hamisított,majd miután lebukott, csúnyán megrágalmazott. (magánvádas volt, időben leadtam, válasz nincs) Vicces, de most az egyenleg megnézése miatt kapják el...
Köszi

végrehajtó1 # 2010.02.19. 18:46

kicsike01 kicsit érthetettlen.Vagy csak nekem??

Milyen 1 ügy?milyen 3 dodlog?
Milyen értesítő?

laeyer # 2010.02.20. 15:43

Gondolom több bűncselekményt vártál volna a gyanúsított terhére. Ismerni kellene az ügyet, de lehet, hogy büntetlen előcselekményről is szó lehet.

Természetesen a bűncselekméyneket lehet még módosítani, kiegészíteni.

kicsike01 # 2010.02.20. 21:37

Köszönöm, igen, sajna többet vártam volna. De legalább is kissé profibb eljárást. Lopás volt az alapügy. (ebből lett, mivel kártyával tette, pénz nélküli egyenleg lekérdezés?)Közben megtudtam, hogy nem általott némi hamis iratot is felhasználni, majd miután lebukott, hiv.személy előtt tett rám nem szép kijelentéseket.(királykisasszony nem voltam...) Időn belül újabb feljelentést tettem, a hamis irat, és a rágalmazás miatt, de sem elutasítást, sem elindítást nem kaptam a hatóságtól.(valaki kicsi fia lehet?) Az alap maradt,ez egy értesítés. Fellebbezek, panaszt tegyek, mit lehet tenni, ha egyszer még csak meg sem vizsgálták az ügyet?

Büntetlen előcselekmény az mi lenne?
Köszönöm Fórumozók

ObudaFan # 2010.02.21. 09:42

Az nem lopás, hanem készpénz helyettesítő fizetőeszközzel visszaélés. Ha semmilyen határozatot nem kaptál, akkor valóban élj panasszal. Milyen hamis iratot használt fel mire?

bandita1974 # 2010.02.21. 10:38

Tisztelt ObudaFan!Kérdésem a következő:Férjem jelenleg szabadságvesztését tölti. Az ítélet hozatalkor a bíró nem hallgatta meg az utolsó szó jogán, pedig ő erről a jogáról nem mondott le. A jegyzőkönyvben is ez szerepelt. Erre tanú a mi védőnk, az írnok, valamint a másik öt védő, akik az ügyben érintettek. A következő tárgyalásra a bíró meghamisította a jegyzőkönyvet, feljelentést tettünk és kértük az ítélet hatályon kívül helyezését. Jelenleg hivatalos személy által elkövetett közokirat hamisítás bűntette miatt folyik a per a bíró ellen. Ha kimondják bűnösségét, mire számíthatunk? Hatályon kívül helyezik-e a férjem ítéletét, ha igen, ezt nekünk kell indítványozni? Mik az esélyeink? Szabadlábra helyezik-e? Válaszát előre is köszönöm.

kicsike01 # 2010.02.21. 15:17

Üdv, köszönöm,
Meghatalmazást csinált(kártyára) a gyerek, csak, mivel egy ügyvéddel(?ki?-még utána járok-és gondolom azt is kitaláltad, hogy nem az én kártyám volt, én csak levelezgetek) küldette, azt gondolta, összecsináljuk magunkat. Nem jött be. Viszont nem véletlenül béna, de egyben nagy is az arca. Ugyanis, nincs eredményem, még a hiv. személy előtt tett rágalomra sem.(még náluk is lehetnek nagyobb emberek?)A manit amit levett azért remélem visszakapom talán.
Köszi mégegyszer Obuda, megyek panaszkodni.

ObudaFan # 2010.02.21. 16:35

bandita1974

Emiatt nem fogják hatályon kívül helyezni. Egyáltalán fellebbeztetek?

bandita1974 # 2010.02.21. 18:46

Igen és kértük az ítélet htályon kívül helyezését.