Csalás, sikkasztás?


dr.Hudson # 2010.02.08. 01:27

Tisztelt Kizasi!

Az őszinte, beismerő vallomás mindenképpen jó pont, a kár megtérítése, vagy legalább annak megkezdése szintén, a büntetlen előélet hasonlóképpen.

Ha a terhelt a tárgyalás jogáról lemond, akkor az ügyész és a terhelt közötti írásbeli megállapodás jön létre, amely tartalmazza a terhelt által beismert (a bűnösségre is kiterjedő) bűncselekmény leírását, a Btk. szerinti minősítését, az ügyész és a terhelt nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy milyen nemű és mértékű, illetőleg tartamú büntetést, illetőleg intézkedést vesz tudomásul. Be. 534. § (1),(4)
(3) A megállapodásban a büntetés, illetőleg intézkedés mértékének, tartamának alsó és felső határát kell rögzíteni.

HA a bíróság elfogadja a megállapodás alapján készített ügyészi indítványt, akkor csak olyan nemű és mértékű, ill. tartamú büntetést, ill. intézkedést szabhat ki.

A rossz hír, hogy a büntetés alsó és felső határa viszonylag tág keretek között mozog (2-8 év), így a cselekmény komoly büntetéssel fenyegetet.
Btk. 317. § (6) bek. b.) pont sikkasztás bűntette

Feltehetően - bár erről konkrétan nem esett szó - a cselekmény egy sértett sérelmére, de több alkalommal megvalósított, így a 3 millió forint kárértékhez az üzletszerűség és a folytatólagosság fog minősítő körülményként társulni.
(Nem a bűnhalmazat, mert Btk. 12. § (2) bek. foglalt folytatólagosság okán nem állapítható meg.)
37/2007 BK. a.) pont.

De 'jó' hír, hogy a Be. 46. § a.) pont alapján az eljárásban védő részvétele kötelező, aki mindezeket el fogja neki mondani.

üdv.
dr. Hudson

guba # 2010.02.07. 16:36

Már úgy gondolom, hogy legfeljebb ennyivel.

guba # 2010.02.07. 16:35

Őszinte, feltáró, megbánó vallomás, és szerintem néhány hónap felfüggesztettel megúszod.

mozart23 # 2010.02.07. 13:43

Tisztelt mindenki!

Buntetlen eloeletu vagyok, de most eljaras folyik ellenem. A cegnek, ahol dolgoztam hamis vonatjegyeket adtam le utazasi koltsegterites celjabol. Sajnos ezt a butasagot tenyleg elkovettem, es sajnalom. A kar amit okoztam 400 ezer ft korul van. Igenyeltem a kozvetitoi eljarast de sajnos ezt elutasitottak. A targyalas marciusban lessz. Az lenne a kerdesem, hogy milyen buntetesre szamithatok, es tehetek e valamit a buntetes enyhitese erdekeben? Elore is koszonom.

guba # 2010.02.03. 09:03

Ebben az esetben neked kell tudnod bizonyítani, hogy a lízingcég hozzájárult a bérbeadáshoz. De a jelek szerint ez jó eséllyel sikeres lesz.

lefort # 2010.02.03. 07:39

Sziasztok.

A következő ügyben kérnék segítséget.
Jelenleg büntető ügyben nyomozás folyik ellenem, egy bank feljelentése alapján. Bérbeadtunk egy lízingelt gépet, de a lízingcég tudott róla sőt írásos engedély is volt amit nem találnak. Amikor bent voltunk náluk megbeszélésen elismerték hogy volt ilyen engedély és hogy az elejétől fogva/2007/tudtak a bérbeadásról.
A múlt héten meghalgatták tanuként a banki alkalmazottat aki ezeket a tényeket elhallgatta, azt valotta hogy a megbeszélésen csak annyit mondott hogy utánanéz a dolognak.
Hozzáteszem a megbeszélésünkről hangfelvétel készült amin hallható hogy elismeri volt engedély csak nem találják, és ha szükséges eljön ezt tanusítani.
Jelenleg én + 2 tanú és a hangfelvétel van 1 tanú állításával szemben, akit egyébként én idéztettem be mert gondoltam elmondja az igazat.
Az lenne a kérdésem hogy ilyen esetben mikor kell bizonyítanom hogy hamis vallomást tett a banki alkalmazott?

laeyer # 2010.02.02. 16:32

Mivel jelentős értékről van szó, és ezek szerint bűnhalmazat is van, a közvetítői eljárást nem lehet alkalmazni, de a tárgyalásról való lemondást igen.

Védője mindenképp lesz, másnem kirendelt. Az kötelező. De az esettől függően azért lehetne még menteni valamit!

Továbbiakban is..

ObudaFan # 2010.02.01. 18:58

Kezdeményezzen közvetítői eljárást.

Kizasi # 2010.02.01. 14:05

Kedves Mindenki!

Kérdéssel fordulok hozzátok:

Egy kereskedelmi cégnél pénztáros állásban lévő úrról lenne szó, nehéz helyzetbe kerül és kb 3 millió forint elsikkasztásával vádolják (ami igaz is.) + hűtlen kezeléssel. Mi vár rá, milyen büntetés, és milyen lépéseket tegyen az ügyben. Természetesen büntetlen előéletű az illető, és vállalná a részletekben visszafizetést a cégnek.

Köszönöm a segítséget.

laeyer # 2010.01.31. 17:17

Amenniyben a férje is beleegyezik mindenképp tegyenek vallomást. Először is a férje tegyen folytatólagos gyanúsítotti vallomást. Még a bírósági szakban bővan van idejük bizonyítani a férje igazát.

Jobb, ha ön eddig még nem tett vallomást. De ha már tett, akkor hamis tanúzást követett el. Azonban ezt a bíró valószínű mellőzi majd, mivel métányolható a helyzete. Önnek semmi baja nem lesz ebből!

A férje helyzetét csak javítani tudja, de ezt beszélje meg vele. És keressen egy ügyvédet, akiben bízik!

ObudaFan # 2010.01.31. 16:11

Nincs mit.

csikiriné # 2010.01.31. 11:21

Köszönöm válaszát!És elnézést hogy elírtam és rosszul fogalmaztam.

ObudaFan # 2010.01.31. 07:18

Az előbb még azt írta, hogy arról tudott, hogy nem a férje követte el a bűncselekményt. Mindegy, inkább a férje védőjével vegye fel a kapcsolatot.

csikiriné # 2010.01.30. 18:16

Köszönöm a válaszát!De számomra ez nem egy olyan egyértelmű dolog.Kérem a további segítségét,mert NINCS KITŐL TANÁCSOT KÉRNEM.Ilyen helyzetben még sosem voltunk.Ön azt írta hogy keressem fel az ügyészséget az ügyel kapcsolatban,de ezek után mit mondhatok hogy ne váljon bizonyossá hogy én ezekről a dolgokról tudtam,mert nem szeretném a férjem helyzetét súlyosbítani.

ObudaFan # 2010.01.29. 19:30

Az ügyben eljáró ügyészséggel kellene felvennie a kapcsolatot.

csikiriné # 2010.01.29. 15:02

Üdvözlök mindenkit!
Segítséget szeretnék kérni vagy is tanácsot férjem egyik ügyével kapcsolatban!Férjem visszaeső bünöző jelenleg is ítéletét tölti.Napokban kaptam egy vádiratot amelyben újra börtönt kér az ügyész mert magára válalta a balhét mert a kedves "legjobb barátai"akik ide jöttek azona bizonyos napon a szembesítésen mindent tagadtak.Mit várhatunk?Mit tehetek mert én tudnám tanúsítani hogy ezt nem ő csinálta!!Van erre valami lehetőség és a tárgyaláson bizonyíthatom e a tényeket vagy jobb ha csendben maradok?Hogyan lehetne őket újra bevonni ebbe az egészbe?Vádolhatóak-e ők hamis tanúzzással ha bebizonyosodik hogy tényleg nem mondtak igazat?Ha mégis börtönt kap akkor kártérítési pert indíthatok-e ellenük?!Lehet butaságokat kérdeztem de én nem tudom hogyan működnek ezek és előre is elnézést.Tisztelettel:egy aggódó feleség!!

laeyer # 2010.01.28. 16:27

Semmi esetre ne fizessen neki, semmit. Ha ez valóban így van akkor 18 ezer forint értékű áruval tartozik. Ez nem bűncselekmény. Amennyiben nem tudja bizonyítani, mikor menniy pénzről van szó a vállalkozó nem tehet semmit. Amennyiben behívják tanúskodni, mondja el, hogy maga is szokott intézkedni a cégben, ha nincs a párja. Ezzel letudva, hogy miért nem szóltak neki a büntetésről. Semmi köze hozzá a vállalkozónak, ez különleges személyre vonatkozó adat, nem köteles beszámolni erről a férje. Mivel maga is ért a cég ügyeihez mindenképp teljesítve lett volna (és lesz)a megállapodás. Vagy dolgoznak tovább együtt, vagy pedig menjen máshoz. Nem kell félnie tőle. Kicsit megakadt a munka, de mondja, hogy nincs veszélyben a cég.

Továbbiakban is..

minimano08 # 2010.01.28. 15:28

Üdvözletem mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni, és előre is hálásan köszönöm a választ. Szóval, az élettársamról lenne szó.
2007-ben volt bennt BV-ben, 10,5 hónapot, csalás és más bcs miatt. Közben, amíg bennt volt, 2001-2002-2003 as ügyeit szedtek elő valahonnan, amiből kapott egy újabb ítéletet, 8 hónap börtön fokozat. (Ez volt a II.Fok. meg kül visszaesőnek minősítette, és a kedvezményekből kizárta) Közben, amikortól mi együtt vagyunk dolgozott rendesen, meg nem volt semmi stiklije. Bevállalt munkákat, amiket meg is csinált. Egy kivétellel. Abból a munkából felvett 50000Ft ot anyagra, amiből végülis 38 ezer forint anyagban le is lett szállítva a megrendelőhöz. A többi igaz nem lett rendezve, mert közben be kellett vonulnia. (bevallom, hogy írtunk kegyelmi kérvényt, és én magam kis naívságával bíztam annak a pozitív elbírálásában.Persze hiába) NA a lényeg, hogy ő bevonult novemberben. Szóval, már 2 hónapon túl van...De még mindig van 6. A megrendelő közben megtudta ezt, és felháborodva azt mondta, hogy mivel neki nem számolt be az előéletéről, így ennek meg fogja inni a levét. Bement a rendőrségre és feljelentést tett sikkasztás miatt, de hiába a papír is csak 50000Ft ról szól, meg nem is volt több, de ő 420000Ft ot követel. (Én megpróbáltam vele megegyezni, hogy van egy autónk, amit felajánlok neki a tartozás fejébe, de ő azt mondta, hogy neki az nem kell, ad 2 hetet, és ha nem teremtem elő a 420ezer forintot, akkor addig nem nyugszik még el nem intézi, hogy a párom soha többet de legalább 5-6 évig ne jöjjön ki onnan ahol most van. A helyi RK ról elkerült az ügy egy megyén belüli rendőségre, mivel 2 itt dolgozó ismerős rendőr 1-2 alkalommal baráti segítségből elment a párommal kubikolni. (Nem kaptak érte pénzt, hanem vissza lett nekik segítve.Ők is költöztek, építkeztek... ezekkel az oda vissza segítségekkel megoldották)HOgy ne merüljön fel elfogultság a nyomozási szakban, így elkerült az ügy. KÉrdésem a következő lenne..Mit tehetek, mivel bizonyíthatom, hogy ahogyan a papíron is az áll, hogy 50ezer Forintot vett át a párom, a valóságban is ez volt. A többi meg csak bosszú hadjárat. De a véleményem szerint aki 50ezerről ír átadási bizonylatot, az ha több száz ezer forog fennt, akkor pláne íratna...)Azt mondta a megrendelő, hogy úgyis neki hisznek majd a hatóságok, mivel a párom már büntetett előéletű, és most is bennt van. Ha valaki tudna nekem ebben segíteni, hogy ebből az ügyből mi várható, nagyon megköszönném, mert ő ott bent van ki teljesen idegileg, mert tehetetlennek érzi magát, az igazát meg nem tudja bizonyítani... Én meg itt kinnt, mert annyi pénzt nem tudok még akkor sem előteremteni ha akarok. (Gyesen vagyok, és két gyereket nevelek egyedül... remélem már csak 6 hónapig... De lehet, hoyg emiatt majd tovább??? Egy rossz indulatú úgymondd milliomossal szemben, akinek mivel jó sok a pénze, így mindent megtehet... ( Azt mondta, hogy a páromnak el kellett volna mondania, hogy ő megy majd be a BV be... Mert neki ilyen infóhoz joga van. De kérdem én, amíg nem tudta, hogy mi a helyzet, addig a párommal nagyon meg volt elégedve, most hirtelen meg ezzel fenyegetőzik. Szóval, van erre valami megoldás, vagy ez már így marad, és újabb börtön vár rá, most ártatlanul???
NAgyon köszönöm a választ Önökben és a tudásukban bízok. Üdvözlettel.Bné

ObudaFan # 2010.01.22. 19:35

Akkor a jegyzőhöz.

janianyu # 2010.01.22. 17:27

Köszönöm a választ, de az összeg nem éri el a 20 ezer Ft-ot. Akkor is a rendőrséghez forduljak, vagy a Bírósághoz ?


mir

ObudaFan # 2010.01.22. 08:54

A rendőrségen.

janianyu # 2010.01.21. 19:15

Szép estét !
Szakszervezeti segélyemet 2008. szeptemberében elsikkasztotta a kerületi titkár. A bp-i szervezetnél bejelentettem, tegnap folytatták le a vizsgálatot, ami azzal zárult, hogy minden rendben, bár tényleg nem íratott velem alá átvételi elismervényt, de majd máskor jobban figyel, elhisszük neki, hogy átadta, én meg igazán tudhatnám, hogy alá kellett volna írnom a papírt, kötelességem lett volna kérni.
Hová fordulhatok, hol lehet megtenni a feljelentést ?


mir

tiboa # 2010.01.21. 16:51

sziasztok.kérdezném,hogy a fellebbezést milyen módon kell,lehet megírni.van erre valami nyomtatvány,vagy elég ha saját kezűleg megírom.sürgős,van még rá 4 napom.

guba # 2010.01.14. 08:06


Hamis tanúzás nem lesz, hiszen utóbb gyanúsítottként került kihallgatásra,

Ez a két dolog, hogyan függ össze? Hamis tanúzásért utóbb az kerülhet gyanúsítotti pozícióba, aki korábban tanúként hamisan vallott, vagy hamis bizonyítékot szolgáltatott.

kovacsz # 2010.01.13. 19:27

Ist85:
Hamis tanúzás nem lesz, hiszen utóbb gyanúsítottként került kihallgatásra, egyben remélem a tanúvallomás során más személy nem lett hamisan vádolva.