Társasházi jog


Majordomus # 2022.11.11. 22:25

Egyetértünk...

laci100 # 2022.11.11. 12:17

Szerintem ezt a "Társasházi jog" nevű fórumot ( https://www.jogiforum.hu/forum/40/18525 ) át kellene helyezni a fórum üzemeltetőjének, mert téves helyen van itt:

Fórum/cégügyek - társasági jog
(gazdasági társaságokkal kapcsolatos kérdések (bt, kft., stb), cégalapítás, átalakulás, tagsági problémák - munkajogi kérdések kivételével.)
https://www.jogiforum.hu/forum/40

Helyesen itt lenne a helye:

Fórum/ingatlanügyek
(ingatlan adás-vétel, bérlet, társasházak, ingatlanjogi viták)
https://www.jogiforum.hu/forum/32

Amíg nincs áthelyezve, addig is a társasházi témákat itt lehet érdemes tárgyalni:

Fórum/ingatlanügyek
Fórum neve: "Társasházak jogásza!"
https://www.jogiforum.hu/forum/32/26214

Majordomus # 2022.10.23. 21:06

Háááát.a harmadik emelettől felfelé már kivánatos.
Én biztos megoldanám magamnak a kérdező helyében a többi meg pukkadjon meg.

Szomorú örökös # 2022.10.23. 20:59

Majordomus

A régi felcsengető táblák még mindig léteznek. Én is ezt untam meg anno. Igaz hogy sokba került de megoldottam a gondot.

Igaz, ez már itt nem jogi kérdés, de ha a háznak rohadtul nincs pénze rá, akkor hiába akarod megjavíttatni.
Sajnos épp a kaputelefon, amire nagyon sokan a legutolsó megjavítandó dologként gondolnak egy társasházban.

Majordomus # 2022.10.23. 20:51

A javitás nem közgyűlési hatáskör.
.
A régi felcsengető táblák még mindig léteznek.
Én is ezt untam meg anno.
Igaz hogy sokba került de megoldottam a gondot.

Szomorú örökös # 2022.10.23. 04:34

anitaas

Szegèny postás naponta felmászik, mert nem tud felcsengetni a lakóknak, máshol felcsengett ès ha nincsenek itthon nem megy fel, erre az volt a válasz az a dolga, hát szerintem marhára nem. Ha neki az akkor a lakóknak a szabad bejutást kell számára biztosítani ès a kommunikációt. A többi szolgáltatót nem is beszélve

Becsüljétek meg a postásotokat, mert az ilyen nagyon ritka. Manapság már nem járnak fel, hanem inkább lehívják a lakókat a kapuba. Sajnos nálunk a postások a legnagyobb pofájúak, ha nem jó a kaputelefon vagy a felcsengető. Örökké fenyegetőznek, ha nem jó a berendezés, vagy nem kapnak kódot a bejutáshoz, hogy visszaküldik a szerelőre való hivatkozással az összes levelet, hogy nem tudták kézbesíteni. Holott épp azért nem szeretünk ún. „postás kódot” beállítani, mert egyik-másik eléggé s...ggszájú és kifecsegi, ami miatt utána az is bemegy majd a házba, aki nem akar. Egyszer az egyiknek épp felajánlottam, hogy beállítok kódot számára, majd mégis pont ezt tette, hogy elkezdett fenyegetőzni. Ekkor közöltem vele, hogy épp most ajánlottam fel a segítségem, de ha nem kell neki, akkor nem csinálom, viszont másnap írok egy levelet a postára a főnökének és lehet következő nap már nem lesz állása. Na ekkor gyorsan hangnemet váltott. Szerencsére a sok év alatt megtanultam már őket kezelni. :-)

Szomorú örökös # 2022.10.23. 04:28

Majordomus

Ha viszont van,de nem működik,akkor azt a társasháznak kötelező megjavittatni,mert az közös tulajdon,többek között erre fizeted a közös költséget.....javittasd meg,de csak nálad működjön. A számlát őrizd meg,annak idején majd levered a társasházon.

A javításról is szerintem ugyanúgy a közgyűlés dönthet csak. Feltételezem, hogy egy régi szar kaputelefon lehet, amit már nem is gazdaságos javítani, nagy valószínűséggel újra kéne cserélni és a többi lakónak meg megfelel a jelen állapot is. Az sem biztos, hogy megoldható, amit írtál, mi szerint ő egyedül csináltassa meg a sajátját, mert ha a központi egység rossz, akkor azzal mindenkié megjavulna, márpedig miért is csináltatná meg másoknak is saját költségen csak azért, hogy neki jó legyen? A tisztelt lakó fenyegetéséről meg már ne is beszéljünk, mert az gyakorlatilag minősíthetetlen.

Szakmabeliként írom, hogy sajnos a 21. század elején még pl. mindig létezik olyan ház, ahol csakis a felcsengető táblát cserélik le, kapunyitás a lakásból egyáltalán nincs, mert hiányzik az igény rá. Mi több, kaputelefont is kértek úgy, hogy bár volt elektromos zár kiépítve, nem kérték annak bekötését, mert megegyeztek, hogy mindenkihez lemennek kinyitni az ajtót. Gyanakodó emberek országa lettünk. :-(

Viszont olyan volt már a praxisomban, hogy egy lakót kizártak (kiközösítés) a kaputelefonból egy új építésű házban némi egyet nem értés miatt és a lakó ezért egy teljesen külön kaputelefont szereltetett fel a másik mellé teljesen külön kábelezéssel, a saját áramáról működtetve. Két lakó is cirkuszolt velem a szerelés ideje alatt, hogy fel fognak jelenteni azért, amit csinálok - érdekes, a többieknek semmi baja nem volt vele - de nyuszi volt mindkettő. Kicsit ráéreztem, hogy az a két ember volt csak a balhé oka, mert a lakó teljesen normális volt velem. Azonban elgondolkodtam rajta, hogy legközelebb ilyet nem vállalok el, mert annyira nem éri meg, hogy ezt a balhét végig hallgassam mindig.

Majordomus # 2022.10.22. 19:44

A változat:
javittasd meg,de csak nálad működjön.
A számlát őrizd meg,annak idején majd levered a társasházon.
Ennyi.

anitaas # 2022.10.21. 20:28

Majordomus, javítani sem akarják, az egyik lakótárs közölte majd ö lerúgja ès nem lesz mit javítani.
Közöltem, nyugodtan de vegyük jegyzőkönyvbe ezt a mondatot mert ha bármi baja lesz akkor ő a felelős, hiszen közöstulajdon kvázi az enyém is
Erre jöttek, hogy meg sem születtem mikor telepitettèk ès azóta nem működik.
Szegèny postás naponta felmászik, mert nem tud felcsengetni a lakóknak, máshol felcsengett ès ha nincsenek itthon nem megy fel, erre az volt a válasz az a dolga, hát szerintem marhára nem. Ha neki az akkor a lakóknak a szabad bejutást kell számára biztosítani ès a kommunikációt. A többi szolgáltatót nem is beszélve

Majordomus # 2022.10.21. 20:04

Ha viszont van,de nem működik,akkor azt a társasháznak kötelező megjavittatni,mert az közös tulajdon,többek között erre fizeted a közös költséget.

Majordomus # 2022.10.21. 20:01

Nincs.
Kizárólag a társasház közgyűlése dönthet a telepítésről az éves költségvetésben biztosítva a fedezetet.
Természetesen saját költségeden beszereltethetsz egyet magadnak.,de előtte kérd a közös képviselő hozzájárulását.
Anno én sem tudtam meggyőzni a hülye szomszedaimat. Ezért szereltettem be egyet az irodámba az ügyfélforgalom miatt.
Hat évvel később volt pofájuk megkeresni,hogy ha már úgyis ott van a központ,ők is rácsatlakoznának!

anitaas # 2022.10.21. 19:33

Szèp napot/estét!
Szeretnék érdeklődni, hogy van e ma olyan rendelet/ törvény èletben, hogy kötelező a bèrházi lakásokban a kaputelefon!
Esetemben 3 emeletről van szó emeletenkènk 2 lakással
Règen volt de mióta itt èlek (3 èv) nem működik.
Azt mondták a lakógyűlèsen hogy minek az, èn szeretném ès elfogadhatatlannak tartom

Majordomus # 2022.10.02. 16:26

Ha néhány lakás,irásban is hozzájárulhatnak.

.
Ha társasházként működtök, akkor egyszerübb egy közgyűlési határozattal realizálni.

drbjozsef # 2022.10.02. 12:10

Tarnok Gyongyi,

A közös tulajdonhoz kapcsolódó beruházáshoz a közgyűlés hozzájárulása szükséges. Ha vállalod a költségeit, és nem okoz ez hátrányt a lakók többségének (jelentős érdeksérelmet pedig senkinek), akkor feltehetőleg meg fogja szavazni a közgyűlés. Keresd meg a többi lakót, és beszéld meg velük, hogy van-e kifogásuk, problémájuk a dologgal.

Szomorú örökös # 2022.10.02. 08:20

Tarnok Gyongyi

Társasházban a kapu akadálymentesítése, kerekesszék használata miatt megengedett, vagy ha megcsináljuk belénk köthetnek?

Ahol én dolgozom településen, nagyon sok helyen látok akadálymentes bejárót.
Szerintem teljesen szabályosan kivitelezhető, mi több, a babakocsisok is örülni fognak neki.

Tarnok Gyongyi # 2022.10.02. 07:53

Társasházban a kapu akadálymentesítése, kerekesszék használata miatt megengedett, vagy ha megcsináljuk belénk köthetnek?

Majordomus # 2022.08.09. 15:25

A lakó annyit fizet amennyiért én elvállalom a munkát. Vagy nem. Akkor keres olcsóbbat.
Én most szerény 5.000 ft-ot emeltem házanként,még csak kérdés sem volt ez ügyben.

A fáradt nyugdijas az, aki betünként olvassa végig az elszámolást!

Én csak tudom.

Szomorú örökös # 2022.08.09. 12:46

kimenő

Lehet, hogy jogszerű az eljárás, de tisztességtelen.

Akárcsak az, hogy te úgy gondolod, a képviselőtök dolgozzon csak tovább a tavalyi áron, mert szerinted az a reális. Gyanítom nem véletlen külső cég látja el a feladatot, mert ilyen lakóközösség mellet egy lakó sem akkora mazochista, hogy ennek kitegye magát. Ez lassan már a „nyúl viszi a puskát” tipikus esete. Én vállalkozóként elvégzek egy feladatot, majd a lakó dönti majd el, hogy mennyit fizet érte? Ezt azért te sem gondolhatod komolyan.

drbjozsef # 2022.08.09. 09:28

Amit persze minden fáradt dolgozónak, kisgyermekes szülőnek és nyugdíjasnak (a társasház 80 %-a) végig kellett volna bogarásznia, elemeznie, összehasonlítania.

Egyrészt ezért kapják a részletes kimutatást, ha érdekli őket, bogarásszák végig, ha nem érdekli, akkor meg fizetnek mint a katonatiszt.

Másrészt miért kellene mindenkinek? Elég egy valakinek, esetleg egy három fős bizottságnak, amelyet a Tht. nevesít is, mint számvizsgáló bizottság, amely a társasház gazdálkodását folyamatosan ellenőrizheti. Ha ilyenre senki se hajlando, go to előző bekezdés második fele.

kimmo # 2022.08.09. 08:54

Igen, nem vitatom, hogy a kb. 12 oldalnyi számsor között szerepelt ezt is. Amit persze minden fáradt dolgozónak, kisgyermekes szülőnek és nyugdíjasnak (a társasház 80 %-a) végig kellett volna bogarásznia, elemeznie, összehasonlítania. Érdekes módon más szolgáltatót, pl. takarítókat ki tudta emelni, hogy emelkedik a díja, a magáét nem. Lehet, hogy jogszerű az eljárás, de tisztességtelen.
Azért a kérdésemre választ kaptam, hogy jogszerű az eljárás, köszönöm. A döntést pedig majd meghozzuk a továbbiakról.

Majordomus # 2022.08.08. 17:01

Az értő olvasás hiánya.
Májusban elfogadtátok a tavalyi beszámolót és az idei költségvetést.

Benne szerepelt a közös képviselő emelt dijazása.

A költségvetést elfogadtátok az emelt összeggel. Akkor mi a kérdés?

"az előzetesen mindenkinek eljuttatott pénzügyi beszámolót, éves költségvetést is elfogadtuk"

Megkaptátok 8 nappal korábban. Nem volt idő elolvasni?

Nem szerepeltek a tavalyi adatok a táblázatban.

De külön szerepelt a tavalyi elszámolás hiszen elfogadtátok.

Össze kellett volna vetni a kettőt.

Nem kell külön szavazni a képviselő díjáról,ahogy a villanyszámláról vagy a szemétszállitásról sem szavaztok külön.

A közgyűlésen az éves kötségvetésről szavaztok értelemszerű hogy az január 1 től december 31 ig tart.

kimmo # 2022.08.08. 12:32

Üdvözlök mindenkit!

Társasházunk kapcsán a következő problémába ütköztünk:
A közös képviseletet külső cég látja el. Május végén volt a közgyűlés, ahol az előzetesen mindenkinek eljuttatott pénzügyi beszámolót, éves költségvetést is elfogadtuk.
Most szembesültünk vele, hogy a rengeteg szám között szereplő közös képviseleti díj másfélszeresére emelkedett, erről azonban sem külön szavazás nem volt, és a közös képviselő sem hívta fel rá a figyelmet, hogy a terv elfogadása ilyen költségnövekedéssel is jár. A táblázatban egyébként nem szerepeltek a tavalyi adatok, amik alapján összehasonlítva esetleg ez feltűnhetett volna valakinek. Ráadásul az év elejére visszamenőlegesen kéne most a társasháznak kifizetni a régi és új díj különbözetét is.

Kérdésem, hogy jogszerű-e az ilyen módon történő emelés (sorok közt elrejtve), vagy a díjazás változásáról külön kéne dönteni a közgyűlésnek?

Őszintén szólva nem feltétlenül az emelt összeg, hanem annak megszavazási módja nem tűnik tisztességesnek.

Köszönöm!
Körmendy Réka

Majordomus # 2022.08.03. 09:43

Pontosan! A hülyeség nem fáj szerencséjükre....

drbjozsef # 2022.08.03. 09:33

Röfi,

Miért kellene a közös képviselőnek tennie valamit?
A ház döntést hozó szerve a közgyűlés. Ha a lakók nem akarnak vakolatot, nem akarnak. Majd megbüntetik a társasházat, ha ezt egyébként az építési engedély vagy az építési felügyelet előírta. Mondjuk, ilyen esetben kikényszeríthető is lehet a döntés és a befizetés. Vagy vegyen fel hitelt a társasház, és fizessék a lakók részletekben.

A közös képviselő az ügyintézője a társasháznak, de csak a saját tevékenységéért felel. A tulajdonosok hülyeségét majd fizetik ők.

Röfi # 2022.08.03. 09:24

érdeklödöm 8 lakásos társaház a XII ker- befejeztük a ház hószigetelését de a szinezésre már nincs pénzünk. Célbefizetést a tulajdonosok nem akarnak teljesiteni, . Ilyenkor mit tehet a közös képviselő, a ház már 2 éve nincs beszinezve.
Szertném ha választ kaphatnék mi lenne a megoldás ?