Fórum cégügyek - társasági jog régebbi elöl     új hozzászólás


Társasházi jog

drbjozsef #   2020.05.22. 20:25

Hát még az írás.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2020.05.22. 20:24

Nagy kincs az értő olvasás!

drbjozsef #   2020.05.22. 07:44

MD,

Legyünk pontasak, ezt írta (figyelj, idézőjel is lesz!) :

Saját vagyonával felel a jövőben a közös képviselő a hibáiért, a mulasztások miatt akár 5 millió forint pénzbírságra is büntethetik...

Márpedig mivel felel az 5 millió forintos bírságért ha nem a saját vagyonával? A szomszédéval?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2020.05.22. 07:42

OFF

MD,

Azt azért tudod mi a különbség a kérdőjel és az idézőjel között?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2020.05.21. 19:54

dopod
"a vagyonával felel a közös képviselő" nem ugyanaz,mint hogy 5 millió ft-ig birságolható.
.
Épeszű ember ezt egyébként nem várja meg.

MajorDomus # e-mail 2020.05.21. 19:51

drb
a kérdőjel kérdést jelent.
laikus 60
.
Nem is kell hogy beleszólásod legyen.
A számvizsgáló bizottság ellenőriz,véleményez,a tapasztalatairól beszámol a közgyűlésen. Viszont nem utasit, "nem szól bele",és nem akadályozza a képviselő munkáját.
.
Ha visszaélést,szabálytalanságot tapasztal,jelzi a közgyűlésen Ez a dolga.

laikus60 # e-mail 2020.05.21. 18:43

A mi társasházunkban /40 lakás/ 1 db számvizsgáló van, többen nem vállalták. Ez a számvizsgáló, én vagyok! Van betekintésem a banki számlakivonatokra, ott tudom nyomon követni, hogy milyen kifizetések történtek az adott hónapban! Ennyiből áll a munkám, beleszólásom nincs semmibe, bár nem is akarok beleszólni. Viszont úgy érzem, hogy semmiféle kár nem érheti a társasházat!

Szomorú örökös #   2020.05.21. 17:47

drbjozsef

Márpedig a ház döntéshozó szerve a közgyűlés, és nem a közös képviselő, úgyhogy ha van épeszű ember közöttük, aki utánamegy, és a többséget meggyőzi, akkor a közös képviselő ellenében is dönthetnek.

Ebben az üthet vissza, hogy viszont a lakóknak általában semmilyen hozzáférése nincs a ház számlájához, max. a banki aláírónak, de annak is csakis a közös képviselővel együtt. Tehát hiába döntenek másként, mint ahogy azt a közös képviselő szeretné, ha nem tudnak az elvégzendő munkához anyagi fedezetet is biztosítani. :-O

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.05.21. 16:05

Nana. Épp vban egy konkrét ügyem - azért ismerem a vonatkozó rendelkezést részleteiben. Törvényességi felügyeleti eljárás indult, a közös képviselő egyszerűen negligálja a jegyző (pontosabban a nevében eljáró ügyintéző) felhívásait; nem tesz nyilatkozatot, nem adja be a kért okiratokat. A tulajdonosközösség hivatalosan nem is tud az eljárásról.
Komoly esély van rá, hogy a jegyző pert indít, mert a közös képviselő még annyira se működött közre, hogy a bejelentést érdemben meg lehessen vizsgálni.

(Hogy jobban értsd: a bejelentő előadta például, hogy nincs határozatok könyve. A közös képviselő felhívásra se be nem mutatta a határozatok könyvét, sem ne nyilatkozott róla, hogy nincs. A jegyző nem hívhatja fel a házat, hogy fektessenek fel határozatok könyvét, hiszen lehet, hogy van - de ha nincs, az nem maradhat úgy. Etc.)

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2020.05.21. 15:15

(Márpedig a ház döntéshozó szerve a közgyűlés, és nem a közös képviselő, úgyhogy ha van épeszű ember közöttük, aki utánamegy, és a többséget meggyőzi, akkor a közös képviselő ellenében is dönthetnek. Ráadásul minek menne szembe a közös képviselő a társasházzal, hiszen az fizeti, ha fizeti őt, és mentheti fel. Szóval eléggé extrém eset, ha bírságolni is kell a kk-t)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.05.21. 14:50

Mégegyszer:

A törvényességi felügyeleti eljárásban nem bírságolnak, a jegyzőnek erre nincs felhatalmazása. Ha azt észleli, hogy a működés valamely elemében jogszabályellenes, felhívja a házat (nem a közös képviselőt) a törvényes működés helyreállítására. (Ehhez instrukciókat is ad, leírja, hogy szerinte mit kell csinálni.)
Ha a felhívás nem jár eredménnyel (pl. mert a társasház-közösség többsége nem ért egyet a jegyző jogi álláspontjával, vagy mert a közös képviselő tesz az egészre), akkor a jegyző pert indíthat a házzal (és nem a közös képviselővel) szemben. Ebben a perben kérheti a jegyző a közös képviselő megbírságolását. De a bíróság is csak a jegyző kérelmére bírságolhat, magától nem; továbbá nyilván alapfeltétel, hogy egyetértsen azzal, hogy a ház valóban törvénysértő módon működött; és további feltétel, hogy a törvényes működés peren kívüli helyreállítása a közös képviselő jogsértő magatartása miatt hiúsult meg.

www.kbs-ugyved.hu

dopod # e-mail 2020.05.21. 14:34

Köszi.
Akkor ezt a hírt egy kicsit felfújták, mert valóban nem új-keletű.
Én nem vagyok ennyire benne a TH jogi dolgokban, ezért is bátorkodtam kérdezni.
Törekszünk a jogszerű működésre, de becsúszhatnak hibák.
Hozzászólásod alapján, ha becsúszik egy hiba, nem azonnal kapja a csekket az ember, hanem van mód hiánypótlásra.
Úgy hallottam lehet kötni felelősség biztosítást is. Célszerű kötni, vagy nem, mert a biztosító megtalálja a kibúvót?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.05.21. 13:11

Beszélhetek én nektek:

Tht. 27/A. § (5) A bíróság a jegyző keresete alapján [...]

  1. - ha a társasház működésének törvényessége a közös képviselő, illetve az intézőbizottság jogsértő magatartása miatt [...] nem biztosítható - százezertől ötmillió forintig terjedő, a jogsértés súlyával arányos bírság megfizetésére kötelezheti a közös képviselőt, illetve az intézőbizottság elnökét és tagjait.

Pedig még értelmeztem. Ggyöngyöt szórok a disznók elé...

(Ja, és nem is új. 2014. február 18-a óta hatályos.)

www.kbs-ugyved.hu

Szomorú örökös #   2020.05.20. 22:40

dopod

Szerintem ez a lehetőség csak a tervezetben volt, a végleges törvényváltoztatásba tudtommal nem került bele. Egyébként meg ha már linkeltél egy cikket, akkor el kellett volna olvasnod is:

A Napi.hu oldalán megjelent hír, amely szerint jövőre a közös képviselők saját vagyonukkal felelnek az általuk elkövetett hibákért és esetleg 5 millió forintos bírságot is kaphatnak nem felel meg a valóságnak. A tényleges jogszabály módosítás - egyenlőre - csak annyit tartalmaz, hogy minden közös képviselőnek regisztráltatnia kell magát az ingatlannyilvántartási hatóságnál és az adataikat a társasház törzslapján fel fogják tüntetni. Aki ennek a kötelezettségnek nem tesz eleget 2020. május 1-ig, azt a tisztségéből fel kell menteni, vagyis a jövőben nem láthatja el a közös képviselői feladatokat. A jogszabályi rendelkezésre azonban még nem jelent meg a végrehajtási rendelet, így egyéb részletszabályok nem ismertek, de az biztos, hogy vagyoni felelősségről és a bírságolásról még nem jelent meg semmilyen formában jogszabály - közölte lapunkkal Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) elnöke.

dopod # e-mail 2020.05.20. 21:29

Cikkeztek róla, még újságban is.
Ha beírod a googliba: Saját vagyonával felel a közös képviselő

Pl. itt:
https://www.origo.hu/…viselok.html

https://www.napi.hu/….692084.html

drbjozsef #   2020.05.20. 19:07

(szerintem kérdezi, csak az idézőjelezéssel gondjai vannak)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.05.20. 18:59

Ugyan. El akarod ijeszteni a konkurenciát? :D

www.kbs-ugyved.hu

MajorDomus # e-mail 2020.05.20. 18:47

Ezt hol olvastad?
.
Saját vagyonával felel a jövőben a közös képviselő a hibáiért

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.05.20. 18:04

Azért ennyire tágan nem lehet értelmezni a 27/A. §-t. Csak a bíróság szabhatja ki a bírságot olyan perben, amelyet a jegyző indított; csak kérelemre, és még úgy is csak akkor, ha megállapítja, hogy a jegyző álláspontja helyes volt, a ház valóban jogsértő módon működött, és a törvényes működést a közös képviselő jogsértő magatartása miatt nem állították helyre.

De nem is értem: aki tudja, hogyan kell jogszerűen működni, és képes is a jogszerű működtetésre, az mitől fél?

www.kbs-ugyved.hu

dopod # e-mail 2020.05.20. 14:29

"A "rezsihülyeség " kivételével semmi olyan nincs,ami eddig ne lett volna kötelező házi feladat."

Akkor ez mire vonatkozik?
43/A. § (1) A közös képviselő vagy az intézőbizottság – többletdíjazás felszámítása nélkül – a rezsicsökkentések végrehajtásához kapcsolódóan tájékoztatja a tulajdonostársa(ka)t...

Ill ennek alapján jöhetnek bármikor ellenőrizni?
27/A. § (1) A társasház működésének, a társasház szerveinek és e szervek működésének törvényességi felügyeletét a jegyző látja el. A törvényességi felügyelet nem terjed ki az olyan ügyre, amelyben bírósági, hatósági eljárásnak van helye.

Ehhez kapcsolódóan erről szóltak nemrégiben a hírek :
Saját vagyonával felel a jövőben a közös képviselő a hibáiért, a mulasztások miatt akár 5 millió forint pénzbírságra is büntethetik...

Ibax # e-mail 2020.05.20. 13:37

Tisztelt Szakértők!

Háromlakásos társasházunk előtti közterület (kerítés és az úttest közötti rész) burkolatát szeretnénk felújítani. A kerítés jobb oldalán van egy közös használati szolgálati új, azon keresztül tudják elérni a lakók az ingatlanjaikat. Az első lakó (jelen esetbe mi) a kerítést illetve a kerítés előtti közterületen végezhet munkálatokat, például burkoást, térkövezést a többi lakó beleegyezése nélkül?

Azért vagyok bizonytalan, mert az a terület közterület, és nem esik a kerítéssel határolt területen belül. A középső és a hátsó lakó a szolgálati úton tudja csak megközelíteni az ingatlanját, így őket semmilyen módon nem befolyásolná az általam tervezett változtatás.

Amennyiben ők ebben nem partnerek, anyagilag nem tudnak most erre áldozni, akkor én sem tehetek semmit? A kerítés még közös tulajdon, akkor is ha a szomszéd a telken belül azt nem tudja megközelíteni, az ő kertjét nem érinti? Mik a lehetőségeim? Mik az erre vonatkozó jogszabályok? Hol lehet ennek utánanézni?

(közös képviselő nincs, közösköltség nincs)

Köszönettel,
D.Csaba

MajorDomus # e-mail 2020.05.14. 21:06

A "rezsihülyeség " kivételével semmi olyan nincs,ami eddig ne lett volna kötelező házi feladat.
.
Az egyszerűsitett mérleget eddig is el kellett kísziteni(C/2000 tv). A földhivatali regisztráció egyszeri alkalom,egy nyomtatvány.
.
Ha már kész a mérleg azt csak le kell adnod,de első ízben csak jövőre.
Én nem tudok róla hogy vagyoni felelősségrd kenne.
Csináld tovább nyugodtan.

dopod # e-mail 2020.05.14. 12:37

Tisztelt Szakértők!

A Társasházi Törvény változásai miatt elbizonytalanodtam, kérdésessé vált, hogy tudom-e vállalni tovább a közös képviselőséget.
Itt az újabb kötelezettségekre gondolok, és nem igazán tudom, mi vonatkozik rám, és mi nem.
Ha jól tudom, mint magánszemély (a ház lakója), regisztrálnom nem kell. De van itt még olyan kérdéses dolog, mint a pénzügyi jelentés, valami rezsicsökkentés tájékoztató, és nem utolsó sorban a vagyoni felelősségvállalás. Ennek mekkora a kockázata, mert ezt érzem a legsúlyosabbnak?

Jelenleg vezetem a TH pénzügyeit, megszervezem a szükséges javítási és felújítási feladatokat. A lakók megvannak elégedve a munkámmal, és nem szeretnének egy külsős személyt / vállalkozót erre a tisztségre.

Kérhetnék egy összefoglalót, hogy mit kell teljesíteni ahhoz hogy nyugodtan folytathassam a munkámat.
Köszönöm.

tamas9999 (törölt felhasználó) #   2020.05.14. 09:54

Kedves Kógens!

Elintéztem neked a dolgot, szombaton de. 8-10 között vár téged Aranka a Bajcsi irodában. Vigyél magaddal 2 tanút (aki a te oldaladon áll) és egy egész alakos fényképet a közös képviselőről, ha lehet színeset.
Ott helyben elintézi neked a kényszer-nyugdíjazását, erről kapsz egy 2 oldalas határozatot.
Szájmaszk legyen rajtatok, neked elég a kesztyű.

(Fontos, hogy szombat előtt szavaztasd meg magad közös képviselőnek mert akkor elég az 1 oldalas határozat is.) Örülök, hogy tudtam segíteni és nagyon szívesen

Szomorú örökös #   2020.05.13. 19:31

Kógens

Ha egy kicsit olvasgatsz a topikban, megtalálod, hogy a jelen veszélyhelyzetben nem válthatjátok le a közös képviselőt. Ha mégis meg akarjátok tenni, akkor azt csakis utána.