Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. március 20. szerda | Regisztráljon most!

Fórum cégügyek - társasági jog régebbi elöl     új hozzászólás


Társasházi jog

gerbera317 # e-mail 2019.02.15. 13:14

0,9 % :-)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.02.15. 13:05

Ja, az az évi majdnem 1%. :)

www.kbs-ugyved.hu

gerbera317 # e-mail 2019.02.15. 12:56

Ez a kérdés már-már vicc. És ez benne a poén: „ húzza az időt, hogy dőljön a kamat”.

ObudaFan # e-mail 2019.02.15. 11:35

Kérni kell egy elszámolást a végrehajtótól. De ha már végrehajtónál van az ügy, akkor egy sor vh. költség is hozzáadódik, tehát lehet, hogy erre számolták el, amit befizettél és az jogos. De mondom, látni kellene az elszámolást.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Oroszlánn # e-mail 2019.02.14. 20:02

Üdvözlöm Önöket!
A kérdésem a következő lenne: Jogi segítséget szeretnék társasházzal szemben. 2010.12. hónapban felújítás volt a társasháznál, kértem a számlák be mutatását és a loggia szigetelését. 2010. 12. hónaptól nem fizettem felújítási pénzt. Levelezgetünk 3 és fél évre mutatták meg a számlákat és a válasszuk "Úgy sem tudom ki számolni". 2014. bíróságra került az ügy, de a bíróságon derült ki, hogy az LTP-t nem számolták bele a tartozásba és bele van számolva a loggia szigetelése. Az ítéletben megítélték a beadott tartozást ami nem jó 2017. 07. hónapban és kértem a társasháztól a részlet fizetést és részletesen számolják ki a tartozásomat én 2017. 08. hónaptól megkezdtem a 15 000 Forinttal a részlet fizetést. 2017.09.hónapban volt közgyűlés 100 lakóból 23 lakó volt és elfogadta több milliós költségvetést a 400 000 Forintos tartozásomról részlet fizetéséről nem szavazhattak. A társasház 2017.11.hónapban adott de nem részletes elszámolást a tartozásomról. 2017.12.01 eladtam a lakást áron alul. 2018.08.hónapban jött végrehajtási levél. Átvétel előtt minden hónapban fizettem 15 000 Forintot részletekben és ki egyenlítettem a tartozást. A levél átvétele után végrehajtóhoz mentem, hogy ki van egyenlítve a tartozást, majd leveleztek. A végrehajtóhoz vissza mentem, hogy történt-e már valami de erről semmilyen papírt nem adtak jött levél a végrehajtótól, hogy ennyi a tartozásom és rokkant nyugdíjamból vonják. Bementem és kérdeztem miért vonják ha ki van fizetve felhívta a társasház ügyvédjét és gyorsan törölte a rokkant nyugdíj vonását. 2019.01. elején vissza mentem, hogy töröljék az ingatlanról a jelzálogot. Mindig más ügyintézőhöz kerültem és újból elrendelte a nyugdíjból a tartozás vonását, mert azt mondta jogos a tartozás. De a rokkant nyugdíjamból nem történt a letiltás. A végrehajtó csak húzza az időt, hogy dőljön a kamat. A bíróságon nem volt ügyvédem és a bírónő a társas házi jogi képviselője mozgatták az ügyet. Szerintem több jogtalanságot csinált szeretném az ügyben jogi segítséget kérni.

Moonbasa # e-mail 2019.02.14. 18:15

Üdvözletem
Az egyik tulajdonostárs a ház külső falára felszerelt egy konnektort. (az áramot saját óráról használja).Kérdésem,hogy ez törvényileg engedélyezett? Tiltja ezt valami jogszabály? Nyilván pár kisgyermekes lakó fél,hogy térd alatt lévő magasságban áram van... A lakó az autója fűtésére vezette ki az áramot a társasház külső falára...A konnektor kívül egy dobozban van,és kék színű (gyerekzáras) a fedeles teteje. Köszönöm a válaszokat... Ha valaki tud konkrét törvényi hivatkozást megköszönném.

ragyasdezso # e-mail 2019.02.04. 21:19

gizi39

Meg! És a másolási díjat is kérheti.

gizi39 # e-mail 2019.02.04. 20:20

T.Jogászok!
A közös képviselő megengedheti magának, hogy csak a
határozatokról tájékoztatja a T.Közösséget, nem küld teljes jegyzőkönyvet, csak egyéni kérésére?
Köszönettel: Gizi

oligaliga # e-mail 2019.02.01. 08:21

Nem járunk közgyűlésekre mivel életvitelszerűen nem ott lakunk.

A kettőnek nem kellene összefüggnie.

Biztos,hogy ezt mindenféle megbízási szerződés,jóváhagyás nélkül cserélhetik,hozzányulhatnak?

Biztos, hogy van szerződés, a közgyűlési határozat alapján a közös képviselő köti meg.

Kisnorbi31 # e-mail 2019.02.01. 08:01

Nem járunk közgyűlésekre mivel életvitelszerűen nem ott lakunk.
A hőmennyiségmérő a lakás tartozéka,magántulajdon.
Biztos,hogy ezt mindenféle megbízási szerződés,jóváhagyás nélkül cserélhetik,hozzányulhatnak?
Köszi az infot!

drbjozsef #   2019.02.01. 07:14

állítólag a közgyűlés megszavazta

Ha megszavazta, akkor igen. A társasház (=Te is) így döntött - az, hogy a konkrét döntésnél nem szavaztál, az a Te bajod. Ez így működik. Teccene közgyűlésre járni.

Egyébként, a kisebbség jogos érdekét sértő közgyűlési határozat 60 napon belül megtámadható bíróságon - de csak olyan által, aki nemmel szavazott a közgyűlésen. Aki ott se volt, és nem is képviseltette magát, annak nincsenek "jogos" érdekei.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kisnorbi31 # e-mail 2019.01.31. 21:03

Sziasztok!
Társasházunkban tavaly kicserélték a hőmennyiség mérőket,mert állítólag a közgyűlés megszavazta.Igaz a régiekkel nem volt semmi probléma,csak korszerűsítettek.
Ilyenkor minden lakó kötelezhető a csere kifizetésére/kb 70000ft lakásonként/ még aki nem akart cseréltetni az is?
Csak egy határozat jött a cseréről,egyéb infot nem kaptunk,de most követelik rajtunk a pénzt.

Zorro 1965 (törölt felhasználó) #   2019.01.29. 17:53

Húúúú !!
Azt hiszem te nagyon félreértettél valamit , valamit , amit hiába próbálok megértetni ,... az soha nem fog sikerülni .
Pontokba szedem , majd részemről befejezettnek tekintem ezt a párbeszédet , hisz nem önjelölt értetlenkedők szakmaiatlan válaszaira vártam , hanem mondjuk egy az összefüggéseket is átlátó jogászéra .

1 .Az alapító okiratban rögzítetteket ismertettem . 2. Nincsenek szegény garázs nélküli tulajdonosok , csak tulajdonosok ! 12 lakás , 8 garázs ... ez az épület sajátossága , melyen változtatni nem lehet . 3.Határozat írja elő , s az alapító okirat is említést tesz az udvar hasznosításának pénzügyi lehetőségéről !

Gondolkodásodban , értékítéletedben , értékrendedben pontosan tükröződik a mai jogrendszer összes visszássága , etikája , erkölcse ,..... illetve inkább ennek teljes hiánya . A helyzetet nem ismered , át nem látod , nem kérdezel , csak állítasz ,...s csak és kizárólag a tényeket próbálod szubjektívizálni . Becsülete a potyautasoknak van , ... akik nem fizetnek , kizárólag többségi alapon határozva . Ez az, ...valahol sajnos ilyen az a bizonyos többség , ...mely jelenleg a hatalmat is gyakorolja . Megmutatkozik értékítéleteiben , megnyilvánulásaiban ,... és legfőképpen , az állampolgárainak erkölcsi , etikai fundamentumaim történő megnyilvánulásokban . Részemről lezártnak tekintem ezt a párbeszédet . Elhamarkodottan örültem , s köszöntem meg idejekorán hozzászólásaitokat .

Szomorú örökös #   2019.01.25. 21:57

Zorro 1965

Nem azért „becsületsértés” - de szerintem simán lehet akár „rágalmazás” vagy „jó hírnév megsértése” is - amiért te itt elkezdted ki vagy inkább félremagyarázni, hanem azért, mert alaptalanul megvádolsz néhány lakótársadat, hogy ők érdekközösséget alkotnak és csak azért, mert ők hozták ezt a közös képviselőt, gyakorlatilag - SZERINTED - haveri viszonyban vannak vele, ezért - SZINTÉN CSAK SZERINTED - bizonyos előnyöket élveznek az udvari parkolóhely költségének (nem)fizetése terén.

Egyébként azért abba is gondolj bele, hogy mit szólnál hozzá, ha egyszer csak „többségi határozattal” a lakók pénzt kérnének tőled csak azért, mert a közös udvaron állsz be a garázsodba. Lehet erről akármilyen határozat, nálam ez az etika határát súrolja, hogy vajon jó ötlet-e ilyet követelni másoktól, akiknek nem futotta garázsra. Lehet ez a lázadás részükről, hogy nem hajlandók egy ilyen szemérmetlen határozat alapján fizetni bármennyit is. De ez utóbbi nyilván már csak a saját magánvéleményem.

Zorro 1965 (törölt felhasználó) #   2019.01.25. 21:28

Valamit le kell szögezzünk mielőtt továbblépnénk . A baráti megnevezés olyan messze áll a becsületsértéstől , mint Makó Jeruzsálemtől . És ez még csak nyelvtan , nem is jog . A másik nagyon fontos dolog , hogy kizárólag a többség elfogadásával lehet , lehetne új közös képviselőt választani . Nem véletlen , ... ezt próbáltam eddig ecsetelni ... hogy javaslataimat , mit a közös képviselőnek terjesztettem elő , mint napirendi pontokat ,... fel sem vette a közgyűlés tárgyalandói közé .
Egyébként mivel nem vagy közvetlenül érintett , így sajnos el sem tudod képzelni ezt a patthelyzetet .
Akik nem fizetnek , azok röhögnek ,... a tudatlanoknak meg megfelel .
Hát ez a nagy büdös helyzet . Becsületsértés esete nem is állhat fenn , annak fogalmi hiánya okán .
Mert ha kontextusba helyezed a te általad értelmezett becsületsértés fogalmát : akkor én lennék a becstelen , aki fizet rendesen ?

Szomorú örökös #   2019.01.25. 19:41

Zorro 1965

akik érdekközösségbe tömörültek , s az általuk hozott ,.... tehát baráti .... közös képviselővel .

No ez a mondat meg simán már felér egy becsületsértéssel. Azért, mert ők hozták, miért lenne „baráti”? Van internet, feltalálták már a guglit, lehet keresni közös képviselő jelölteket, azoktól árajánlatot és az alapján dönthet a közgyűlés. De ettől még egyáltalán nem biztos, hogy „baráti” az a közös képviselő.

Zorro 1965 (törölt felhasználó) #   2019.01.25. 14:38

Tudod , ez már így is csúnyán elfajult . A többség mentális képessége oly alacsony ,... melytől már csak erkölcsi , etikai normáik alacsonyabbak . Sakk nyelven szólva , ... a sötét paraszt üti fehér vezért ..
Tehát akkor minden maradjon a régiben ? Ők nem fizetnek , helyette inkább terrorizálnak , illetve csak próbálnak , miközben nekem el kell viselnem a gyermekeim leányaim pszichés terhelését , veszélyeztetését ? S mindössze azért , mert a nemfizetők és a tudatlanok tábora egymásra talált , s a tényekkel szemben áll .
25 éve nem fizetnek . A lakógyűléseken egyszerűen lesöpörték kezdeményezésemet is . Most saját pénzből fogadjak egy jogászt azért ,... hogy a társasház anyagi ügyei , a " közösség " ügyei rendeződjenek ? Már többször próbáltam eladni is , de sikertelenül , mert a vevők azonnal meglátták a probléma gyökereit . A gyökereket !
Köszönöm válaszaitokat !

osmi # e-mail 2019.01.25. 11:22

Zorro!
Nem tudsz mást tenni sztem, mint hogy a nem elkötelezett
tul. társaidat meggyőzöd.Vagy megbékélsz a helyzettel.
Lehet hatóságokhoz fordulni, de azt csúnyán ellened fogják fordítani a kis közösségben jelen helyzetben.

drbjozsef #   2019.01.25. 11:00

Szerintem meg Te nem értetted, amit írtam, és hogy miért, de sebaj. Ehhez sajnos többet nem lehet hozzátenni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Zorro 1965 (törölt felhasználó) #   2019.01.25. 10:45

.... Mivel én nem vagyok jogász ...Gépész vagyok és elektrotechnikus

Zorro 1965 (törölt felhasználó) #   2019.01.25. 10:44

Uraim !

Én csak érdeklődni jöttem , de kapok tőletek hideget , meleget . József is félreértelmezi amit írtam , pedig világos és teljesen egyértelmű . Majd valami belső kényszer által vezérelve , a stilisztikai felülvizsgálatot , mondatelemzést alkalmaz . Kár hogy nem értette amit írtam .

És azt , hogy egy ilyen házban te sem vállalnád el a közös képviselői posztot ,..... nos lehet , s igazad van . De a kérdés nem ez volt . Minősítésekből épp elég jut nekem . A megoldások taglalása végett regisztráltam . Mivel én vagyok jogász , így értelemszerű volt hogy a fórumozókhoz fordulok kérdéseimmel . De ha válaszaitok csak arra terjed ki , hogy te kivel laknál együtt , s mit vállalnál ,.... na ,meg a mondatelemzésre , ... akkor inkább ne terheljük egymást .
Köszönöm !

Zorro 1965 (törölt felhasználó) #   2019.01.25. 10:32

A baj nem avval van , hogy a lakók cserélődnek . Sajnálom ha ez félreérthető volt , pedig nem annak szántam . A baj a nem fizetőkkel van , akik érdekközösségbe tömörültek , s az általuk hozott ,.... tehát baráti .... közös képviselővel . És akkor még ott van az a tehetetlen és tudatlan többség , ki a kezét a seggébe hordaná a legszívesebben . Na ezek az impotensek , akik nem látnak át a dolgok lényegén , ők azok , akik fékezik , lassítják , s végül ellehetetlenítik az elszámoltatást . Kvázi ,.... a helyzet olyan ,.. mintha egyedül pisálnék a széllel szembe .

drbjozsef #   2019.01.24. 21:10

Zorro,

Hosszan leírod miért nem ilyen egy társasház, aztán a végén bebizonyítod, hogy mégis ilyen.

Amíg a közösség ilyen, a többségnek megfelel a "kiszervezés", a munkája, a jogos járandóság behajtásának elmaradása, addig nincs mit tenni.

Konkrét törvénysértő vagy az SZMSZ-szel ellentétes határozat esetén 60 napon belül bírósághoz fordulhatsz.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2019.01.24. 19:35

Zorro 1965

Egy oly agresszív és tudatlan közösség , melyen képtelenség még a törvényesség betartására való figyelemfelhívás kezdeményezése is . A közös képviselői státuszt is kiszervezték , egyszerű többségi szavazással.....épp ezért szervezték ki a közös képviselői státuszt , hogy a hozzájuk szorosan kötődő személy segítségével próbálják eltussolni az önálló gazdálkodó szervezet / pénzügyi és jogi szempontból a társasház / pénzügyi turpisságait .

Vagy csak szimplán egy ilyen lakóközösségben nincs olyan bolond, aki elvállalja a házon belül.
Őszinte leszek, én se vállalnám el, ha egy ilyen lakóközösségben kellene tennem. :-O

Alapító tagja vagyok egy oly közösségnek , amely az évek során cserélődött , s átalakult . Ez a közösség , már nem az a közösség !

Egy társasház alapító okiratában nincs benne soha olyan passzus, hogy mindig is ugyanazon személyek fognak ott lakni, ez ezzel jár. A tulajdonosok jönnek-mennek, a régi tulajdonosok meg dönthetnek, hogy elfogadják-e az új közösséget vagy nem. Utóbbi esetben előbb-utóbb ők is inkább mennek. Sajna abba egyetlen „alapítónak” sincs beleszólása, hogy ki veheti meg az adott társasházban a másik lakó tulajdonrészét onnan kezdve, hogy az elővásárlási jogról lemondott.

Megjegyzem, ez egy laikus vélemény volt részemről.

Zorro 1965 (törölt felhasználó) #   2019.01.24. 17:56

Kijavítanálak kedves József !
Egy társasház nem feltétlenül ilyen !! Alapító tagja vagyok egy oly közösségnek , amely az évek során cserélődött , s átalakult . Ez a közösség , már nem az a közösség !
És a többség véleménye , erkölcse , etikája soha nem az "igazság" kizárólagos kifejeződése ! Ezt Szókratesz óta tudjuk .
Valóban , a helyzetből adódóan most ÉN vagyok a kisebbség .
A jelen helyzet , illetve az ebben rejlő lehetőség az , mi valóban tehetetlennek lenne nevezhető .
Talán nem voltam elég közérthető , de épp ezért szervezték ki a közös képviselői státuszt , hogy a hozzájuk szorosan kötődő személy segítségével próbálják eltussolni az önálló gazdálkodó szervezet / pénzügyi és jogi szempontból a társasház / pénzügyi turpisságait .
Hiába szólítottam fel eddig is a közös képviselőt , még csak válaszra sem méltatott .