Fórum cégügyek - társasági jog régebbi elöl     új hozzászólás


Társasházi jog

MajorDomus # e-mail 2020.01.24. 21:41

És még ő van megsértve....

Szomorú örökös #   2020.01.24. 05:12

MajorDomus

Én még nem dolgoztam olyan házban ahol a lakáskészülék közös tulajdon lett volna.

Senki nem mondta, hogy van ilyen ház! Én csak azt állítottam, hogy van olyan ház, ahol a közös képviselő - aki nyilvánvalóan nem hivatásos társasház kezelő, hanem a házban lakók közül választják meg - bevállalja a közös költségből a lakáskészülékek kisebb javítását.

A többségnél azonban valóban nem ez a helyzet. Sőt nekem kell elmagyarázni, hogy ilyen esetekben a tisztelt lakó fogja kifizetni a számlát, ami bizony nem mindig egyszerű. Pedig ott is van erre szabály, amit ismertetnek minden lakóval.

MajorDomus # e-mail 2020.01.23. 21:37

Én még nem dolgoztam olyan házban ahol a lakáskészülék közös tulajdon lett volna.

Szomorú örökös #   2020.01.23. 06:45

KBS

A szerelő a megrendelőnek számláz.

Ez az alap. Nagyon sok olyan van, hogy kihív javítani a lakó, majd mondja, hogy vigyem a számlát a közös képviselőnek. No ilyenkor szoktam felhívni a figyelmét, hogy mindig a megrendelő fizet. Sok közös képvisel háborog érte - nem kicsit jogosan - hogy a háta mögött intézkedik a lakó. Azokat meg külön elhajtom, akik önkormányzati lakásban laknak és közlik, hogy vigyem be a céghez a számlát, majd ott kifizetik. Mindig mondom, hogy ez nem így van: én megírom nekik a számlát és majd ő viszi be az irodában, mivel nem az én dolgom, hogy fussak a pénzem után. :-)

Közel 20 éve csinálom már, van bőségesen rutinom az ilyen helyzetek kezelésére. :-)

Szomorú örökös #   2020.01.23. 06:41

MajorDomus

A társasházat a felszálló vezeték és a központ javitása és karbantartása terheli,az közös tulajdon

Mint írtam, nálunk van olyan lakásszövetkezet, aki úgy köti a szerződést a házaira, hogy a vezeték-hálózat karbantartása, javítása is a lakók gondja a kaputól elhaladva. De érthető is azért, amit leírtam. A vezeték lakásról lakásra halad felfelé mondjuk négy strangon, mert szintenként négy lakás van 10 emeleten keresztül. Van ezek között olyan ház is, ahol a lakó a lakásfelújításkor totál elvágta az összes átmenő vezetéket, csakis a sajátját hagyta meg. Azóta a felette lévő strangon nincs egy lakásban sem kaputelefon. Az már a lakók töketlensége, hogy nem csináltak ez ügyben semmit.

MajorDomus # e-mail 2020.01.22. 23:23

Kár ezen rugózni!
.
A lakáskészülék minden esetben magántulajdon,cserével javitással egyűtt..
.
A társasházat a felszálló vezeték és a központ javitása és karbantartása terheli,az közös tulajdon

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.01.22. 22:31

A szerelő a megrendelőnek számláz. Ettől még nem biztos, hogy a megrendelő köteles viselni a számlát. Mondjuk, én a közös képviselő helyében a külön tulajdonban álló dolgok javítását nem is rendelném meg.

www.kbs-ugyved.hu

Szomorú örökös #   2020.01.22. 21:14

KBS

Nálunk a közös képviselők mindig tudatják a lakóval, hogy ha lakáson belüli egység hibásodik meg, akkor azt neki kell kifizetnie, de ehhez képest mindig meglepődnek, mikor a szerelő írja a végén a számlát nekik.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.01.22. 20:37

Meg kell nézni az alapító okiratot, hiszen végső soron az határozza meg, mely helyiségek, épületszerkezeti elemek, berendezések közösek, melyek nem. De nagyon meglepne, ha nálatok nem az lenne a szabály, hogy a hálózatos, vezetékes elemek, berendezéseknek a külön tulajdonú lakáson belüli - rákötés utáni - része külön tulajdon. A vízcsapod is a tied, pedig a vezeték (a főcsapodig) közös; a konnektorod is a tied, pedig a hálózat (a villanyórádig) közös.

www.kbs-ugyved.hu

Szomorú örökös #   2020.01.22. 17:24

Gulyás Tibor

A kaputelefon lakáson belül található kézibeszélője, az közös tulajdon, avagy magán? Meghibásodása esetén kinek kell fizetnie a cserét/javítást?

A lakáskészülék javítási vagy csere költsége a legtöbb közös képviselőnél a lakó magánügye még akkor is, ha közösségi problémát okoz a rossz lakáskészülék (van ilyen). Csakis egy-két közös képviselő - pl. olyanok, akik a saját házukat látják el ilyen feladatkörben - vállaják be, mert nem túl nagy költség és úgy gondolják, hogy belefér. Azonban az általános az, amit először írtam. Ezeknél a házaknál csakis a központi egység és a kaputelefon vonal hibáját fizeti a közös képviselő.

Egyébként még lényeges, hogy az ilyen társasházaknál egyébként csakis akkor fizetik a lakáskészülék szerelési költségét, amikor teljes rendszer-csere van.

Sőt, lépjünk tovább, van olyan lakásszövetkezet nálunk, akik kizárólag a kapunál felmerült javításokat fizetik, onnan kezdve még a vonalhibát sem. És érthető is, mivel ezek olyan panelházak, ahol lakáson belül megy emeletről emeletre végig a vezeték, és hát eléggé gyakran fordul elő, hogy a lakó hibájából van vonalhiba is. Remélem ezek az infók segítettek.

Gulyás Tibor # e-mail 2020.01.22. 15:50

Köszönöm!

Ezt én is így gondolom, de az egyik lakó nem, és ki akarja fizettetni a közös képviselővel a cserét, megy a hiszti. A közös képviselő nem hivatásos, idős lakó, jól csinálja, de nem mindent tud, vállaltam, hogy megkérdezem a nevében.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.01.22. 15:46

Az szerintem a tiéd, nem közös.

www.kbs-ugyved.hu

Gulyás Tibor # e-mail 2020.01.22. 15:35

Tisztelt Fórumosok!

A kaputelefon lakáson belül található kézibeszélője, az közös tulajdon, avagy magán? Meghibásodása esetén kinek kell fizetnie a cserét/javítást?

Köszönettel!

Gulyás Tibor

MajorDomus # e-mail 2020.01.21. 18:55

Közös képviselő megrendel,szakember kijön,lebont.

nkristof # e-mail 2020.01.21. 09:32

Tisztelt Fórumozók!

Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy társásházunk egyik lakója tízen évvel ezelőtt mindenféle tákolmányokat épített a saját lakása mellett található zöld területen. Az alapító okirat kimondja, hogy a társasházhoz tartozó telek, osztatlan közös tulajdon. A társasház elkezdett jogszerűen működni az elmúlt 3 évben (közös képviselő, közgyűlés, stb.), és közgyűlési határozatban már felszólította a lakót az említett építmények lebontására, aki ennek nem hajlandó eleget tenni.
Tudnak abban tanácsot adni, hogy mi lehetne a következő lépés annak érdekében, hogy az építmények valahogy lebontásra kerüljenek?

Köszönöm szépen!

MajorDomus # e-mail 2020.01.18. 21:39

Igy van. Matek.

Szomorú örökös #   2020.01.17. 20:57

MajorDomus

De a költség csak 3 felé oszlik!
Az alsó szomszéd kifizette az egészet!

Szerintem a közös tulajdont érintő költség négyfelé oszlik, egynegyed marad az alsó szomszéd sara belőle és 3/4 részt kap vissza a másik három tulajtól. De javíts ki, ha rosszul számolok.

MajorDomus # e-mail 2020.01.17. 20:46

Ez igy van!
De a költség csak 3 felé oszlik!
Az alsó szomszéd kifizette az egészet!

Szomorú örökös #   2020.01.17. 04:54

MajorDomus

Szerintem 30%-ban egyezzetek meg.

Sok lesz az a 30 %, lévén hogy 4 lakásos házról beszélünk.
A többi lakó ezek szerint nem venné ki belőle a részét?
Ha közös tulajdoni részt cseréltetett ki a szomszéd, akkor az négyfelé oszlik. :-O

A hiba elháritásának költségeit vállalnod kell,de a kivánságműsort nem!

Ezt én is így láttam már elsőre is.

MajorDomus # e-mail 2020.01.16. 20:41

Az utóbbi teljesen jogos.
Ha Ptk szerint működtök,akkor fizetned kell.
.
Szerintem 30%-ban egyezzetek meg.
A hiba elháritásának költségeit vállalnod kell,de a kivánságműsort nem!

drbjozsef #   2020.01.16. 09:35

Proci63,

Tehát társasház.

Mivel 4 lakás - gondolom, 4 albetét - van, ha külön nem nyilatkoztatok az AO-ban, akkor eleve a Ptk. szerinti közös tulajdon szabályai vonatkoznak rátok a Tht. helyett (tehát valóban nem is kell kk vagy közgyűlés).

Olvasd el : Ptk. 5:73.§ - 5:84.§

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ez alapján jogosan kéri, hogy járulj hozzá a költségekhez. A kérdés ennek a mértéke, hiszen a rendes gazdálkodás körét meghaladja az, hogy ő mindenféle mást is cserélget.
Ami a társasházban "társasházi közös tulajdon lenne", azt közösen kell kifizetnetek, ilyen a kivezető cső, a strang, vagyis amit több lakás használ. Kérdés az is, szükséges-e kicserélni az egészet, vagy csak ő akarja.

Beszéljétek meg, egyezzetek meg. Valamennyivel biztos be kell szálljál. Ha nincs megegyezés, majd bíróság eldönti, de az nem lesz olcsó, ha jól látom, párszázezer forintos költségről van szó. Ezért talán nem kell perelni.

Sózza a nagy részét a biztosítójára, neki amúgy sem kerül semmibe.

Amúgy üres lakásra sem árt biztosítást kötni, pláne, ha emeleti. Ha nálad lesz egy télen csőtörés, és eláztatod az egész lakását, akkor milliókat fogsz csengetni neki...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Proci63 #   2020.01.16. 09:11

Alapító okirat van nagyon régi, de nincs se közös költség, se közös képviselő.

drbjozsef #   2020.01.16. 06:45

Proci63,

Ez egy tényleges társasház, jogilag is? Alapító okirattal, közgyűléssel, közös képviselővel, közös költséggel, a lakások albetétesítve? Vagy csak egy nagy osztatlan közös tulajdon?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Proci63 #   2020.01.15. 23:26

Egyemeletes, négylakásos társasházban van egy emeleti ingatlanom. Két éve üresen áll.
Az alattam lakónál a WC alatt eltört a szennyvízcső könyök része, ami a ház alatt kiviszi az utcai csatornába a szennyvizet. Teljesen ki kellett bontani a WC-t és és kicserélni a könyökcsövet, illetve a lakó kérésére kicserélték a kivezető csövet is végig. Továbbá egyéb mellékcsöveket is kicseréltetett még a WC-nél.
A szakember elkészítette a költségvetést. 150 eFt anyag és 400 eFt munkadíj + ÁFA
A lakó kéri, hogy szálljak be a költségek kifizetésébe.
Ő bejelentette a biztosítónak, de nekem az üres lakásra nincs biztosításom. Sőt a háznak nincs társasházi biztosítása sem.
Én nem okoztam semmilyen kárt az alattam lakónak, mégis fizetnem kellene, mert állítólag közös a cső?
Várom válaszukat!

MajorDomus # e-mail 2020.01.08. 20:12

Hát a lakóbizalmi ideje már lejárt.
A társasházban nem megy "az én házam az én váram" gondolkodás.
.
Én annyit finomitanák a dolgon,hogy csak a tulajdonosnak lenne ez a joga!
.
Nonszensz,hogy a vidéken élő tulajtól kibéreli a garázst Gipsz Jakab.és termelői borkimérést nyit benne. A környék összes alkesz figurája odagyűlik.