Fórum cégügyek - társasági jog régebbi elöl     új hozzászólás


Társasházi jog

oligaliga # e-mail 2019.09.15. 21:30

A Tht. szerint nem jár jogvesztéssel a 60 nap elmulasztása, akkor sem, ha azt nem a közgyűlés napjától számítjuk.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.09.15. 13:10

Ez az. Még igazolási kérelemnek sincs helye. (Más kérdés, hogy a 60 nap nem feltétlenül a közgyűléssel kezdődik.)

www.kbs-ugyved.hu

oligaliga # e-mail 2019.09.15. 11:01

Én úgy tudtam, hogy a kereset benyújtásának határideje nem jogvesztő.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.09.15. 09:27

Igen, de a jogsértő módon meghatározott határozatok érvénytelenségét a bíróság állapíthatja meg. A kereset benyújtásának jogvesztő határideje 60 nap.

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2019.09.15. 09:24

jucus,

Tht.33. § (1) A közgyűlést a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke hívja össze. A közgyűlésre valamennyi tulajdonostársat írásban kell meghívni, amellyel egyidejűleg a meghívó egy példányát a társasházban - jól látható helyen - ki kell függeszteni.
(2) Sürgős esetet - így különösen: a közös tulajdonban álló épületrészek, épületberendezések, vagyontárgyak állékonyságát, biztonságát közvetlenül veszélyeztető helyzet kialakulását - kivéve az írásbeli meghívót legkésőbb a közgyűlés időpontja előtt nyolc nappal meg kell küldeni.

Törvényességi felügyeletet a helyi jegyző látja el. Fordulj hozzá.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

ladnai # e-mail 2019.09.14. 22:04

A közgyűlés összehívása
A közgyűlésre minden tulajdonost és általános meghatalmazottat írásban, bizonyítható módon kell meghívni, a meghívót legkésőbb a megjelölt időpont előtt 8 nappal kell megküldeni, egyidejűleg a meghívó egy példányát jól látható helyen a társasházban ki kell függeszteni. A meghívónak tartalmaznia kell a közgyűlés helyét, idejét, a napirendi pontokat, továbbá a javaslatot a közgyűlésen elnöklő személy, a jegyzőkönyv vezető és a két hitelesítő tulajdonostárs megválasztására. A közgyűlés érvényes határozatot csak a meghívóban feltüntetett napirendi kérdésekben hozhat

jucus1974 # e-mail 2019.09.01. 18:58

Üdv mindenkink!

Érdeklődni szeretnék,hogy érvényes-e az a közgyűlés amire a közös képviselő nem küldött írásos meghívót? Aug.17.-én jelezte egy facebook posztban ( csoporton belül),hogy lesz gyűlés és néhány tulajt telefonon értesített. Döntés született azok kénye-kedvére akik kezdeményezték a közgyűlés összehívását. Köszi a választ előre is!!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.30. 11:46

Azt kérdezed, hogy állítsd a többséget egy javaslatod mellé? Ez nem jogi kérdés.

www.kbs-ugyved.hu

fodor48 # e-mail 2019.08.30. 11:35

Tisztelt Jogi Forum,
Társasházi joggal kapcsolatban lenne kérdésem. 4 lakásos társasház amibe másfél éve megválasztott egy közös képviselőt a közösség. A közös képviselő nem végzi rendesen a munkáját (nem tart közgyűlést, nem ellenőrzi az elvégzett feladatokat, nem lehet elérni, nehezen hívja vissza az embert, nem lehet hétvégén keresni....).Sajnos a lakóközösség sem jó. 4 lakásból 1 lakást nem érdekelnek a dolgok, megy a többség után, és rajta kívül a másik két lakó pedig én ellenem van, direkt mindig amit szeretnék ellenem szavaznak, vagy megvétózzák. Kérdésem, hogy hogyan lehetne kirakni a közös képviselőt jogi úton, hogy nem végzi a dolgát, mert a kettő szomszéd nem válaszol nekem a leváltással kapcsolatba.
Kérem segítsen mit lehetne csinálni?
Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.16. 12:11

Mondjuk, szó szerint leírhatnád, milyen határozatot fogadott el az ügyben a közgyűlés.

www.kbs-ugyved.hu

Normika # e-mail 2019.08.16. 11:54

Üdvözlet!
Tehát mint írtam a dolgoknak ez a része rendben van!a szokásához híven közgyűlés alkalmával jeleztem mit szeretnék..megbeszéltük a kritériumokat ami a kuvitelezést érintette ,majd jegyzőkönyvbe került es el lett fogadva ..Nem tudom ezen kívül még hogy írhatnám le..
Koszonom

drbjozsef #   2019.08.15. 10:54

közgyűlésen jelzi és ezzel rendben van

No ez még mindig nem az, amit az ügyvéd úr kérdezett...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Normika # e-mail 2019.08.15. 07:22

Üdvözlet !elnézést..tehát el is lett fogadva!itt a dolgok 30 éve igy működnek.ha valaki szeretne valamit azt közgyűlésen jelzi és ezzel rendben van.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.15. 07:12

Nem azt írta Immaculata, hogy be kell jelenteni.

www.kbs-ugyved.hu

Normika # e-mail 2019.08.15. 07:04

Üdvözlet
Be lett jelentve a felújítás gyűlésen ez a része rendben van.

Immaculata # e-mail 2019.08.15. 01:47

A közös területek felújításáról a közgyűlésen kell a tulajdonosoknak dönteniük. Intézkedésre a határozat alapján a közös képviselő jogosult.
Amennyiben felhatalmazásotok nem volt a felújításra, akkor elszámolni sem tudtok.

Normika # e-mail 2019.08.14. 22:47

Üdvözlet!Egy kis segítséget szeretnék kérni.Egy társasházban lakunk,ahol csak a ház előtti járda és a külső kerítés közös.Felujitasi alappal rendelkezik minden ingatlan,saját befizetés alapján-a közösköltség egy része ide vándorol.Ebből csak a közös dolgokat lehet megcsináltatni.Mi felújítottuk a járdát.erre ment min.10 cm új beton,volt olyan rész ahol az eredeti beton fel lett verve .. majd térkő ment a tetejére.a közös képviselőnek megfelelő módon jelezve lett fotó készült mindkét állapotról.a közös képviselő gond nélkül kifizette volna a számlát,de egyik kedves szomszédom aki a számvizsgálo bizottság tagja nem volt hajlandó aláírni a kifizetést.van ehhez joga??a számlán csak betonhoz szükséges anyagok voltak ő azonban arra hivatkozik ide biztos nem kellett ennyi anyag és mivel kocsibeallo is készült szerinte oda is a számlán szereplő anyag ment....kérhetek-e független szakértői vizsgálatot?az kinek a költsége lenne?vagy gyűjthetnek-e aláírást a többi tulajdonostól?10000 Ft körüli összegről van szó kb 18M2 felület ,az összes elkészült munka 40 M2 és 800000 Ft -ba került ..
Közben zajlik a ház külső vakolása és a mesterek a létra egyik lábát a közös járda szomszéd felőli részére tették..azonnal rendőrrel és birtokháboritassal fenyegette őket..a kőzös járda nem közős???sok ilyen apróság van még..ő kb.1 éve 128000 Ft-ot vett ki az alapból egy 10 m vaskerités festésére.jelenleg a buszmegállón keresztül nyitott kaput a saját udvarára mondván a buszmegálló senkijé..tehát ha állnak a megállóban ő mellettük megy be autóval ...
Mit tudok kezdeni?válaszukat előre is köszönöm

Bástya #   2019.07.21. 22:25

"A tulajdonostárs a társasház minden (mégegyszer: minden) iratába jogosult betekinteni). Egyszerűen azért, mert azok az iratok az övéi (is)."

Egyetértek!

Egyébként a számvizsgáló bizottságnak nem lehetősége a számlák ellenőrzése, hanem kötelessége (ahogy Gerbera is írta). A számvizsgáló biz nem felügyelő szerv, hanem ellenőrző...és volt egy másik kérdésed is:

A költségvetési beszámoló és a terv teljes évre szól. Jogos lenne a következő kérdés, hogy akkor 2019. május 31-én, miként lehet elfogadni a 2019. január 1. - 2019. május 30-ig tartó időszakot tervként, miközben az már a múlté? Ezért... :-) Ilyen a törvény, kissé megengedő. A terv fogalma erre az időszakra nem értelmezhető. És ha jövőre megint április-május lesz az ilyen tárgyú napirendek megtárgyalása akkor jövőre is lesz gyakorlatban egy 4-5 hónapos tervezés nélküli időszak. Ez a nagyon kényelmes hozzáállás egyébként más szempontból is hátrányosan érinti a tulajdonosakt, de az másik téma lenne...

Szomorú örökös #   2019.07.21. 22:17

KBS

A társasház viszont még csak nem is jogi személy...

Kivéve ha adószámmal rendelkezik, akkor azért kicsit más lesz a helyzet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.07.21. 21:59

Ne beszélj demagóg hülyeségeket! Az állampolgár nem tulajdonosa az államnak, különösen nem tulajdonosa az állami vagyonnak. Az állam jogi személy.
A társasház viszont még csak nem is jogi személy, csak a közös tulajdon egy különös fajtája.

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2019.07.21. 20:31

A tulajdonostárs a társasház minden (mégegyszer: minden) iratába jogosult betekinteni). Egyszerűen azért, mert azok az iratok az övéi (is).

Ja. Pontosan úgy, ahogy az állampolgár a közpénzeket érintő döntésekbe. Oh, wait...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2019.07.21. 19:51

KBS

A tulajdonostárs a társasház minden (mégegyszer: minden) iratába jogosult betekinteni). Egyszerűen azért, mert azok az iratok az övéi (is).

Egészen konkrétan csakis azokba tekinthet bele, amelyek az ő tulajdonrészét érintik.
Tehát valahogyan azért csak nem mindbe tekinthet bele.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.07.21. 19:39

A tulajdonostárs a társasház minden (mégegyszer: minden) iratába jogosult betekinteni). Egyszerűen azért, mert azok az iratok az övéi (is).

www.kbs-ugyved.hu

Szomorú örökös #   2019.07.21. 19:17

drbjozsef

Szerintem a közös képviselőnek nem kell minden tulajdonosnak egyesével nyálazgatni a könyvelést...

Szerintem se! KBS valamit nagyon félreértelmez...erre van ugyanis a számvizsgáló bizottság. Ők a közvetlen felügyelete a közös képviselőnek. Utána már a jegyző következik a sorban. A lakóknak csakis azokba a dokumentumokba van kizárólag betekintési joga, amelyeket a közgyűlésen is láthat, még akkor is, ha netán végzett könyvelő az illető és tökéletesen átlátja az egészet. Egyébként egy normális közös képviselő nem csak azt dönteti el a közgyűléssel, hogy valami meg legyen csinálva, hanem az arra kapott árajánlatokat is ismerteti a lakókkal, hogy ők döntsenek, melyiket is választják. Én szinte mindig így nyerem a munkáimat és tiszta is marad mindig a kezem, mert törvénytelenségbe még véletlenül se mennék bele.

drbjozsef #   2019.07.21. 16:28

Úgy akkor : megmutathatja, de nem köteles?
Szerintem a közös képviselőnek nem kell minden tulajdonosnak egyesével nyálazgatni a könyvelést...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.