elvett jogosítvány


hokandi1963 # 2024.05.15. 17:39

Amikor felvették a rendőrségen a jegyzőkönyvet, rá 1 hétre jött a papír, hogy adj le a jogosítványát. Leadta.
Majd kb. 1,5 hónapra rá jött a bíróság végzése. Mivel nem volt fellebbezés, hamarosan jött a jogerős végzés.
amit nem tudtunk, az az, hogy mivel csak kategóriára kapott eltiltást, a jogosítványt visszakérhette volna, de igazából nem is lényeges, mert már nem vezet mást, csak személygépkocsit, azt meg nem tehette meg az eltiltás lejártáig.
1 hete az eltiltás is lejárt, a napokban menne az okmányirodába visszakérni a jogosítványát, csak nem tudtuk, hogy amikor bemegy, rögtön visszaadják, vagy előzetesen jelezni kell, hogy odakérjék a lakhelyünk szerinti okmányirodába, ahová anno leadta.

Csak elvi kérdés, mert nagyon remélem, hogy soha többet nem lesz téma ez a családunkban: azt honnan tudja meg a delikvens, hogy kell-e utánképzés vagy sem? Erről semmit nem találtam a neten.

Szomorú örökös # 2024.05.15. 17:27

hokandi1963

már visszakérhette volna a jogosítványát, mert a többi kategóriától nem tiltották el
Engem csak ez zavart meg, hogy miként lehet a hatóságnál a jogosítványa teljesen, ha csak kategória eltiltást kapott...

hokandi1963 # 2024.05.15. 16:55

Szomorú örökös

A repülőn kívül minden kategóriára szólt a jogosítványa. Motor, tehergépjármű, nehézgép, még buszra is.
Csak már egy ideje egyik sem fontos neki, mert már nem dolgozik velük, motort meg sosem használt.

hokandi1963 # 2024.05.15. 16:53

Szomorú örökös

Nem a járművezetéstől tiltották el, csak a "B" kategóriától. Igazság szerint - ezt utólag tudtuk meg - amikor a végzés jogerőre emelkedett, már visszakérhette volna a jogosítványát, mert a többi kategóriától nem tiltották el.

Szomorú örökös # 2024.05.15. 16:50

hokandi1963

Most még az a kérdés, hogy teljesen bevonták neki a jogosítványát?
Hány kategóriája volt és milyen típusú kategóriák voltak azok?
Ha több és csakis a "B" kategóriát tiltották, akkor valóban nem kell utánképzés.

Jogszabály rendelkezése szerint: utánképzésen NEM kell részt vennie a járművezetőnek, ha az eltiltás csak járműkategóriára vagy járműfajtára terjed ki, és az a vezetői engedély visszavonásával nem jár.....Ellenkező esetben, tehát, amennyiben az eltiltás nem bizonyos kategóriára, hanem általánosságban a járművezetésre terjed ki, a vezetői engedély csak akkor adható vissza, ha az érintett személy igazolja, hogy az utánképzésen részt vett.

De ha csak a "B" volt és azt bevonták, akkor szerintem kell.

Szomorú örökös # 2024.05.15. 16:44

hokandi1963

Akkor nem kell előzetes bejelentés, mehet és megkapja rögtön a jogosítványát.
Én ilyet nem állítottam, csak azt, hogy érdemes volna személyesen intézni.

Nincs utánképzéshez kötve, "csak" B kategóriás eltiltást kapott, és az eltiltás is lejárt.
Milyen hosszú eltiltás volt? Ha legalább 6 hónap, akkor kell szerintem az az utánképzés.

Utánképzésen kell részt vennie annak a járművezetőnek
18. § (4) a) akit a bíróság vagy a szabálysértési hatóság közlekedési szabálysértés miatt legalább 6 hónapra.....a járművezetéstől eltiltott
(5) A vezetői engedély csak abban az esetben adható vissza, ha az érintett személy igazolja, hogy az utánképzésen részt vett.

hokandi1963 # 2024.05.15. 16:07

Szomorú örökös

Nincs utánképzéshez kötve, "csak" B kategóriás eltiltást kapott, és az eltiltás is lejárt.
Akkor nem kell előzetes bejelentés, mehet és megkapja rögtön a jogosítványát.
Köszönöm!

Szomorú örökös # 2024.05.15. 15:39

hokandi1963

a férjem eltiltották a B kategóriás vezetéstől. Az időtartam lejárt.....kell-e az okmányirodával előzetesen egyeztetni, vagy egyszerűen bemegy a papírjaival és visszakapja a jogosítványát?
Ha nincs utánképzéshez kötve (egy bizonyos idejű eltiltás felett muszáj lesz elvégezni), akkor visszaadják neki.
Nyilván ezt célszerű személyesen bemenni és intézni.

hokandi1963 # 2024.05.15. 10:19

Tisztelt Jogászok!
Lehet, hogy rossz helyen érdeklődök, ha igen, elnézést érte, de talán kapok információt.
A helyzet a következő: a férjem eltiltották a B kategóriás vezetéstől. Az időtartam lejárt.
Kérdésem az lenne, hogy kell-e az okmányirodával előzetesen egyeztetni, vagy egyszerűen bemegy a papírjaival és visszakapja a jogosítványát?
Előre is köszönöm a segítséget.

Szomorú örökös # 2023.10.19. 04:38

Kormendi Jozsef

Feltételezem, hogy a jogsi visszaadásának utánképzés volt akkor a feltétele - persze jelentős költsége van - amit nem csináltál végig, ezért automatikusan nem adták vissza. Be kell menni Siófokra és ott érdeklődni, hogy ha ezt még esetleg ha pótold utólag, akkor visszaadják-e.

Majordomus # 2023.10.18. 20:25

Feltételezem hogy határozott időre vonták be a jogsit.
.
Keresd meg az illetékes rendőrkapitányságot és ott érdeklődj. Ez esetben Siófokon.

Kormendi Jozsef # 2023.10.18. 19:36

Azt szeretnem kérdezni hogy kb. 10 eve volt egy ittas vezetésem B kategóriában ,milyen lehetőségem van hogy vissza kapjam a jogosítványt hol kezdjem az utanjarast, Siófokon volt a tárgyalás es volt A,B,C,E kategóriam, válaszokat előre is köszönöm

KLaci # 2023.09.27. 08:32

gerbera317
Köszönöm a hozzaszolasod,s hogy megerted mi is az én problémám valójában!A ,,rejtély,, a lényeg számomra! A bíróságnak is leirtam ezt a szitut hogy vetettem azzal a tudattal hogy az okmanyiroda utankepzesre kötelez, a rendőrség meg azt mondja hogy nincs gond, majd kértem jogi segítséget ez ügyben tőlük,amiben meghatároztak 5 óra jogi tanácsadást s okiratszerkesztést,csak tudod nekem kicsit ködös így pláne azért mert egy elvett jogsi visszaadasarol szól(legalábbis számomra,valamint ha tévednék s valami nem okes,bíróság szoba sem alt volna velem pláne ha mindenképpen utankepzesre kellene menjek meg még le is írom hogy mindeközben gyorshajtasert megbuntettek)

Majordomus # 2023.09.26. 19:35

És még el is hitték neki.

Valószinűleg az eltiltás azóta letelt.

Ez olyan mint az előző tulaj vizdijtartozása. Nem kell kifizetned mert semmi közöd hozzá, csak éppen addig nem kapsz vizet.

efi99 # 2023.09.26. 16:18

KLaci
"egy 2023 eset amikor szemelyautoval kozlekedtem s gyorshajtasert megbuntettek!Akkor elmondtam a rendőröknek ezt a szitut hogy nem tudom hogy van vagy nincs jogsim. "
Bátor ember vagy. Nem tudod van-e, de azért beülsz és még a lábad is nehéz.

gerbera317 # 2023.09.26. 11:23

Az eltiltó határozat nem írja elő az utánképzést. Az csak arról rendelkezik, hogy nem vezethetsz autót. Ellenben, a vezetői engedély visszakapásának a feltétele, hogy az eltiltás lejártát követőben elvégzed az utánképzést, és az ezt tanúsító igazolás érkezzen be a nyilvántartó hatósághoz. A tanfolyam-szervező helyesen mondta, hogy a határozat alapján nem kell utánképzésre járnod. Csakhogy addig nem is lesz vezetői engedélyed. Az rejtély, hogy a rendőrök hogyan láthatták érvényesnek a jogosítványodat.

KLaci # 2023.09.21. 10:37

Tisztelt Jogászok!

Érdekes problémám lenne! 2020 helyszínen elvették a jogosítványom helyszínen bódult állapot vezetés vétsége miatt, az ügyben elterelést végeztem el, beismertem a vetsegemet,együttműködő voltam,nem voltam büntetett előéletű,másfél év után telefonon kerestem az ügyészséget információ után a jogosítványom felől, akkor tudtam meg hogy még ott van az úgy náluk de megsürgetik, 2022 májusában a bíróság telefonon keresett meg hogy menjek be vegyem át a bunterovegzest, amiben volt 2 év eltiltás ami akkora majdnem le is telt!Az okmanyiroda utankepzesre küldött, amire be is iratkozzon felkiszito órára,el is mentem ott a tanár aki tartotta a felkeszitest a legvégén mindenkinek megnezete a papírjat amit a bíróságtól kapott, nekem pedig azt mondta hogy ez alapján nekem nem kell utankepzesre menjek! Amit megerosit egy 2023 eset amikor szemelyautoval kozlekedtem s gyorshajtasert megbuntettek!Akkor elmondtam a rendőröknek ezt a szitut hogy nem tudom hogy van vagy nincs jogsim. Meg is nézték, egyből s azt a választ kaptam, van jogsim nincs eltiltás vagy bármi!Menjek be az okmanyirodaba s mondjam hogy elvesztettem s meg fogom kapni!Így is tettem azonnal bemenetem de az okmanyiroda továbbra is utankepzesre küld! Létezik olyan hogy az okmanyiroda utankepzesre küld ha kérem a jogosítványom kártya formátumban,(ugyanis azóta hogy helyszínen elvették nem tudom hol van),de ha nem kérem minden gond nélkül vezethetek a rendőrség szerint!

Majordomus # 2023.09.09. 20:07

Egyszerübb lenne az angol jogosítványt visszakérni mert ott már lejárt az eltiltás. A lakcim mindenhol alap. Ezért ha nem jön össze akkor célszerű Hollandiában ujra vizsgázni.

Atis77 # 2023.09.09. 11:13

Szeritem ha agliában honosítottad, és ott vették el akkor ott kell kezdeni. A magyar hatóságok em tudnak veled mit kezdeni, max ujból kezded a tanfolyamot vagy visszaszerzed az angol jogsit, de ahhoz egy ottani jogász vagy ügyvéd kellene.

Yuri # 2023.09.09. 05:43

Tisztelt Jogászok és hozzáértők,
Remélem valaki tud segíteni, sajnos ahány ügyintéző, annyi félét mondanak a kormányhivatalban.
2009-ben Angliába költöztem, ott lecseréltem a magyar jogsimat angolra, 2012-ben pedig csináltam egy jó nagy hülyeséget (ittas vezetés). A jogsimat elvették, pénzbüntetés (kifizetve), 3 év eltiltás ahogy kell. Mivel eddig nem nagyon volt szükségem rá (munkahely közelbe + a páromnak van jogsija) nem csináltattam újat a sok macera és kiadás miatt. 2019-ben átköltöztünk Hollandiába, szerencsére a munkahely itt is közel (2 buszmegálló), viszont kaptam egy új állásajánlatot céges autóval, így jól jönne a jogsi megint (Hollandiában mégtöbb macera és költség mint az angoloknál).
Valaki el tudná esetleg magyarázni hogyan kaphatnám vissza a régi magyar jogsimat? Az biztos, hogy már le van járva mert 2002-ben vizsgáztam és új orvosi alkalmasságit kell csináltassak (ez volt az egyetlen azonos info az ügyintézőktől). Eltiltva sose voltam vele, összesen 2 büntim volt 2002 és 2009 között (egy gyorshajtás és egy apró koccanás, mind2 jelképes összegű bírság ki lett fizetve annakidején - már ha ez számít). A hátrányom viszont az, hogy nincs magyar lakcímem.

Előre is köszönöm a hozzáértő válaszokat

Majordomus # 2023.08.06. 22:02

Ha alapból téves a jegyzőkönyv és ez neked súlyos hátrányt jelent az elbírálásnál akkor le kell tojni hogy mennyire lesznek zabosak..

Itt kiskoru veszélyeztetéséről és sérüléséről van szó pefig egyik sem történt meg.

zsuzsanna87 # 2023.08.06. 17:31

Köszönöm, akkor sima ügyvéd nem is jó ezek szerint - értem.
És nem lesznek zabosak, hogy rögtön jogásszal megyek, hisz ez "csak" egy meghallgatás...? (bocsánat ha hülye kérdés, de tényleg teljsen tájékozatlanok vagyunk)
Kicsit hihetetlen hogy elengednék a büntetést, csak azért mert egy jogi képviselő ott van velem. Bár én magam biztosan nem tudnám szakszerűen tisztázni a helyzetet...
(igazából csak abban reménykedek hogy a jogosítványomat nem veszik el, rettentően ellehetetlenítené az életünket)
Vagy ez egy annyira hétköznapi eset egy jogásznak hogy könnyedém kijárható ügy?

Majordomus # 2023.08.05. 20:37

Keress egy közlekedési szakjogászt . Ők rutinból lekezelik ezt a kérdést...

gerbera317 # 2023.08.05. 11:21

Kellett nektek rendőrt hívni...

zsuzsanna87 # 2023.08.05. 07:10

Majordomus

Köszönöm!! Ügyvédre nem is gondoltunk hogy kellene...de akkor kerítünk valakit.
Azt nem mondanám hogy "szóra sem érdemes" mert mégiscsak közlekedési balesetről van szó :(
De értetlenek vagyunk, hogy hogyan lehetséges hogy a jegyzőkönyvben olyan szerepel ami nem valós(??)
Reménykedek benne hogy "javít" a helyzeten ha tisztázódna ez a dolog (a 3 hónapot kicsit sokallom, ráasásul a pénzbüntetés sem csekély)