Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


elvett jogosítvány

Ittasvezetes.hu #   2019.11.23. 09:11

Ittas Vezetés Videoblog 06. Az Utánképzés

Ittas Jármüvezetés Jogsegély
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

Ittasvezetes.hu #   2019.11.23. 09:11

UTÁNKÉPZÉS

(KAV)

YOUTUBE:

Ittas Vezetés Videoblog 06. Az Utánképzés ????????????????????????????????????.????????

Ittas Jármüvezetés Jogsegély
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

Traffic #   2019.11.22. 13:39

T. Jocee!

Az attól függ.

Minden közúti jármű vezetésétől eltiltották? Ha igen, utánképzésre kell mennie, az időtartamtól függetlenül. (1988. évi I. törvény 18. § (4) bekezdés b) pont)

Ha járműkategóriától vagy járműfajtától tiltotta el a bíróság (és ez a vezetői engedély visszavonásával nem jár), akkor nem kell utánképzésre menni. Itt sem lényeges az eltiltás időtartama.
(1988. évi I. törvény 18. § (6) bekezdés a) pont)

Ha a bírói döntés nem tartalmazza az utánképzési kötelezettséget (és úgy rémlik, ezt nem szokták jelezni, hanem csak értesítik az okmányirodát), akkor az okmányiroda mindenképpen küld egy határozatot, melyben minden szükséges adat benne lesz.

Az eltiltás letelte előtt lehet jelentkezni az utánképzésre, erre nem kap külön felszólítást. Ahogy wers egy korábbi hozzászólásában írta, érdemes 15-20.000 forintot vinni a jelentkezéskor.

Üdv,
Traffic

wers # e-mail 2019.11.22. 06:18

Elvileg benne kell legyen, ha köteleztek rá.

De jobb, ha rákérdezel vagy az okmányirodában vagy közlekedési felügyelőség vizsgáztatási osztályán. Ha előbb nem majd mikor visszakéred megtudod.

Jocee # e-mail 2019.11.21. 19:17

Sziasztok!

Másfél évre vették el a jogosítványom(sajnos kábítószer hatása alatt álltam nagyon nem vagyok büszke rá), semmilyen papírban nem esett szó arról, hogy utánvizsgát kellene tennem ez alapból ezt vonja maga után vagy erre jelentkeznem kell?

wers # e-mail 2019.11.20. 06:45

Szerintem, ahogy én olvasom és értelmezem a törvényt,egy embernek elvileg csak egy jogosítványa lehet. Neked van jogosítványod, csak nincs nálad, és évek óta nem használtad. (a magyar hatóság már kibocsátott neked egyet, szerintem még egy frisset nem tud)

A leselejtezés úgy 2000 körül lehetett, amikor a rendőrség átadta az iratokat az önkormányzathoz, az új okmányirodának. Ez azért történhetett, mert lejárhatott az orvosi alkalmasságid, és utánképzés után azt már úgysem kaphatod vissza fizikailag, csak az új műanyag kártyát (de lehet, az orvosid sem járt, mintha lett volna olyan rendelkezés, hogy vissza papír alapút nem adnak, de csak találgatok)

Nekem még mindig az a véleményem, ha papírokat nem is találnak, a rendszerben bent van az előéleted. Írásban fordulj a Kormányhivatalhoz - Járási ill. Kerületi - ne közvetlen a Kormányablakhoz, majd ők a "főnöktől" kapják meg a feladatot, azt nehezebben söpörhetik le.

Beci97 # e-mail 2019.11.19. 18:32

Köszönöm a válaszokat!
Nos az én ügyem nem volt már egyszerű (bár melyik az) akkor sem? Ha jól emlékszem azért vonták be 4 hónapra, mert egyik utasom megsérült, persze nem nagyon csak a Trabinak az ablaka robbant be és az karcolta össze szegénynek az arcát. Mivel még akkor fiatal volt a jogosítványom, akárcsak én így a rendőr hajnal kettőkor úgy vitt ki a helyszinre, hogy nagyon megfognak büntetni.
Na de ez mindegy is.
Viszont most, hogy olvasgattam a hozzászólásokat, eszembe jutott, hogy mintha kaptam volna anno egy levelet a rendőségtől (mert igen akkor még ők kezelték ezeket az ügyeket), hogy leselejtezték a jogosítványom. Ez vagy 3 évre rá volt, ha jól emlékszem!
Bár ez nem tudom pontosan mit is takar?!
Beszélgettem emberekkel bár még a megfelelő embert nem találtam meg, de elvileg jogosítványt nem semmisítenek meg/vonnak be végleg max. azt a példányt ami után nem mennek érte.
De ha rosszul tudom akkor javítsatok ki.

Igazából engem az érdekelne ezért kellene, hogy infót szerezzek, hogy a "régi jogosítványom" valahogy visszakapható-e vagy teljesen újra kell vizsgáznom.

wers # e-mail 2019.11.19. 09:07

Gerbera az a gond, hogy elvileg meg kellene lennie, és mindenképpen a BM elektronikus rendszerben minden jogosítványnak, előtörtének látszódnia kellene. Azt nem "selejtezik", azt nem lehet megsemmisíteni.

A függőben lévő, nem lezárt ügyirat nem semmisíthető meg.

Jó kis nyomozás lesz ez.

gerbera317 # e-mail 2019.11.19. 08:56

Járművezetésre jogosító okmányt a közlekedési igazgatási hatóság nem adhat annak, aki járművezetésre közlekedésbiztonsági szempontból alkalmatlan. Alkalmatlannak kell tekinteni azt a személyt, akinek a vezetői engedélyét a közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló törvény alapján a közlekedési igazgatási hatóság ideiglenesen visszavonta. Ha a hatóság a vezetésre jogosító okmány visszaadását, vagy a vezetési jogosultság gyakorlását jártasság igazolásához, kötötte, a közlekedésbiztonsági alkalmatlanság mindaddig fennáll, amíg a járművezető ezen kötelezettségének vagy az utánképzésre vonatkozó kötelezettségének eleget nem tett.
Ez talán eddig is világos volt. Ha jól értem, akkor a te problémád, hogy a hatóság (okmányiroda / kormányhivatal) nem talál adatot az előéletedhez, magyarán, ha akarna, sem tudna neked jogosítványt adni.
Hááát, a legrosszabb, ami megtörténhet, hogy teljesen elölről kell kezdened a jogsiszerzési folyamatot. De ez tényleg a legrosszabb verzió.

wers # e-mail 2019.11.19. 07:08

Lényeg hogy az irattárból kell kikeres(tet)ni, ha nálad nincsenek ma papírok. Ez időbe telik.

Inkább szerencse kell hozzá. Ha az illetékes okmányiroda irattárában elsőre nem leltek rá, akkor az a gyanúm, selejtezték hozzákeverve a lezárt ügyekhez. Vagy ottmaradt az önkori archívában. Sok helyen nem mindent vittek át a Kormányhivatalhoz. Bár a lezáratlan jogsi ügyeket nem szabad archiválni, selejtezni főleg nem.

Atis77 # e-mail 2019.11.19. 06:56

4 hónapra után képzés? Nem 6 hónap volt még akkoriban? Lényeg hogy az irattárból kell kikeres(tet)ni, ha nálad nincsenek ma papírok. Ez időbe telik.

wers # e-mail 2019.11.19. 06:39

Beci97 ezek szerint neked nincsenek meg a papírjaid. Kutass otthon, hátha, mert az sokat segítene.

Az a gond, hogy 95 óta sok változás történt. Akkor még közvetlen a BM vette a jogsidat a rendőrségen 2000-től vannak okmányirodák akkor az önkormányzathoz tartoztak, majd 2013-tól létrejött a Kormányhivatal és az okmányirodák is átkerültek. De nem minden dokumentum követte az változásokat. Sok archív okiratot a kiállítás helyén tárolnak. Hacsak közben nem selejtezték. Esetedben nem lett volna szabad.

Szerintem mindenképpen abba az okmányirodába menjél ami területileg a rendőrség illetékességénél van. Ők tudják hivatalból kinyomozni, hol vannak az irataid. Azt nem értem, hogy a rendszerben miért nem látják, hogy volt jogsid és mikor vették el, azt is látniuk kellene, hogy utánképzésre köteleztek.

Magát az "utánképzést" a Kormányhivatal Közlekedési Hatóságánál fogod tudni elvégezni. Azt említed, hogy anno jártál náluk, jelentkeztél. Talán ők még őrzik a beadott papírjaidat.

Beci97 # e-mail 2019.11.18. 18:55

Tisztelt Fórum!

Érdeklődés képpen írom ezeket a sorokat.
Még úgy 95-96-ban bevonták a vezetői engedélyem 4 hónapra és utánképzésre küldtek.
Ahova el is mentem, de akkor nem végeztem el.
Most úgy döntöttem, hogy itt az ideje a vissza szerzésnek, de nem tudom, hogyan induljak neki.
A régi oktatómat ismerem, így gondoltam jelentkezem ennyi év után, hogy újra vizsgázzam, de mondta, hogy mivel volt már jogosítványom, így menjek be az okmányirodába és érdeklődjek utána.
Amit meg is tettem, de mivel ott nem találtak semmilyen adatot, így egy kérvényt kellett kitöltenem és mondták, hogy majd keresni fognak.
Azóta már egy hónap eltelt.
Így abban lenne segítségre szükségem, hogy hol kaphatnék felvilágosítást a jogosítvánnyal kapcsolatban?
És mi lenne a járható út a visszaszerzésre?

Köszönöm előre is a válaszukat!

wers # e-mail 2019.10.08. 06:43

GEKK, szívesen, esetleg még annyi jó tanács, hogy mindig előre kell fizetni.
Amikor viszed a papírjaidat (mindent biztos ami biztos) vigyél magaddal kb. 15-20 eForintot, mert feltárásra csak a befizetés után kapsz időpontot. Addig nem. Ekkor érdeklődhetsz, kb. mennyibe fognak kerülni a rád rótt képzések esetleg vizsgák, azt az összeget vidd magaddal a feltárásra, akkor kapsz egyből időpontot, vagy feljegyeznek és később értesítenek a vizsga időpontjáról. Ameddig nem fizeted be, addig nem.

Ittasvezetes.hu #   2019.10.07. 15:57

GEKK

YOUTUBE: Ittas Vezetés Videoblog 06. Az Utánképzés

Ittas Jármüvezetés Jogsegély
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

GEKK # e-mail 2019.10.07. 13:37

Köszi a gyors és pontos választ!

wers # e-mail 2019.10.07. 10:33

az eltiltás lejárta után teljesen újra kell vizsgáznom

Jelentkezel, feltárnak - ez három lépésben, próba vezetés, KRESZ teszt és pszichológussal beszélgetés.

Utána megmondják, milyen képzésen kell részt venned, és milyen vizsgát kell tenned. Ha a feltáráson sikeres a KRESZ, akkor abból nem kell újra vizsgáznod (többnyire). Ott azt is megmondják, mennyibe fog fájni.

Összesen négy - öt nap.

Nem kell megvárnod a az eltiltás végét, addigra túl is lehetsz rajta.

GEKK # e-mail 2019.10.07. 10:25

Üdv!

Ittas vezetés miatt 1év 2hónapra eltiltottak a járművezetéstől. (Minden kategória)
A kérdésem az lenne, hogy az eltiltás lejárta után teljesen újra kell vizsgáznom, azaz 0-ról kell újra kezdenem a jogsi szerzéssel járó procedúrát, vagy „csak“ egy utánképzésen kell résztvennem?

Előre is köszönöm a választ!

wers # e-mail 2019.10.02. 12:11

Azért majd kérlek számolj be, ilyen esettel még nem találkoztam. (pedig mily nagy öröm lett volna előbányászni egy 1998-as ügyet :)) )
De ez a nemes feladat már mást fog felvidítani.

kiss endi # e-mail 2019.10.02. 12:01

Az előző kommentben a sok kérdőjel csak elütés. Bocsi)

kiss endi # e-mail 2019.10.02. 12:00

Nagyon szépen köszönöm a hasznos tanácsokat. ????

wers # e-mail 2019.10.02. 06:27

:) ez határozottan jó hír

Akkor irány a közlekedési hatóság. Ha viszel magaddal kb. 15.000 Ft-ot akkor kapsz időpontot is feltárásra, ha nem, akkor csak tájékoztatnak.

Sok sikert!

kiss endi # e-mail 2019.10.02. 04:42

Igen, minden papír, így a határozat is meg van.

wers # e-mail 2019.10.02. 01:57

hiába csak kategória-eltiltást kapott valaki 21 éve, az akkori jogszabályok szerint - amely soha nem évül el az utánképzés vonatkozásában

Igen, elsiklottam az 1998 felett.

hogy az a fehér színű régi formulájú kis kártya, még létezi -e manapság.

Hát az már igen régóta nem.

Megvannak mér a régi, 1998-as papírjaid?

Ittasvezetes.hu #   2019.10.01. 19:56

Endi

Hogy érezze a törődést, nem pökhendi emberekkel dolgozunk...

"B kategóriára továbbra sem telik, és tulajdonképpen nincs is rás szükségem. Csak a smkp.jogsi kellene"

Önnek nincs választási lehetősége, hogy igényét mire tartaná fent. Amennyiben újra részt kíván venni a közforgalomban, gépi meghajtású járművel, úgy Önnek az 1998-ban kiszabott büntetés szerinti jogszabályok alapján a B kategóriás Közlekedés Alkalmassági Vizsgán kell részt vennie.

Példa: vadászembertől bevonják a fegyvertartási engedélyt (golyós-sörétes - minden). Letelik a "büntetés". Neki csak a sörétes puskára volna szüksége, ám szembesül vele, hogy újra el kell végeznie a vadászvizsgát, annak minden velejárójával, hogy újra fegyvertartási engedélye legyen, amelyben aztán kedvére választhat sörétes-vagy golyós fegyvert.

Ittas Jármüvezetés Jogsegély
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap