Szakközépiskola munkaviszonyba való beszámítása


merlin1 # 2007.05.04. 08:58

Üdvözlök mindenkit!
Jelenleg szolgálati idő megállapítása eljárásom van folyamatba a nyugdíjbiztosítónál. Természetesen a középisklai tanulmányaimat nekem sem akarják - első körben - elismerni szolgálati időként. A határozatot kézhezkaptam, a fellebbezést megírtam, posta.
Folyamatban van a középiskolás igazolások beszerzése az iskolai szakmai gyakorlatról - melyek egy részét termelő üzemnél töltöttem -, a nyári szakmai gyakorlatról - szintén egy részét termelő üzemnél töltöttem -, illletve az iskola által folyósított rendszeres ösztöndíjról (bár mi így hívtuk, nem emlékszem rá milyen címen folyósították).

Egy fontos kérdésem lenne! Az én érettségi bizonyítványomba az alábbi szöveg áll:

„Ez a szakközépiskolai érettségi-képesítő bizonyítvány az 1985. évi I. törvény 80. § (3) bekezdése szerint 313-3 számú (gépszerelő és karbantartó (géplakatos)) szakmában szakmunkás-munkakör betöltésére képesít, továbbá felsőoktatási intézményekbe való jelentkezésre jogosít.”

Ez ugye nem egyezik a Főlökött által idézett:
"......tulajdonosa a 27/1965.(Xll. 1.) Korm. számú rendelet 22.§-ának (2) bekezdése értelmében a képzése irányának megfelelő szakterületen szakmunkásként is alkalmazható." szöveggel.
Nekem első megközelítésre csak a dátum a különbség, kérném a hozzáértőket világosítsonak fel a lényegi módosulásokról.

(1983-1988 között végeztem az iskolát)

Illetve elérhető a Főlökött által említett LB határozat (vagy állásfoglalás) szövege?
A google nem segít, ilyen tartalmat sehol sem találok.

Tisztelettel és üdvözlettel: M

lacko2 # 2007.05.03. 16:52

Szevasztok!
Én 1965 és 1969 között jártam olyan szakközépbe, ami mg-i gépszerelő szakmunkás bizonyítványt adott. Szerintetek ez beszámít a szolgálati időmbe?
Köszi

Főlökött # 2007.04.30. 05:47

Tisztelettel

Ne keverjük, a szezont a fazonnal. Az általam említett esetben elindult az eljárás, s meg van a tárgyalás időpontja is. Azóta született az LB.-n is egy ítélet amit még nem láttam, írásos verziója nem ismert, a munkaügyi Bíró által sem.

Úgy néz ki, hogy a MOM rendelet már nem irányadó számukra, hanem "......tulajdonosa a 27/1965.(Xll. 1.) Korm. számú rendelet 22.§-ának (2) bekezdése értelmében a képzése irányának megfelelő szakterületen szakmunkásként is alkalmazható." szövegrész szerepel a bizonyítványban, akkor van mire hajtani.
Van olyan ítélet, mely szerint 3 év 10 hónapot, 2 év 9 hónapot elismernek, s most nem sorolom fel, de az elismert idő változó. Hallomásból jutott hozzám olyan info, hogy felmérést készítenek a hatóságnál, kinek milyen középiskolai végzettsége van, s abban milyen szövegrészlet szerepel.

tusika - 67%-hoz igen sok mindent össze kell hozni. Javaslom végiggondolni, mivel visszarendelés-felülvizsgálat esetén, ha akkor már illetékes bizottság, visszaminősíti 50%-ra pl., akkor igen rossz pozícióba kerül az illető. Fegyveres szolgálatra alkalmatlan, s az elért korral, munkaerőpiacon nem kapkodnak érte. Mindenkinek a saját döntése.

hahop- azért csinálják úgy, hogy aki eljárást kezdeményezte, s megítélik számára. Arról már nem beszélve, hogy aki 96 szept előtt volt a szervezet tagja, 10 év Bm., 25 szolg. idővel, ill. egészségügyi alkalmatlansággal nyugdíjjazzák. Nem véletlenül van leszerelési, nyugdíjba vonulási hullám a fegyveres testületnél ( sz előre beharangozott változás előtt ). Tekintettel az akkor érvénybenlévő szabályozásra, igen magas nyugdíjjal mennek el a 40-45 éves munkavállalók.
Azért ne feledjük a leírtakat ! Bocsánat a pongyola megfogalmazásért, csak fejből írom, a szolgálati viszonyban már nem lévő személy ( pl. nyugdíjas ), szolgálati panasz nélküli, munkaügyi eljárás kezdeményezése, elutasítást von maga után. Apróbetüs BH-ban megtalálható, javaslom elolvasni.

Mindent összevetve érdemes beszerezni az iskolától igazolást, esetleges ösztöndíjfizetésre vonatkozó igazolást is, továbbá nyári gyakorlatról igazolást ( termelő üzemben végrehajtottról ) melyet mind-mind csatolni érdemes a keresethez, ugyanúgy, mint a végzettséget bizonyító okmányok hitelesített másolatát. Mindezt villám gyorsan összehozni, szolgálati panasszal - jeggyel, mert annak átfutási ideje is 1-2 hónap. A kereset előterjesztése és a tárgyalás kitűzése közötti időről már ne is beszéljünk. Szóval hajrá.

----------------------
  • Löki
hahop (törölt felhasználó) # 2007.04.27. 16:59

Az LB megítálte, hogy szolgálati idő a szakközépiskolából 2 év 9 hónap. Tehát akkor most aki 1993-ig járt szakközépbe kérheti ezt beszámítani, ismételten nyugdijat megállapítani.

Ez több milliárd az állam bácsinak.

tusika # 2006.12.12. 17:15

Tisztelt Fórumozók!

Az általatok leírtak valóban igazak?
Mivel érintettek vagyunk a témában ezért szeretném a véleményeteket és segítségeteket kérni.
Rokkantnyugdíjazás miatt most lett megállapítva az egyik ismerősöm nyugdíjazásához szükséges szolgálati idő.
Az említett időben ő is szakközépiskolai képzésben részesült, de szolgálati időként nem ismerték el.
Nevezetesen: 1974-1978.-as tanévben járt egy országos beiskolázásu szakközépiskolába.
Párhuzamosan volt szakmunkás és szakközépiskolai képzés.
Az iskolának saját tanmühelye volt, amelyet a diákok önállóan szakoktatói felügyelet mellett üzemeltettek.
A kötelező nyári gyakorlatok is ezen körülmények között zajlottak.
A szakközépiskolai érettségi bizonyítvany a következőket tartalmazza:
"Ez az élelmiszeripari szakközépiskolai érettségi bizonyítvány az 1965. évi 24. számú törvényerejű rendelet 18. §-ának (2) bekezdése szerint középfoku szakmai végzettséget igénylő... termelési, minőségellenőrzési, forgalmazási munkák végzésére képesít, továbbá felsőfoku oktatási intézményekbe jelentkezésre jogosít. E bizonyítvány tulajdonosa a 27/1965.(Xll. 1.) Korm. számú rendelet 22.§-ának (2) bekezdése értelmében a képzése irányának megfelelő szakterületen szakmunkásként is alkalmazható."
Szerintetek ez alapján a szolgálati idő beszámítását kérhetjük.
Várom véleményeteket.

Főlökött # 2006.12.07. 16:32

Tisztelettel

ORFK akármilyen állásfoglalást kigogyózhat, véleményem szerint olyan lesz, mint a 13.-havi juttatás, annó, amibe belebuktak. Egyik ügyfelem, már kérte - nem szolgálati panaszban az elismerését az idejének, az volt rá a válasz, azon gondolkodnak, hogy utasítsák el. ( el is utasították ) Na ebben a világban élünk. Én javasoltam neki a szolgálati panaszt és indítsuk el a munkaügyi pert, de most várakozó állásponton van az ügyfél, tekintettel az adatgyűjtés-gondolkodás fázisára. Nem tudom, meddig akarják húzni, mint a rétestésztát. Hozáteszem, meg akarják így is kurtítani 1 évvel, mivel olyan munkahelyen dolgozott, ami 2x szorzóval beszámítandó, amit el is ismertek, de mivel rálóg a kérdéses iskolára, így 3 év helyett, csak 2 évet számolnak be neki, állítólag. Hát ez törvénytelen, s így a bíróság majd jó pénzért ítéletben eligazítja a munkáltatót, mi a kötelessége, s milyen jogai vannak.
Belebuknak, s sok munkaügyi perrel, azok költségével, mint vesztes fél. Soha nem tanul az ORFK. jogi osztálya?????????

Azt nem értem, hogy a MOM rendeletben írt végzettségeket miért nem ismerik el ? Ez számomra magas, mint lónak a hátúszás. Ha egyszer jár a munkavállalónak, akkor jár. Nem az Õ zsebükből adják, ez járandóság, amit el kell ismerniük, mint ahogy lent írtam, de akkor is sajnálják, s kűzdjön meg érte a paciens.

Szóval ezért nem reflektáltam a topicban, mert én is várok, mit hoz a holnap......, mit lép az ügyfelem, mit kér Tőlem.

----------------------
  • Löki
pipi987 # 2006.12.04. 18:24

Folyamatban van nálunk is várják az ORFK állásfoglalást

hahop (törölt felhasználó) # 2006.11.27. 20:48

Azt hittem pedig ez sok embert érint és érdekel.

Bezzeg amikor valaki nyugdíjba megy napokat próbál szerezni itt meg mindenkit hidegen hagy a kérdés.

Még annyi, hogy a rendőrségen összegyűjtötték, hogy kb. hány embert érint. Nagyon sokat úgyhogy valószínűsítik egy ilyen beszámítás keresztbe tesz a költségvetésnek. Sok ember előtt megnyílik a nyugdíjba menetel lehetősége, jubileumi jutalmak, még arra is van lehetőség, hogy aki már nyugdíjba ment annak utólag ismételten megállapítsák a szolgálati idejét és ismételten a nyugdíját. kb. havi 15 ezer forinttal magasabb lesz a nyugdíja az kérelmezőknek. (Tisztek).

hahop (törölt felhasználó) # 2006.11.27. 17:14

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

…. jogtanácsos által képviselt B.A.Z. Megyei Rendőrfőkapitányság 3526 Miskolc, Zsolnai kapu .. szám alatti székhelyű alperes ellen szolgálati idő elismerése iránt a Miskolci Munkaügyi Bíróság előtt folyamatba tett perében Miskolcon, 2006. május 2 napján …..121/2006/.. sorszám alatt meghozott ítélet ellen a felperesek részéről 4. sorszám alatt benyújtott fellebbezés folytán meghozta az alábbi

í t é l e t e t.

A megyei bíróság a munkaügyi bíróság ítéletét megváltoztatja, és megállapítja, hogy

I.r. felperes szakközépiskolai tanulói viszonya 1982. szeptember 1-től 1985. június 12-ig,

míg II.r. felperes szakközépiskolai tanulói viszonya 1979. szeptember 1-től 1982. június 12-ig szolgálati időnek minősül.

Az ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

I n d o k o l á s

A munkaügyi bíróság a felperesek keresetét – melyben felperesek a szakközépiskolai tanulmányukra eső 4 év szolgálati időként történő elismerését kérték -, elutasította.
Indoklásában megállapította, hogy mindkét felperes szakközépiskolai érettségit tett, I.r. felperest a bizonyítvány gépi forgácsoló szakmában szakmunkás munkakör betöltésére és felsőoktatási intézményekbe való jelentkezésre, míg II. r. felperest gépjármű-technikai szerelő, autószerelő munkakör betöltésére és felsőfokú oktatási intézménybe való jelentkezésre jogosította.

Levont jogkövetkeztetése szerint a szakközépiskolai tanulmányokkal érintett évek szolgálati időnek azért nem minősül, mert az 1019/1975. (VI.24.) MT számú határozat szerint a szakmunkásképzésben részt vevő szakközépiskolai tanulók társadalombiztosítási jogállása egyezik meg a szakmunkás tanulókéval (határozat ……)
Álláspontja szerint így szakmunkásképző intézet és szakközépiskola hallgatói közül csak a szakmunkásképzésben részt vevő hallgatók társadalombiztosítási jogállása egyezik meg a társadalombiztosítási jogszabályban meghatározott szakmunkás-tanulókéval.
Így az 1975. évi II. törvén 10. § (1) bekezdése, a 17/1975. (VI.14.) MT számú rendelet 100 § (1) bekezdésére figyelemmel az I.r. felperes 1981. szeptember 1-től 1985. tanév végéig, II.r. felperes 1978. szeptember 1-től 1982. tanév végéig szakközépiskolai képzésben eltöltött ideje nem szolgálati idő.

Az ítélet ellen a felperesek nyújtottak be fellebbezést, másodfokon pontosított fellebbezési kérelmük szerint kérték annak megváltoztatását, a szakközépiskola 2. osztályától kezdve tanulói jogviszonyban töltött idő szolgálati időnek történő minősítését. Az 1019/1976. (VI.24.) számú minisztertanácsi határozat meghozatalára vonatkozó előterjesztésből idézve támasztották alá azon álláspontjukat, hogy a szakközépiskolába járó szakmunkás tanulók a jogok és kötelezettségek tekintetében azonosak a szakmunkás tanulókkal, a határozatnak nem volt célja hátrányos megkülönböztetés alkalmazása a szakközépiskolai tanulókkal szemben. Csatolták az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közoktatási Szakállamtitkárának 2005. augusztus 23-án kelt tájékoztató levelét álláspontjuk alátámasztására.

Az alperes a keresetek elutasítását kérte.

A felperesek fellebbezése megalapozott.

A megyei bíróság mellőzi az ítélet tényállásából azon megállapítást, miszerint a szakközépiskolai tanulmányok ideje nem minősül szolgálati időnek. A tényállást kiegészíti az első fokú ítélet 3. oldal első és második bekezdésében rögzített, a felperesek képzettségére vonatkozó ténymegállapításokkal.

Az így pontosított tényállást figyelembe véve a megyei bíróság nem osztotta az első fokú bíróság által levont jogkövetkeztetést, mert a felperesek szakközépiskolai tanulmányainak végzése idején hatályban volt jogszabályi rendelkezésekből módosított kereseti kérelmük megalapozottságára vonható következtetés az alábbiak szerint.

A 17/1975. (VI.14.) MT. Számú rendelet 100. § (1) bekezdése, az 1975. évi II. törvény 10. § (1) bekezdése szerint szolgálati időnek számítana a felperesek jogviszonya, ha szakmunkástanulók lettek volna.

A perben, abban kellett állást foglalni, hogy miután a felperesek a szakmunkás munkakör betöltésére képesítő bizonyítványukat szakközépiskolai képzés keretében szerezték meg, így érettségi vizsgát is tettek, társadalombiztosítási jogállásukat illetően egy tekintetbe esnek-e a szakmunkástanulókkal.

Az 1975. évi II. törvény 10. § (2) bekezdése szerint a Minisztertanács a biztosítottak körét kiterjeszthette.
Ilyen kiterjesztő rendelkezést tartalmaz a 1019/1976. (VI.24.) számú Minisztertanácsi határozat …. alpontja.
Eszerint – az első fokú ítéletben idézettel szemben – a szakmunkásképzést folytató szakközépiskolák tanulóinak társadalombiztosítási jogállása megegyezik a szakmunkás tanulókéval.

Tehát nem a hallgatónak kell szakmunkásképzésben részt venni ahhoz, hogy társadalombiztosítási jogállása megegyezzen a szakmunkás tanulókéval, miként arra az első fokú ítélet utal, hanem a szakközépiskolának kell szakmunkásképzést folytatnia, az egyenlő jogállás megállapíthatóságához.

A felperesek tanulmányaival érintett mindkét intézmény szakmunkásképzést folytató szakközépiskola volt, így a fenti MT. Határozat szerint az ott tanulmányokat folytató tanulók társadalombiztosítási jogállása megegyezett a szakmunkás tanulókéval.

Igaz, hogy az 1974. évi 24. tvr. szerint az MT. Határozat jogszabálynak nem tekinthető, de a 2. § (4) bekezdése folytán, miután a Magyar Közlöny 1976. évi 51. számában a határozat kihirdetésre került, az abban foglalt rendelkezések mindenkire kötelezőek. Ezért a megyei bíróság a felperesek módosított kereseti kérelmét megalapozottnak találta, és a Pp.253. § (2) bekezdése alapján az első fokú bíróság döntését megváltoztatta.

M i s k o l c, 2006. október hó 12. napján.

Dr. Sarkadi Sándor sk. a tanács elnöke, Tóthné dr. Révész Anna sk. mb. bíró, előadó, Klapperné dr. Lankás Éva sk. mb. tanácselnök.

A kiadmány hiteléül:
Gyöngyösi Józsefné mb. írnok

Főlökött # 2006.11.25. 06:31

Tisztelettel

Ez, ebben a formában nem teljesen igaz.

Több probléma van, a munkaviszony számításoknál. Főleg a szorzós munkaidőben, főleg külföldön szolgálatot teljesítő ht. személy esetén ( hangsebesség alatti-feletti hajózó állomány ). Munkavállaló esetén, a munkáltatójától kell kérni a beszámítást. Munkanélküli esetben a TB.-től. Ebben az esetben kell a hajózó, rep. könyv hitelesített másolata, melyet a Hadkieg elvégez. Külföldön történt szolgálat esetén, pl. Kassa, hitelesített fordítást kell prezentálni.

Középiskolai beszámítás esetén be kell szerezni az iskolától igazolást, hogy ott műhelygyakorlaton vett részt a személy.

Abban az időben nem volt, a diákok után, TB-fizetési kötelezettség, csak bejelentési kötelezettség terhelte az iskolát. Más a leányzó fekvése a nyári gyakorlaton résztvevő diák esetén, amikor a diák "külsős" cégnél dolgozott, iskola-külsős cég szerződése alapján. Ekkor kell a szerződés másolata is.

Mely iskolákat számítanak szakmunkás iskola szerint ? Az utasítás kiegészítéseként van egy MOM rendelet, melyben felsorolásra kerültek, azon végzettségek ( FEOR számmal ), melyeket adó iskolák, ebbe a körbe tartoznak. Ha a végzetségünk szerepel ezen listán, joggal kérhetjük a beszámítást.

Teljesség igénye nélkül, de ha szükséges, megadom a rendelet számát.

Tisztelettel.

hahop (törölt felhasználó) # 2006.11.22. 17:18

Sziasztok nem tudom, hogy új dolog e amit szeretnék közölni de a munkaviszonyba vagy másoknál a szolgálati időbe be kell számolni egy BAZ megyei bíróság által hozott jogerős ítélet alapján a szakmunkásképzést folytató szakközépiskolákban, 1976-1993 időintervallumban tanulók, 3 évet beszámíthatnak a szolgálati idejükbe. Például ez az 1996 év előtt felszerelt(rendőr,határőr,katona,pénzügyőr, NBS, BV-s, személyekre vonatkozik azt hiszem, de a civilekre is. A TB egyébként elutasítja az ilyen kérelmet, de a bíróság megítéli és a TB mint alperes végre kell hogy hajtsa az ítéletet.
A történet alapja az, hogy van egy 1976 évi MT utasítás ahol azt közlik, hogy a szakmunkásképzést folytató szakközépiskolai hallgatókat a társadalombiztosítás szempontjából úgy kell kezelni, mint a szakmunkásiskola hallgatóit. Kiderült, hogy TB-t fizettek a szakközepesek után is, mivel másként a gyakorlati műhelyben, gyakorlati órákon részt sem vehettek volna (Na most nem pont ez de nagyvonalakban ez, azt lehet ám, hogy nagyon tévedek, de egy tuti van ilyen ítélet.
Azóta ez a kérdés futótűzként terjed, mert nagyon sokat jelenthet adott esetben valakinek az életében, hogy ezt a 3 évet szolgálati időnek, munkaviszonyban töltött időnek ismerik el.