Kedves fórumozók!
Felmerült egy kérdés az ismeretségi körömben:
2020-ban házasodott pár 3 gyermek vállalását írta alá a babaváró hitel igénylésekor. Az első gyermek 2021-ben született, időben bejelentésre került, a második gyermek 2022-ben született, azonban a bankhoz való bejelentésre a születést követő 60 napon túl került sor. Jelenleg 3. gyermekkel várandós a feleség.
Mivel a második gyermek késve került bejelentésre, a második gyermek után járó 30 % kedvemény nem vehető igénybe, ez tiszta sor. Azonban valaki azt mondta nekik, hogy a második gyermek nem számít gyermeknek és olyan mintha meg se született volna a hitel szempontjából, tehát a 3. gyermek bejelentését követöen nem fog teljesülni a 3 gyermek után járó kedvezmény.
Erre vonatkozó bekezdést én nem találtam a rendeletben , miszerint a késve bejelentett gyermek kizárandó( a második gyermek rögzítve van a bank rendszerében). Tehát én úgy értelmezem, hogy a második gyermek után járó kedvezményre nem jogosultak, azonban a 3 gyermekre vállalt kötelezettséget teljesítik, miután bejelentik a 3. gyermeket max. 60 napon belül, a 3 gyermekre vállalt kedveményre, tehát a visszafizetési kötelezettség teljes elengedésére jogosultak lesznek.
Jól értelmezem a a rendeletet vagy valóban 2 gyermeknek fog számítani a 3 gyerek?
Előre is köszönik a hozzáértők tanácsadását!
Köszönettel, Winterstorm