Babaváró hitel


Szomorú örökös # 2023.07.20. 03:48

Steee

mennyire bünteti meg ez a végtelenül kedves állam a honpolgárt, ha éppen sumákolni szeretne, amit az állam persze megtehet naponta a Te, vagy akár az én adóforintjaimat is felhasználva, de elkövetettem azt a hibát, hogy ezt egy ilyen jellegű fórumon kérdeztem meg.

Miért nem inkább mindjárt egyből a bíróság fogadóórájára mégy ilyesmit megkérdezni? :-O

és nem is igazán voltam erre kíváncsi.....Legfőképp a hozzászólásod azon részére, amiben a véleményed fogalmazod meg.

Hogy te mire vagy kíváncsi és hogy mire kapsz választ, az egy fórumon nem feltétlen fog egybevágni. Ez itt nem ingyenes jogsegély-szolgálat, hanem egy fórum. Kaphatsz jó tanácsot is, de többnyire jogellenes tevékenységben kevesen fognak neked itt támogatást adni.

Szomorú örökös # 2023.07.20. 03:43

Steee

Elég sok sajnálatos dolog van itt ebben az országban, és elég sokan (igen-igen felsőbb körökben is) a kiskapuk kihasználásával gazdagodnak mértéktelenül.

Ez téged még nem fog felmenteni az alól, hogy szándékosan eleve úgy veszel fel babaváró hitelt, hogy alapból szerződésszegésre készülsz.

Azt nem írtam le, de a tartozást örököltük, egy (a tartozásoknál) nem sokkal többet érő ingatlannal együtt, amit a rajta lévő jelzálog tartozások, és végrehajtási jogok miatt nem tudunk értékesíteni, mert félnek megvenni, tehát előbb a tartozásokat kellene rendeznünk, amihez, hogy, hogy nem pénzre lenne szükségünk

Öröklés esetén lehetett volna visszautasítani az öröklést, akkor nem kellene most ilyesmin törni a fejeteket.

Leírtam: Nem nagyon van más lehetőség, mert nem kapunk piaci alapú hitelt......ezért jött szóba a babaváró,amivel nyilván az a baj, hogy nem terveztünk már gyermeket sem korunk, sem távlatban gondolkodva, felnevelni, stb miatt.

Hogy miért nem kaptok piaci alapú hitelt, annak is biztos oka van.
De a babavárót sem osztogatják két marékkal, feltételei vannak.
Csak hogy idézzek néhány fontos szabályt a teljesség igénye nélkül:

  • a feleség betöltötte a 18. életévét, de még nem töltötte be a 41.-et.
  • egyik házasfél sincs a negatív KHR-listán aktív státuszban
  • egyik hazás félnek sincs a NAV által nyilvántartott köztartozása,
  • magyar állampolgárok vagy tartózkodási joguk van,
  • nem áll fenn olyan tény vagy körülmény, amellyel a közös gyermekvállalás nyilvánvalóan lehetetlennek tekinthető

Ha bármelyik feltételnek ebből a néhányból nem feleltek meg, akkor eleve almás a hitelkérelem.

Steee # 2023.07.19. 22:24

A nyugalom kevésbé megzavarása okán akár kérdezhettem volna így is: Adott esetben azért az is előfordulhatna, és elég életszerű is, ha gyermek születése előtt -ne adja az ég- esetleg elválnánk a hitel felvétele után két év múlva, akkor is van természetesen büntetés, de nyilván érdekelné az embert, hogy milyen mértékű? Tehát, pl. 10 M Ft-ra két év múlva vissza kell fizetni két év kamattámogatását+nyilván a maradék tőkét, és még mit? Mivel-mennyivel bünteti még, az elvált ("szerződésszegő") polgárait ez a Jóságos Állam?

Steee # 2023.07.19. 22:12

Kedves Szomorú örökös! Én úgy gondolom, hogy a körülményeink részletes ismerete nélkül ilyetén módon megnyilvánulni részedről nem feltétlenül szerencsés dolog, és nem is igazán voltam erre kíváncsi. Legfőképp a hozzászólásod azon részére, amiben a véleményed fogalmazod meg. Elég sok sajnálatos dolog van itt ebben az országban, és elég sokan (igen-igen felsőbb körökben is) a kiskapuk kihasználásával gazdagodnak mértéktelenül. Leírtam: Nem nagyon van más lehetőség, mert nem kapunk piaci alapú hitelt. Azt nem írtam le, de a tartozást örököltük, egy (a tartozásoknál) nem sokkal többet érő ingatlannal együtt, amit a rajta lévő jelzálog tartozások, és végrehajtási jogok miatt nem tudunk értékesíteni, mert félnek megvenni, tehát előbb a tartozásokat kellene rendeznünk, amihez, hogy, hogy nem pénzre lenne szükségünk, amit meg normál hitelben nem kapunk meg, ezért jött szóba a babaváró,amivel nyilván az a baj, hogy nem terveztünk már gyermeket sem korunk, sem távlatban gondolkodva, felnevelni, stb miatt. Ezért jött volna szóba a "szerződésszegés", bár én arra voltam kíváncsi, hogy ilyen esetben hogyan kéne számolni, mennyire bünteti meg ez a végtelenül kedves állam a honpolgárt, ha éppen sumákolni szeretne, amit az állam persze megtehet naponta a Te, vagy akár az én adóforintjaimat is felhasználva, de elkövetettem azt a hibát, hogy ezt egy ilyen jellegű fórumon kérdeztem meg. Utólag is elnézést kérek, ha bárkit is a hozzászólásom a nyugalmában megzavart volna, innentől igyekszem becsületes, rendes állampolgár módjára más megoldást találni a gondomra, lehetőleg keveset, vagy egyáltalán nem kérdezve ezen a fórumon. Jó éjt!

Majordomus # 2023.07.19. 20:22

Ami a hitelszerződésben lesz+a kamatok. Sokba fog kerülni.

Szomorú örökös # 2023.07.19. 15:29

Steee

Alapból azzal számolunk, hogy nem teljesítenénk a feltételeit (nem születne gyermek, stb), de kb. 2 éven belül vissza lenne fizetve.

Szóval alapból szerződésszegést fogtok elkövetni, erre készültök.
Ez egy kamattámogatott hitel esetében elégg komoly hátrányt fog jelenteni.
Az, hogy visszafizetitek a hitelt 2 éven belül, nem fog kimosni benneteket ebből.
És még a legszebb, hogy egy jogi fórumon keresitek erre a kiskaput! Hát gratulálok!

Steee # 2023.07.19. 12:00

Üdvözletem! Az lenne a kérdésem, hogy sajnos csak babaváró hitel jöhet szóba, mint szabad felhasználású hitel az alacsony törlesztőrészlet miatt, és adósságot kellene belőle rendezni (Osztrák bankos hitel). Alapból azzal számolunk, hogy nem teljesítenénk a feltételeit (nem születne gyermek, stb), de kb. 2 éven belül vissza lenne fizetve. Lehet-e azt tudni nagyjából, hogy két év múlva a maximális összegként felvett 10 M Ft-ra mennyit kellene visszafizetni, úgy, hogy akkor teljes végtörlesztést csinálnánk? Köszönöm.

Majordomus # 2023.06.04. 19:17

Ha van kimentési indok elfogadják.
A 180 napba belefértek?

drbjozsef # 2023.05.17. 10:30

geraldee21,

Nem fogják visszadobni.

Ha mégis, hívd fel a figyelmüket a 131/2023 (IV.18.) Korm. rendeletre, amely szerint annak hatálybalépésétől számított 180 napon belül bejelentheti a gyermeket az is, akinek egyébként a 60 napos idő már eltelt. Ha jól értem, rád ez vonatkozik, azon - mármint a 180 napon - pedig még belül voltatok.

geraldee21 # 2023.05.17. 08:07

Sziasztok! Az lenne a kérdésem h 3 hónapos lesz a gyerkőc, viszont ma voltam az otp bejelenteni. 60 nap helyett 81 napra. Sajnos nem tudtam megoldani előbb. Az ügyinzèző azt mondta h lehet nem fogadják el és visszadobjak... Járt már így vki? Mire számítsunk? Nem tudunk többet fizetni a törlesztőre, mint amennyi most. :(

Majordomus # 2023.02.06. 20:23

Okos gondolat.
.
Inkább a "ne nekem kellen már dolgozni" szemlélet van.

Hátha elunja az ügyfél?!
.
A mai közgyűlésen az egyik tulaj állandóan törvénytelenségre hivatkozott.
.
Elővettem a t.törvényt és átadtam neki,mutassa meg hol tiltja a törvény?

Nem vállalta be.

drbjozsef # 2023.02.06. 05:33

Winterstorm,

Annó szocpol témában nekem is volt néhány vitám a banki ügyintézővel. Mindig a hónom alatt volt a kinyomtatott rendelet, és ha akadékoskodott, elővettem, és mondtam, hogy akkor most mutassa meg, hogy hol van benne amit ő mond. Vagy ha ehhez kevés, hívjuk ide a fiókvezetőt vagy hívjunk fel valakit a jogi osztályon, és jelöljék meg a paragrafust, ami alapján állítják azt, amit.
Sose lett igazuk...

Ha akadékoskodnak, tegye ezt. Kérje írásban az elutasítást, pontosan megjelölve a jogszabályhelyet indoklásként, mert szeretné a barátod kikérni a Kormányhivatal véleményét erről. Ez általában hatni szokott...

Majordomus # 2023.02.05. 21:56

Van gyerek nincs gyerek . Nevetséges.

Winterstorm # 2023.02.05. 20:25

"És ki állította ezt? A sarki fűszeresnél vagy a dohányboltban kérdezték?"

A banki ügyintéző mondta nekik :D

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást, továbbítom nekik :)

Szomorú örökös # 2023.02.05. 05:12

Winterstorm

második gyermek 2022-ben született, azonban a bankhoz való bejelentésre a születést követő 60 napon túl került sor.......Mivel a második gyermek késve került bejelentésre, a második gyermek után járó 30 % kedvemény nem vehető igénybe, ez tiszta sor.

Arra azért figyeljetek oda, hogy most a harmadik gyerek legalább időben legyen bejelentve a banknál, különben sokba fog kerülni.

Azonban valaki azt mondta nekik, hogy a második gyermek nem számít gyermeknek és olyan mintha meg se született volna a hitel szempontjából, tehát a 3. gyermek bejelentését követöen nem fog teljesülni a 3 gyermek után járó kedvezmény.

És ki állította ezt? A sarki fűszeresnél vagy a dohányboltban kérdezték?

Majordomus # 2023.02.04. 20:20

Nevetséges.
Menjen ki a hivatal és számolja meg a gyerekeket.

drbjozsef # 2023.02.04. 16:17

Winterstorm,

Érdekes kérdés.
A rendelet szerint :

19. § (1) A támogatott személyek a (2) bekezdésben meghatározott feltételeknek megfelelő gyermekeik közül a

  1. második gyermekük esetén a még fennálló, e rendelet szerinti kölcsöntartozás 30%-ának megfelelő összegű,
  2. harmadik gyermekük esetén az e rendelet szerinti teljes fennmaradó kölcsöntartozásnak megfelelő összegű

vissza nem térítendő gyermekvállalási támogatásra jogosultak.

A két pont független egymástól, a harmadik gyerek az harmadik gyerek. Ha azt időben jelentik be, szerintem élhetnek a "b" ponttal, és jár nekik a teljes hátralévő törlesztés elengedése.A (2) feltétel csak azt írja elő, hogy a szerződés utáni gyerek legyen.
Nem látom, mivel utasíthatná el a kormányhivatal ez alapján.

Winterstorm # 2023.02.04. 12:33

Kedves fórumozók!

Felmerült egy kérdés az ismeretségi körömben:

2020-ban házasodott pár 3 gyermek vállalását írta alá a babaváró hitel igénylésekor. Az első gyermek 2021-ben született, időben bejelentésre került, a második gyermek 2022-ben született, azonban a bankhoz való bejelentésre a születést követő 60 napon túl került sor. Jelenleg 3. gyermekkel várandós a feleség.
Mivel a második gyermek késve került bejelentésre, a második gyermek után járó 30 % kedvemény nem vehető igénybe, ez tiszta sor. Azonban valaki azt mondta nekik, hogy a második gyermek nem számít gyermeknek és olyan mintha meg se született volna a hitel szempontjából, tehát a 3. gyermek bejelentését követöen nem fog teljesülni a 3 gyermek után járó kedvezmény.
Erre vonatkozó bekezdést én nem találtam a rendeletben , miszerint a késve bejelentett gyermek kizárandó( a második gyermek rögzítve van a bank rendszerében). Tehát én úgy értelmezem, hogy a második gyermek után járó kedvezményre nem jogosultak, azonban a 3 gyermekre vállalt kötelezettséget teljesítik, miután bejelentik a 3. gyermeket max. 60 napon belül, a 3 gyermekre vállalt kedveményre, tehát a visszafizetési kötelezettség teljes elengedésére jogosultak lesznek.
Jól értelmezem a a rendeletet vagy valóban 2 gyermeknek fog számítani a 3 gyerek?

Előre is köszönik a hozzáértők tanácsadását!

Köszönettel, Winterstorm