Illetékhivatal


blossom # 2004.02.04. 19:54

"... kicsúszott a határidőből, VAGY ha azt nem az arra jogosult..."

blossom # 2004.02.04. 19:53

"Erre visszaírtak egy levelet, hogy a fellebbezést elutasítják eljárás indítása és határozathozatal nélkül." - ilyet nem tehetnek! Ha érdemi vizsgálat nélkül kell a fellebbezést elutasítani (mert pl. kicsúszott a határidőből, ha azt nem az arra jogosult adta be), akkor is határozati formában kell ezt megtenni. Ha egy beadvány nem minősült fellebbezésnek, a lerótt illetéket vissza kell téríteni. Ha meg mégiscsak az volt, akkor a lerótt fellebbezési illetéket akkor kell visszatéríteni, ha a felülvizsgált határozat az adózó terhére jogszabálysértő volt.

Ritkán, de előfordul, hogy valaki befizet valamennyi fellebbezési (jogorvoslati) illetéket, de nem annyit, mint amennyit az illetéktörvény 29. §-a alapján kellene (hanem kevesebbet). Ilyenkor a különbözet pótlólag előírható, de erre fel kell hívni az ügyfelet! Ha a felhívásnak nem tesz eleget, akkor jön az illetékhivatal + a mulasztási bírság.

fakos # 2003.11.19. 15:21

Tisztelt fórumozók !

Jogban járatlan ember lévén hozzátok fordulok tanácsért. Az esetem röviden a következő. Van egy vitám az APEH-hel, ami három bírságot kiszabó határozatot érint. Az év elején fellebbeztem ezek ellen a határozatok ellen, befizettem 30 ezer forint fellebbezési díjat. Erre visszaírtak egy levelet, hogy a fellebbezést elutasítják eljárás indítása és határozathozatal nélkül.
Én válaszoltam, hogy ezt nem fogadom el, nekik határozatot kell hozniuk mindenképpen. A következő lépésük az volt, hogy fizessem be ismét a fellebbezési díjat MÉG EGYSZER. Én visszaírtam, hogy még az előző fellebbezésemre sem hoztak határozatot, ezért nem fizetek semmit. Aztán írtak még egy levelet, hogy egy bizonyos paragrafus alapján joguk van határozat nélkül lezárni a fellebbezést. Erre én azt válaszoltam, hogy jó, akkor nem kivánok tovább fellebbezni, elegem lett az egész huzavonából. Eddig a történet eleje, és most következik a csattanó. Pár napja kaptam az ILLETÉKHIVATALTÓL(!?) egy felszólítást, hogy nem fizettem meg az eljárási illetéket az adóhivatalnak, és ezért megbüntetnek az illeték összegével, plusz még fizessem be az illetéket is, tehát most már összesen 60 ezer forintot kellene befizetnem az illetékhivatalnak. A kérdésem: érdemes-e fellebbezni, vagy fizessem ki a bírságot?


fakos