Uniós adószám vs. EVA-s művész


xta0 # 2004.05.28. 21:14

köszönöm mindkettőtöknek...

Zoltán György # 2004.05.23. 16:42

xta0!

Sok adószakértő és állásfoglalás:

WWW.APEH.HU
Van fórum is!

old-guy # 2004.05.23. 14:47

A kérdésözön meghaladja a jószándékú segítségnyújtás határait, ezért javaslom egy témákban jártas - vagy azoknak utánjárni hajlandó - könyvelő vagy adótanácsadó megkeresését.

xta0 # 2004.05.04. 11:15

Üdvözletem,

Adott egy kb. 1,5 éves EVA-s egyéni vállalkozás, az illető művész (zeneszerző). Ezidáig egy magyar cég, mint "ügynök" és ennek anyacége, egy európai SW fejlesztő holding, mint "felhasználó" közreműködésével, külföldi szoftverkiadók termékeibe szerzett zenét. A magyar cég csőd- ill. felszámolásközeli állapotban van, az anyacég lassan 3/4 éve nem fizetett ki semmilyen munkabért, szerzői jogdíjat és egyéb költséget sem.

A szóban forgó termékek (szoftverek) hónapok óta piacon vannak a művész zenéivel, a teljesítések 2003-ban és 2004 elején történtek (projekttől függően).

A művész felvette a kapcsolatot első körben az anyacéggel, akik válaszra sem méltatták a fizetési felszólításokat és a szerzői jogi perrel történő fenyegetést. Ezután ügyvéd segítségével a külföldi kiadókkal kezdtek levelezésbe.

A külföldi kiadók nagy része gyorsan túl szeretne lenni a számukra igen kellemetlen szerzői jogi bonyodalmakon, ezért a megfelelő igazolások (eredeti szerződések, teljesítési igazolások, stb) bemutatása után hajlandóak fizetni.

A művész persze új szerződést kénytelen kötni, közvetlenül a külföldi céggel egy, már régen, itthon teljesített szerzői jogos szolgáltatásra. A művész nem akar "keresni" az ügyleteken, csak az eredetileg szerződött, egyszeri jogdíjakat szeretné megkapni, ami x,-Ft + ÁFA-ként lett defíniálva.

Valahol ezt olvastam: "...A parlament elott lévo törvénytervezet két csoportba osztja az evásokat: az elsobe a szolgáltatásokat nyújtó szerencsések - például fodrászok, újságírók, komuvesek vagy programozók - kerülnek, akik uniós adószám nélkül is adhatnak számlát a külföldi megrendelo számára. Rájuk úgy tekint a törvénytervezet, mintha magánszemélyként nyújtanának szolgáltatásokat...."
Ezzel mi van/lett?

További kérdések:

  • Számlázhat-e EVA-sként külföldre az EU előtti időszakból származó teljesítésekre, noha az új szerződés ezután datálódik?
  • 15%-os ÁFA-val vagy anélkül? (ha anélkül, akkor bebukja az EVA részt, vagy fel kell bruttósítani az eredeti jogdíjat?)
  • vagy uniós adószám kell ezekre a régi teljesítésekre is, és ezzel kizárja magát az EVA körből?
  • Kell-e uniós adószám itthon tevékenykedő művésznek (tehát a cselekmény helye Magyarország) egy esetleges új szolgáltatás nyújtásához a jövőben?

köszönöm

P.S.: Lehet, hogy ezt az EU-s topicba kellett volna írnom?