Családi adókedvezmény GYED alatt

pink zambak # 2011.01.06. 20:32

Tisztelt szakértők!

Jelenleg GYED-en vagyok a kisfiammal.

A hírekből értesültem arról, hogy idén januártól az egy gyermekes családok is részesülhetnek családi adókedvezményben.
Az Apeh honlapján már megtaláltam a nyilatkozatot erről, viszont nem tudom, hogy ezt az igényt a munkáltatómnál kell jeleznem, vagy az OEP-nél, mivel jelenleg ők utalnak számomra ellátást.

Válaszukat előre is köszönöm!

C a s a b l a n c a # 2011.01.07. 10:59

Lehet, hogy félreértettem valamit, de ha GYEDEN van, akkor nem vagy aktív foglalkoztatott, tehát nem érvényesítheted a családi adókedvezményt. Házastársad - ha dolgozik - akkor viszont igen.

nandy # 2011.01.07. 22:04

Akkor tényleg nagyon félreértetted, ugyanis a családi adókedvezmény nem csak a bérjövedelem után jár (egyébként a GYEd is bérjellegű jövedelem...), hanem minden összevonás alá eső jövedelem után. Így pl. a bérbeadásból származó jövedelemre is alkalmazható, mint ahogyan az egyéni vállalkozó is igénybe veheti. Meg még sok más mindenki is. :)

pink zambak: Ha az OEp folyósítja a GYEd-et, akkor feléjük kell jelezned, tedd meg mielőbb, hogy már a februári utalásnál is figyelembe vehessék.

nyuszko83 # 2011.01.11. 07:26

Tisztelt Szakértők!
Nálunk az élettársam veszi igénybe az adókedvezményt. Én GYED-en vagyok. Nekem is alá kell íratnom a munkáltatómmal az igénylőlapot?
Válaszukat előre is köszönöm.

Amarilla07 # 2011.01.13. 21:58

Tisztelt szakértők!

Jelenleg Gyeden vagyok kislányommal és egyedül nevelem, szeretnék tájékoztatást kapni, hogy Én igényelhetem-e a családi adókedvezményt.

Üdvözlettel

kisa6 # 2011.01.13. 22:10

nyuszko83!
Én is gyeden vagyok,nálunk is az élettársam veszi igénybe a kedvezményt,a héten kitöltötte a nyomtatványt,amit nekem el kellett küldenem a munkahelyemre aláíratni.Holnapra várjuk vissza,és viszi a melóhelyére.üdv.

C a s a b l a n c a # 2011.01.14. 07:15

Újabb kérdések a fejemben: ha az élettárs is érvényesítheti a családi adókedezményt, akkor bárki-bármikor kereshet egy általa soha el nem tartott "gyereket", aki után igénybe veheti a kedvezményt. Elég, ha csak azt mondom, hogy élettársak vagyunk? Ez nem visszás?

Nem kéne bejegyzett, igazolt élettársi viszonyhoz kötni ezt a kedvezmény-dolgot? Bemondás alapján megy a buli, mint "az egyedül nevelem a gyerekemet" sztori a családi pótléknál?

Tudja a nagy többség egyáltalán, hogy mit takar az "élettárs" fogalma?

nyuszko83 # 2011.01.19. 13:34

Kedves Casablanca!
Reméljük, hogy ellenőrzik a dolgokat.
Születési anyakönyvin rajta van az apa neve is, lakcímeknek egyezni kell...stb.

Egyébként az élettársi viszony bejegyzése 30.000ft-ba kerül. :(

kisa6, köszi a választ. Már aláírattam és le is adtuk a nyomtatványokat.

szim44i # 2011.01.24. 12:23

Kedves Mindenki!

Kérlek segítsetek, nem vagyok képben a családi adókedvezmény kapcsán és semmi időm utána járni:

GYED-en vagyok, GYED-et OEP-től kapom, azt már tudom, hogy igénybe vehetem a családi adókedvezményt, 2 picim van, kaptam is nyilatkozatot amit vissza kell küldenem.
Azt nem tudom, hogy ha a nekünk járó max. összeget szeretném kihasználni, akkor megoszthatom a férjemmel? Mivel ő csak 4 órás minimálbérrel van bejelentve sajnos.

A nyilatkozaton, amit kaptam, kérik, h adjam meg, mekkora összegben és mikortól kérem? Fogalmam sincs mekkora összeget tudok ide beírni, főleg ha meg lehet osztani a kedvezményt a férjemmel, konkretizálná ezt nekem valaki? És mikortól lehet kérni?

NAGYON KÖSZI, HA SEGÍT ebben nekem valaki!

monee1984 # 2011.01.24. 14:13

Sziasztok!

Nekem is elég homályos ez a dolog a családi kedvezménnyel kapcsolatban.
Jelenleg gyeden vagyok itthon, de van egy kiskorú húgom is, akinek én vagyok a gyámja.
Így, ha jól tudom 2 gyerek után igényelhetem a családi kedvezményt. Ami igazából mindegy, mert az igényelhető összeg változatlan, ha jól tudom. A gyedet minimálbér után kapom, fogalmam sincs, hogy milyen összeget írjak a kitöltendő nyomtatványra. Ha ráírom a maximumot az elég érdekes, mivel az több, mint a gyedem.
Olvastam, hogy megoszthatom az élettársammal is.
Így akkor ő is igényelheti, de csak a közös gyerekünk után. Ő viszont csak 6 órával van bejelentve. Mi van akkor, ha mondjuk pár hónapon belül másik munkahelyre megy és ott többet fog keresni?
Azt sem értem, hogy hogy lehet ezt megosztani!
Ha mondjuk megtudom, hogyan működik a megosztás, akkor az ő nyomtatványát alá kell íratnom a munkáltatómmal. Mi van akkor, ha már megszűnt a cég, ahol dolgoztam?? Van rá esély!!

Előre is köszönöm a segítséget Mindenkinek!!!

C a s a b l a n c a # 2011.01.25. 09:16

Kedves Mindenki!

Szerintem ezek azok a kérdések, amelyekre még az adóhatóság is keresi a választ és majd a gyakorlat alakítja ki a megfelelő megoldást.

nandy # 2011.01.25. 09:20

Kedves Mindenki!

Kérlek, vegyétek azt is figyelembe, hogy elsősorban a munkáltató (kifizető) kötelessége a tájékoztatás. Már csak azért is, mert ő tudja a pontos jövedelmi adatokat...

Montika # 2012.02.09. 13:18

Tudtok-e valamit arra vonatkozóan, hogy ha vki ebben az évben a családi adókedvezményt igénybe vette gyednél, akkor a gyed kiegészítésre vonatkozó jövedelempótlékot is igénybe veheti?

agi11 # 2012.02.09. 21:25

Sziasztok!
Nagyon szeretném, ha segítenétek, mert teljesen kétségbe vagyok esve:(
Egy éves kisfiamat egyedülállóként nevelem.
Múltévben igénybe vettem az adójóváírást a gyedem után, ami bruttó 51000forint, nettó 46000körül van. Családi kedvezményt nem vettem igénybe. A gyermekem apjával egyáltalán nem tartom a kapcsolatot, úgyhogy ő sem vette igénybe. Most az adóbevallásnál szeretném egyben megkapni és ezzel kapcsolatos a kérdésem, hogy az adójóváírás és a családi adókedvezmény nem zárja-e ki egymást az én esetemben. Csak mert nem túl nagy jövedelemről beszélünk.... Szóval az, hogy igénybe vettem az adójóváírást nem jelenti-e azt, hogy az adókedvezményt nem tudom igénybe venni.

Nagyon köszönöm a válaszokat!

Üdv, Ági

necra # 2013.02.06. 16:58

Ha Én veszem igénybe a családi adókedvezményt, gyeden vagyok, munkahelyem nincs, akkor a munkáltató részt kivel kell aláíratni?Hagyjam üresen???Köszönöm (III. blokk)

Nickie # 2013.02.17. 10:50

Sziasztok!

Jelenleg gyeden vagyok, melyet az oep utal nekem, ez így volt tavaly januárban is és úgy mint idén tavaly is késve adtam be a családi kedvezményre a nyilatkozatot.
Azt mondták nem baj majd az adóbevallásban vissza kapom.
Na de megkaptam a tavalyi évről az adóadatlapomat és furcsáltam eleve, hogy 11 hónap szerepelt rajta (erre azt mondták hogy ez már törvény szerint így van), de elkészítve tapasztaltam, hogy egy forintot se kapok vissza. Bementem az oep-be hátha v.ki segít, de azt mondták nem adószakértők erre bementem az apeh-ba ott azt mondták ők sem tudják na most akkor mit kellene tennem?
Kérlek v.ki segítsen mert azért nem kevés pénz legalábbis nekem!!
Köszönöm!!!

Rexor # 2013.02.18. 09:10

Nincs probléma, a bevallásban érvényesítheted a kedvezményt (a családi adókedvezmény rovatba írd be).

Rexor # 2013.02.18. 09:11

Kedves Ági,

2012-ben már nincs adójóváírás, nem kevered valamivel?

Rexor # 2013.02.18. 09:12

Elnézést, látom, hogy 2012-es a hozzászólás :)

S.Ildi # 2013.02.18. 10:03

Kedves Mindenki!

Tud valaki abban segíteni, hogy ha van 2 eltartott – ebből 1 kedvezményezett eltartott, utána kapom a családi pótlék. A másik gyermek csak eltartott (önálló keresettel nem rendelkezik) 20 évet betöltötte, érettségi után első nappali OKJ-s képzésre jár, utána már nem kapok családi pótlékot csak beszámítják a családiba (ami azt jelenti szeptemberig 26 600 Ft, majd a felét 13 300 Ft kapjuk.)
Tehát a kérdésem, hány gyermek után kaphatok családi adókedvezményt 2013-ban. 1 vagy 2 eltartott után.
Az interneten már találtam olyan „bérkalkulátor 2013”, ahol kér ilyen adatot is, hogy Eltartottak (gyermekek) száma: 2
Ebből kedvezményezett eltartottak száma: 1
Ha így kitöltöm, akkor mind a két gyermekre megkapom a családi kedvezményt.
Most, akkor mi van?
Köszönöm a segítséget.

vali160 # 2013.02.24. 20:25

Családi kedvezménnyel kapcsolatban szeretnék kérni segítséget. Anyuka 2012.01.01-én GYED-en volt, azt nyilatkozta az OEP-felé, hogy 2012-ben nem vesz igénybe családi kedvezményt, így megkapta az adóváltozások miatt kérhető jövedelempótlékot. 2012.07 hóban megszületett második gyermeke, így már TGYÁS-t kapott jövedelempótlék nélkül az év további részében. Apukának nincs elegendő adója, hogy mindkét lurkó után igényelje a családi kedvezményt. Szerintetek anyuka, most az adóbevallás során megosztással kérheti a kedvezmény egy részét, vagy a nyilatkozata (ez nem adóelőlegre vonatkozó nyilatkozat volt) miatt nem? Köszönöm a választ Vali

Zsuzsa1013 # 2013.03.11. 08:38

Tisztelt Rexor!
Bevallás kitöltéssel kapcsolatban lenne kérdésem. Mivel én GYED-en vagyok tavaly a férjem vette igénybe a családi kedvezményt -erre vonatkozó nyilatkozatunkat le is adtuk mindkét munkáltatónál- azonban az én munkáltatóm a nyilatkozat ellenére tévedésből nálam is érvényesítette a kedvezményt 5 hónapig, amikor is erre véletlenül fény derült. Akkor nekem leállították, a férjem tovább kapta. Kérdésem: a bevallásban hogyan szerepeltessem a tévesen kapott kedvezményt (munkáltatói igazoláson ott van az összeg)? Ilyenkor ugye nem jár a 12%-os büntetés? (hisz mi jól adtuk le a papírt). Válaszát köszönöm. Zsuzsa

Zsuzsa1013 # 2013.03.11. 19:25

Kedves besszerrita! Köszönöm a gyors választ. Igen a férjem teljes évre igénybe vette. Próbáltam így is kitölteni a programmal -mármint úgy hogy a családi kedvezmény sort üresen hagyom, és így a fizetendő adónál -automatikusan- kijön egy összeg, ami kevesebb, kb 29eFT, viszont az 5 havi kedvezmény nem 50eFT kéne legyen? (Bár lehet, h többet vont a mtatóm)Szóval elég ha ott nem írok be semmmit, és befizetem amit kiszámol, vagy inkább fizessem be az 50eft-ot?? A gyerek adatait nálam nem kell kitölteni a plusz lapon, igaz? köszönöm. Zsuzsa

Zsuzsa1013 # 2013.03.12. 07:59

Kedves besszerrita! Kiszámoltam, ahogy mondta, és kijött a túlfizetéssel számolva. Nagyon köszönöm a segítségét!! Szép napot. Zsuzsa

babkamano # 2013.05.23. 11:09

Kérdésem a következő lenne:

A családi adókedvezményt én veszem igénybe 1 gyermekünk után (fizetésem br. 120ezer forint, 13 év folyamatos munkaviszonyom van).
2013. november 4-re vagyok kiírva második gyermekemmel. Jelenleg leadtam a nyilatkozatot a magzat után is én kívánom igénybe venni a családi adókedvezményt.
Igénybe vehetem-e a családi adókedvezményt TGYÁS és GYED ideje alatt is, vagy ezekből már nem érvényesíthető, vegye inkább férjem igénybe?