Sziasztok! Lehet, hogy nem jó topicba írok, de nem tudom, pontosan hova tartozik a téma. A temetőkbe, ha valaki autóval akar behajtani,(a 94 éves pótdédim nem tud csak járókerettel menni, és minden hozzátartozóját elvesztette az utóbbi 2 évben) alkalmanként 250 Ft-ért lehet behajtani. Ez mindenkire vonatkozik, még a polgári búcsúztatókra is, akik oda "dolgozni" mennek. Én úgy tudom, a temető közterület, tehát nem szedhetnének behajtási díjat. Tud valaki erről bővebben? A dédi 2 naponként megy ki.(visszük)
Temetői behajtási díj
Nem írtad, hogy a temető önkormányzati kezelésű vagy valamelyik egyház által fenntartott intézmény - ezen utóbbiaknak saját előírásaik lehetnek.
Fel kellene venni a kapcsolatot a temetőt irányító szervvel és kérni, hogy az idős néni egészségi állapotára tekintettel, megnevezett gyártmányú/tipusú és konkrét rendszámú gépkocsi heti 2-3 alkalommal téritésmentesen behajthasson a temetőbe.
A kérelemhez a háziorvostól pár soros igazolást mellékelni a néni rendkívül nagyfokú járásnehezítettségéről.
Amúgy nem ritka - főleg vidéken -, hogy akár önkormányzati- akár egyházi kezelésű egy temető, hétköznap a nagykapú zárva van, vagyis "kapunyítási" pénzt kérhetnek - akár.
Monalisa
laikus hozzászóló
Sajnos rendszeresen járok egy önkormányzati temetőbe,., nem ritkán látom, hogy idős ill. nehezen járó embert visznek be., a gépkocsival történő behajtás gyakorlatilag nincs korlátozva, csak a rendszámot írják fel.
A kérdés nagyon jó. Mi Farkasrétre járunk rendszeresen, ott is sorompó, biztonsági őr, stb., és csak akkor mehetsz be autóval, ha leperkálod a behajtási díjat. Ez egy elég nagy területű temető, így vannak sírok, amelyek a kaputól kilométeres távolságban vannak.
Megnéztem a Főv. Önkormányzat rendeleteit, én nem találtam olyan rendelkezést, hogy a temetőbe behajtásért díjat lehetne szedni.
A biztonsági őrök egyszerűen lerendezik a kérdést, ha nam akarsz fizetni, állj meg kint.
Egyébként ez is olyan ügy, hogy 250 Ft-ért a fene fog pattogni, viszont a BTI-nek meg szép bevétel lehet.
Vagy "önkéntes" perselypénz ha egy temetőt az egyház üzemeltet.
Ami az idős néni gyakori temetőbe járási "szokását" illeti, sokan vannak akiknek egyik-másik hozzátartozója szerteszét az ország különböző temetőiben nyugszanak, és jó ha Halottak Napján tudják szerettük sírjánál kegyeletüket leróni. Azzal, hogy a néni otthon csendesen imádkozgat, lélekben semmivel sincs "messzebb" az elhunyttól, mint a nehézkes fizikális temetőbejárás - a költségeket itt most nem is felhozva.
Egy új rendelet szerint mindegyik temetőbe behajtási díj van. Állítólag ez a lopások miatt van. A dédinek nem adott papírt a háziorvos, mert szemmel láthatóan jól van (a járókeret nyár eleje óta van csak), elküldte az SZTK-ba szakorvosi véleményért. Van polgári búcsúztató ismerősöm, neki is bérletet kell váltani a temetőbe, van, hogy egy nap 2 temetése van ott. Mi van akkor, ha kifizetem a behajtást, bent föltörik az autómat? Nem őrzött a parkoló, hivatalosan közterület. Erről azt hiszem már volt valami riport valamelyik tévében.
Mi köze a behajtási díjnak a lopásokhoz?
Úgy gondolják, hogy a tolvajnak nincs 200 Ft-ja a behajtási díjra?
A legtöbb tolvaj meg nem is kocsival megy be, amit összeszednek, kiadogatják a temető kerítésén.
De azért jó indok a sarcolásra, nem?
kaali
A Google-en találtam "temetőbe behajtás" címszó alatt:
pl. a Somogy Megyei Temetkezési Kft rendelkezése alapján: "Személygépkocsival történő behajtás esetén a mozgáskorlátozottak vagy szemmel láthatóan járásképtelen idős emberek szállítása esetén a temetőbe történő behajtás ingyenes." (Náluk bárki más autóval történő behajtáskor 150 Ft-ot köteles fizetni.)
Tovább nem böngésztem a megjelent találatokat, mert ami egy megyei temetkezési intézménynél "a" szabály, az vélhetően bárhol másutt is hasonló.
Javoslom az idős néni által rendszeresen felkeresni kívánt temető működtetőjével személyesen tisztázni a dolgot, és egy névre szóló egyedi engedély kiadásával megoldódik a probléma.
Amit írsz, abból az következik, hogy egy Kft. döntött úgy, hogy az ingatlanára csak pénzért lehet bemenni.
MIéert lenne ez irányadó bármely más cégre? Egy Kft. döntése nem jogszabály.
kaali írta: "Egy új rendelet szerint mindegyik temetőbe behajtási díj van."
A somogyiak - szemléletileg helyesen - a nehezen járó- ill. járásképtelen emberek temetőbe behajtásakor felmentést adnak a díjfizetés alól, míg másoknak fizetniük kell ha kocsival akarnak bemenni - alkalmazva "a" rendeletet - tól-ig összeget.
Ha közölné a jogszabályt, többet lehetne mondani.
Én nem találtam olyan rendeletet, amely egységesen, országosan előírná, hogy a temetőbe behajtásért díjat kell fizetni.
Ha kaali megadná az általa hivatkozott rendelet számát, megköszönném.
Szerintem az adott temetőfenntartó döntésén múlik, hogy kér-e ezért pénzt, vagy nem.
Kedves Egyjogász!
Miként lehetne megkeresni Téged privát levélben?
Nem végeztem még el a jogi egyetemet.
Valóban a Tetv, és a végrehajtására kiadott Korm. még nem írja elő, de lehetővé teszi pl.: egy ilyen díjtétel megállapítását. Vagyis nem tiltja. De hol a határ. Munkám során - előkészítve a helyi rendeletünket a testületi döntésre - több helyi rendeletet a gyakorlatiasság miatt áttekintettem. (Pécs, Bp. Kaposvár, stb...) A tapasztalatom siralmas. A temetőben végzett fedettpályás fejkörzés is szerepelhet, ez csak a temető üzemeltetőjének lobbiján múlik. Minden pénz beszedhető, mert a föld felett még nem maradt senki. De ez a szólás is már idejét múlta mert a hamvasztás után haza is vihető az elhunyt. De ez is lehet tetemes költség. Határ a csillagos ég...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02