Temetői behajtási díj


hapacér # 2008.09.23. 11:34

Valóban a Tetv, és a végrehajtására kiadott Korm. még nem írja elő, de lehetővé teszi pl.: egy ilyen díjtétel megállapítását. Vagyis nem tiltja. De hol a határ. Munkám során - előkészítve a helyi rendeletünket a testületi döntésre - több helyi rendeletet a gyakorlatiasság miatt áttekintettem. (Pécs, Bp. Kaposvár, stb...) A tapasztalatom siralmas. A temetőben végzett fedettpályás fejkörzés is szerepelhet, ez csak a temető üzemeltetőjének lobbiján múlik. Minden pénz beszedhető, mert a föld felett még nem maradt senki. De ez a szólás is már idejét múlta mert a hamvasztás után haza is vihető az elhunyt. De ez is lehet tetemes költség. Határ a csillagos ég...

Láma # 2008.08.25. 19:11

Kedves Egyjogász!

Miként lehetne megkeresni Téged privát levélben?


Nem végeztem még el a jogi egyetemet.

Egyjogász # 2008.08.07. 09:12

Én nem találtam olyan rendeletet, amely egységesen, országosan előírná, hogy a temetőbe behajtásért díjat kell fizetni.

Ha kaali megadná az általa hivatkozott rendelet számát, megköszönném.

Szerintem az adott temetőfenntartó döntésén múlik, hogy kér-e ezért pénzt, vagy nem.

monalisa1 # 2008.08.06. 16:36

kaali írta: "Egy új rendelet szerint mindegyik temetőbe behajtási díj van."

A somogyiak - szemléletileg helyesen - a nehezen járó- ill. járásképtelen emberek temetőbe behajtásakor felmentést adnak a díjfizetés alól, míg másoknak fizetniük kell ha kocsival akarnak bemenni - alkalmazva "a" rendeletet - tól-ig összeget.

Ha közölné a jogszabályt, többet lehetne mondani.

Egyjogász # 2008.08.06. 12:12

Amit írsz, abból az következik, hogy egy Kft. döntött úgy, hogy az ingatlanára csak pénzért lehet bemenni.

MIéert lenne ez irányadó bármely más cégre? Egy Kft. döntése nem jogszabály.

monalisa1 # 2008.08.05. 22:02

kaali

A Google-en találtam "temetőbe behajtás" címszó alatt:
pl. a Somogy Megyei Temetkezési Kft rendelkezése alapján: "Személygépkocsival történő behajtás esetén a mozgáskorlátozottak vagy szemmel láthatóan járásképtelen idős emberek szállítása esetén a temetőbe történő behajtás ingyenes." (Náluk bárki más autóval történő behajtáskor 150 Ft-ot köteles fizetni.)

Tovább nem böngésztem a megjelent találatokat, mert ami egy megyei temetkezési intézménynél "a" szabály, az vélhetően bárhol másutt is hasonló.

Javoslom az idős néni által rendszeresen felkeresni kívánt temető működtetőjével személyesen tisztázni a dolgot, és egy névre szóló egyedi engedély kiadásával megoldódik a probléma.

nandy # 2008.08.05. 21:51

De azért jó indok a sarcolásra, nem?

Egyjogász # 2008.08.05. 21:35

Mi köze a behajtási díjnak a lopásokhoz?
Úgy gondolják, hogy a tolvajnak nincs 200 Ft-ja a behajtási díjra?
A legtöbb tolvaj meg nem is kocsival megy be, amit összeszednek, kiadogatják a temető kerítésén.

kaali # 2008.08.03. 18:51

Egy új rendelet szerint mindegyik temetőbe behajtási díj van. Állítólag ez a lopások miatt van. A dédinek nem adott papírt a háziorvos, mert szemmel láthatóan jól van (a járókeret nyár eleje óta van csak), elküldte az SZTK-ba szakorvosi véleményért. Van polgári búcsúztató ismerősöm, neki is bérletet kell váltani a temetőbe, van, hogy egy nap 2 temetése van ott. Mi van akkor, ha kifizetem a behajtást, bent föltörik az autómat? Nem őrzött a parkoló, hivatalosan közterület. Erről azt hiszem már volt valami riport valamelyik tévében.

monalisa1 # 2008.08.03. 08:00

Vagy "önkéntes" perselypénz ha egy temetőt az egyház üzemeltet.

Ami az idős néni gyakori temetőbe járási "szokását" illeti, sokan vannak akiknek egyik-másik hozzátartozója szerteszét az ország különböző temetőiben nyugszanak, és jó ha Halottak Napján tudják szerettük sírjánál kegyeletüket leróni. Azzal, hogy a néni otthon csendesen imádkozgat, lélekben semmivel sincs "messzebb" az elhunyttól, mint a nehézkes fizikális temetőbejárás - a költségeket itt most nem is felhozva.

Egyjogász # 2008.08.03. 05:41

A kérdés nagyon jó. Mi Farkasrétre járunk rendszeresen, ott is sorompó, biztonsági őr, stb., és csak akkor mehetsz be autóval, ha leperkálod a behajtási díjat. Ez egy elég nagy területű temető, így vannak sírok, amelyek a kaputól kilométeres távolságban vannak.

Megnéztem a Főv. Önkormányzat rendeleteit, én nem találtam olyan rendelkezést, hogy a temetőbe behajtásért díjat lehetne szedni.

A biztonsági őrök egyszerűen lerendezik a kérdést, ha nam akarsz fizetni, állj meg kint.

Egyébként ez is olyan ügy, hogy 250 Ft-ért a fene fog pattogni, viszont a BTI-nek meg szép bevétel lehet.

monalisa1 # 2008.08.02. 18:59

Sajnos rendszeresen járok egy önkormányzati temetőbe,., nem ritkán látom, hogy idős ill. nehezen járó embert visznek be., a gépkocsival történő behajtás gyakorlatilag nincs korlátozva, csak a rendszámot írják fel.

monalisa1 # 2008.08.02. 18:53

Nem írtad, hogy a temető önkormányzati kezelésű vagy valamelyik egyház által fenntartott intézmény - ezen utóbbiaknak saját előírásaik lehetnek.

Fel kellene venni a kapcsolatot a temetőt irányító szervvel és kérni, hogy az idős néni egészségi állapotára tekintettel, megnevezett gyártmányú/tipusú és konkrét rendszámú gépkocsi heti 2-3 alkalommal téritésmentesen behajthasson a temetőbe.

A kérelemhez a háziorvostól pár soros igazolást mellékelni a néni rendkívül nagyfokú járásnehezítettségéről.

Amúgy nem ritka - főleg vidéken -, hogy akár önkormányzati- akár egyházi kezelésű egy temető, hétköznap a nagykapú zárva van, vagyis "kapunyítási" pénzt kérhetnek - akár.

Monalisa
laikus hozzászóló

kaali # 2008.08.02. 17:51

Sziasztok! Lehet, hogy nem jó topicba írok, de nem tudom, pontosan hova tartozik a téma. A temetőkbe, ha valaki autóval akar behajtani,(a 94 éves pótdédim nem tud csak járókerettel menni, és minden hozzátartozóját elvesztette az utóbbi 2 évben) alkalmanként 250 Ft-ért lehet behajtani. Ez mindenkire vonatkozik, még a polgári búcsúztatókra is, akik oda "dolgozni" mennek. Én úgy tudom, a temető közterület, tehát nem szedhetnének behajtási díjat. Tud valaki erről bővebben? A dédi 2 naponként megy ki.(visszük)