Útépítés házilag


lajcsó # 2016.06.09. 06:21

"Mi ennek a módja, peres eljárás?"
Az utca lakóinak összefogása az ügy érdekében. A per több okból felejtős.

evjqky # 2016.06.09. 04:55

Köszönöm, hogy megosztottátok a véleményeteket. Valóban, a közterület az önkormányzat tulajdona, amivel illő volna foglalkoznia.

Az 5/2004. (I. 28.) GKM rendelet a helyi közutak kezelésének szakmai szabályairól szóló minisztériumi rendelet kimondja, hogy kultúrált közlekedésre alkalmas állapotban kellene tartania, és hát nagyon nem ez a helyzet. Erre hókotró az az elmúlt 4-5 év alatt is talán egy alkalommal járt, az utca karbantartásáról nem is beszélve. Ez kimerült a egy nagyobb gödör földdel kevert építési törmelékkel való feltöltésében idén tavasszal.

Ha úgy nézem a kavicsozással, amit én sem vélek építésnek, csak az önkormányzat mulasztását pótolnám, feladatai egy részét önként átvállalnám a közösség érdekében.

A fent említett rendeletre hivatkozással kötelezhető az önkormányzat feladatai ellátására? Mi ennek a módja, peres eljárás? Megkeresésemre a témában nem reagáltak.

Köszönöm!

gerbera317 # 2016.06.07. 07:09

Jópár évvel ezelőtt hasonló eset történt Sümegen, amikor is a Hotel Kapitány tulajdonosa önkényesen leaszfaltoztatta a szálloda utcáját. Fel akarták vele szedetni, meg bírságolás is szóba jött, de a közvélemény a hotel mellé állt, úgyhogy végül elült a dolog, és az aszfalt is maradt.
Érdekes, hogy nem találok róla cikket a neten, pedig van irodalma az esetnek.

lajcsó # 2016.06.07. 06:55

A sáros út kaviccsal, zúzott kővel való felszórása még nem minősül építkezésnek. De ettől függetlenül, nem árt szólni az önkormányzatnak.

nanemaaa # 2016.06.07. 06:36

Ha kapsz építési engedélyt az útügyi hatóságtól és az önkormányzat is hozzájárul, akkor minden további nélkül. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.07. 05:13

Hadd kérdezzek én is: szerinted joga van-e egy ingatlan tulajdonosának rendelkeznie az ingatlannal, és megakadályozni, hogy azon bárki jogosulatlanul építkezzen?

evjqky # 2016.06.07. 04:30

Tisztelt Fórumozók!

Kisvárosban lakom, házunk előtt az utca egy földút, közterület, az önkormányzat "kezelésében" van. Az önkormányzatnál évek óta hiába próbálkozom elérni, hogy legalább valamiféle kavicsos útburkolat szerűség legyen, hogy esős, főleg téli időben ne kelljen bokáig sárban járni, babakocsit tolni, de az önkormányzat hajthatatlan. A kormányhivatal tájékoztatása szerint ők nem kötelezhetik az önkormányzatot útépítésre. Tehát ha az önkormányzat akar (lehetősége van) akkor épít utat, ha nem akar akkor nem épít.

A helyzetet megelégelve magam tervezek kavicsos, zúzott betonos útburkolatot építeni.

Kérdés: Lehet-e ez ellen bárkinek kifogása, eljárhet-e velem szemben az önkormányzat azért, mert önkényesen átvállaltam a feladatát és javítottam az utca állapotát?

Válaszaikat előre is köszönöm!