A polgári ügyekbeli joghatóságról szóló római szerződést átalakították már közösségi jogszabállyá?
Róma - I.
Át bizony. Számot ne várjj! A b.) tételem volt. Akkor még nem volt R.
Köszönöm. Azt tudom, hogy akkor még nem volt, hiszen még tavaly nyáron is nemzetközi egyezményként élt.
Hoppá!
Összekevertem két dolgot. Az egyik a polgári ügyekbeli joghatóságról (stb.) szóló jogforrás - azt tényleg rendeletként adták ki még 2000-ben. A Róma-I. viszont a szerződésekre irányadó jogról szól - és ennek nem találom a "közösségiesített" változatát.
A magyar jogrendbe az......sz. tv. illesztette be. Ha nem találod, akkor előkeresem.
Légy szíves. Mert jelenlegi tudásom szerint még most is csak egyezmény - és Magyarország nem is részese.
Sürgős lenne... :)
Megteszem KBS! Két ügyfél között vagyok. Amint elment az ügyfél nekilátok.
Köszönöm előre is; elnézést a másik rovatbeli sürgetésért.
2006. évi XXVIII. Törvény. A www. complex.hu törvények helyen lelsz rá. Megpróbálom hivatkozásként átküldeni az emiledre.
Köszönöm; ez a szerződés kihirdetése. Tehát nem alakították át közösségi jogszabállyá.
Kedves kbs,
szerintem nézd meg a 44/2001/EK rendeletet is.
Kösz, de immár 5 hete sikeres vizsgát tettem a tárgyból. :) De máshol meg is beszéltük: még nem alakították át. Ha megtették volna, nem kellett volna 2006-ban egyezményként kihirdetnünk.
Viszont te a joghatóság szabályozása felől érdeklődtél, nem az alkalmazandó (anyagi) jogról. A római egyezmény a szerződésekre alkalmazandó kolliziós jogi szabályokat tartalmazza.
„Hoppá!
Összekevertem két dolgot. Az egyik a polgári ügyekbeli joghatóságról (stb.) szóló jogforrás - azt tényleg rendeletként adták ki még 2000-ben. A Róma-I. viszont a szerződésekre irányadó jogról szól - és ennek nem találom a "közösségiesített" változatát. ” by kbs 2007.01.23.
De tényleg köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02