Oké, elfogadom, bár én még nem láttam olyat, hogy az önkori kijelöli a semmi közepén a telkeket, aztán jól nem csinál semmit, hanem röhög az elsőn, aki oda akar építkezni, mert szopjon egy nagyot és húzzon ki oda egy 500 méteres magánutat. Mifelénk legalábbis az dívik, hogy az önkori eldózerolja a kiserdőt, meg valami markolóval megcsinálja az utak helyét, aztán meghirdeti. Sőt, legtöbbször már legalább az áram földkábele is lent van.
De, mint írtam - és ezt persze elengedted a füled mellett - ez mind irreleváns, mert volt út, amit viszont nem lehetett volna - még részben sem - eladni a magánszemélynek.
Hángörien idiócc
ja és a lényeget elfelejtettem.
Ha a szabterven ott van az út helyének leszabályozása a saját telkén, akkor addig nem fog építési engedélyt kapni a csóka a telkeire, amíg el nem végzi az útszabályozást (nem kell hogy szilárd burkolatot kapjon, csak valósuljon meg földhivatali térképi leképezésben a szabályozási terv).
Ennek ismeretében pláne érthetetlen, hogy miért veri a nyálát.
Ha a faszi nem építkezni szeretne, hanem mondjuk a másfél hektár földjére akarna eljutni a 3 m keskeny úton eljutni egy boronával, akkor az egészen más helyzet lenne, bár mondjuk akkor meg a földeken keresztül el tudna jutni odáig.
@efi99
„Akkor lehet építési teleknek kijelölni valamit az önkori részéről, ha oda már előtte csináltatott valamiféle útnak nevezhető dolgot. (vagy eleve már volt, mint itt)”
Ebben igen nagyot teccik tévedni. A magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvény 16. 23. pontja szerinti feltételek teljesülésével a törvény erejével beáll az építési telek meghatározás.
Hogy a szabtervben építési övezetben, lakóövezetként feltüntetett telekre a szabtervben felrajzolt út hogyan fog kialakulni (magánútként alakítja ki, vagy ingyen felajánlaj az önkormányzatnak, esetleg megveteti az önkormányzattal), az legyen az érintett ingatlantulajdonos gondja.
Egy belterületi telek többet ér, ha lakóövezetben fekszik, annál pedig még többet ér, ha építési teleknek is minősül.
„Egyébként is miért valamelyik telektulajdonosnak kéne megépítenie az önkormányzat helyett az utakat?? ”
Mondjuk hogy többet érjen a telke!!!
Szóval nem kell. De ha a saját befektetése áll benne, ÉS hamar, haszonnal akar kiszállni, akkor invesztáljon.
Ezt is valaki más csinálja meg helyette? Hát akkor így járt, topogjon csak még úgy 20-30 évet a rétnek kinéző telkén.
Az általad is linkelt cikkben:
"a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 5. §-a szerint a helyi önkormányzat kizárólagos tulajdonát képező nemzeti vagyonba tartoznak a helyi közutak és műtárgyaik. A Kúria Pfv.21123/2016/6. számú precedensképes határozata szerint jogszabályba ütközése folytán semmis az a szerződés, amellyel az önkormányzat eladta az önkormányzat kizárólagos tulajdonát képező, a nemzeti vagyonba tartozó közutat."
Innentől kezdve felesleges minden vergődés, vissza lehet szépen szélesíteni 9 m-re.
És én se csinálnék utat (az építkezés miatt), ha egyszer van már ott egy. Egyébként is miért valamelyik telektulajdonosnak kéne megépítenie az önkormányzat helyett az utakat?? Akkor lehet építési teleknek kijelölni valamit az önkori részéről, ha oda már előtte csináltatott valamiféle útnak nevezhető dolgot. (vagy eleve már volt, mint itt)
@efi99
„Na de kérem, benne van a cikkben is, hogy az nem úgy van, hogy valaki csak úgy beállít egy önkorihoz, hogy akkor én megvenném ezt meg ezt az utcát vagy egy részét és erre minden további nélkül azt mondják, hogy persze, semmi akadálya.”
Melyik cikkre gondolsz?
A témanyitó cikk erősen torzít, amikor a képviselő már egy egész utcát megvesz. Valójában az történt, hogy a közterület egy részét telekárnál jóval olcsóbban megvehette, és úgy görbítették a HÉSZ-t hogy mindez szabályos legyen. Lófaszt akarta a képviselő kizárni a szomszédot, egszerűen csak ingatlanspekulánst játszott.
Az a valaki meg VALAKI kellett legyen. Mert amikor a kádéempés(!) parlamenti képviselő elintézi az ügyét a testületnél, majd az okszerű pampogásra a fideszes kormányhivatal építéshatósági osztálya elsikálja az ügyet, hát ez mondhatni 2025-ben már tipikusnak mondható az országban.
Nem tudom, merre kolbászolt a kisbefektető építési vállalkozó a törvényességi felügyeleti indítványával, amikor az utca 91 m2-nyi területét elidegenítette az önkormányzat; se azt, hogy merre kolbászolt a hűtlen/hanyag kezelés feljelentésével, amikor lényegében utcaáron lett hozzácsapva ez a 91 m2 a Soltész telkéhez. Mert ezt az önkormányzat telekáron kellett volna eladja.
hát aki budajenőn már most másfél hektáron akar lakóingatlant fejleszteni, úgy, hogy egy félpöcsömnyi keskenynyomtávon akarja behozni a téglát meg a betont, mert nincs pénze(?) megcsinálni hozzá azt az utat, ami a szabtervben oda van rajzolva, annak a keze könyékig belelóg a bilibe.
Felvonulási útnak nem kell aszfaltos út - azt meg hiába várja, hogy a szabtervben a saját telkéból kiharapott utat majd az önkormányzat alakítja ki.
Ez csak egy nagyot álmodó telekkufár, aki vérig van sértődve, hogy nem röpködnek a sültgalambok a szájába...
@eulimen
"felosztás után is mindenki meg tudja közelíteni a saját ingatlanát"
Ja, majd ha megépülnek azok az utak, amik a rendezési terven vannak. Azokból ugyanis még semmi sem létezik, tehát tényleg csak az említett helyen lehetne bevinni az építőanyagokat. Vagy helikopterről ledobni.
@eulimen
Na de kérem, benne van a cikkben is, hogy az nem úgy van, hogy valaki csak úgy beállít egy önkorihoz, hogy akkor én megvenném ezt meg ezt az utcát vagy egy részét és erre minden további nélkül azt mondják, hogy persze, semmi akadálya. Amúgy is nagy rend lehet ott, ha az utólagos engedélyt úgy adták meg arra a beállóra, hogy meg sem nézték, mégis mi merre, hány kaálcs, vagy, ha megnézték, akkor meg vakok voltak és süketek.
a szabterv direkt linkjét megette a bot, akkor ennek a rendeletnek a 4. melléklete lesz az
https://or.njt.hu/…72/r/2017/12
bocsánat, én kérek elnézést, miután elolvastam az Átlátszón is a háttércikket, és kiderült, hogy mi a kínja a másfél hektáron ingatlanberuházni szándékozó "kisbefektető építési vállalozónak", árnyalom azzal, hogy inkább mégsem sajnálom, és a Soltésszal együtt jól megtalálták, és talán még meg is érdemlik egymást.
"Az önkormányzat által jóváhagyott tervek szerint 3 telket hátulról fognak megközelíteni autóval, de a negyedikre csak elölről, a Soltész Miklós háza melletti utcaszakaszról lehet bemenni közúton."
https://atlatszo.hu/…-a-telkerol/
A "sértetté" (bocs, a sértŐDÖTTé) a 94/2 hrsz, Soltészé meg a 95/23 a szabályozási vonalon belül.
A jelenlegi szabályozási terv alapján történő útleszabályozással (ami már eltér az Átlátszó cikkben közölt szabályozási tervkivágattól) a felosztás után is mindenki meg tudja közelíteni a saját ingatlanát, amiből most már ráadásul 5 lett a 4 helyett, úgyhogy szerintem ez az ügy megoldotta önmagát.
Ha a hátsó topogó szomszéd szerint az egy közút, akkor miféle joga lenne neki ott bármit is rendezkedni?
Én felbonthatom a házad előtt az aszfaltot?
Ja, amúgy én is azt csináltam volna. :)
itt a topogó hátsó telki tulajnak kellene egy földre tett kanalú JCB-vel kihúzni a térképi út úttükrét. Utána jöhetnek sorban a téglával megrakott teherautók.
Soltész meg pereljen csak, ha úgy gondolja, kár esett a jogtalanul útra kilógó "hintában", amit 150 ezer forinttal már egyszer "megváltott".
Ez az akció szerintem szőröstül-bőröstül kevesebb került volna, mint amennyit a paragrafusokkal ügyeskedő ügyvédjének eddig letett.
Amikor nem akarod, hogy a szomszéd telekre építkezzenek:
https://index.hu/…sarlas-utca/
Kíváncsi leszek a következő lépésre.
Én biztos hogy a TEK-kel, meg altatópuskásokkal mennék, kutyák elaltatva, ember a földbe taposva, a barmokat - mármint, itt most a szarvasmarhákat - meg bárki betereli a helyükre.
Alig pár évtizede csinálja, lesz még időnk ezt nézni...
1 idióta kontra 100 rendőr, hatósági ember, jogász. És az 1 hülyét csinál belőlük:
https://telex.hu/…kilakoltatas
@efi99
Lázár János: "Ha meghoztuk a törvényt, akkor vegyük komolyan, vagy nem kellett volna meghozni. De magunkból hülyét – azzal, hogy hoztunk egy törvényt, amit nem hajtunk végre – semmiképpen ne csináljunk. Ez az én álláspontom, mert akkor még gyöngébbek leszünk, mint mielőtt belekezdtünk.”
vs.
148/2023. (IV. 27.) Korm. rendelet
az embercsempészés bűncselekmény miatt elítéltek reintegrációs őrizetéről
1. § (1) "Az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel [...] a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló 2013. évi CCXL. törvénytől (a továbbiakban: Bv. tv.) eltérően az e rendeletben foglaltak szerint kell eljárni"
https://telex.hu/…rizet-itelet
- Jó nagyot kívánok! Hát sajnos most magát elkaptuk, hogy éppen 40 szíriai menekültet akart átcsempészni az országon, ez súlyos bűn! Van valami mondanivalója?
- Igen. Valóban ezért vannak hátul a raktérben, fejenként 2000 eurót fizettek, Újvidéken vettem fel őket, és holnapra én már itt sem leszek az országukban.
- Így már rendben van, akkor mehet amerre csak akar, spongyát rá, viszlát. A szírek maradnak, azokra ne legyen gondja, a 80 ezer eurót is megtarthatja.
Teljesen jogos a büntetés.
Ha már a bírói tekintélyt sem tisztelik...
Legközelebb a köztársasági Elnököt rúgja seggbe???
Igen, kimerítette a törvényi tényállást. Ami nem úgy szól, hogy "komoly támadás".
kbs
Tehát egy kávéleöntés az egy komoly támadás. És abból a fajtából, ami évekkel sújtható.
Egyetértek.
Persze, lehet arányosítgatni, pedofilokhoz, állatkínzókhoz, akármihez hasonlítani, akár lélegeztetőgépre is átszámolni, hogy ez most sok vagy kevés egy ilyen cselekményért, de a bíró szándékos megtámadása legyen megbüntetve rendesen. Ez elvi kérdés.
És ne tegye a hülyét. Az ifjabb Portik nem véletlenül öntötte ki azt a kávét. És nem egy véletlen személyt öntött le, hanem egy épp hivatalában eljáró bírót.
A kiszabott büntetés a törvényes kereten belül van. Sőt elmarad a középmértéktől, annak csak a fele.
Ne értékelje túl magát! Mindegyikre topikra figyelemmel vagyok. A megszokás.
kbs
Örömmel konstatálom hogy mindig kitüntetett figyelemmel vagy azokra a topikokra, ahol kommentelek és hamar megjelensz. Szuper volt továbbá a témába vágó meglátásod is az ítélet milyenségét (súlyosságát) illetően. A magam részéről le is vontam a következtetést, mindenkitől másfél méter távolságot tartok ezentúl, mint a covidos időkben, ha kávé van a kezemben, nem szeretnék emiatt évekre börtönbe kerülni.
Magának bírónak kellett volna mennie. Akkor maga hozhatná az ítéleteket.
Tessék mondani, maga minden tudományterületen mindent jobban tud, vagy csak a jogot tünteti ki ezzel a zsenalitással?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02