Baleset Ukrajnában


sas007 # 2009.10.11. 12:23

Kedves Fórumozók!

A következő jogesettel kapcsolatban kérném a segítségeteket. Ukrajnában egy cseh állampolgár okozott balesetet, amiben az autóm megsérült. A cseh állampolgár felelősségét megállapították, az esetről készült európai kárbejelentő lap és rendőri intézkedésről szóló jegyzőkönyv is. A MABISZ kérte, hogy minden az esettel felmerült kárommal (javítási költség, bevételkiesés) kapcsolatban csatoljam be az azt igazoló iratot. Ezt követően azonban a következő tartalmú levelet kaptam a MABISZ-tól:

Az Ukrajnában hatályos jog szerint (nem jelölték meg a pontos jogszabályt) a kötelező biztosítás csak 25 000 hrivnyáig terjed, ezért a cseh biztosító csak ezt az összeget fogja nekem kifizetni.

Az lenne a kérdésem, hogy ha valakinek már volt ilyen esete, meg tudná-e mondani, hogy ez valóban így van-e. És ha igen, akkor hogyan tudnám az ezt az összeget meghaladó kárt megtéríttetni a MABISZ-szal vagy a balesetet okozó cseh állampolgárral?

Előre is köszönök minden választ.

monalisa1 # 2009.10.11. 20:23

A különbözet végett a cseh biztosító ellen Csehországban indítandó bírósági perben, lévén a károkozó cseh állampolgár. (Ha az ukránok x összegik térítenek csak, tudni kell, hogy a cseheknél ez az x összeg mekkora, illetve a teljes kárt térítik-e meg.)

Mindenesetre a károkozót II.r. alperesként úgyszintén perbe kell hívni, hátha a biztosítója nem- vagy csak nem teljes összegben tud ill. akar helytállni.

Azt hogy hol találsz magyarul is tudó csehországi ügyvédet aki az ügyedet elvállalja, azt neked kell felkutatni... (Esetleg egy szlovák ügyvéd is jó, aki tud magyarul.)

Első körben próbálkozz az interneten: a cseh és a szlovák magyar nyelvü honlapokon, hátha valaki érdemben több segítséget tud adni.

"Lisa"
laikus hozzászóló

drrakusz # 2010.11.16. 20:14

Tisztelt urak és Hölgyek kérem segítsenek!!!!
Nagyon nagy bajba keveredtünk Ukrajnában az édesapámmal.
A baj forrása az volt volt,hogy az ünnepekre szerettünk volna egy kicsit vásárolni és hát átruccantunk.Csak az apukám előtte való nap volt horgászni és a kocsiba maradt a horgászkés.„nem volt eldugva csak úgy ott volt“és amint kiszálltam,hogy odaadjam az útlevelet a katona ezt meglátta és lekapcsoltak,mon­dván ez hideg fegyvernek minősül"náluk így hívják azt a kést ami meghaladja a 8cm pengehosszúsá­got.Azt mondták nem nagy baj már máskor is fordult elő ilyen,másokkal­.A jegyzőkönyv elkészítése után"amiből nem kaptunk magyar példányt"azt mondták,hogy mehetünk.De ez nem volt ilyen egyszerű mert kint egy ukrán rendőr várt minket az útlevéllel és azt mondta,hogy kövessük az őrsre.Ott miután bementünk egyből nekünk estek,hogy mekkora bűnt követtünk el és mivel az apukámé a kés ezért neki 2–5évig terjedő börtönt helyeztek kilátásba a kocsi lefoglalásával egyetemben velem meg közöltök,hogy menjek haza ahogy tudok.Kértem tolmácsot azt megtagadták és telefonálni sem engedtek.Végül 3000hrivnyát kértek de nem volt nálunk csak 39000ft amit el is vettek és elengedtek.Mint később kiderült még is feljelentettek és várható egy kinti tárgyalás.Kérdem mi ilyen esetben a teendő?
Előre is köszönöm a segítséget...