Amerikába költözés


DanielJ # 2013.04.30. 16:31

Üdvözletem mindenkinek,

Olyan helyzet állt elő, hogy L1-es munkavállalási vízummal költözöm Amerikába. A vízum 3 évre szól, de a munkáltatóm meg fogja igényelni nekem a végleges letelepedési engedélyt.

Most azon vacillálok, hogy a magyarországi bejelentéssel mi legyen. Ugye az ideiglenes tartózkodást már nem kötelező bejelenteni, a véglegessel meg várnék addig amíg megvan a zöldkártya.

Van arra lehetőségem, hogy nemkötelező módon bejelentsem a kiutazást, és az itthoni címemet ideiglenes lakcímmé nyilváníttassam? Elsősorban adózási, de katonai szolgálati okból is tartok attól, hogy megmaradjon az itthoni cím állandónak. (Ugye sose lehet tudni...)

Arról nem is beszélve, hogy akkor KÉT állandó lakcímem lesz, pl. a bankszámláimon, kint a kinti, itthon az itthoni. Ez nekem aggasztónak tűnik.

A végleges kijeletkezéstől meg a TB státuszba való visszakerülés eszméletlen terhei miatt aggódok... Magyarországra őszintén nincs tervem visszaköltözni, viszont az EUba nem kizárt, mert ha Amerika nem jön be, Németországban a családom vár...

Mik a lehetőségeim, mit érdemes csinálni ilyenkor?

monalisa1 # 2013.05.13. 20:40

http://hataratkelo.blog.hu

Nagyon sok fiatal magyar él Amerikában, szerte a világban., általában olvasgasd a blogot, hasznosságodra lehet.

Úgy két-három hete egy ifjú hölgy azt részletezte írásában mekkora feladat volt adminisztratíve elmenni itthonról, próbálj a blogban rákeresni.

buboka # 2013.07.30. 13:05

Tisztelt Válaszadó!

Szeretnék kapni olyan honlapcímet, ahol a magyar nyugdíjas külföldre települése esetén mindenre választ ad. Ausztriába, vagy Németországba szeretnénk végleg kitelepülni, de nem tudom pl.: hogy az itthon szerzett nyugdíjamat folyósítják-e kint, illetve vonatkoznak-e ránk a kinti nyugdíjasokat is megillető jogok. Több kérdésemre is szeretnék megnyugtató választ kapni, ezért lenne hasznos egy mindenre kiterjedő link megadása.
A választ előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Buboka

monalisa1 # 2013.07.30. 13:30

A nyugdíj szerzett jog, külföldre költözéssel ez nem vész el., folyósítását lehet kérni új címre és/vagy bankszámlára. Ami a második kérdést illeti próbáljon olyan honlapot keresni ahol olyanok tudnak rá válaszolni akik egy ideje már egy adott országban élnek. (Van elég magyar nyelvű osztrák és/vagy német honlap a neten.)

anikomegyeri # 2014.02.20. 15:12

Tisztelt Jogi Fórum!
Egy fontos kérdésre szeretnék választ kapni.
Nemrégiben alapítottunk egy kft-t Magyarországi székhellyel, telephellyel.
Hamarosan bevándorlok az Egyesült Államokba.
Szeretném a cégemet kivinni, de oly módon, hogy itt Magyarországon is legyen lehetőségem alkalmazottakat foglalkoztatni.
Mi lenne a teendőm? Milyen kötelezettségekkel kellene számolni? Egyáltalán van e erre lehetőség?
Köszönettel, Aniko