Nyelviskola muty - piac újra osztása EU - s pénzből


kalmi # 2013.09.29. 23:31

Kedves Fórumozók!

A következő dologban szeretném kérni a segítségeteket, mivel ez az ügy egy kicsit túl fog mutatni Magyarországon, így nem tudom, hogy hogyan lenne érdemes elindulni benne.

Sajnos a nyelviskola pályázati botrányban (TÁMOP 2.1.2.-es - mutyiban) érdekeltek vagyunk, olyan módon, hogy városunkban is megjelentek olyan cégek, akik soha nem tanítottak nálunk.

http://hvg.hu/…a_babeli_zur

A kedvező díjak miatt, ezen iskolák elvitték előlünk a hallgatókat, azaz a kis városunkban csak akkor jönnének tanulni, ha 1.000 Ft-os áron kínálnánk a képzésünket.
A pályázatra alkalmas a cégünk, de sajnos leosztásoknál az említett ismeretlen, vagy frissen alapított cégek viszik el a képzések jelentős részét.

A pályázati kiírás igaz egyértelmű, hogy előnyben kellene lennünk a székhely miatt, illetve sokkal kedvezőbb árakat adunk, mint a nyertesek, de sajnos a "szerencse" nem nekünk kedvez.
Ezáltal kollégákat kell elküldeni és a vállalkozásunk is teljes veszélyben van. A gazdasági válság által megtépázott "egészséges" konkurencia harcot ez a TÁMOP-os pályázat teljes mértékben megborítja.

Először is nem tudom, hogy létezik e olyan direktíva, ami tiltja az EU-s pénzek oly módon történő felhasználását, hogy beavatkozzon az egészséges versenybe? Olyan cégeket hozva létre, akik soha nem dolgoztak a piacon és ezzen pénzek felhasználásával kizárólagosságot biztosítsanak vele?

Előre is köszönöm a válaszokat!

KALMI

kalmi # 2013.10.31. 10:15

Kedves Fórumozók!

A témával kapcsolatban továbbra is szeretnék kérni segítséget, akár privben is.

Köszönöm!

KALMI

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.31. 10:44

Ez nem egy politikai vitafórum.

kalmi # 2013.10.31. 15:14

Sajnos ez nem politikai ügy és végkép nem ennek szánjuk. Különösebben nem érdekel minket, hogy egyes képzők, hogyan képesek nyilvános tenderen elvinni a képzések 80-90%-át. Ehhez mi kicsik vagyunk és ez valóban politika, ezt már több helyről is megerősítették.

Viszont komolyan gondolkodunk valamilyen ügy elindításán, mivel nem gondoljuk, hogy egy 6 éves vállalkozásunkat Európai Uniós támogatás segítségével tönkre lehetne tenni. Minden Európai Uniós támogatási rendet , irányelvet felrúgva. (Álláspontunk szerint, lehet sok mindenbe nem szólhat bele az Unió, de ha pénzt ad, annak az elköltésében igen is van beleszólása.)
Ebből következően nekünk az üggyel kapcsolatban sok veszteni valónk nincs, mivel nincsenek diákjaink sem. Ugyanis nem tudunk egy 60 órás képzést összesen 1000 Ft-ért adni, így az elkövetkezendő időszakban sem várható beiratkozások, azaz be kell zárnunk az iskolánkat.
Ezért szeretnék segítséget kérni a fórumon, mivel ezt többen olvassák és hátha ki tudunk találni valamilyen ötletet az üggyel kapcsolatban, hogy egy ilyen nagy feladatnak neki tudjunk vágni.

Üdv.

KALMI

ius latratus # 2013.10.31. 15:54

"Viszont komolyan gondolkodunk valamilyen ügy elindításán, mivel nem gondoljuk, hogy egy 6 éves vállalkozásunkat Európai Uniós támogatás segítségével tönkre lehetne tenni."

Jaaj. Erős túlzás, ez meg itt nem a drámatagozat.

"Ugyanis nem tudunk egy 60 órás képzést összesen 1000 Ft-ért adni,"...

Ahogy a pályázaton nyertes sem. Csak ő sikerrel pályázott.

"Ezért szeretnék segítséget kérni a fórumon, mivel ezt többen olvassák és hátha ki tudunk találni valamilyen ötletet az üggyel kapcsolatban, hogy egy ilyen nagy feladatnak neki tudjunk vágni."

Én nem látok itt nagy feladatot. Ugyanis nincs feladat.

kalmi # 2013.10.31. 17:26

Bocsánat ezt nem értem, ezek szerint nem jó ment át a probléma....

Konkrétan arról van szó, hogy X városban egy hónap alatt indítanak nem helyi nyelviskolák 20-25 képzést 16-18 főre 1000 ft-os árért, és ezt minden hónapban meg tudják tenni 1,5 éven keresztül (illetve amíg a projekt megy, aminek lesz még ugyan ennyi folytatása).
Mi viszont a saját X városunkba nem kapunk képzést és a piacról a fenti ok miatt senki nem iratkozik be, azaz eddig nem létező "konkurencia" megjelenik a saját piacunkon és nem verseny körülmények között EU-s pénz segítségével ellátják a piacot. Mi pedig semmit nem tudunk tenni, főleg akkor ha 1000 ft/os óra díjat szeretnénk elkérni, mivel 16 Ft/óra díjon nem tudjuk ezt a feladatot ellátni.
Ebből következően szerintünk ez elég nagy probléma, mivel már mindenkinek fel kellett mondanunk, mivel piaci körülmények között kb 10 iratkoztak be ebben az évben, aminek tényleg drámai a vége.

A sikeres pályázat:
A pályázat nem klasszikus pályázat, hanem egyfajta képzés felajánlás. Meg kell adni, hogy milyen képzést, mikori indulással és mennyiért szeretnél indítani, az akkreditációd szerint.
Nagyon egyértelműek a kiírási feltételek is, ami alapján "szakmailag" döntenek, pl: Székhely szerinti képzők, előnyt jelentenek, de valahogyan mi mindig kimaradunk és 400 km-arrébb lévő cég kap 10-20 képzést mi pedig egyet sem hónapokig. Holott mi még olcsóbban is kínáljuk a képzést (közel fele annyiért), mint a konkurencia, de a "konkurencia" szakmailag ezt a felajánlást "ügyesebben" letudja gépelni.
Ezeket az összehasonlításokat oldalakon keresztül írhatnám, ami alapján egyértelmű, hogy valami nem stimmel az üggyel kapcsolatban....

Szóval itt nem kicsi a baj, és lenne itt feladat, hogy rendet kellene tenni a piacon, mert szerintünk nem csak minket érint ez a probléma....

kalmi # 2013.10.31. 20:20

Összefoglalva nem "ítéletet" szeretnék a Kedves Fórumozóktól kicsikarni, hanem konkrét segítséget.
Illetves szeretnék kérdésem egy választ kapni, hogy létezik-e egy olyan irányelv, vagy "törvény", ami megtiltja, hogy EU-s pénzt, úgy használjanak fel a tagálamok, hogy megborítsák az egészséges konkurencia harcot? pl: 2013-as alapítású szolgáltató monopol helyzetbe kerülhessen.

Előre is köszönöm a segítő ötleteket!

Üdv.

KALMI

Sherlock # 2013.10.31. 20:43

Az a problem, hogy te úgy akarod elferdíteni a versenyjogot, hogy a te cégedet védje, ne a versenyt. Ha egy másik földrajzi piacról be tudott törni hozzátok egy vállalkozás, ráadásul a fogyasztók is jól jártak, akkor abban nem lesz jogi probléma, közgazdaságtani meg még annyi sem.

Mi az, hogy egészséges konkurencia harc? Van egy tippem, hogy valami olyasmi definíció lesz, mint hogy "korrupció az, amiből kimaradsz". Harmadrészt meg ha egy 2013-as alapítású cég "monopolhelyzetbe" tud kerülni, akkor arra a piacra baromi könnyű belépni, jó eséllyel erőfölényt sem lehet megállapítani.

kalmi # 2013.11.01. 09:12

Tehát, akkor jól értem, hogy ebben semmi gáz nincs és sehogyan nem lehet ezt megtámadni? Ez egy normális legális helyzet?
Hétfőn pedig mindenkinek mondjunk, fel és zárjuk be a céget? Esetleg javasoljuk az alkalmazottaknak, hogy jelentkezzenek a 400 km re lévő céghez oktatni. Igaz nem 6 éves lehetőségük lesz csak egy 60 órás, de ez van most változik a piac......

kalmi # 2013.11.01. 09:22

U.I.

Igaz nem minden példa tökéletes, így ez sem lesz az, de egy kisarkított példával szeretném illusztrálni a helyzetet, ami akár holnap igaz is lehet.
Például 98%-os EU-s támogatással lehetőség lenne magánszemélyeknek ügyvéd "választására" 2 éven keresztül és ezen a pályázaton csak 5-10 cég lenne "sikeres", gondolom akkor ez is egy "normális" elfogadott dolog lenne. Hisz az a 5-10 cég tökéletesen el tudná látni a feladatokat és az emberek is örömmel vennék igénybe ezeket a szolgáltatásokat.
Terméseztessen 2%-nál többet senki nem szeretne fizetni a szolgáltatásért, hisz kiszeretne, ha "ingyenes"....
A többi ügyvédnek, aki nem lenne "sikeres" ezen a pályázaton, annak pedig teljesen normális módon más munkát kellene találniuk.

Sherlock # 2013.11.01. 09:28

Siegelinde

1./ a pályázati feltételek szerint nyertesnek kellene lenniük

ha tudjuk hogy kinek kellene nyernie, akkor nincs értelme a pályáztatásnak; bizonyos tekintetben pedig a Btk. is büntetni rendeli.

2./ egyebekben is átláthatatlan, hogy mi alapján nyertek azok, akik nyertek, ők meg miért nem, tehát mutyi van a pályázat körül.

Vagy csak könnyebb azt mondani, hogy mutyi van, mint szembenézni a valósággal.

Kalmi,

újra csak azt tudom mondani, hogy a (tágabb értelemben vett) versenyjognak nem titeket kell védenie, hanem a versenyt.

Az pedig személyes véleményem, hogy a nyelviskolai rendszerre nagyon ráfér egy piaci átrendeződés, mert általánosságban botrányos a színvonal - lehet ez akár kétfokú is. Értsd: ha most mutyizás miatt prosztó/ótvar/miegymás nyelviskolák terjednek el a piacon, akkor második körben könnyű lesz a minőséggel (újra)betörni. Ha meg kiderül hogy mégiscsak jó így, akkor nincs problem.

ius latratus # 2013.11.01. 09:53

"Hétfőn pedig mindenkinek mondjunk, fel és zárjuk be a céget? Esetleg javasoljuk az alkalmazottaknak, hogy jelentkezzenek a 400 km re lévő céghez oktatni. Igaz nem 6 éves lehetőségük lesz csak egy 60 órás, de ez van most változik a piac.."

Óh, mintha az a 6 év olyan eget verően hosszú idő lenne...
A munkatársak meg oda mennek, ahol lehetőség van. Azért ez nem egy ált. iskola 3. osztálya, ahol a gyermeknek el kell magyarázni, hogy miért költözik el anyuci-apuci az iskola közeléből.

"Például 98%-os EU-s támogatással lehetőség lenne magánszemélyeknek ügyvéd "választására" 2 éven keresztül és ezen a pályázaton csak 5-10 cég lenne "sikeres", gondolom akkor ez is egy "normális" elfogadott dolog lenne."

Hát azért az nem semmi, hogy most meg a "magánszemélyek" szemszögéből mutatod be a példát! Nem aljas dolog ez picit? Itt azért nem hülyék vannak csak...

kalmi # 2013.11.01. 17:11

Kedves ius latratus!

Nagy szívesen elhívnálak egy ilyen hétfői beszélgetésre, három kollégájánknak már volt ilyen hétfője..., ha már ilyen méky szintre kerültünk, hogy "efektive tök mindegy miden alapon", akkor egy FIDESZ-es gondolatot, most ide tennék, amit nekünk is elsütöttek ilyen körökben, nagy magabisztosággal....
"Harcolunk, menni kell előre és a halottakat, majd a csata végén össze szedjük, mert harc közben nem érünk rá..."
Számomra kérdéses még, hogy ha ilyen véres a csata, akkor melyik fél hallottait szedjük majd össze, mert a háborúban egyszer az egyik, utánna a másik következik...
A példát pedig pont erre írtam le, hogy harc van és semelyik oldalon, sehol nem érezném magam ilyen magabiztosnak, mert minden csak egy egyszerű törvényen múlik... és amit eddig felépítettél, az megsemisül....
Így ez irányba én nem kívánkozok előre menni és nem szeretnék politikát belerőltetni a témába.... Inkább megoldás érdekelne vagy egy irány, ami felé el lehetne menni.
Ebből következtettem arra, aki a pénzt adja, annak van beleszólása a dologba....

guba" # 2013.11.01. 17:25

magabisztosággal....

Jaj! Csak az idegen nyelvekben vagytok otthon?

kalmi # 2013.11.01. 17:33

Kedves Sherlock!

  1. Fontosnak tartom, hogy ne pesti iskolában gondolkodjunk, hanem vidékiben, mert vidéken tényleg nagy a baj. Pesten azért pályázaton kívül is lehet tanfolyamokat eladni.
  2. Maga a pályázati ötlet nagyon jó, mert nagyon sok embernek ez jelenti a jövőt a lehetőséget. Ezt minden iskola üdvözölte is.
  3. Pályázati feltételek is borasztóan egyszerűek és nagyon jól vannak elkészítve.

Képzések kiválasztásának szakmai szempontjai -
http://www.tudasodajovod.hu/…69cb18b20e34

Ezen pontoknak minden esetben mefelelünk sőt... túl is teljesítjük őket.
4. Megtisztulás ebben is egyet értek veled a piac igen rossz, meg kell tisztulnia a piacnak is. Egyrészt ebben segít az új felnőtképzési törvény, ami elintézi az iskolák 80-90%-t, mert nem fognak ennek megfeleni. Mi még ennik is meg tudunk felelni, igaz még a végrehajtási kormány rendelet nem készült el, de.... mindegy.
5. Ebből következően nem ilyen "átlátszó módon" "kézi irányítással" kellene ezt végrehajtani. Pl: hogy lehet úgy feltölteni a képzés strukúrát, hogy ebből egy iskolának egy hónapra 170 csoportot adjanak? Míg más örül, ha saját városában a 20 képzés mellett kap egyet?
6. Nem hiszem, hogy a piaci megtisztulást az segíti, ha 400 km-ről egy iskola kap 1,5 évre elegendő képzést tönkretesz mindent, ami addig abban a régióban felépült. Utánna meg soha többet nem lehet látni.
7. A megtisztulás része nem lehet még az sem, hogy egy 2013-as projekt cég, aki kis tesója a "sikeres" cégeknek" szintén nagy mennyiségű képzést kap (két hónap alatt 100-at). Ja ennek a cégnek még weboldala sincs, és egy lakótelepre van bejelentve... Szóval hát ha ez a jövő, akkor itt minden lesz csak minőségi oktatás nem.
8. Pont ez a pályázat lett volna arra jó, hogy helyi szinten lehessen szépen a leszakadt régiókat felzárkóztatva minőségi képzőket felépíteni, akik a piacon vannak régóta és sok szakmai tudást bele tudnak tenni a témába....

Gondolatilag ennyi jutott eszemebe az ügy kapcsán...

kalmi # 2013.11.01. 17:35

Kedves Guba!

Köszönöm az érdemi hozzászólásodat! Sokat segít...

Sherlock # 2013.11.01. 17:42

akik a piacon vannak régóta és sok szakmai tudást bele tudnak tenni a témába

Sokadszorra sem ment át, hogy nem kell és nem is szabad titeket védeni; az nem érték hogy valaki régóta ott van.

kalmi # 2013.11.01. 21:23

Értetem már az elején is, de nem tudom elfogadni, hogyebben semmi furcsa sincs, hogy ez teljesen normális az EU-ban. Sőt az EU-ban erre nincs semmilyen tiltó direktíva, hanem kifejezetten ezt írják elő.
Nem hiszem el, hogy ez mindenapos történet, hogy belenyom x ország EU-s pénzt egy szektorba (célzottan egyes cégek kapják meg a teljes összeget), és aki addig volt az tovább nem lesz, mert nem tud versenyezni a támogatással.
Helyette pedig valamilyen érdekeltségi körhöz kapcsolódó cég, cégek átveszik a teljes piacot, vele együtt pedig kiveszik az EU-s pénzeket maguknak.
Például, ha ez a Te szektorotban lenne a példámon kersztül leírt ügy, akkor ezt Te is elfogadnád? Bele törődnél, bezárnád a vállalkozásodat és keresnél csak egyszerűen egy másik munkát?

Gondolat:
Igaz a trafikos történetre is hasonlít ez az eset is, de ez mégsem ugyan az, mivel ott nem EU-s pénz segítségével folytották meg az addig működő vállalkozókat, hanem egy törvényt hoztak, ami korlátozta a működést.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.01. 21:36

Folyamatosan igyekszel elleplezni, hogy pályázat útján osztják ki azt a pénzt. Ha szerinted jogszabályt szegtek a pályázat elbírálásakor, akkor élj jogorvoslattal, tegyél feljelentést. Ebből ennyi a jogi kérdés.

kalmi # 2013.11.01. 22:53

Végülis igaz.... csak én más oldalról közelítettem meg a dolgot, de kérdéses lesz ennek a feljelentésnek a bizonyítása.