TÉNYLEG kizárnának a halálbüntetésért?


fekete mamba # 2015.04.30. 08:29

"Az AB azokhoz a határozataihoz köti magát ami az új Alaptörvényben is szerepel. Márpedig az új Alaptörvény ugyanúgy szabályozza az emberi élethez való jogot, mint ahogy az előző Alkotmány. Ha be is vezetné a jogalkotó a halálbüntetést, akkor ugyanúgy elkaszálná az AB, mint az előzőt."

Te is tudod, hogy ez nem jelentene gyakorlati problémát, hisz hiába vesztette el a Fidesz a kétharmadot, ebben a kérdésben a Jobbikkal együtt az továbbra is megvan neki, még a KDNP nélkül is, sőt a Fidesz KDNP nélkül, meg a Jobbik együtt már 138 fő, tehát még egy-két távolmaradó, vagy nemmel szavazó is beleférne.

fekete mamba # 2015.04.30. 08:43

"Szerintem pont amiatt nem érdemes halálbüntetésről vitatkozni, mert a "Ne ölj" parancsa alapelv, megkérdőjelezhetetlen, vitathatatlan és alapvető amit semmilyen jogszabály nem írhat felül. Vagy ahogy az Újszövetségben még szebben meg van fogalmazva ugyanez: "Aki közületek nem bűnös, az vesse rá az első követ". Ez olyan mint az axióma a matematikában."

Szerintem egyáltalán nem olyan egyértelmű, hogy a halálbüntetés minden esetben összeegyeztethetetlen a kereszténységgel. Ugyanazok a mózesi könyvek, amelyekben a Tízparancsolat szerepel(Ha jól emlékszem két helyen is, meg nem mondom pontosan hol, rá lehet keresni.), számos dologra előírnak halálbüntetést, nem is csak gyilkosságra, persze nem gyilkosságra szerintem is elfogadhatatlan. Viszont az is benne van, hogy aki embervért ont, annak ember által ontassék ki a vére. Az Újszövetségben pedig Jézus szerintem a halálos áldozattal nem járó bűnökre érvénytelenítette a halálbüntetést a házasságtörő asszony történetével, de nem gyilkosságra, ami szerintem nem mennyiségileg, hanem minőségileg különbözik a többi bűntől. Én például nem vagyok bűntelen, de ölni nem öltem, soha senkit. De az igaz, hogy a gyilkosra viszont csak az vethet követ szerintem is, aki-bár bűnös a gyilkosságnál kisebb bűnökben-de szintén soha senkit nem ölt meg. A világi törvény szerint jogszerűen sem. Szóval az olyan nők, akik abortuszra mentek, meg az olyan férfiak, akik ebben bármilyen módon benne voltak, tényleg ne követlejenek halálbüntetést. Egyébként az igaz, hogy pl. Ferenc pápa határozottan ellenzi a halálbüntetést, hasonlóan a mai magyar evangélikus, és református egyházakhoz, azonban Luther pl. egyáltalán nem ellenezte, sőt kifejezetten volt olyan gondolatmenete, hogy a hóhér nem gyilkos, hanem mint Isten földi helyettese hajtja végre a jogos büntetést.

fekete mamba # 2015.04.30. 13:33

Nyilván, a Biblia egy olyan dolog, amit többféleképpen is lehet értelmezni. Én nem értelmezem úgy a Bibliát, hogy a halálbüntetés tilos lenne, de elfogadom, hogy van, akinek más a véleménye. Ezért kellene a népszavazás, hogy eldöntsük, melyik álláspont van többen. Igazából, ha nagyon szélsőségesen értelmezzük a "Ne ítélj, hogy ne ítéltess!"-t, akkor azt is be lehetne bizonyítani általa, hogy egyáltalán nincs szükség földi igazságszolgáltatásra, szabadságvesztésre, sőt pénzbüntetésre sem, mert Isten majd elrendez mindent magától.

BluePhantom # 2015.04.30. 16:06

http://freeportal.hu/…lt-orbannal/
Na erről ennyit, ő se gondolta komolyan.