Vatera - bajban vagyok?

boroka77 # 2010.09.13. 15:25

Kedves krokett!

Mivel a pénzt te kapod, az APEH téged fog elővenni. Hogy aztán hogyan igazolod, hogy nem is a tiéd volt a haszon, az egy érdekes kérdés...
Utólag már nem fogod tudni "áttolni" az eladásokat a szüleid BT-jére, hiszen az adásvételeket nem a cég nevében folytatták, a pénz nem hozzájuk folyt be stb.

A kockázat attól függ, mekkora és mennyire rendszeres volt a forgalmad. Havi néhány tízezer forintért nem valószínű, hogy elővesznek, még akkor sem, ha üzletszerűen árusítottál. Ha ennél magasabb volt a bevételed, akkor az a kérdés, mit árultál és milyen tételben. Ugyanolyan áru sokszor vagy folyamatosan: gáz, mindenből egy-egy darab: nem gáz, mert mondhatod, hogy vettél magadnak ezt-azt, és nem tetszettek, amikor otthon kipróbáltad őket. Arról meg nem tehetsz, hogy többért sikerült elpasszolni, mint ahogyan vetted. Mindenesetre sürgősen függeszd fel a tevékenységed, ameddig nem sikerül kitalálni egy legális csatornát.

Ha visszamenőlegesen akarsz korábban eltitkolt jövedelmet bevallani, akkor elég jelentős többletköltséggel számolhatsz, de az önrevízió még mindig olcsóbb, mint ha az APEH állapít meg adóhiányt. Beszélj egy könyvelővel, mert a pontos számokat ő fogja tudni.

krokett # 2010.09.06. 19:47

Kedves nandy!

Nappali tagozatos diák vagyok! A barátom nevével és címéről Vaterázunk, de az én számlámra kapom az eladások utáni összeget. Nem szeretném, hogy behívjon az Apech, így szeretnék adózni az eddigi eladásaim után. Nem tudom, hogyan lehetne ezt könnyedén megoldani, de a szüleimnek van egy BT-je, esetleg azon keresztül valahogyan? Jár ez nekik vagy nekem plusz költséggel? Itt ki a lényeg, a barátom akinek a nevén fut a dolog vagy én, mert az én bankszámlámon van a pénzmozgás? Én interneten keresztül vásárolok, úgyhogy blokkal számlával, semmivel nem tudok szolgálni. Milyen büntetést kapok, ha nem sikerülne ezt időben elintéznem és behív az Apech? Előre is köszönöm a segítéget!

nandy # 2010.09.02. 14:06

2. Ha nincs már meg az eladott termék számlája, az APEH azt mondja, a bevételed negyede a haszon.

Ez csak azoknál a magánszemélyeknél igaz, akik nem üzletszerűen folytatják a tevékenységüket! A többi pont szintén.

Az üzletszerűség megítélésénél pedig nem az számít, hogy kinek mennyi bevétele, haszna volt az adott időszakban... Te magad is elismered, hogy az árut megvásárolod, és aztán eladod. Ez már üzletszerűség, hiszen annak reményében szerzed be a terméket, hogy aztán magasabb áron add el (még ha néha nem is jön össze...).

Ha szabályosan szeretnél eljárni, akkor érdemes lenne kiváltani az egyéni vállalkozóit.

XjanoX # 2010.09.01. 10:38

Üdv mindenkinek!

Én főállásban dolgozom,köztisztviselőként.
Elég sokat járok külföldi és belföldi piacokon,saját részre is szoktam vásárolni meg eladásra is,amit a vaterán,teszveszen szoktam eladogatni.Na azt nem tudom,hogy mi számít üzletszerűen(idén kezdtem,eddig 90 értékelésem van),nem sok hasznom van,de pici kiegészítésnek nem rossz.

Nem tudom,hogy most féljek-e,hogy ellenőrizni fog az apeh.
Havi teljes bevételem(nem csak a haszon!!)kb. 60.000Ft maximum eddig,de átlagban 30.000Ft.
Én ezt a e-kereskedelem törvényt így fogalmazom meg:

1. Az adózás alapja nem az árbevétel, hanem a haszon (A haszon az eladó „jövedeleme”). Mindegy, hogy milyen összegben adsz el, nem az számít, hanem az, hogy ebből mennyi haszonra tettél szert! Ha tehát valaki számlával igazolni tudja, hogy amit mondjuk kétmillió forint értékben eladott, azt valójában 1,9 millióért vette, ott csupán százezer forintnyi haszonnal (jövedelemmel) kell számolni.
2. Ha nincs már meg az eladott termék számlája, az APEH azt mondja, a bevételed negyede a haszon.
3. Valójában nem a 800.000 forintos forgalom az adózási határérték, hanem 200.000 forint haszon. Így az ökölszabályban szereplő 800.000 forintnyi maximális bevétel arra az esetre vonatkozik, ha az eladott árucikknek már nincs meg a számlája, mert ebben az esetben a haszon az APEH szerint ennek a negyede, vagyis 200.000 forint.
4. A haszon adókulcsa 25%. Az ökölszabályban megadott 800.000 éves eladás után tehát 200.000 forint a haszon, mely után 50.000 forint az adó. Tehát 800.000 után 50.000 az adó.
5. Ezek a szabályok csak magánszemélyekre vonatkoznak, magánvállalkozókra és cégekre nem."

Szóval érdemes vagy kell-e kiváltani a vállalkozóit (másodállásra nekem)?
Muszáj adóznom?
Nem lépem át ezt a 800.000Ft-ot,de ugye mi az a üzletszerű eladás?pl.Ha egyszerre felrakok 4 nyakláncot akkor ez már üzletszerű?

Kérem lépjen valaki kapcsolatba velem,aki tudja,hogy működik ez.

Előre is köszönöm a válaszokat.

lasoabt # 2010.08.26. 23:11

Nappali tagozatos diákként szeretnék egyéni vállalkozó lenni,pontosabban az interneten keresztül kereskedni.
Úgy havi 100e Ft-os bevételem volna,amiből kb 40-45e a nyereség.Ebben az esetben mennyit kell fizetnem akkor ha van bevételem,és mennyit akkor,ha mondjuk nincs semmi bevétel,és csak a járulékokat fizetem?
Bocsánat a sok kérdésér,de egyszerűen képtelen vagyok bármit megtalálni az APEH honlapján,illetve amit találok,azokat nincs erőm átrágni.
Köszönöm!

nandy # 2010.08.23. 09:26

Minimum egyéni vállalkozás kellene, de Bt vagy Kft jobb lenne.
A 36% (ill. idén már "csak" 32%) a magánszemélyekre vonatkozik. Az egyéni vállalkozó, vagy cég a nyereség 19%-át fizeti be adóként, és emellett járulékokat saját maga után.

lasoabt # 2010.08.23. 09:12

És még annyit,hogy mindezt nappali tagozatos diákként csinálnám.

lasoabt # 2010.08.22. 18:31

Értem,akkor tényleg félre értettem valamit,köszönöm.
Ebben az esetben viszont az érdekelne,hogy ha szeretném ezt folytatni mint vállalkozó,akkor milyen adókat,tb-t,stb kell fizetnem mindeképpen,akkor is ha nincs keresetem.És a keresetnek a 36%-át adózom le üzlet szerű kereskedelem esetén? Azért kérdezem itt,mert néztem ugyan az APEH honlapját,de egyszerűen képtelen voltam átrágni magam azon a rengeteg jogi szövegen.Ha tudnátok segíteni,megköszönném.

nandy # 2010.08.22. 15:36

Teljesen rossz irányban keresgélsz, az üzletszerű értékesítés ugyanis az első forinttól adóköteles.
Plusz sima magánszemélyként nem is végezheted.

lasoabt # 2010.08.22. 12:59

Heló!

Szeretnék segítséget kérni.
Nem rég kezdtem el foglalkozni a netes kereskedelemmel,de még csak elméletben.Találtam a neten olyan információkat,mi szerint ha az ebből szerzett jövedelmem nem haladja meg a 800 ezer forintot,és nincs mivel igazolni,hogy mennyiért vásároltam azt amit eladok,akkor,mivel ennek a 25%-át tekintik nyereségnek,ami 200 ezer forint,ez nem adóköteles.
Viszont ez egy 2008-as hozzászólásban volt,én meg találtam ezt a cikket: http://www.sg.hu/…s_kereskedok

"A jövedelemadó-törvény szerint ha az ingó vagyontárgyak értékesítéséből származó jövedelem éves szinten nem éri el az ötvenezer forintot, nem kell adót fizetni, ha meghaladja ezt az összeget, akkor 25 százalékos adó terheli az eladásból származó jövedelmet."
Vagyis változott két év alatt ez a dolog,és most már 50 ezer forint is adóköteles?

Másik kérdésem,hogy meg lehet e állapítani annak az értékét amit vásároltam, számla hiányában? Mivel azt neten keresztül vásárolom én is,külföldről,és a pénz számláról mozog számlára,elvileg nyomon követhető.De nem tudom hogy össze tudják e kapcsolni a két dolgot,vagyis hogy most ez a pénz nekem mire ment el,és azt mennyiért adtam el?

Köszönöm!

wrackseeker # 2010.07.14. 09:09

üdv. Engem is átvertek, elismerem, hogy egy ideig nem fizettem be, de aztán jött ugye a híres creditfortés csekk. másnap befizettem az összeget a +3750 "adminisztrációs költség"-gel együtt (amit persze a szabályzatban sehol nem találtam, semmi szerződés nem szól róla) ennek a befizetésnek több mint egy hete. Tegnap írtam nekik hogy mivan, de még nem jött válasz, és persze továbbra is inaktív vagyok. kíváncsi leszek, hogy mi lesz ebből mert a végén még lehet hogy ők kapják a polgári perüket. nektek sok szerencsét

escargot # 2010.07.08. 14:14

senki? :)

escargot # 2010.07.07. 07:31

Hello!

Nem teljesen illik ide, de nem akarok ezért új topikot nyitni.

Ha egy aukciós oldalon licitál valaki akkor a licit gomb megnyomása után kell-e az oldalnak megerősítő kérdést feltennie, a véletlen kattintások kivédésére? Magyarországon ill. külföldön van-e erre törvényi szabályozás?

Ennek kapcsán merült fel bennem, itt azt állítja az illető, hogy egyszer klikkelt és nem volt megerősítő kérdés:
http://www.gyakorikerdesek.hu/…-amit-kernek

rozsdas70 # 2010.06.14. 12:08
A CREDITFORTE AZ EGY NEM JOGOSAN ELJÁRÓ MAGÁN BEHAJTÓ BANDA ITT AZ EGGYIK BEHAJTÓ NEVE ÉS CIME ------------------
  • Voncsina Laura (an: Vermes Ilona) 1202 Budapest, Kakastó
utca 17.----------------------
rozsdas70 # 2010.06.02. 10:31

2010 05 13 BEFÜZETTEM A NEMJOGOSAN KÖVETELT 590 FORINTOT,ÖNÖK JELEZTÉK FELÉM HOGY ÉRTESITIK ERRÖL A CREDITFORTE BRIGÁDOT,ERRE MA KAPTAM EGY LEVELET ARROL HOGY MÉG NINCS RENDEZVE AZ 590 FORINT,MILYEN MUNKÁT VÉGEZ A VATERA CSAK A JUTALÉKOK BEÉRKEZZÉSE FONTOS,CSALO SEMMIRE KELLÖ TÁRSASÁG,

rozsdas70 # 2010.05.19. 15:55

elmondom,engem hogy csapott be a VATERA ,eladásra kináltam egy árut,10 ezer forintért,egy felhasználó megkivánta venni,de mivel én egy másik személynek kérésére árultam az árut 10 ezerért nem adta el,a vevö értékelskór semlegest adott,és leirta hogy a vásárlás nemsikerült,a VATERA nekem kiszámlázott 590 forintot,3 levelet irtam nekik arra sem méltattak hogy válaszoljanak,leirtam hogy én nem adtam el azt az árut ,sőt ez az áru egy ereklye amiből ilyen nincs még eggy,az áru nálam van tehát biztosan nem adtam el ,nem vagyok csaló,de aVATERA nemfoglalkozott ezzel,akkor is követelte az 590 forintot,nem az 590 forintért panaszkodom hanem ezt ugy nevezik CSALÁS,végül gondoltam legyen már vége ennek elutaltam az 590 forintot,erre 6 nap mulva kapok egy lvelet a creditforte nyakkendös bünözöktöl hogy füzessek nekik 3700 forintot,nem tudom mire föl,UGY GONDOLOM HA VANNAK MÉG OLYAN VATERÁSOK AKIKET IGY BECSAPTAK DE CSAK AZOK AKIKET BIZONYITOTTAN BECSAPTAK BESZELJÜNK MEG EGY TALÁLKOZOT A VATERA IRODÁLYÁNÁL PERSZE ELÖTTE VALAMILYEN MODON EGY TÉVÉST IS ODA KÉRNI EZ MEGOLDHATÓ.KÖSZÖNÖM EGYÉPKÉNT A VATERA MOST KÉSZÜL KIADNI AZ ÜGYFELEIK ADATAIT AZ APEHNAK RÁDIÓ MONDTA BE MA,,

G.László # 2010.03.24. 06:15

Sziasztok!

Nekem küldött a vatera levelet arról,h nem fizettem be a jutalékot nekik az eladásaimból.
Nos ezzal az a problémám,h amikor én eladtam a vaterán,akkor nem értem el az akkori értékhatárt,amelyet elérve kellett volna nekik csak jutalékot fizetnem(ez kb 8 éve lehetett).
A kérdésem az,h mi a teendő ilyen esetben,mert már kiadták a behajtójuknak és az egy ügyvédnek is az adataimat?
A másik,h nekem etikátlannak tűnik visszamenőleg behajtani olyan pénzt,amelyet a szerződési feltételek megváltoztatása előtt nem volt joguk.

Szóval mi ezekről a véleményetek és tanácsot is kérnék,ha nem probléma.
Előre is köszönöm.

László.

monalisa1 # 2010.03.08. 15:20

Kukába azzal a géppel mert az összjavítás valószínűleg többe fog kerülni mint amennyiért vetted.

Haladéktalanul írj egy tértivevényes levelet és sorold fel a tényleges/valós hibákat, nehogy azt tudja mondani őnála azok még nem voltak...

Főleg "a" kattogás tetszik = csapágyas a motor...

Jó lenne ha a mosógépszerelő pár soros írásban megerősítené a tapasztaltakat, és másolatban mellékelnéd a levélhez.

A pénzeden kívül mondjuk a benzinköltséget is követelheted tőle hiszen valótlant állított.

Ha nem adja vissza a pénzt kezdeményezz vele szemben fizetési meghagyást, ha akkor sem fizet per lesz a dologból - végső soron igazad bizonyítására vannak tanuid.

Ha kéri (?) postán utánvéttel visszaküldheted neki -dobja ő a kukába.

Révfaluban a Puskás-profil háztartási gépek szervízben (Ady E. u. 24.) olcsón lehet bevizsgált, garanciát is vállalt használt mosógépet venni.

"Lisa"
laikus hozzászóló

csizsa # 2010.03.08. 11:02

A teszveszen vettem egy mosógépet. Használhatónak volt feltüntetve, annyi hibával, hogy beragad az ajtaja. Ennek tudatában licitáltam.
A barátaim hozták el Pestről Győrbe. Kipróbálni nem lehetett a helyszínen.
Az ajtaját megjavította a szerelő.
Csakhogy a gépből folyik a víz, mert mint kiderült rossz a tömítése és az üstgumija is lyukas. A ki/be kapcsoló gombja beragad, úgy, hogy csak cserével lehet megjavítani. Centrifugálásnál kattog a motorja.
Ezek nem voltak feltüntetve az aukcióban.
Átvertek? Visszakérhetem a pénzem?
Mit tehetek?

galina # 2010.02.27. 12:15

Vasember, adjál be a bíróságon fizetési meghagyást. Vigyél magaddal mindent; e-mailt, utalásról bizonylatot. Előtte hívd föl az üzleti partnered figyelmét, hogy mire készülsz, és hogy az eljárás költségeit is rá fogják verni.

vasember # 2010.02.27. 12:05

Segítséget kérnék.

Mit tudok tenni egy olyan emberrel aki a TESZ VESZEN hirdet olcsó számítógép alkatrész 2500ft .Elutaltatja a számlájára a pénzt ,majd elfelejti hogy az árut fel is kellene adni cserébe.Telefonjait kinyomkodja imel-re nem válaszol.Egy hónap telt el .Ugyanúgy hirdeti az árut ,sőt más oldalakon is.Hány embert csaphat be.A rendőrség nem csinál semmit mert kis értékű történet, azt mondja mennyek panaszra a jegyzőhöz.Segít­séget jó tanácsokat várnék. Köszönöm.

Karr # 2010.02.24. 12:51

Kedves Sysy!

A Teszvesz elég inkorrekt a jutalékokkal kapcsolatban. Ha egy záros határidőn belül nem értékeled a tranzakciót akkor a Vaterával ellentétben nem küld felszólító levelet hanem automatikusan sikeresnek értékeli és kéri a jutalékot. Ez az idő azt hiszem 1 hónap. Ha egy hónap után értékeled semlegesre vagy negatívra azzal a Teszvesz nem törődik. Tehát a Teszveszen nem létkérdés az értékelés, főszabály szerint minden nem időben értékelt tranzakció sikeres. Ha bíróságra viszik az ügyet könnyű dolgod lesz, tanúként ott lesz a vásárló aki tanúsítja, hogy az üzlet nem jött létre. Ott lesz még a leveled amiben leírod a Teszvesznek, hogy sikertelen volt az adásvétel, tehát úgy jártál el ahogy adott helyzetben általában elvárható. A Teszvesz elvileg csak a sikeres tranzakciók után számolhat fel jutalékot, így szerintem a bíróságon nem lesz vele gond.

sysy73 # 2010.02.23. 16:00

Üdv.
SEgítséget szeretnék kérni, a férjem a tesz-vesz-en hirdetett egy terméket, licitáltak is rá, majd a vevő el is jött, de mégsem volt jó neki a termék. A férjem megértő ember, így nem negatívat adott, hanem semlegest. Így hát a tesz-vesz követelte a jutalékot, annak ellenére is a férjem jelezte, hogy nem került eladásra mégsem a termék és újra meg is hirdette.
Ma már a behajtó cég hívta fel telefonon a férjem, hogy vagy befizeti, vagy bíróságra viszik az ügyet.
Egyáltalán a férjem telefonszámát is honnan tudta meg a behajtó cég? A tesz-vesz jogosan adta ki?

Köszönöm a segítséget előre is.
Sysy

TheTraveller # 2010.02.14. 08:46

Sziasztok! Nekem egy olyan kérdésem lenne hogy van egy termékem, egy szellemi termékem, igazából arról van szó, hogy az embereknek elmondom hogy lehet olcsón repülni és nagyon kellendő, annyira hogy egy hónap alatt átléptem a 200.000ft határ... Mit javasoltok mit tegyek? mer utána kérdeztem már, de azt mondták hogy adózni szeretnék utána vagy valami hasonló akkor a termék árának a 60%-át is elviheti az adó, ami már elég nevetséges hogy 5000ftból 2000ft marad nekem. Valami okosság?

Bellerophontesz # 2009.07.08. 08:31
Semmi gond! Megsúgom már én is vásároltam ott úgy, hogy mégis elálltam a vásárlástól, miután a licitet én nyertem. Mindamellett szerintem a "kötelező átvenni" kitétel mellett legalább annyira érvényesül az is,(bár ezt nem tüntetik fel) hogy a szerződés távollévők között jött létre, így véleményem szerint mivel az árut nem is tudtad kipróbálni, nem tudod milyen, a szerződéstől elállhatsz 8 napon belül minden indoklás nélkül. (nem hiszem, hogy ez a szabály csak új gyártású termékekre vonatkozik, ennek utána kellene most néznem) De mint írtam, biztosan nem lesz belőle gondod, nem fog senki sem kényszeríteni (ezt a vatera szabályzata egyébként írja is, hogy ők nem avatkoznak bele a felek adásvételébe
  • így nem is kényszerítik az eladót vagy a vásárlót az átadásra / átvételre csak közvetítnek)