Vatera - bajban vagyok?

nandy # 2009.07.08. 07:06

Valószínűleg egy negatív értékelés.
Lehet, hogy jobb lenne haladékot kérni az eladótól.

gabca # 2009.07.07. 20:04

Sziasztok!!

Azt szeretném megtudni, hogy mi történik akkor ha a Vaterán licitáltam egy árura, de az aukció letelte után nem tudom megvenni az árut. Mi lesz ebben a helyzetben a következmény???

Köszönöm,

Rexor # 2009.06.29. 11:51

A jövedelem a megszerzésre fordított összeg minusz a bevétel. Ha a megszerzésre fordított összeg nem állapítható meg, akkor a bevétel 25%-ka a jövedelem.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.29. 10:37

Az még csak bevétel.

imania # 2009.06.29. 10:31

Sziasztok!

Egy kérdésem lenne.

A Vaterán eladott termék ára az bevétel vagy jövedelem?

Ha bevétel, akkor abból még le kell vonnom a vaterának adott jutalékot, ami költség?

Vagy ez jövedelem? Akkor a jutalékkal mi lesz?

Köszönöm

Üdv, István

fredi225 # 2009.06.01. 07:33

Sziasztok! Láttam már régebben foglalkoztatok a vatera és az adózás kapcsolatával. Azért hozom fel mégis újra, mert most ezt olvastam egy hírportálon:

Eddig 26 vizsgálatot indított az APEH az online piactereken értékesítők ellenőrzésére, ezek egyelőre nem zárultak le. Az idén kiemelt lesz ez a terület, leginkább azért, mert egyre nagyobb a netes piac. Emellett az adóhatósághoz egyre több olyan bejelentés érkezett, amelyben egy-egy kereskedő tevékenységével kapcsolatos adóelkerülésről volt szó. Az ellenőrzésekről annyi elmondható, hogy több olyan esettel is találkoztak a revizorok, ahol az értékesítő magánszemély volt és a bevétele után semmilyen adót nem fizetett be.
A jövedelemadó-törvény szerint ha az ingó vagyontárgyak értékesítéséből származó jövedelem éves szinten nem éri el az ötvenezer forintot, nem kell adót fizetni, ha meghaladja ezt az összeget, akkor 25 százalékos adó terheli az eladásból származó jövedelmet. Ez azonban csak az eseti jellegű ügyletekre vonatkozik, vagyis ha üzletszerűen ad el egy magánszemély ingó vagyontárgyakat, akkor egyéb jövedelem címén az adótábla szerint, praktikusan 36 százalékkal adózik.
Valószínűleg a legtöbb szabálytalanság ebből a körből kerül majd ki, mert általában nem jellemző, hogy a magánszemélyek az ilyen típusú jövedelmeiket bármikor is bevallják - a tavalyi bevallási adatok alapján 1765,4 milliárd forint származott egyéb jövedelemből, az összevont jövedelem 8000 milliárd forint volt.
Természetesen az is elképzelhető, hogy a piacteres ügyleteket egy az egyben vállalkozási tevékenységként végzi az értékesítő. Köztük talált olyat az adóhatóság, ahol az értékesítők meglévő vállalkozásuk mellett léptek be az online piacterekre, a szabályokat betartva - ugyanakkor olyan kereskedő is horogra akadt, ahol a vállalkozások nem számolták el teljeskörűen a bevételeiket.

Ezek szerint csak ötvenezer forint a határ? És hogy magánszemély is árulhat üzletszerűen? mert azt írja "ha üzletszerűen ad el egy magánszemély ingó vagyontárgyakat, akkor egyéb jövedelem címén az adótábla szerint, praktikusan 36 százalékkal adózik."

Big Joe # 2008.10.10. 07:52

A téma indítóban megadott cég kiszámlázott hirtelen 13 ezer Forintot. Visszanéztem, hogy ugyan mit adtam el,amiről nem tudok(?). Azt találtam,hogy pl. az egyik számlán 5910-Ft-ot számláztak. Ebben a számlában szerepel egy 210-Ft-os jutalék, ami jogos 1 db termék eladása után. A többi összeg mind termék kiemelési díj, amit én nem kértem.
Tovább nyomozgatva kiderült, hogy pl. 3 db (kisösszegű)termék esetén dupla termék kiemelések vannak, kétszer is felszámolták a kiemelést ugyan abban a percben.
Húú! Ezt így lehet csinálni? Ha nem fizetek,akkor meg kiadják a behajtóknak? Ezen a számlán 5700Ft a nem jogos követelés.Összesen 4 számlát kreáltak gyorsan az 1 hónap alatt és a jogos 2 ezer Forint helyett 13 ezer Forintot számláztak ki így.
Mi a teeendő?

ksstomi # 2008.09.27. 10:16

hozzászólás törölve

ksstomi # 2008.09.27. 10:11

hozzászólás törölve

napstr # 2008.09.26. 16:16

sziasztok! lenne egy kis problémám. valamikor decemberben feltettem a vaterára a laptopomat amit akkor valaki meg is vett. sajnos később kiderült, hogy még sincs elég pénze rá stb... végül másnak adtam el. a vaterán én azóta nem is jártam. az email címet pedig amit akkor használtam már rég nem néztem. ma beléptem, volt kb 100 levelem köztük 3 vaterás,hogy tartozom 770 ft-tal. az utolsóban meg, hogy követelésbehajtóhoz került az ügy amelynek költségei engem terhelnek... annyi lenne a kérdésem, hogy ha én ezt hétfőn befizetem akkor is jönnek már ezek a behajtók? tovább mennyi ennek a költsége? mert ha kijönnek és benyújtanak nekem egy 50ezer ft-os csekket vagy bármennyit annak nem nagyon örülnék.

nandy # 2008.05.22. 16:06

Esélyek? Sok jóra ne számíts.

Lehet feljelentést tenni a rendőrségen, de nem nagyon fognak foglalkozni vele.

Mbeus # 2008.05.22. 13:13

Sziasztok!
Segítséget kérek, már több éve Vaterázok, így ohatatlan volt, hogy ez be fog következni. Vásároltam egy ruhát, aminek az árát át is utaltam az eladó által megadott számlaszámra, természetesen postaköltséggel együtt, amit ajánlva kértem feladni.
Persze a ruha sehol, az eladót nem tudom elérni sem telefonon (nem veszi fel), sem e-mailon. Már írtam a Vaterának, hogy mi a szitú, én nem szeretnék várni, minnél előbb szeretném feljelenteni. Ha valaki tud segítsen, hogy mi kell a feljelentéshez és hogy mik az esélyeim és érdekelnek az egyéni tapasztalatok is.
Köszönöm!

nandy # 2008.01.29. 12:23

És még (szintén saját vélemény):

pontatlanul írtam azt, hogy párszáz ezres forgalom miatt már ellenőrzés alá vonhatnak.

Ha alapul vesszük azt, hogy a költséget igazoló bizonylatok hiányában a bevétel 25%-a minősül jövedelemnek, akkor elvileg 800 ezer forint bevételből lesz 200 ezer forint jövedelem, ami után szja-t kell fizetni.

Tehát ha az éves eladásod (forgalom) 800 ezer forint alatt van, akkor - jó eséllyel - számíthatsz arra, hogy nem fognak csak emiatt ellenőrizni.

nandy # 2008.01.29. 12:07

Somaedit:

Családi pótlék mentes a végrehajtás alól.
Gyes szintén mentes, kivéve: gyermektartásdíj, jogalap nélkül felvett egészségbiztosítási ellátás.

Az APEh egyiket sem vonhatja végrehajtás alá.

A problémát az jelenti, hogyha ezeket az ellátásokat számlára kapod, akkor azt általában leinkasszálják. Célszerű lenne postai úton történő kézbesítést kérni.

somaedit # 2008.01.29. 11:30

Nandy

Köszönöm szépen a véleményedet, bár nem örülök neki, mert nem nagyon szeretnék az Apeh-nek fizetni, éppen most inkasszózták le az egyik számlámat egy be nem adott 0-ás bevallás és annak büntető kamatai miatt!

Most éppen azt nyomozom, hogy gyes-ből és családi pótlékból is vonhatnak e!
Nagyon nem hiányzik hogy még a vatera miatt is megbüntessenek!

nandy # 2008.01.29. 11:25

Azt még hozzáteszem a 2./ ponthoz, hogy ha a jövedelem a 200 ezer forintot meghaladja, és nem eseti értékesítésről van szó.

nandy # 2008.01.29. 11:19

Szia Somaedit!

Főszabály: a bevételt csökkenteni lehet a megszerzésre fordított költségekkel, ez a jövedelem.

A magánszemély által végzett értékesítést ketté kell bontani.

1./ éves szinten az ingóság értékesítéséből származó jövedelem a 200 ezer forintot nem éri el.
1.a/ ruha, cipő, kisértékű műszaki eszköz: A bevétel ismert, de a költségek nem igazán - hisz a vásárlást igazoló blokkot sokan kidobják, ráadásul az általában nem is névre szól.
Az adóalap meghatározása: szja tv. „58.§ (5) Ha a megszerzésre fordított összeg a (4) bekezdés rendelkezései szerint nem állapítható meg, akkor a bevétel 25 százaléka számít jövedelemnek.

1.b/ Ha nagyértékű (használt) műszaki cikket - vagy más ingóságot - adsz el, annak beszerzéséről viszont lehet számlád a garancia miatt, tehát megállapítható a beszerzés költsége.

• Ha az eladási ár alacsonyabb, mint a beszerzési ár, akkor jövedelmed nem keletkezik.
  • Ha az eladási ár magasabb, mint a beszerzési ár, akkor jövedelmed keletkezik, mely után 25% szja-t kell fizetni.

De ezt a szabályt figyelembe kell venni mindkét esetben: Szja tv. 58.§ (7) „Nem kell megfizetni az ingó vagyontárgyak átruházásából az év során együttesen származó jövedelem adójának az 50 ezer forintot meg nem haladó részét.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben az ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelem (bevétel - költség) nem éri el a 200 ezer forintot, akkor adót fizetni nem kell, bevallásban feltüntenti nem kötelező.

2./ a jövedelem több, mint 200 ezer forint
Ez már rendszeres, üzletszerű tevékenységnek minősül, ebben az esetben egyéni vállalkozói engedélyt kell kiváltani vagy társas vállalkozást létrehozni.

A magánvéleményem az, hogy az adóhivatal előbb-utóbb ellenőrizni fogja azokat a amgánszemélyeket, akik éves szinten párszáz ezer forintos forgalmat realizálnak, mert az már mindenképpen üzletszerű tevékenységre utalhat.
A forgalmat pedig nyilvántartja az aukciós portál üzemeltetője, mert az alapján számolja a saját jutalékát, tehát bármikor előkereshető 5 évre visszamenőleg.

Kontár # 2008.01.29. 10:50

A Vatera a követelését email formájában küldte el egy citromail.hu (ingyenes) levelezési címre.

Ezt figyelembe kell venni, vagy csak az ajánlott postai levelet?

...a kontár

somaedit # 2008.01.29. 09:59

Szép napot mindenkinek!

Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek a vaterás adás-vételeket az APEH megadóztatja? Vagy ha korrekt vagyok akkor ezt be kéne vallanom az adó bevallásban?

Sücy # 2008.01.29. 09:31

Nem tudom, amióta van Vaterám (legalább 4 éve), azóta tudom, hogy fizetős, %-os... Csak ha nem éri el az 1000 Ft-ot, addig nem követelnek.

nandy # 2008.01.29. 08:27

2004.06. havi:

"Szerződési feltételek:
2. Díjak
Az tárgyak eladásra való feltétele, eladása különböző díjcsomagok alapján kerül elszámolásra. A díjtáblázatunkat itt tekintheti meg. Ezekben a díjcsomagokban is lehetőség van ingyenesen kereskedni a piactéren keresztül, és elsősorban a járulékos szolgáltatásokért kell fizetni. A Vatera Hungary Kft fenntartja továbbá a jogot, hogy bármely pillanatban -de nem visszamenőleges jelleggel- megváltoztassa a piactér szolgáltatási feltételeit, beleértve a szolgáltatások díjazását. A vásárlás díjmentes a Vatera.hu piacterén."

http://web.archive.org/…lp/rules.php

nandy # 2008.01.29. 08:24

Egy régi, 2003.03. havi archívum szerint:
"A termékek értékesítése egyelőre ingyenes a Vatera oldalain. A díjcsomagok bevezetése előreláthatóan 2002. január során megtörténik. Azonban ezekben a díjcsomagokban is lesz lehetőség ingyenesen kereskedni a piactéren keresztül, és elsősorban a járulékos szolgáltatásokért kell majd fizetni."

Itt tudsz régi oldalt keresni:
http://web.archive.org/web/*/http://vatera.hu

Kontár # 2008.01.29. 00:45

Egy másik fórumba már rákérdeztem, de lehet itt kellett volna megkérdeznem:

Egy ismerősömhöz a mult hetekben jött egy email, hogy évekkel ezelőtt valami eladott a Vatera.hu oldalon és ezért 1850 Ft-ot utaljon át, és mivel erről az összegről már kapott 2 db figyelmeztető e-mailt, ezért ha most sem utalja át a pénz, akkor behajtási céghez kerül az ügy.

A levél érdemi részét idézem:

"Nyilvántartásunk alapján sajnálattal állapítottuk meg, hogy Önnek 1850 Forint
összegben lejárt tartozása van, amely esetben a fizetési késedelem meghaladta a 31 napot.
Fenti tartozásáról Önt korábban már 2 alkalommal értesítettük, amelyet követően befizetést
Öntől rendszerünk nem regisztrált.
Szeretnénk tájékoztatni arról, hogy jelen értesítésünkkel egyidejűleg a késedelemben lévő
tartozást követelésbehajtó partnerünkhöz továbbítjuk.
Tartozását közvetlenül felénk is rendezni tudja (átutalással a XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXx számú
számlánkra, vagy személyes befizetéssel bármelyik XXXXXXXXXXXXXX fiókban) , illetve a követelés behajtó
partner megkeresése nyomán az általa megjelölt bankszámlaszámra teljesítheti."

Ennyi volt a levél.

Tény, hogy a srác évekkel ezelőtt felrakott egy videókamerát a vaterára amit eladott. Fogalma sem volt, hogy ez fizetős szolgáltatás.
Mivel abban az időben minden aprohirdetési oldal ingyenes volt, ezért megtévesztésnek tartja, hogy nem emelték ki megfelelően a fizetés tényét.

KÉRDÉSEMIM:

1. Jogos a követelés?
  2. Az, hogy nem ingyenes szolgáltatásról volt szó, nem lett kihangsúlyozva, a 2-3-4 évvel ezelőtti Vatera üzletszabályzatát nem lehet előkeríteni, de az biztos, hogy nem volt sehol tételesen felsorolva a weboldal szolgáltatásának díja.
  3. A felszólításokat nem ajánlott levélben kellett volna elküldeni? Elég az email is?

...a kontár

zsonita # 2008.01.28. 20:55

Szia!
Nem vagy bajban. Ha a tájékoztatás korrekt volt, akkor ne foglalkozz vele. Én is szeretek vaterázni általában korrekt a társáság. 0,01% defektes mindenhol van. Ne foglalkozz vele.
Üdv: Zsonita

Nárcisz # 2008.01.19. 12:49

A gondatlan veszélyeztetés még véletlenül sem vonatkoztatható erre az ügyre, büntetőjogi és nem polgári jogi kategória és személyekre, nem tárgyakra vonatkozik.
Amennyiben a tájékoztatás korrekt volt, akkor nem tud mit csinálni, hiszen nem jelezte, hogy így nem kell a gép. Szerintem csak olsóbban akar hozzájutni a géphez. A válasz az lenne, hogy a kedves vevő menjen nyugodtan a bíróságra, már ha neki ideje és pénze van egy ilyen tyúkperre, amit el fog veszíteni és térítheti az eladó perköltségét is.

Nárcisz