segítségkérés


peeros # 2021.10.13. 07:38

drbjozsef! (hagyatéki hitelezés címszó alatt feltöltöttem)
Próbáltam röviden leírni az ügyet, sok félreértés lett belőle:
A hagyatéki tárgyalás még csak 6 hónapja tart, különböző okok miatt kezdődött csak most el.
Az elhunyt nagynéni a bp-i lakását akarta a barátnőmre hagyni, de később meggondolta magát, eladta, és az érte kapott összeget felélte, sőt élete utolsó 30 hónapjában a barátnőm fizette helyette a szociális otthon díját (nem kapta meg a CIB banktól az új kártyáját)
Így a barátnőm az örökség helyett 6 millió Ft-ot volt kénytelen hitelezni a nagynéninek, tehát hagyatéki hitelezésről van szó.
Ezért nem életszerű - szerintem - hogy a 2021. szeptemberben megtartott hagyatéki tárgyaláson az eljáró közjegyző végrendeleti végrehajtót nevezzen ki, hiszen a nagynéni halálakor már semmi nem volt a végrendeletben jelzett ingó- és ingatlanból.
Barátnőm tiltakozik a végrehajtó kijelölése ellen, hiszen nincs örökség (csak hagyatéki hitel a barátnőm felé) nincs már miben intézkedni. Szeretné, ha én képviselhetném őt továbbra is a hagyatéki tárgyaláson.
Bízom benne, hogy egyetlen forintot sem ítél meg a közjegyző az általa (feleslegesen) kinevezett végrendeleti végrehajtónak.
A hagyatéki végzés után hogyan juthat a barátnőm a pénzéhez? Megküldte a bankszámla számát, a jogerős végzéssel mehetek a bankba intézkedni az átutalásról?
Remélem egy kicsit érthetőbben összefoglaltam.
Kérem szíves segítségét! Köszönöm!

Horgasz # 2021.10.13. 08:49

Rendkívüli közgyűlés összehívása
Egyesületünknél 2021. márciusában lejárt a tisztségviselők 5 éves mandátuma. A pandémia miatt szeptember 5-én tartottuk a tisztújító közgyűlést, új elnök és vezetőség lett választva. A bíróság nem fogadta el a Közgyűlésen hozott határozatokat, rendkívüli közgyűlést írt elő újraválasztás megismétlésére. Kérdésem az, hogy kinek kell a rendkívüli közgyűlést összehívni? A régi elnöknek? A rendkívüli közgyűlésig ki a felelős képviselője az Egyesületnek? Milyen szankciók érvényesíthetők, ha a régi elnök nem hajlandó az egyesület további képviseletére? A régi vezetés a rendkívüli közgyűlésig köteles-e az egyesület érdekében a vállalt feladatait ellátni?

drbjozsef # 2021.10.13. 12:40

peeros,

Azt írod nincs örökség. Akkor hogyan érvényesíthetne hagyatéki hitelezői igényt?
Úgy érted, végrendeleti örökség nincs, az ingatlan?
Mert szó volt valami bankszámláról.
Ki a törvényes örökös.

Szuper, hogy újra leírtad ugyanazt, de az ott feltett kérdésekre nem válaszoltál. Döcögős lesz ez így...

drbjozsef # 2021.10.13. 12:42

Horgasz,

Talán próbáld meg valamelyik egyesületekkel foglalkozó topikban.
(cégügyek - társasági jog fórumcsoport)
Hátha.