Kerítés építési vita


Boldogsag # 2022.06.16. 12:49

Köszönöm szépen a válaszaitokat! Igen, sajnos mi is erről beszélgettünk itthon, hogy elég rövid idő alatt nagyon jó kis lakóközösség alakult ki mindenkivel itt a szomszédban, furcsa is volt, hogy nincs egy problémás sem :D. Nyeles telken utcától legmesszebbi házba költözőként úgy indítani, hogy fel akarod jelentgetni a szomszédokat úgy, hogy be sem költöztél szerintünk sem annyira szerencsés dolog.

Ettől függetlenül nyilván ő is el tudja olvasni a jogszabályt, de mit gondoltok, bármelyik hatóság megindítana egy érdemi vizsgálatot a bejelentésére úgy, hogy nem ő a tulajdonos és nem is lakik ott? Az építésügyi hatóságnál azt mondta a hölgyike, hogy nem is érti, "hát ha nem tulaj, akkor hogy akar feljelenteni minket?" De azt nem szeretném, hogy addig ugrál az ember, amíg mégis kijönnek, és függetlenül attól, hogy a jelenlegi tulaj mit mond, amiatt felelősségre vonhatnak e minket, hogy tömör a kerítés és ütközik a jogszabállyal. Nem tudom ezekben mi a gyakorlat, a megérzésem azt súgja, hogy ez nem életszerű, de nagyon új még nekem ez a kertes házas móka, nincs ilyenekben tapasztalatom :)

nanemaaa # 2022.06.16. 09:41

A leendő vevőnek egy jogszerű lépése lehet, ha nem tetszik neki a meglévő állapot, hogy nem veszi meg az ingatlant, illetve ingatlan részt.
Egyebekben, ha valóban tudna erről a telekbelsőben lévő kerítés szabályról, és ezen problémázna, az könnyen megoldható, megmagasítod a kerítést még 3 m-es drótkerítéssel, onnantól az átláthatósága meghaladja az 50 %-ot, tehát máris áttört kerítéssé válik. ;)
Egyébként ez tipikus magyaros betegség, megveszünk egy ingatlant, és azzal kezdjük a szomszédokkal az ismerkedést, hogy mindenkit feljelentünk, vagy beperelünk. Megpróbáljuk a lakókörnyezetünket a saját képünkre alakítani. Általában ez nem szokott bejönni, de a jószomszédi viszony megalapozására mindenképpen alkalmas.

drbjozsef # 2022.06.15. 17:13

Boldogsag,

Az utolsó OTÉK módosítás óta nincs konkrét magassági korlát, ha a szomszéd jogait, érdekeit korlátozza a kerítés (benapozás, kilátás, árnyék, akármi), akkor kártérítést kérhet.
De mivel a kerítés már áll - valóban szabálytalanul a mostani állapotában mint belső rész elválasztó -, így semmilyen meglévő érdekével nem ütközhet (tekintve, hogy nem is szomszéd még), és ha önálló telek lesz a szomszéd, akkor pedig szabályossá is "válik" a kerítés.

Szerintem nincs miért aggódnod, neked van igazad. Pláne, hogy a mostani tulajdonos/használónak nincs kifogása.
Ha előbb lesz önálló a telek, és csak utána tulajdonos az illető, akkor nincs mire verje magát. Meglévő állapotot vesz meg. Tetszik neki így vagy nem, ha nem, akkor ne vegye meg (mondjuk ha ezzel fenyegetőzne a kivitelezőnek, akkor lehet, hogy mégis fellépne ellened...)

Boldogsag # 2022.06.15. 14:15

Üdvözletem!
Otthonfelújítási támogatás keretében mi is meglovagoljuk, amit tudunk, így kerítésépítésre adtuk a fejünket. A telek jogi hátteréről annyit kell tudni, hogy osztatlan közös tulajdon, amin jelenleg 3 új építésű teljesen különálló ház áll külön használatú telekrészekkel, amik az utcáról nézve egymás mögött helyezkednek el sorban, a miénk az utcától nézve a 2. ház, a probléma pedig a 3. (legbelső) ingatlannal határos kerítés vonalán jött elő. Oda egy 2,25 méter magas tömör beton paneles kerítést építtettünk fel.

A 3. még jelenleg is épülő házra az azt megvásárló tulajdonjog várományosok még csak egy előszerződéssel rendelkeznek, ugyanis a háttérben már hónapok óta zajlik egy telekalakítási procedúra, aminek eredményeképp a szóbal forgó 3. ház és a hozzá tartozó telek teljesen különálló telekként lesz nyilvántartva, külön helyrajzi számot fog kapni, ergo a végleges állapot szerint független lesz a mi telkünktől. Mivel az ő megállapodásukban ez a telekalakítás az előfeltétele a hivatalos adásvételi folyamat elindításának, így még széljegyen sincsenek a leendő tulajok. A telekhatáron lévő kerítés építését természetesen egyeztettük a jelenlegi tulajdonossal - azaz a vállalkozó céggel, aki a telken a másik két házat építette és akitől mi is vásároltuk az ingatlant, részéről rendben volt a kivitelezés, továbbra sincsen a végeredménnyel problémája. Azonban a majdani leendő szomszéd most azzal fenyegetőzik, hogy fel fog jelenteni a hatóságnál, mert túl magas a kerítés, valamint ez neki elvette a panorámáját (aminek 2/3-a kb. a mi kertünkre néz, de ez mellékes).

Utánanéztem a vonatkozó szabályozásoknak mind kormányrendeleti, mind pedig önkormányzati szinten, magassági korlátba egyáltalán nem ütközünk, egyedül az OTÉK-ban (253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet) van egy vonatkozó rész, miszerint "A telken belül az egyes külön használatú telekrészeket csak nem tömör kerítéssel vagy élősövénnyel szabad elválasztani." Ebbe a bekezdésbe, ha akarna természetesen beleköthetne a jelenlegi tulajdonos joggal, mivel a mi kerítésünk tömör, viszont mire az új tulajdonos bejegyzésre kerül addigra már megtörténik a fentebb említett telekalakítás, tehát megszűnik a "külön használatú telekrészek" körülmény is. A konkrét kérdésem az lenne, hogy van e bármi reális esélye annak, hogy a még érvényes adásvételivel sem rendelkező leendő tulajdonos - tehát aki az én értelmezésem szerint kvázi jelen esetben egy harmadik személy - feljelentésére bármilyen eljárást indítsanak ellenünk úgy, hogy - még egyszer kihangsúlyozom, - a jelenlegi tulajdonosnak megfelel így, ahogy most van.
Köszönöm szépen előe is a válaszokat!