Minden további nélkül levédhető a Kyron név védjegyként.
Név levédés
- 1
- 2
A korábbi hozzászólásban összefoglalók (az egyes oltalmi formákról) elérhetősége helyesen a következő:
http://szabadalmi.hu/…_formak.html
http://www.vedjegyportal.hu/…levedes-gyik
http://www.vedjegyportal.hu/domain-levedese
Hogy az általunk oltalmazni kívánt megoldás vagy eszköz levédése melyik oltalmi formával lehetséges, azt mindig a védeni kívánt dolog természete határozza meg. És persze vannak dolgok, amik nem védhetők jogi úton.
A lent említett Kryon (ld. http://en.wikipedia.org/…/Lee_Carroll) ennek tipikus példája: ha egy eszmei értéket akarunk megvédeni, aminek semmilyen gazdasági jelentősége nincs, az meghaladja a jog kereteit. Kryon mint magánszemély esetleg felléphetne a visszaélésekkel szemben a polgári jog személyiségvédelemre vonatkozó szabályai alapján, de attól tartok, hogy a Ptk. 8. § (1) bekezdése értelmében nem jogképes, mivel a jogképesség csak az embereket illeti meg. (Kryon mint angyal sajnos nem jogképes anyagi jogi szempontból, ezért a Pp. 48. § értelmében a perbeli jogképessége is hiányzik.)
egy kérdéssel fordulok Önökhöz!
van -e lehetőségem arra, hogy a Kryon név használatát Magyarországon levédessem? világszinten kb. féltucat ember közvetíti megfelelő minőségben, szakavatottan ezt az entitást. Magyarországon sajnos visszaéltek ezen név használatával. s egyre több helyen látható az interneten. meggyőzően tudom bizonyítani hogy a valódi entitás üzenetei helytállóak , de a mai emberi viszonyok között döntenem kell! a név sok embernek többet jelent ma mint valaha, de vannak akik üzleti sikert remélve, a valódi tanításokat kikezdik s ezzel a nevet lejáratják, hiteltelenné teszik.
szabadalmaztatni szeretném, mert nagyon sok félreértést okoz s az emberek mind szakmai mint lelki felkészítését megzavarja! itt a valódi spirituális szakmára gondolok!
köszönettel:
Bessimeon
Az alábbi folyamban több kérdés is felmerült, többnyire nevek levédésével kapcsolatban, de akad itt "domain" és "eljárás" levédésére vonatkozó kérdés.
Röviden megpróbálom összefoglalni, hogy melyiknek hol érdemes utánamenni.
Ha egy termék, szolgáltatás vagy csoport stb. (zenekar, egyesület stb.) neve kapcsán kívánunk jogi eszközöket igénybe venni, a legbiztosabb eszköz a védjegyoltalom.
Ennek előnyei:
- vitás, kiélezett helyzetben erős pozícióból indulunk
- bizonyítási problémák kevésbé akadályozzák a jogérvényesítést
- hosszú ideig érvényes (alapból 10 év)
- nehéz törölni
Hátrányai:
- a vállalkozás méretétől függően relatíve drága megoldásnak bizonyulhat, főleg ha hozzáadjuk azokat a költségeket, amik akkor merülnek fel, amikor pl. pert indítunk, tehát utánamegyünk annak, aki visszaél a névvel - ez mondjuk minden jogi eszköz jellemzője
Egyéb fontos dolgok a védjegyekkel kapcsolatban:
- Oltalom csak konkrét árukra és szolgáltatásokra szerezhető, ezeket a bejelentéskor kell pontosan és jól meghatározni. Vagyis nincs olyan, hogy "levédtem egy nevet", hanem olyan van, hogy pl. polók tekintetében levédtem. Ha bejelentéskor eléggé előrelátó vagyok, levédem számítógépes játékokra is. Ha nem, akkor lehet, hogy azt a piacot elbuktam.
- A fenti okokból szakember igénybevétele javasolt. Nem jó úgy kidobni 74.800 Ft-ot illetékre, hogy végül le sem védi az ember azt a piacot, ami neki fontos.
- Nem lehet minden nevet levédeni. Pl. azt sem, ami már védett (vagy hasonló védett névhez), és azt sem, ami "leíró jellegű", nincs megkülönböztető képessége. Erről bővebben az alább jelzett honlapokon van szó.
Eljárás, műszaki megoldás, termék szerkezete vagy külső megjelenése: nem védjeggyel, hanem szabadlommal vagy valamilyen mintaoltalommal védhető. Más a szabályozás logikája, meghaladja a fórum kereteit.
"Kereskedelmi név": nem igazán jogi fogalom, inkább üzleti. Ha valaki nem védi le a nevét védjegyként, attól még fűződhetnek bizonyos jog által is biztosított igényei a névhez, de ez kevésbé egyértelmű terület. Mindenesetre ilyenkor szóba jöhet a polgári jog által biztosított névhez fűződő jog (ami nem véd termékeket!) és szóba jöhet a versenyjog által biztosított jog, melyet a vonatkozó törvény tilalom formájában határoz meg, ez a tisztességtelen verseny tilalma. Ezek olyan igények, amit bíróság elé lehet vinni, de ha nincs védjegyünk, akkor a bizonyítási teher minket terhel, igazolnunk kell azt, hogy tényleg használjuk, és a használat elér egy bizonyos szintet (intenzitás, földrajzi terjedelem, forgalom).
Domain: attól, hogy regisztráltuk, a név nem lesz védett. Ha használjuk, lehet belőle kereskedelmi név, de a legbiztosabb levédeni védjegyként.
Cégnév: önmagában nem sokat ér. Sajnos a bíróságokon sok az aktakukac, akik hasra esnek egy cégjegyzék láttán, és minden adu ásznak tekintik a vitás ügyekben, pedig több olyan LB jogeset is van, ami kimondja: nem a cégjegyzék, hanem a cég tényleges tevékenysége és ismertsége számít. A cégnév alapján egyébként a fentebb említett oltalom jön létre: a polgári jog által biztosított névhez fűződő jog.
Elég jó összefoglaló van az egyes oltalmi formákról az alábbi helyeken:
http://szabadalmi.hu/…_formak.html
http://www.vedjegyportal.hu/vedjegy-gyik
http://www.vedjegyportal.hu/domain-vedelem
Remélem sikerült a poszt, most próbálom először...
Nem tudok ilyenről. Mármint hogy valahol be lehetne jegyeztetni - nem védjegyként.
Az hogy működik, mert arról tényleg semmit nem találtam.
Annyit olvastam, hogy kereskedelmi nevet a vállalkozó többet is bejegyeztethet, de valamiféle elvi korláta azért van.
A kereskedelmi név bejegyeztetése hol lehetséges, valamint milyen körülbelüli költséggel?
Mi van vele?
Igen, a védjegy nem olcsó - és nem is örök időkre szól.
Hát ez így igencsak húzós, jobban járok, ha csinálok mindnek egy Kft.-t, vagy Bt.-t.
Olvastam erről a kereskedelmi névről is, de egy pár oldalas dokumentáción kívül semmit nem találtam róla.
Arról esetleg valaki valamit?
Szabadalmi Hivatal, védjegy bejegyeztetése. Ha jól emlékszem, pár éve még 70 ezer forint volt kategórián ként (vagy hogy hívják).
Tanácsos hozzá ügyvéd vagy szabadalmi ügyvivő segítségét igénybe venni, az is meglesz vagy egy százas.
Üdv!
Egyéni vállalkozó vagyok, és a vállalkozásom keretében több tevékenységet is csinálok, és mindnek adtam egy fantázianevet.
A példa kedvéért:
Gipsz Jakab e.v.
interneten répát árul ( OnlineRépa ) www.onlinerepa.hu
interneten hirdetőportálja van ( OnlineHirdető ) www.oh.hu
stb.
Nos, tehát ezeket a neveket, hogy lehet levédetni, vagy valahová bejegyeztetni, hogy más ne tudja "lenyúlni"?
Egyrészt a domaint ne tudják elperelni, másrészt pedig senki ne csinálhasson ilyen néven Kft.-t, Bt.-t, akármit.
Remélem jól fogalmaztam. És egy körülbelüli árat tudtok írni erre a mutatványra?
köszi
Tisztelt Sk8erboy!
Olvasva kérdését az alábbiakról tudom röviden tájékoztatni. Amennyiben nem szeretné, hogy más használja az Ön kiállítás nevét, és a továbbiakban is Ön szeretné használni ezt a nevet, akkor érdemes mielőbb megtenni a védjegybejelentését .Erről bővebb információt talál a szabadalmi portálon.
Keresse fel portálunkat, és kérésére a teendőkkel és költségekkel kapcsolatosan részletes tájékoztatást adunk.
Tisztelettel:
Védjegyként szót, szószerkezetet is be lehet jegyeztetni, de a 'Vasúttörténeti Kiállítás' szvsz nem alkalmas rá. A 'Megy a gőzös' igen, csak az meg nehogy már bejegyzette legyen.
Mint ugye önök is tudják jónéhány vasútmodell kiálíltáson olvasható ez a szöveg, hogy Vasúttörténeti Kiállítás, és sok esetben már összekeverték az én kiállításommal. Enmnek elkerülése végett kérdeztem kérésem.
Üdvözletem!
Nehéz György vagyok a Vándor Vasúttörténeti Kiállítás "Megy a gőzös"... c. kiállítás tulajdonosa. A következő kérdésem lenne, hogy ha valaki rendelkezik egy kiállítással, akkor szükséges e a kiállítás nevét levédenie vagy sem, és ha igen, akkor hogyan és hol lehetne ezt megcsinálni.
A spam know how-t hol lehet levédetni?
Tisztelt kérdező!
A Védjegy portál védjegyek ügyintézésével foglakozik. A motoros klub neve is védjegyként védhető le.
Várjuk kedves leendő ügyfeleink kérdéseit a http://www.szabadalom-vedjegy.hu/ oldalon.
Üdvözlettel,
Védjegy portál
Üdv!
Szeretnék egy motoros klubbot alapítani,ennek a nevét le kell e védetnem és ha igen akkor ezt hol tehetem meg?
Köszönöm.
Az eljárás pedig know-how-ként élvezhet bizonyos védelmet.
védjegyre van szükséged feltehetőleg
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Üdv. Mindenkinek!
Szeretnék egy eljárást, egy módszert, amit én találtam ki levédetni. A nevét is, meg az eljárást is. Mi kell hozzá? stb.
Aki tud segítsen!
Előre is köszönöm.
Ha mindenképpen szeretnéd egy nyilvántartásban látni ezt a nevet, akkor védjegyeztethető a Magyar Szabadalmi Hivatalnál az erre szóló formanyomtatvány benyújtásával és a díj befizetésével. De egyébiránt ha csak simán bizonyíthatóan használjátok ezt a nevet, az is megalapoz egyfajta jogi védettséget.
sziasztok segítséget szeretnék kérni az a probléma hogy nem igazán vagyok tisztában azzal hogy hogy lehet levédeni egy együttes vagy dj páros nevét jó lenne ha hamar kaphatnék erre választ előre is köszönöm.
mszh.hu
Itt mindent megtalálsz.
Amúgy ha a név egyedi, az egyesület nyilvántartásba vételével akár be is állhat a védelem...
Amúgy ha valóban védjegyezni akarod, akkor az nem lesz olcsó mulatság.
SF
Egyesületet alapítunk, és szeretnénk levédeni a nevet, mivel egy brandet akarunk rá felépíteni ruha polo stb.
Hol tudom ezt megtenni?
köszi a segítséget.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02